Lobik 02.02.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 jak wolisz to: przejdź na gaz, odpal i miej wszystko w ... nie masz gazu, na LPG, lub Olej, odpal i miej wszystko w ... napiszesz, że nie, bo za drogo!? Czyli jednak nie masz wszystkiego w ... ? Inni też nie mają i dlatego dochodzą swojego tu i ówdzie ... Nie zrozumiałeś mnie. Palę węglem piąty rok. Wcześniej owszem miałem kocioł na olej i w związku z kosztami przesiadłem się na eko. Doszedłem do optymalnych ustawień, co pewien czas muszę je jednak korygować. Jak rozumiem wasze stery robią to same. Jest to wygodne, ale generuje pewne koszty. Zgodzę się jeżeli któremuś z was zużycie wzrasta z tego powodu dość znacznie to możecie mieć pretensje. Z drugiej jednak strony samodzielnie dojść do optymalnych ustawień też nie jest łatwo. Z mojego punktu widzenia opalanie węglem i tak jest jednym z tańszych sposobów na ogrzanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 popieram dlatego ja nie zmieniam softu i nie przejmuję się że piec mi leci "piłą" ważne że jest ciepło i spalanie niskie, spieków nie ma kondensatu też nie, a soft dopiero zmienię jak będzie w końcu te chłodzenie piwa (jestem niezmienny w postanowieniach ) U Ciebie ten problem nie występuje lecisz grubo poniżej 5kw Wiec mozesz spac spokojnie .Na dodatek sterownik pracuje w cyklu dwunastawnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 02.02.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jo oczekiwalem takej pracy jak od 22 wczoraj do 8 dzisiaj temperatury wszystkie stabilne. Tu nie chodzi o ladne wykresy tu chodzi o pieniadze ktore leca z dymem do komina Wzrost dmuchawy powyzej 38 generuje niepotrzebne straty pisalem juz. Zar sie zapada wszystko szaleje. Jeśli wiesz co i jak ma być to przetestuj bruli, może będziesz zadowolony? Poustawiasz sobie jak Ci pasuje i będzie Ci śmigało.. Po co Ci e Coal skoro wiesz ze działa nie tak jak byś chciał? Albo mam propozycje ,idź do znajomego który ma ster dwustanowy i ustaw parametry u niego - będziesz miał porównanie i wiedzę, czy na prawdę się znasz, czy tylko Ci się tak wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jeśli wiesz co i jak ma być to przetestuj bruli, może będziesz zadowolony? Poustawiasz sobie jak Ci pasuje i będzie Ci śmigało.. Po co Ci e Coal skoro wiesz ze działa nie tak jak byś chciał? Albo mam propozycje ,idź do znajomego który ma ster dwustanowy i ustaw parametry u niego - będziesz miał porównanie i wiedzę, czy na prawdę się znasz, czy tylko Ci się tak wydaje... Mam lepszy pomysl niech sobie zabieraja caly ten kociol a ja kupie taki z którym nie ma problemów. Dałem sie nabrać. Przekonal mnie autorytet zawijana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mnie koala zadawala w100% .A może to zasługa kotła nie stera?A może ten ster powinien być dedykowany kotłom,który ja mam?nastawy zmieniłem tylko raz,jak zaczęły się mrozy i tak sobie pyka.Jastem zadowolony,że mam możliwość ingerencji w sterownik.Mogę go ustawić na ciepłe i chłodniejsze dni.Wiem,że użytkownicy innych sterów powiedzą,że oni też mają taką możliwość,ale ja nie muszę dobierać czasów podawania,czasów przedmuchów itp.doświadczalnie.ustawiam tylko korektę dmuchawy i ewentualnie tryb pracy pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 02.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 U Ciebie ten problem nie występuje lecisz grubo poniżej 5kw Wiec mozesz spac spokojnie .Na dodatek sterownik pracuje w cyklu dwunastawnym ale u Ciebie widzę że odkąd zrobiłeś jak zaproponował zawijan idzie dwustanowo poniżej 10kw z tymże wydaje mi się że u Ciebie może być jakiś problem z opałem, czym palisz jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ale u Ciebie widzę że odkąd zrobiłeś jak zaproponował zawijan idzie dwustanowo poniżej 10kw z tymże wydaje mi się że u Ciebie może być jakiś problem z opałem, czym palisz jeśli można wiedzieć? To jest praca ciagla. skoki temperatury spalin sa wywolane przez nadmierne tłoczenie zbyt duzej ilosci powietrza do opalu nieproporcjonalnie do zwiekszenia opalu. Kociol pracuje tylko troksze powyzej 5kw ale juz widac niepoprawna prace. zmniejsze temperature o 3 stopnie bedzie wszystko ok. ALe przeciez ten kociol ma osiągnac 25kw!!!!! Groszek 27 chwałowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mnie koala zadawala w100% .A może to zasługa kotła nie stera?A może ten ster powinien być dedykowany kotłom,który ja mam?nastawy zmieniłem tylko raz,jak zaczęły się mrozy i tak sobie pyka.Jastem zadowolony,że mam możliwość ingerencji w sterownik.Mogę go ustawić na ciepłe i chłodniejsze dni.Wiem,że użytkownicy innych sterów powiedzą,że oni też mają taką możliwość,ale ja nie muszę dobierać czasów podawania,czasów przedmuchów itp.doświadczalnie.ustawiam tylko korektę dmuchawy i ewentualnie tryb pracy pompy CO. Tylko jak mówiłem, Ty masz mniejszy palnik, bo ja osobiście nie zgadzam się z tezami,że w dużej dziurze wystarczy tylko zakleić kilka otworów powietrza... Ty masz także inną dmuchawę, taką, jaką ja uważam za stosowną i dodatkowo także ona ma regulację na przysłonie, bo ja nie wiem na jakie napowietrzenie kotłowni i jaki ciąg komina idzie trafić. Wiem natomiast i przekonałem się,że taka przysłonka jest często pomocna. Cieszy mnie natomiast informacja,że za jakiś czas będzie funkcjonalność Bruli dostępna, uważam to za doskonałe posunięcie. Inne sterowniki tak mają i mi tego brakowało. Chciałem się nawet na innym wątku zakładać, kiedy zostanie to dodane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Zobaczcie spalanie u mnie w miesiacach listopad grudzien Tam sterownik pracowal dwunastawno a nie tak mialo byc. Mozna bylo wtedy wydluzyc okres miedzy podawaniami tylko czemu tego sterownik nie zrobil w tym okresie mnóstwo sadzy i nie dopalony wegiel Edytowane 2 Lutego 2012 przez grzmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tylko jak mówiłem, Ty masz mniejszy palnik, bo ja osobiście nie zgadzam się z tezami,że w dużej dziurze wystarczy tylko zakleić kilka otworów powietrza... Ty masz także inną dmuchawę, taką, jaką ja uważam za stosowną i dodatkowo także ona ma regulację na przysłonie, bo ja nie wiem na jakie napowietrzenie kotłowni i jaki ciąg komina idzie trafić. Wiem natomiast i przekonałem się,że taka przysłonka jest często pomocna. Cieszy mnie natomiast informacja,że za jakiś czas będzie funkcjonalność Bruli dostępna, uważam to za doskonałe posunięcie. Inne sterowniki tak mają i mi tego brakowało. Chciałem się nawet na innym wątku zakładać, kiedy zostanie to dodane To ,że mam coś miejszego, to nie znaczy,że nie mogę być zadowolony.Napisałem tylko ,że jestam zadowolony.Nie ważne jest dla mnie czy to koala,czy palnik,czy piec.Jastem zadowolony z zestawu, który orzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To ,że mam coś miejszego, to nie znaczy,że nie mogę być zadowolony.Napisałem tylko ,że jestam zadowolony.Nie ważne jest dla mnie czy to koala,czy palnik,czy piec.Jastem zadowolony z zestawu, który orzymałem. Jechałes z mała mocą wiec wszystko bylo ok nie miales powodów do niezadowolenia kociol zachowywal sie jako dwunastawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ty Jarecki ciągle wytykasz mi,że mam coś małego.Małe też może cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To ,że mam coś miejszego, to nie znaczy,że nie mogę być zadowolony.Napisałem tylko ,że jestam zadowolony.Nie ważne jest dla mnie czy to koala,czy palnik,czy piec.Jastem zadowolony z zestawu, który orzymałem. Mnie to bardzo, bardzo cieszy. Fajnie też, że się tutaj na wątku z chłopakami dobrze dogadujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ty Jarecki ciągle wytykasz mi,że mam coś małego.Małe też może cieszyć. Hmmm a jakbyś tak zapytał się jakieś kobiety co sadzi o tym " czyms małym''?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jechałes z mała mocą wiec wszystko bylo ok nie miales powodów do niezadowolenia kociol zachowywal sie jako dwunastawny Ale od tygodnia jadę na większej mocy.Podniosłem tylko krzywą grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hmmm a jakbyś tak zapytał się jakieś kobiety co sadzi o tym " czyms małym''?? Wiem, bo nie tylko pytałem.Zapytaj karoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dzisiaj zubożyłem swoje paliwo o więcej zboża.Sam jestem ciekawy jak się będzie palić i na ile starczy.Mam więcej zboża niż węgla i tak będę chrzcił ten węgiel.Boję się tylko,żebym nie przesadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 02.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie zapominaj, że dostał sterownik w komplecie z kotłem. Ma prawo się wkurzać, że całość nie działa tak jak powinna. Oczywiście ze ma prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 grzmaj Zmienił się w ustawieniach Twojego sterownikua typ kotła z OE+16 na OE15. Dlaczego? NIc sie nie zmienilo strona wam sie nie zaladowala poprawnie nic nie zmieniam nic nie ruszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ale od tygodnia jadę na większej mocy.Podniosłem tylko krzywą grzania. Tak od 29 stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts