korin 02.02.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Co do temperatury powrotu: nie mam pompy mieszajacej tylko zawor 4D i nie mam pojecia jak udaje sie niektorym ustawic by woda na powrocie byla odpowiedno ciepla samym zaworem. Przy temp na kotle w okolicach 48st osiagalem temp powrotu 34 st. Ustawilem wiec pompe CWU na CWU + mieszajaca. Teraz temp na powrocie oscyluje w granicach: 37-40.Zastanawiam sie czy taka temp nie jest za niska. Jaka powinna byc temp na powrocie by kociol w zdrowiu przetrwal jeszcze pare zim i nie lapal za duzo sadzy?Czy pomysl by sztucznie obnizyc temp czujnika powrotu o np 2-4 stopnie ma sens? (wtedy pompa CWU bedzie sie wlaczala gdy temperatura spadnie np do 41 stopni a nie 39) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.02.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Co do temperatury powrotu: nie mam pompy mieszajacej tylko zawor 4D i nie mam pojecia jak udaje sie niektorym ustawic by woda na powrocie byla odpowiedno ciepla samym zaworem. Przy temp na kotle w okolicach 48st osiagalem temp powrotu 34 st. Ustawilem wiec pompe CWU na CWU + mieszajaca. Teraz temp na powrocie oscyluje w granicach: 37-40. Zastanawiam sie czy taka temp nie jest za niska. Jaka powinna byc temp na powrocie by kociol w zdrowiu przetrwal jeszcze pare zim i nie lapal za duzo sadzy? Czy pomysl by sztucznie obnizyc temp czujnika powrotu o np 2-4 stopnie ma sens? (wtedy pompa CWU bedzie sie wlaczala gdy temperatura spadnie np do 41 stopni a nie 39) Z zaworem 4D jest tak, że jeden Ci powie ustaw na 5, drugi że na 8..... a każdy musi sam sobie indywidualnie ustawić ponieważ budynki, instalacje i przyzwyczajenia domowników są różne i to co dla jednego jest dobre - dla drugiego niekoniecznie. Potem żale i pretensje.... Ustaw zawór np. na pozycję 5 i obserwuj jaka temp powrotu oraz jaka temp. w pokoju... w zależności przymykasz zawór albo otwierasz, możesz też otworzyć zawór na maksa i powolutku go przymykać. Potrzeba do tego cierpliwości i czasu zanim instalacja się dostosuje do zmian. Na pewno znajdziesz jakiś kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Po 2:15 kociol ustabilizował ale to trwalo bardzo dlugo. Ale i tak patrzac po spalaniu to moc 5kw moze troszke wiecej. Rano znowu podnioslem temperature bo w domu temperatura spadla od wieczora o 2 stopnie. CZy kociol znowu sie ustabilizuje zobaczmy mam nadzieje ze bedzie to trwalo szybciej niz wczoraj. O dziwo dmuchawa nie wlancza sie na wiecej niz 40 procent co tu jestem zaskoczony!!! Wiec mysle ze rzeczywiscie po tak dlugim okresie kociol sie nauczyl paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A jakbyś jeszcze spróbował inaczej rozwiązać sposób pracy pompy mieszającej? Nie wiem jak, bo się na tym nie znam, ale zauważ, jak każde włączenie pompy mieszającej zakłóca pracę kotła. Sterownik musi wtedy praktycznie zastartować od zera. Tak racja Ale ja wogole nie ingerowalem w uklad nic nie zmienialem nie mam zadnych termostatow, ktore zaburzaja proces spalania. Mam bojler ktory tez zaburza proces ale mam sie nie myc mam kupic sobie elektryczny?? A korzystanie z krzywej grzania ktora zmienia temperature czesto jak sa duze wahania temperatury na zewnatrz?? wszstko to zakłuca prace kotla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A jesli bede chcial skorzystac z cieplej wody i oproznie caly zasobnik to zapotrzebowanie wzrosnie i zaburzy proces. Wszstko jest wporzadku gdy dmuchawa nie wejdzie powyzej 40%. Ja duzo wczesniej dodalem korekte -2% nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 03.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Można włączyć pompę CW non-stop na najwolniejszym biegu. Bardzo ładnie stabilizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 https://esterownik.pl/remote/1027 czemu tam się nie ustabilizowal Po co dmuchawa daje az na 50% Ale i tak duze skoki temperatury spalin generuja straty. Do 5kw spaliny 120-130 stopni minimalnie powyzej 5kw az 180 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zakłuca ale nagly wzrost zapotrzeboawnia spowodowany pobraniem cieplej wody uzytkowej !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Można włączyć pompę CW non-stop na najwolniejszym biegu. Bardzo ładnie stabilizuje Ja już miałem dusić mojego hydraulika za zrobienie instalacji na jednej pompce. Taka instalacja ma swoje wady i zalety. Na mini mocach moim zdaniem ma więcej wad, natomiast teraz zalety przeważają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 03.02.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 do grzmaj:cytuje: 'Do 5kw spaliny 120-130 stopni minimalnie'W jaki sposob okreslasz z jaka moca pracuje w danym momencie kociol. Staram sie tego dowiedziec juz kolejny raz, ale nikt nie potrafi/nie chce odpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 03.02.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 https://esterownik.pl/remote/1027 czemu tam się nie ustabilizowal Po co dmuchawa daje az na 50% Ale i tak duze skoki temperatury spalin generuja straty. Do 5kw spaliny 120-130 stopni minimalnie powyzej 5kw az 180 stopni Grzmaj u mnie też tak jest, że spaliny powyżej 5 kw idą w górę ale co jest w tym dziwnego ? to chyba logiczne jest, że gdy wzrasta zapotrzebowanie kotła na większą moc aby dogrzać dom to wzrasta moc dmuchawy żeby szybciej piec dobił do zadanej, a wraz ze wzrostem mocy dmuchawy spaliny też niestety wzrastają...czy w tym jest coś nie tak czy może ja wyciągam złe wnioski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zgadzam się. Oczywiście. Masz niską temperaturę wody w zasobniku CWU, więc za każdą potrzebą wybierasz jej dużo. I chcesz szybko ogrzać ja do poprzedniej temp. A jakbyś tak podniósł temp. CWU i przy użytkowaniu mieszał z zimną? Odbierałbyś wtedy za każdą potrzebą mniej tej wody. Może wtedy te zakłócenia byłyby mniejsze? Co o tym myślisz? JA moge ustawic ciagla prace pompy cwu. i bedzie chodzic dobrze datad jak nie naleje calej wanny wody cieplej - zwiekszy sie zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zgadzam się. Oczywiście. Masz niską temperaturę wody w zasobniku CWU, więc za każdą potrzebą wybierasz jej dużo. I chcesz szybko ogrzać ja do poprzedniej temp. A jakbyś tak podniósł temp. CWU i przy użytkowaniu mieszał z zimną? Odbierałbyś wtedy za każdą potrzebą mniej tej wody. Może wtedy te zakłócenia byłyby mniejsze? Co o tym myślisz? Dokładnie tak. Widać jak byk na wykresach kiedy włacza się CWU i wtedy zaczyna się show. Za zasobnikiem można zastosować zawór mieszający (jakis tam termostatyczny - nie znam się) I, im woda cieplejsza w zasobniku, tym mniej jej wychodzi z baniaka. A pompka CWU na stałe lub cyklicznie z małymi przerwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 zobaczcie co sie teraz dzieje dmuchawa 46% i spaliny 200 ewidentnie zaburzony proces. Kiedy sie ustabilizujze za 15 godzin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ES pracuje nad tym. Spox, niedługo będzie kalkulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.02.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Co Ty chcesz? Chyba perpetum mobile. Ja PAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 zobaczcie co sie teraz dzieje dmuchawa 46% i spaliny 200 ewidentnie zaburzony proces. Kiedy sie ustabilizujze za 15 godzin?? A powiedz kolego po cholere patrzysz na wykresy??? masz w domu ciepło?? masz ciepłą cwu?? po ta masz ecoala żeby sobie sam myslał..chcesz skorzystac z dobrodziejstwa ecoala? załóż czujnik wew- ustaw temp zadaną w domu i luz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) tak ja nie bylo by zasobnika cwu wszstko byloby ok. Sterownik rzeczwiscie sie uczyI jak to zrobi dziala poprawnie. PO prostu nie trzeba wogole ingerowac w instalacje i sterownik i nie zaburzac procesu Edytowane 3 Lutego 2012 przez grzmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 No proszę, Kolumb bez urazy... OK ? Tylko ze tu mozna ciagle zaburzac nawet nie swiadomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 03.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Myślę, że zaburzanie będzie występować w każdym kotle. Logiczne jest, chyba, że się mylę, że dogrzanie CWU wymaga większej mocy w danej chwili niż samo grzanie CO. Więc sterownik to musi zrobić. Odczeka chwilę, aby sprawdzić warunki i odpowiednio reaguje. Nie mam doświadczenia z kotłami olejowymi lub gazowymi, ale tam w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania mocy też pewnie dochodzi do zaburzeń. Różnica polega chyba na tym, że kocioł taki może szybciej zareagować ze względu na paliwo a dodatkowo ich użytkownik nie ma wykresów do podglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts