grzmaj 02.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jeśli chcesz osiągnąć większą moc, to musisz tłoczyć więcej powietrza. Do spalania potrzeba i paliwa i powietrza. Czy nie podoba Ci się Twój wykres temperatury spalin? . Tak racja ale tez trzeba zwiekszyc podawanie jesli ta dawka nie wystarcza. a sterownik wlacza wysokie obroty dmuchawy a potem prubuje wlanie to nadgonic problem wtym ze za duzo momentami jest tego powietrza. Poprawna praca wedlug mnie to od 22 wczoraj do 8 dzis. Mysle ze wedlug was ekonomia nie i idzie z ekologia i trzeba sie zdecydoawc ja wybieram ekonomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To nie miałeś OE+16? Nigdy? Dlaczego? Nie mam na celu żadnej sprzeczki. po prostu - pytam. Pisalem do tesela o jego kotle czytaj ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 02.02.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 a gdzie mogę sprawdzić ile mocy pieca wykorzystuję? jest gdzieś taka opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Teraz Twój typ kotła ustawiony jest na "pelet". Sprawdź w sterowniku, jak jest i daj znać. caly czas jest OE+16 nic nie zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zapytałem Cię także, dlaczego nie masz ustawione OE+16? Odpowiedz, proszę. Dlaczego wybrałeś OE15? Chciałbym to wiedzieć. Cały cas mam ustawione oe+ 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak od 29 stycznia Tak.Widać to po moich wykresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie ma się za bardzo do czego przyczepić do 8:35, potem 12:40 jakieś zmiany w konfiguracji następowały - rezygnacja z mieszającej, powrót, znów rezygnacja.... Za niską według mnie moc dmuchawy widzę, to śmierdzi kłopotami. Temperatury w porządku. Zmieniłbym moc dmuchawy na nominalną dla OE+ oraz dodał 5sec do czasu podawania (trochę mniej spieków) Te zygzaki po podniesieniu temperatury... wiem że to nie wygląda groźnie, sterownik jednak nie znalazł optymalnego ustawienia przez dłuższy czas - gdyby skrócił czas przerwy w podawaniu, ustabilizowałby się w ciągu najdalej godzinki. od wczoraj 22 nic nie zmienialem ja tylko podnioslem o 8 30 dzis moc kotla i kaloryferów nic nie zmienialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 02.02.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Przepraszam Cię serdecznie. Mam tu otwartych kilka ekranów. Pomyliłem się. Jeszcze raz - przepraszam. To chyba do mnie pytanie dlaczego zmieniłem na pelet.Zmieniłem dlatego że dmuchawa szła prawie cały czas na 60 i dmuchała bez sensu w komin i wychładzała kocioł a płomyk jak z zapalniczki,wnioski można z tego chyba jakieś wyciągnąć. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 02.02.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja wczoraj wrzuciłem soft pellet na mój OE+ 25 i naprawde jestem pod wrażeniem piecyk chodzi bardzo fajnie prawie jak bruli dobija do 5 deg ponad zadaną i sie odstawia.A co najważniejsze mniej pali i nie robi tych "fajnych" spieków nawet nie szaleje tak dmuchawa cały czas jedzie na 36%, pale miałem pomieszanym z groszkiem i dopala się bardzo dobrze.Jak dla mnie jest OKI tylko tak dalej.Dodam jeszcze że domek jest nie ocieplony z SOLBETU 36cm i nawet okna od zewnątrz nie są obrobione tylko pianka a w domu ciepełko sami zobaczcie... Zawijan no chyba aż tak teraz nie żałuje zakupu, jak tak bedzie palił w te mrozy to może być jest fajno... ale przedtem to był koszmar polił poliłł nie umioł napolić a dmuchawa szalała aż do 52%. verb ja u siebie dodawałem odejmowałem czasy podawania moc dmuchawy to nic nie dawało byłem normalnie "zdenerwowany":-) i to bardzo ( nawet pieca nie otwierałem przez jakiś czas i nic innego nie regulowałem i była kicha, ele po zmianie na pellet jest oki. Dzieki rajmund jeszcze raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie sypie Ci sadzą przy tak niskim nadmuchu ? Ja sobie pozwoliłem na 33% na Brulim i było pięknie do czasu aż zobaczyłem kondensat Sadzy też było zbyt dużo. Ale wyłączyłeś pompę mieszająca, przecież to widać na wykresie jak byk. Zmieniłeś na cyrkulacyjną z czasem pracy 1min, postoju 60min. No chyba, że faktycznie pomyliłem stery. Od wczoraj nie otwieram kotła sadzami bedziemy sie martwic pozniej. Pompy cyrkujacyjnej nie mam do sterownika podlaczonej. pompa mieszajaca wlacza sie jak powrot jest mniejszy od 39stopni i tez jak woda w cwu spadnie od dwa 2 stopnie. jesli zwieksze moc kotla i kaloryferow zapotrzebowanie zwiekszy sie i bedzie jeszcze gorzej powtarzam do 5kw jest wszstko ok .duzo duzo ponizej sterownik pracuje jako dwunastawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 02.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja wczoraj wrzuciłem soft pellet na mój OE+ 25 i naprawde jestem pod wrażeniem piecyk chodzi bardzo fajnie prawie jak bruli dobija do 5 deg ponad zadaną i sie odstawia. A co najważniejsze mniej pali i nie robi tych "fajnych" spieków nawet nie szaleje tak dmuchawa cały czas jedzie na 36%, pale miałem pomieszanym z groszkiem i dopala się bardzo dobrze. Jak dla mnie jest OKI tylko tak dalej. Dodam jeszcze że domek jest nie ocieplony z SOLBETU 36cm i nawet okna od zewnątrz nie są obrobione tylko pianka a w domu ciepełko sami zobaczcie... Zawijan no chyba aż tak teraz nie żałuje zakupu, jak tak bedzie palił w te mrozy to może być jest fajno... ale przedtem to był koszmar polił poliłł nie umioł napolić a dmuchawa szalała aż do 52%. verb ja u siebie dodawałem odejmowałem czasy podawania moc dmuchawy to nic nie dawało byłem normalnie "zdenerwowany":-) i to bardzo ( nawet pieca nie otwierałem przez jakiś czas i nic innego nie regulowałem i była kicha, ele po zmianie na pellet jest oki. Dzieki rajmund jeszcze raz . Hmm ZawiJan czy to możliwe ? Czy faktycznie przestawienie kotła na Pellet może dać tak dobre efekty ? lekko skłaniam się aby tego spróbować (mam OEP 25kW przestawiony na 16KW) ale chciałbym jeszcze poznać Twoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 02.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 grzmaj O godz. 15-ej z minutami coś zrobiłes w układzie wodnym. Co? pompa mieszjaca ktora pracuje cykilcznie pracowala ciagle bo temperatura cwu zmiejszyla sie o 2 stopnie tylko!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 02.02.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 O której to zmieniłeś i jak miałes ustawione przed tym? Czym palisz? Około 17 zmieniłem,miałem ustawienia fabryczne tak jak Zalecałeś eko plus, pale groszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 02.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) też jestem ciekaw jak by palił na pelecie. Edytowane 2 Lutego 2012 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 02.02.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hmm ZawiJan czy to możliwe ? Czy faktycznie przestawienie kotła na Pellet może dać tak dobre efekty ? lekko skłaniam się aby tego spróbować (mam OEP 25kW przestawiony na 16KW) ale chciałbym jeszcze poznać Twoją opinię Możliwe możliwe ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony:-) Zobacz moje poprzednie dni, szkoda że na wykresach nie ma mocy dmuchawy bo bardzo szalała oj bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 02.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 a mi się wydaje że po prostu mucia dopiero Ci się dom wygrzał, ja palę pierwszy sezon i wystartowałem miesiąc wcześniej niż wszyscy (10 września) a wiemy że do końca października było ciepło i w pierwszym miesiącu przy temp. plus kilkanaście stopni spaliłem ok. tony groszku a teraz w super mrozy 750kg a listopad i grudzień po pół tony na miesiąc starczało, także też na to trzeba zwrócić uwagę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 02.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 GMZ to uważasz że nagle Muci sie domek wygrzał akurat w momencie przestawienia na pelet,u mnie podobnie nagle doznał olśnienia i nawet odstawiać się potrafi przy tak niskich temperaturach i jakoś kopczyk jest i dmuchawa idzie na minimum,nie wydaje Ci się to troche dziwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 02.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam,Ja przestawiłem na pellet i jestem bardzo zadowolony kocioł chodzi bardziej stabilniej,w domciu cieplutko że hej,mam nastawione 60 deg odstawia się przy 65deg pale ekogrochem Juliusz czasami mieszam z miałem 29kjkg.Ps.wcześniej tez byłem b.zadowolony z pracy kotła a teraz jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 02.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Po prostu są krótsze przerwy miedzy podawaniem paliwa, kopczyk sie nie zapada, dmuchawa idzie na minimum cały czas aż do osiągnięcia zadanej +5deg.Tej opcji regulacji przerwy miedzy podawaniem właśnie brakuje w sofcie.Już pisałem że próbowałem wszystkiego + - dmuchawa + - czas pracy podajnika i nie było żadnych efektów tylko bezradność jak kolejny raz po paru godzinach kopczyk znów się zapadł i piec zaczął szaleć... GMZ masz racje nagle w największe mrozy domek mi się wygrzał na prawde dobre:-))) verb nie bij ich prosza Cie kiedyś zrozumieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 02.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Ja przestawiłem na pellet i jestem bardzo zadowolony kocioł chodzi bardziej stabilniej,w domciu cieplutko że hej,mam nastawione 60 deg odstawia się przy 65deg pale ekogrochem Juliusz czasami mieszam z miałem 29kjkg. Ps.wcześniej tez byłem b.zadowolony z pracy kotła a teraz jeszcze bardziej. Ale ja bardziej jestem zadowolony;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts