Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Verb ja bym tu ciulnął nie jednemu za pisanie głupot.

Nasyp człowieku jeden z drugim zasobnik węgla, zamknij kotłownię na kłódkę a klucz wyrzuć do rzeki a skończą się twoje problemy.

Grzbiecie co chwila a później coś nie halo, wszyscy i wszystko winne tylko nie ja.

Pisałem już że nie mam Ogniwa, dmuchawa prawie o dwa razy wyższej wydajności, palnik zwykła retorta i u mnie idzie jak wzorzec dla was.

Nie przesypuje, nie wypala się żadna dziura i pracuje byle jaki kocioł jak zegarek szwajcarski.

Około 19-ej zwiększyłem trochę przepływ na zaworze 4D i podwyższyłem temp. zadaną kotła o 2 stopnie.

Kocioł jak zwykle ładnie wyrównał i idzie jak lala.

Może da to coś do myślenia bo już mi się tego czytać nawet nie chce.

https://esterownik.pl/remote/1102

Mogą być problemy z wejściem na sterownik bo coś net przymula dzisiaj trochę ale za którymś razem wejdzie.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aaaa, i czy ktoś widzi jakieś przerosty temp. o 5 stopni ?

Kocioł powinien pracować ze stałym nadmuchem bo takie były założenia przy jego tworzeniu.

Czy to dobrze że się odstawia, nie wiem.

Gdy tylko bym chciał może się odstawić ale po co jak teraz znacząco się mniej brudzi.

Jak ktoś chce pracować dwustanowo to zamontować Bruli po co było kupować eCoala.

do mucia i roberto

czytajcie ze zrozumieniem, chodziło mi o to że nie ktorzy zaraz po odpaleniu pieca i kilku dniach grzania chcą spalać ekonomicznie jak inni którzy palą już okd kilku miesięcy, a domek może się wygrzać i w największe mrozy jak jest ogrzewany, nawet szybciej schnie na takich mrozach jak jest jeszcze nieocieplony jak Twój mucia

Po prostu są krótsze przerwy miedzy podawaniem paliwa, kopczyk sie nie zapada, dmuchawa idzie na minimum cały czas aż do osiągnięcia zadanej +5deg.

Tej opcji regulacji przerwy miedzy podawaniem właśnie brakuje w sofcie.

Już pisałem że próbowałem wszystkiego + - dmuchawa + - czas pracy podajnika i nie było żadnych efektów tylko bezradność jak kolejny raz po paru godzinach kopczyk znów się zapadł i piec zaczął szaleć...

GMZ masz racje nagle w największe mrozy domek mi się wygrzał na prawde dobre:-)))

verb nie bij ich prosza Cie kiedyś zrozumieją...

Tak wreszcie ktos zrozumiał o co mi chodzi!!!!

Verb to nie ma sensu:-(

GMZ jeszcze raz napisza TAK MOSZ RACJA WYGRZOŁA MI SIE CHAŁUPA w ciagu paru minut człowieku czytołeś co piszesz to poczytej...

karoka65 specjalnie do ciebie zmiynia nazot te ustawiynia wiysz, bydzie polił mi 3-4 kilo wiyncyj niż teraz ale co tam, moga to powiedzieć już po jednym dniu polynia na sofcie pellet.

AAAAAAAA wy se piszcie co chcecie pisać każdy może ale jo patrza yno mojego dobra.

Ida odłączyć sterownik od neta ha ha

Dobranoc

Jak pisałem wcześniej, paliłem na opcji pelet. Efekt po rozruchu wiaderko niedopalonego węgla w popielniku i dość duże spieki , kocioł ulegał szybszemu zasyfieniu czarną sadzą. Od poniedziałku zmiana na OEP16Kw - w popielniku nie ma niedopalonego węgla, mniej popiołu w popielniku, spieki są mniejsze i jest ich mniej, zabrudzenie w komorze ma kolor szary a nie czarny jak w opcji pelet. Jutro postaram się wrzucić zdięcie popiołu w popielniku po 5 dniach palenia.

Jak pisałem wcześniej, paliłem na opcji pelet. Efekt po rozruchu wiaderko niedopalonego węgla w popielniku i dość duże spieki , kocioł ulegał szybszemu zasyfieniu czarną sadzą. Od poniedziałku zmiana na OEP16Kw - w popielniku nie ma niedopalonego węgla, mniej popiołu w popielniku, spieki są mniejsze i jest ich mniej, zabrudzenie w komorze ma kolor szary a nie czarny jak w opcji pelet. Jutro postaram się wrzucić zdięcie popiołu w popielniku po 5 dniach palenia.

Jesli masz niskie zapotrzebowanie to ustawienie OEP16kw bylo wystarczajace. Ale wtedy opcja pellet nie byla inteligetna i tylko pacowala z ustawionym krótszym okresem miedzy podawaniami badz zwiekszonym podawaniem..

ja palę pierwszy sezon i wystartowałem miesiąc wcześniej niż wszyscy (10 września) a wiemy że do końca października było ciepło i w pierwszym miesiącu przy temp. plus kilkanaście stopni spaliłem ok. tony groszku a teraz w super mrozy 750kg a listopad i grudzień po pół tony na miesiąc starczało, także też na to trzeba zwrócić uwagę!

Masz bardzo niskie zapotrzebowane i opisywany przeze mnie problem Ciebie nie dotyczy. Sterownik pracuje jako dwunastawny i nie mam tam w tym momencie zadnej inteligencji sterownika

Edytowane przez grzmaj

Co do temperatury powrotu: nie mam pompy mieszajacej tylko zawor 4D i nie mam pojecia jak udaje sie niektorym ustawic by woda na powrocie byla odpowiedno ciepla samym zaworem. Przy temp na kotle w okolicach 48st osiagalem temp powrotu 34 st. Ustawilem wiec pompe CWU na CWU + mieszajaca. Teraz temp na powrocie oscyluje w granicach: 37-40.

Zastanawiam sie czy taka temp nie jest za niska. Jaka powinna byc temp na powrocie by kociol w zdrowiu przetrwal jeszcze pare zim i nie lapal za duzo sadzy?

Czy pomysl by sztucznie obnizyc temp czujnika powrotu o np 2-4 stopnie ma sens? (wtedy pompa CWU bedzie sie wlaczala gdy temperatura spadnie np do 41 stopni a nie 39)

Co do temperatury powrotu: nie mam pompy mieszajacej tylko zawor 4D i nie mam pojecia jak udaje sie niektorym ustawic by woda na powrocie byla odpowiedno ciepla samym zaworem. Przy temp na kotle w okolicach 48st osiagalem temp powrotu 34 st. Ustawilem wiec pompe CWU na CWU + mieszajaca. Teraz temp na powrocie oscyluje w granicach: 37-40.

Zastanawiam sie czy taka temp nie jest za niska. Jaka powinna byc temp na powrocie by kociol w zdrowiu przetrwal jeszcze pare zim i nie lapal za duzo sadzy?

Czy pomysl by sztucznie obnizyc temp czujnika powrotu o np 2-4 stopnie ma sens? (wtedy pompa CWU bedzie sie wlaczala gdy temperatura spadnie np do 41 stopni a nie 39)

Z zaworem 4D jest tak, że jeden Ci powie ustaw na 5, drugi że na 8..... a każdy musi sam sobie indywidualnie ustawić ponieważ budynki, instalacje i przyzwyczajenia domowników są różne i to co dla jednego jest dobre - dla drugiego niekoniecznie. Potem żale i pretensje....

Ustaw zawór np. na pozycję 5 i obserwuj jaka temp powrotu oraz jaka temp. w pokoju... w zależności przymykasz zawór albo otwierasz, możesz też otworzyć zawór na maksa i powolutku go przymykać. Potrzeba do tego cierpliwości i czasu zanim instalacja się dostosuje do zmian. Na pewno znajdziesz jakiś kompromis.

Po 2:15 kociol ustabilizował ale to trwalo bardzo dlugo. Ale i tak patrzac po spalaniu to moc 5kw moze troszke wiecej. Rano znowu podnioslem temperature bo w domu temperatura spadla od wieczora o 2 stopnie. CZy kociol znowu sie ustabilizuje zobaczmy mam nadzieje ze bedzie to trwalo szybciej niz wczoraj. O dziwo dmuchawa nie wlancza sie na wiecej niz 40 procent co tu jestem zaskoczony!!! Wiec mysle ze rzeczywiscie po tak dlugim okresie kociol sie nauczyl paliwa.

A jakbyś jeszcze spróbował inaczej rozwiązać sposób pracy pompy mieszającej?

Nie wiem jak, bo się na tym nie znam, ale zauważ, jak każde włączenie pompy mieszającej zakłóca pracę kotła. Sterownik musi wtedy praktycznie zastartować od zera.

Tak racja Ale ja wogole nie ingerowalem w uklad nic nie zmienialem nie mam zadnych termostatow, ktore zaburzaja proces spalania. Mam bojler ktory tez zaburza proces ale mam sie nie myc mam kupic sobie elektryczny?? A korzystanie z krzywej grzania ktora zmienia temperature czesto jak sa duze wahania temperatury na zewnatrz?? wszstko to zakłuca prace kotla