Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

https://esterownik.pl/remote/1027

czemu tam się nie ustabilizowal Po co dmuchawa daje az na 50% Ale i tak duze skoki temperatury spalin generuja straty. Do 5kw spaliny 120-130 stopni minimalnie powyzej 5kw az 180 stopni

Grzmaj u mnie też tak jest, że spaliny powyżej 5 kw idą w górę ale co jest w tym dziwnego ? to chyba logiczne jest, że gdy wzrasta zapotrzebowanie kotła na większą moc aby dogrzać dom to wzrasta moc dmuchawy żeby szybciej piec dobił do zadanej, a wraz ze wzrostem mocy dmuchawy spaliny też niestety wzrastają...czy w tym jest coś nie tak czy może ja wyciągam złe wnioski ?

Zgadzam się. Oczywiście.

Masz niską temperaturę wody w zasobniku CWU, więc za każdą potrzebą wybierasz jej dużo. I chcesz szybko ogrzać ja do poprzedniej temp.

A jakbyś tak podniósł temp. CWU i przy użytkowaniu mieszał z zimną? Odbierałbyś wtedy za każdą potrzebą mniej tej wody. Może wtedy te zakłócenia byłyby mniejsze? Co o tym myślisz?

JA moge ustawic ciagla prace pompy cwu. i bedzie chodzic dobrze datad jak nie naleje calej wanny wody cieplej - zwiekszy sie zapotrzebowanie

Zgadzam się. Oczywiście.

Masz niską temperaturę wody w zasobniku CWU, więc za każdą potrzebą wybierasz jej dużo. I chcesz szybko ogrzać ja do poprzedniej temp.

A jakbyś tak podniósł temp. CWU i przy użytkowaniu mieszał z zimną? Odbierałbyś wtedy za każdą potrzebą mniej tej wody. Może wtedy te zakłócenia byłyby mniejsze? Co o tym myślisz?

Dokładnie tak. Widać jak byk na wykresach kiedy włacza się CWU i wtedy zaczyna się show. Za zasobnikiem można zastosować zawór mieszający (jakis tam termostatyczny - nie znam się) I, im woda cieplejsza w zasobniku, tym mniej jej wychodzi z baniaka. A pompka CWU na stałe lub cyklicznie z małymi przerwami.

zobaczcie co sie teraz dzieje dmuchawa 46% i spaliny 200 ewidentnie zaburzony proces. Kiedy sie ustabilizujze za 15 godzin??

A powiedz kolego po cholere patrzysz na wykresy??? masz w domu ciepło?? masz ciepłą cwu?? po ta masz ecoala żeby sobie sam myslał..chcesz skorzystac z dobrodziejstwa ecoala? załóż czujnik wew- ustaw temp zadaną w domu i luz!!

Myślę, że zaburzanie będzie występować w każdym kotle. Logiczne jest, chyba, że się mylę, że dogrzanie CWU wymaga większej mocy w danej chwili niż samo grzanie CO. Więc sterownik to musi zrobić. Odczeka chwilę, aby sprawdzić warunki i odpowiednio reaguje. Nie mam doświadczenia z kotłami olejowymi lub gazowymi, ale tam w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania mocy też pewnie dochodzi do zaburzeń. Różnica polega chyba na tym, że kocioł taki może szybciej zareagować ze względu na paliwo a dodatkowo ich użytkownik nie ma wykresów do podglądu ;)

Grzegorz. Możesz mieć lepiej, spróbuj tego co proponował zawija a ja opisałem jak to osiągnąć.

Niebieski to jednak automat, który ma swoje ograniczenia - choćby czas reakcji. Nie wiem czy pamiętasz, ale była wersja testowa, która miała zwiększony czas próbkowania. Było wręcz tragicznie.

To co możesz, to maksymalnie zrównoważyć układ CO. Potem dobrać odpowiednie parametry nadmuchu i będzie całkiem dobrze. Wiem, że nie osiągniesz tego na sofcie dedykowanym ale cóż... lepszy rydz niż nic.

Tak. Trzeba sie z tym pogodzic to prostu wiecej oczekiwalem niz dostalem (za duzo sobie wyobrazilem)

moje 5 gr do dyskusji w sprawie destabilizowania automatu przez cwu:

wiadomo, że dochodzi jakiś tam większe chwilowe obciążenie i cała misternie wypracowana równowaga idzie w ...

Sam na swoim ecomaxie z FL mam podobne spostrzeżenia, ale dużo mniejsze, po włączeniu pompy cwu temperatura kotła spada od zadanej tylko o 2-3C, przez co FL nie traktuje tego, jako nagła potrzeba wyprodukowania 22 kW. Teraz po kolei:

1 im większy przepływ wody będzie w kotle, tym mniejsza różnica temperatur zasilanie/powrót i tym samym większe ilość ciepła zgromadzona w kotle.

Mając 4d z dobrą grawitacją, lub pompą kotłową mieszającą, nagły dopływ zimnej wody nie będzie przez czujnik odczytany jako spadek o 10C poniżej zadanej.

2 im mniejszy przepływ po stronie cwu, tym chwilowe obciążenie kotła będzie mniejsze i bardziej rozłożone w czasie, jak komuś nie zależy na podgrzaniu cwu w ciągu 30 min, czy godziny, to niech założy zawór grzybkowy za pompą cwu i ograniczy przepływ do 150-200 l/h, da to początkowe obciążenie ok 4 kW i w dalszym czasie malejące. Ecoal, mógłby tego nawet nie zauważyć i nie zdarzył by wkręcić się na pełną moc.

3 stosować duże pionowe wymienniki cwu z wężownicami w miejsca małych poziomych dwu płaszczowych, które dają chwilowe obciążenie nawet do 20 kW i tak samo szybkim tempie nagrzewają, jak po niewielkim użyciu ciepłej wody wychładzają.

4 można też zmienić trochę parametry szybkości reakcji algorytmu na zwieszające się obciążenie, w FL z retortą są to parametry A i B odpowiadające za szybkość reakcji i szybkość narastania mocy.

Ty się na tym znasz. Ja wiem.

Poradź więc, co najlepiej zrobić w konkretnym przypadku grzmaja. Najlepiej bezinwestycyjnie.

Bardzo bym chciał udowodnić, że jednak jest możliwe, aby i on osiągnął zadowolenie.

Możesz spełnić tę prośbę?

:) jak coś mi przyjdzie do głowy to mogę

ale najpierw niech wstawi zdjęcia całej tej swojej instalacji, by wiedzieć z czym ma się sprawę.

Jeśli mogę się wtrącić... grzmaj dostał porady, jak najbardziej "bezinwestycyjne", tylko jak do tej pory nie chce spróbować.

Dodatkowo twardo siedzi na v2.9.10 a programiści ES zadali sobie wiele trudu, aby poprawić pracę dmuchawy w v2.9.12.

Wprowdze ale chcialbym popatrzyc przez jakis czas jak sterownik swoja inteligencje wykorzystuje bo teraz wiem ze probuje rzeczywiscie sie ustabilizowac i dziala jego algorytm

po wykresach widać, że włącznie nie się pompy cwu w ciągu ok 8 min powoduje mimo pracującego kotła obniżenie jego temperatury o 5-6C, w podobnym czasie ok 10 min rośnie temperatura powrotu, delta zmniejsza się i temperatura kotła przez to przestaje spadać. Następnie ok 40-50 zajmuje dobrzanie cwu do zadanej, ale to zależy od poboru ciepłej wody w tym czasie.

Bez inwestycyjne, no prawie to przydławić zaworem, ale nie kulowym, a grzybkowym (starego typu z pokrętłem motylkowym), albo pompę CWU podpiąć poprzez kondensatorek ok 2 uF (pierwszy bieg).

Panowie dajcie fotki swoich kotlowni, przymierzam sie do calkowitej przerobki kotlowni i wyrzucenia starego smieciucha. Chcialbym aby pracowal w instalacji zamknietej dom pietrowy 200m2, bojler plaszczowy 140l, instalacja miedziana 3 piony, grzejniki panelowe. Doradzcie jakie wybrac pomki jakis ciekawy schemat podlaczenia. chcialbym aby rowniez w przyszlosci dalo sie podpiac pod to kolektory i miec w sumie 2 bojlery. Czym przeplukac instalacje bo na pewno jest w niej sporo osadu. Ma 19 lat.