Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Takie ćwierkanie napędu, to może być także łożysko silnika. Wezwij serwis. Jeśli kocioł na gwarancji, to muszą zrobić to nieodpłatnie.

Silnik jest zabezpieczony układem termika. Gdy się przegrzeje, to się nie da włączyć, dopóki nie ostygnie. Trwa to najczęściej kilka minut.

Dzieki Zawijan :-) Uspokoiłeś mnie.

I przyjadą od mnie w 24h ? Rozumiem ze nie poniosę kompletnie żadnych kosztów

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad zakupem tego kotła eko plus 16kw. Tylko mam pytanie czy aby kocioł nie będzie miał za dużą moc? Domek ma 130m2 z czego 98 użytkowej a kubatura 490m3. Proszę o odp.

Jak mam być szczery, to będzie za duży. Przydałby Ci się 10kW, ale chyba go jeszcze Ogniwo nie sprzedaje.

o 12kW możesz zapytać natomiast kolegę Tesel

OEP16kW Nad ranem -23°C(27) pracował ostro pogodówka podniosła zadaną CO do 80°C dmuchawa 42% Potem słoneczko przygrzało temperatura CW wyższa od CO zadana 64°C a tu dmuchawa rąbie jak głupia 60% od 11:00 już do 16:00 chyba zrestartuję sterownik.

03-02-2012 Co jest??

http://images46.fotosik.pl/1303/49c6d866c25602b8.jpg

Ja bym nie zabierał głosu w temacie mercedesów mając malucha. Aaaa..zapomniałem, faktycznie na forach roi się od znawców wszelkich tematów - nawet jeśli nie wiedzą o czym mowa, głos zabrać muszą bo by pękli.

To powiedz kolego dlaczego maluch pracuje lepiej niż mercedes, pomijając już to ile ja wydałem za malucha a ty za merca.

A myślę że jeszcze w przyszłości nie jedno cię zadziwi.

Wcale nie muszę wam tutaj przeszkadzać ale jak coś już piszę to staram się nie pisać pierdół.

Przepraszam i oddaję głos prawdziwemu znawcy.

Zastanawiam się nad zakupem tego kotła eko plus 16kw. Tylko mam pytanie czy aby kocioł nie będzie miał za dużą moc? Domek ma 130m2 z czego 98 użytkowej a kubatura 490m3. Proszę o odp.

Ogrzewam 150 m kw. - kubatura duża, ale nie chce mi się liczyć..... dziś przy -22 deg w nocy kocioł OE+ 16 pracował z mocą 8 kW..... masz odpowiedź na swoje pytanie :)

Edytowane przez jorgo

Ansu jak ostawiłeś temp.64deg na prog.pogodowym ja mam u siebie w ustawieniach zaawansowanych tylko do 60deg.

Musisz ustawić sobie krzywą grzania. W przypadku ansu ma ustawioną na 77deg. dla temp. -18, i obniżoną o 13deg. Możesz tak ustawić krzywą grzania, że bez obniżonej będziesz miał 64st.