Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z mojego obecnego opału który należy do tych co się trudno spalają jest sporo sadzy i popiołu ale kosztuje 700pln a pali się lepiej niż ten co kosztował 1000pln.Taka redukcja nadmuchu pozwala mi na utrzymanie kopczyka i na mniejsza temp spalania,węgiel się nie topi a ładnie spala,płomień jest nie biały a żółty ;)

Być może w twoim przypadku to się sprawdza każdy ma inny węgiel,kotły też nie są jednakowe,to co u innego sprawdza się idealnie u drugiego może być porażką.Dlatego trzeba wypróbować wszystkie możliwości a jest tego troche i wkońcu trafi się w tę najbardziej optymalną

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To właśnie jest plug and play, czyli podłączyć kociołek z eCoalem do dowolnej instalacji odbioru ciepła, dowolnego komina, włożyć wtyczkę do gniazdka i już samo chodzi, samo się wszystko reguluje i działa wyśmienicie. Jeszcze nie rozumiesz?

nilsan

Tak jak mówisz, nie rozumiem, bo jestem ignorantem co do kotłów i w ogóle się na tym nie znam, ale wiem jedno, mianowicie to: nie ma dwóch identycznych instalacji dom + komin + kocioł i tak się składa, że co człowiek to opinia. Dlatego też niemożliwym jest aby przy m.in. źle wykonanej instalacji, nieodpowiednim przekroju komina, innym ciągu kominowym, wilgotności powietrza, temperaturze wew. i zew. i wpisz co tu jeszcze uważasz, kocioł działał jako plug and play. Automatyka tego rozwiązania nie polega na tym plug and play, a na uśrednieniu wszystkich możliwych parametrów i złożeniu ich do kupy tak by całość sprawdziła się w przeciętnym polskim tudzież zagranicznym domu.

Widziałeś urządzenie plug and play działające tak jak to opisujesz? Nie ma czegoś takiego. Są tylko plug and pray, a no i te ... perpetum mobile.

Widzę, że chyba pochodzisz gdzieś z rejonów zaboru pruskiego. Tam nawet do kibla chodziło się zgodnie z instrukcją. Jak nie było owej instrukcji, to się miało przesrane.

nilsan

A po co te wycieczki osobiste? Ja mam swoje poglądy i za ich głoszenie - póki nie ograniczam wolności innych nie muszę się wstydzić. Co jesteś homofobem?

Od blisko 30 lat projektuję i buduję różne instalacje zarówno w budownictwie wielorodzinnym jak i te jednorodzinne. Zasilane z MSC, lokalnych kotłowni i zwykłych kociołków, w tym również stałopalnych.

nilsan

O.K., a ja jestem człowiekiem, który głupi się urodził i głupi umrze i to jest pewne, bardziej aniżeli to powyższe.

To że akurat promuję kotły Stropuva, to tylko dlatego że osobiście przekonałem się o tym że warto. Notabene innych kotłów stałopalnych w ogóle nie promuję, zostawiam klientowi wybór co chce mieć.

nilsan

A dlaczego innych nie promujesz, czyżbyś przebadał je wszystkie u siebie w laboratorium i tak Ci wyszło, czy tylko pośliniłeś gruby palec i sprawdziłeś jaki ma ciąg?

Ja mu to tylko w prawidłowy sposób konfiguruję w układzie komin + kocioł + instalacja odbioru ciepła. Zatem dalej uważasz, że to gdybologia stosowana?

Jeśli chcesz o tym poczytać lub podyskutować to zapraszam na mój wątek. Informację o nim masz w mojej stopce.

nilsan

Ja też sobie prawidłowo skonfigurowałem ten automat, jakich wiele na świecie - u mnie działa. Autem z automatem też wrzucasz DRIVE i jeździsz całe życie bez przeglądów, wymian części, zmian parametrów, itp, itd, etc?

p.s. a po co mam czytać jakieś instrukcje na Twoim wątku, przecież przed chwilą sam powiedziałeś co o nich myślisz? Już zmieniłeś zdanie o mnie ... jakże szybko oceniasz ludzi ... wiem po pozorach.

--

levi

Edytowane przez levi

Być może w twoim przypadku to się sprawdza każdy ma inny węgiel,kotły też nie są jednakowe,to co u innego sprawdza się idealnie u drugiego może być porażką.Dlatego trzeba wypróbować wszystkie możliwości a jest tego troche i wkońcu trafi się w tę najbardziej optymalną

Panowie ktoś jeszcze frunie na ustawieniu pelet w OEP+25kW dla ekogrochu?Ciekawi mnie spalanie przy takim 10sek podawaniu.

zawijan-ie czy spalanie samego peletu jest bardzo niebezpieczne?Mam pół tony i nie wiem czy sam spali się bezpiecznie czy tez lepiej nie?

Edytowane przez markowsski

I poszło o to, że jednemu się nie podoba wykres temp. spalin, bo nie jest od linijki, bo akurat mu CWU grzeje o ponad 10 stopni mniej zadaną, itd. itp. A żeby było śmieszniej, kocioł zachowuje się jak najbardziej w porządku, reagując na zapotrzebowanie. Jaka instalacja, taka eksploatacja. A nastepny d...k wyskakuje i mówi że kotły do d...py, bo reagują na zapotrzeboiwanie - i to same!!!. Noż k...wa, dzisiaj jak ja rano zapalem autko żony, bo nie zapaliło, to szwagier latał do swojego czerwonego diabła bo wungla brakło przez noc, a wieczorem zasypał. A było tylko -28!!! A ja mam na trzy dni, zasobnik.

ES dałeś wykresy - masz problem. Chciałbym zobaczyć wykresy innych piecyków przy większym zapotrzebowaniu... NO COMENTS

Ja dobrze wiem na czym polegaja nasze problemy. I inni uzytkownicy ansu verb i jeszcze wiele innych osob ktore uwierzylo ze sterownik bedzie prowadzil kociol najbardziej optymalana sciezka. I tak bylo az do zwiekszonego zapotrzebowania. ja twierdze ze najbardziej optymalny okres pracy sterownika to jak najmniejsze przechodzenie w podtrzymanie u mnie od 24- 27 stycznia i tez okres gdzie byla linia prosta. ale jest to bardzo trudne do zrobienia. uzytkownik sam moze jak najbardziej prowadzic ekonomicznie ale musi miec mozliwosc ingerencji we wszstkie ustawienie tak jak na brulim. temperatura spalin jest przy tym bardzo pomocna. Ja tez chcialbym zobaczyc wykresy innych piecow na innych kotłach. Moj kociol teraz pracuje poprawnie. ale to zasluga ustabilizowania sie ukladu c.o. a nie sterownika

Tak. Miałem dotychczas wrażenie, że jesteś w porządku i się nie pomyliłem. Jeszcze raz przepraszam.

Chyba wiem o jakim i gdzie kotle RBR mowa.. blisko mnie ? Jeśli to kocioł Czechowicach to radzi sobie naprawdę nieźle, nie wiedziałem że obrabia taką powierzchnię.

Verb sasiedzie to nie moj Rbr tylko kolegi Zbyszka :)

Ja dobrze wiem na czym polegaja nasze problemy ... Moj kociol teraz pracuje poprawnie. ale to zasluga ustabilizowania sie ukladu c.o. a nie sterownika

Extra, teraz możesz już wyrzucić sterownik. Uff. Pokaż mi sterownik, który będzie działał bezbłędnie bez stabilnego/poprawnie wykonanego układu C.O.?

--

levi

Ja tez chcialbym zobaczyc wykresy innych piecow na innych kotłach.
Taaa, takiej linikji to nie zobaczysz nawet na ecoalu.

Moj kociol teraz pracuje poprawnie. ale to zasluga ustabilizowania sie ukladu c.o. a nie sterownika
TAk, to nie ja się kręcę, to zawirował ŚWIAT. Nie ma czegoś takiego, to jest całość, zrozum to wreszcie.

Czy masz na to jakieś papiery, choćby żółte? Czy po prostu kruszysz partyjny beton?

--

levi

betonu nie da sie skruszyć... troche jestem na tym forum... wiem co kto sprzedaje, co usiłuje wcisnac.. byś widział wczesniej co sie działo, na najbardziej poczytne wątki o kotłach na eko, pakowali sie sprzedawcy PC, elektrycy,gazowcy wykonawcy,naganiacze a teraz od czasu do czasu chce jakiś gość na takich wątkach rozreklamować swoj towar...

Robcie co chcecie. ja jak es wprowadzi mozliwosc pracy jak na brulim na pewno z tego skorzystam przy zwiekszonym zapotrzebowaniu
Tylko nie zapomnij w międzyczasie luknąć na wykresy. Kocioł, poprostu musi zareagować, w taki czy inny sposób na większe zapotrzebowanie. Edytowane przez mario633

Robcie co chcecie. ja jak es wprowadzi mozliwosc pracy jak na brulim na pewno z tego skorzystam przy zwiekszonym zapotrzebowaniu

To dopiero będą jaja.

Już teraz możesz przejść na Bruli, jaki problem, spróbuj sił, może wtedy docenisz eCoala.

Bo jeśli myślisz o 2 w 1 to tak że pstryk i już to było tylko w Erze.

Nie do końca ... akurat Ciebie może ta promocja nie objąć. Przecież kilka wypowiedzi wyżej wspominałeś coś o sprzedaży sterownika. A sam układ C.O. już teraz ustabilizowany ... bez pomocy sterownika ... to jednak nie eeprom.

--

levi