karoka65 03.02.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dodaj sobie w stopce: Jestem handlarzem, sprzedaję kotły. Co ? Jesteś obiektywny ? Nie obchodzi mnie ile siedzisz w branży. Nie masz mercedesa więc piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia i masz czelność twierdzić, że ludzie piszą głupoty ? Wsadź sobie w buty te swoje teorie i raz na zawsze się odwal. Jestem za stary, abyś mnie obrażał. No to jeszcze powiedz w którym momencie cię uraziłem bo zamiaru takiego nie miałem. A i ja już młodzieniaszkiem nie jestem. Ja sprzedaję kotły i sterowniki od niedawna i tak, jestem obiektywny. Każdemu kto pyta obiektywnie mówię wszystko co wiem na temat danego kotła o czym już kilka osób zdołało się przekonać. Nie mówię tylko o zaletach ale również o wadach a może inaczej, o tym co mi się nie podoba w danym wyrobie. Przede wszystkim nie sprzedaję i nikomu bym nie polecił kotła który posiadam. No i jak widzisz nie każdy może jeździć mercedesem, ja na razie muszę jeździć maluchem z którym jak widać mam mniej problemów jak inni z mercami. Obiektywnie patrząc to widzisz gdzieś żebym się tutaj jakoś reklamował ? A są ludzie którzy prowadzą bardzo agresywną reklamę i to w wielu branżach a ty zaraz w jakimś akcie gniewu mi to wytykasz. Wiesz że jestem już od jakiegoś dłuższego czasu na forum a kotły to może jakieś 4 miesiące i w moim przypadku od razu ci to przeszkadza. A, i jeśli z jakiegoś powodu czujesz się urażony to przepraszam. Widzisz jak na siwą głowę stać mnie na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 03.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Dobrze że mam relaks w postaci piwa. ................ Wniosek taki że trzeba dobrze włożyć... Jeszcze dodam że można ciężyć się ze wszystkiego lub być zawsze niezadowolonym. Wracając do tematu Dzisiaj u mnie muchawa dmuchała jak głupia na maxa bez przerwy 60% od 11:00 do 16:00 nawet na chwilę nie zwolniła. Poza tym temperatura zadana CO w tym czasie była stała 64°C. Po wyłączeniu i włączeniu sterownika o 16:00 działa chyba normalnie. Dmuchawa pracuje pomiędzy 40% a 58% z CW intensywnie wieczorem korzystam.na zewnątrz coraz chłodniej. Może algorytm przekombinował. Edytowane 3 Lutego 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levi 03.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) I tu się jak zwykle mylisz. Jedno nie przeszkadza drugiemu. Mnie chodzi tylko o to, żeby nabywcy kotła OE+ nie wciskać kitu, że to jest kocioł plug and play. nilsan A gdzie w instrukcji pieca ze sterownikiem ecoal jest napisane, że to jest plug and play? Jakoś czytam sobie o moim kotle - Tilgner + ecoal - i nie widzę nic takiego. Konstruktorzy i pomysłodawcy algorytmu Ecoal'a twierdzą, że sterownik jest automatyczny i jest przeznaczony dla osób, które nie chcą/nie umieją ustawić nic innego poza zadaną temperaturą na kotle. Więc tak naprawdę to chyba tylko Ty żyjesz w takim przekonaniu i siejesz ogólny defetyzm na tym wątku. Poza tym dalej uważam OE+ z eCoalem za ciekawą i nowatorską konstrukcję, która wymaga, dla prawidłowej pracy, synchronizacji całego układu komin + kocioł + instalacja odbioru ciepła. Bez tego każdy nawet najlepszy kocioł będzie działał żle. No ale po co o tym mówić, przecież można w ten sposób zniechęcić potencjalnego klienta. Odpowiedź: dla kasy. nilsan Heh, a to ciekawe co piszesz o tej synchronizacji, tego też w żadnej instrukcji nie widzę. Czyli jak mówisz, jeśli zbuduję taki synchroniczny układ to już będę zadowolony na zawsze? Czekam niecierpliwie z Twojej strony na Projekt tegoż "urządzenia" zapewne wiesz co mówisz. Inni też z chęcią zapłacą za takie super rozwiązanie, ale najpierw je zaprojektuj, potem wykonaj i zacznij sprzedawać. Z chęcią wejdę wtedy na Twój wątek poświęcony temu rozwiązaniu, zaproszę również inne osoby i podyskutujemy o rozwiązaniu bez wad. A tymczasem to co mówisz to tylko gdybologia stosowana. p.s. Acha, bym zapomniał jak już zaczniesz sprzedawać te kotły to najlepiej rozdawaj je za darmo ... bez kasy, jak mówisz. Instytucje charytatywne mile widziane w dobie kryzysu. -- levi Edytowane 3 Lutego 2012 przez levi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 03.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Przyszedłeś se tu popieprzyć? Całe życie piszę, że zła instalacja zepsuje pracę eCoala. Że trzeba mądrze instalować te wszystkie dupsy, które wciskają ludziom tacy jak Ty. Setki razy pisałem, że wadliwa instalacja wodna będzie miała negatywny wpływ na pracę kotła. A Ty tu pieprzysz takie durnoty. Odkrywca Ameryki. Albo nie czytałeś, albo przeczytałeś źle, albo jesteś głupi. Wybieraj, co chcesz. No tak piszesz jak wazna jest instalacja ale jak prosze o pomoc w jej poprawnym wykonaniu to cisza. Czy nie mozna podac jakiegos szkicu i elementow instalacji, its? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.02.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 passat33 Nikt ci kolego nie zaprojektuje instalacji nie widząc twojego domu,nie wiedzac jakie bedziesz miał docieplenie,jaką temp preferujesz, jakie bedziesz miał zródło ciepała,jezeli ktoś na forum podjałby sie takiego zadania i coś by nie wypaliło bo np nie podałbyś jakiś danych, to pozniej mogłbyś mieć do niego pretensje i wylewał żale na forum, dziwisz się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 03.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Po prostu są krótsze przerwy miedzy podawaniem paliwa, kopczyk sie nie zapada, dmuchawa idzie na minimum cały czas aż do osiągnięcia zadanej +5deg. Tej opcji regulacji przerwy miedzy podawaniem właśnie brakuje w sofcie. Już pisałem że próbowałem wszystkiego + - dmuchawa + - czas pracy podajnika i nie było żadnych efektów tylko bezradność jak kolejny raz po paru godzinach kopczyk znów się zapadł i piec zaczął szaleć... GMZ masz racje nagle w największe mrozy domek mi się wygrzał na prawde dobre:-))) verb nie bij ich prosza Cie kiedyś zrozumieją... Witam,przestawiłem swój OEP+25kW na opcję soft-pellet.Miałem problem ze spalaniem kalorycznego eko 28 tys.kal a teraz w opcji pelet gdzie czas podawania to 10sek i krótsze przerwy-zmniejszyłem nadmuch -4% i wszystko aż miło,eko się dopala na pyłek i temp spali sie mocno obnizyła.Kocioł pracuje stabilnie i nie dostawia się już jak na wiatraku 36% Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Verb wiem ile ty wiesz i nie na pewno nie o twoją głowę chodziło.Niektórzy za wiele sobie obiecują, węgiel zawsze węglem zostanie.Ostatnio właśnie miałem taki przypadek, jest to w tej chwili już nasz kolega z forum który mając piec elektryczny zdecydował się na wungiel.Można go często spotkać na wątku o RBR ale zaczyna już i do innych zaglądać.Uświadomiłem go w dość długiej rozmowie co to znaczy węgiel i czy wie w co się pakuje. Co ciekawe nie chciałem mu sprzedać kotła na który się zdecydował.Wiesz dlaczego ? Bo uparł się na kocioł 17kW na chyba ponad 300m2.Czy było pazernością z mojej strony zaproponować mu 23kW ?Myślę że przyznasz że nie.Powiedział że zna swoją instalację i dom i bierze pełną odpowiedzialność za swój wybór.Co ciekawe rozmawiałem z nim nawet chyba wczoraj pytając jak sobie ten maluch radzi na takiej chacie przy takich temperaturach i o dziwo raczej jest zadowolony.Wydaje mi się że gdyby nie ten bufor 1000L w jego instalacji to byłaby kicha.Myślę że wyjaśniliśmy sobie co nie co i jak to mówią dali sobie buzi i poszli na piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 03.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam,przestawiłem swój OEP+25kW na opcję soft-pellet.Miałem problem ze spalaniem kalorycznego eko 28 tys.kal a teraz w opcji pelet gdzie czas podawania to 10sek i krótsze przerwy-zmniejszyłem nadmuch -4% i wszystko aż miło,eko się dopala na pyłek i temp spali sie mocno obnizyła.Kocioł pracuje stabilnie i nie dostawia się już jak na wiatraku 36% Dziekuję. Z tą obniżoną dmuchawą to nie był bym taki pewien,u mnie na 36%też się ładnie spalało ale komora spalania tam gdzie jest palnik troche czarna się zaczeła robić,wyczyściłem kocioł nadmuch trochę zwiększyłem i jest ok.w komorze szaro wszystko dopalone spieków żużlowych malutko.Zobaczymy jak będzie dalej póki co jestem zadowolony bo zamiast dmuchać w komin nagrzewam kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.02.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A gdzie w instrukcji pieca ze sterownikiem ecoal jest napisane, że to jest plug and play? Jakoś czytam sobie o moim kotle - Tilgner + ecoal - i nie widzę nic takiego. Konstruktorzy i pomysłodawcy algorytmu Ecoal'a twierdzą, że sterownik jest automatyczny i jest przeznaczony dla osób, które nie chcą/nie umieją ustawić nic innego poza zadaną temperaturą na kotle. Więc tak naprawdę to chyba tylko Ty żyjesz w takim przekonaniu i siejesz ogólny defetyzm na tym wątku. To właśnie jest plug and play, czyli podłączyć kociołek z eCoalem do dowolnej instalacji odbioru ciepła, dowolnego komina, włożyć wtyczkę do gniazdka i już samo chodzi, samo się wszystko reguluje i działa wyśmienicie. Jeszcze nie rozumiesz? Heh, a to ciekawe co piszesz o tej synchronizacji, tego też w żadnej instrukcji nie widzę. Czyli jak mówisz, jeśli zbuduję taki synchroniczny układ to już będę zadowolony na zawsze? Czekam niecierpliwie z Twojej strony na Projekt tegoż "urządzenia" zapewne wiesz co mówisz. Inni też z chęcią zapłacą za takie super rozwiązanie, ale najpierw je zaprojektuj, potem wykonaj i zacznij sprzedawać. Z chęcią wejdę wtedy na Twój wątek poświęcony temu rozwiązaniu, zaproszę również inne osoby i podyskutujemy o rozwiązaniu bez wad. A tymczasem to co mówisz to tylko gdybologia stosowana. -- levi Widzę, że chyba pochodzisz gdzieś z rejonów zaboru pruskiego. Tam nawet do kibla chodziło się zgodnie z instrukcją. Jak nie było owej instrukcji, to się miało przesrane. Od blisko 30 lat projektuję i buduję różne instalacje zarówno w budownictwie wielorodzinnym jak i te jednorodzinne. Zasilane z MSC, lokalnych kotłowni i zwykłych kociołków, w tym również stałopalnych. To że akurat promuję kotły Stropuva, to tylko dlatego że osobiście przekonałem się o tym że warto. Notabene innych kotłów stałopalnych w ogóle nie promuję, zostawiam klientowi wybór co chce mieć. Ja mu to tylko w prawidłowy sposób konfiguruję w układzie komin + kocioł + instalacja odbioru ciepła. Zatem dalej uważasz, że to gdybologia stosowana? Jeśli chcesz o tym poczytać lub podyskutować to zapraszam na mój wątek. Informację o nim masz w mojej stopce. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 03.02.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) I poszło o to, że jednemu się nie podoba wykres temp. spalin, bo nie jest od linijki, bo akurat mu CWU grzeje o ponad 10 stopni mniej zadaną, itd. itp. A żeby było śmieszniej, kocioł zachowuje się jak najbardziej w porządku, reagując na zapotrzebowanie. Jaka instalacja, taka eksploatacja. A nastepny d...k wyskakuje i mówi że kotły do d...py, bo reagują na zapotrzeboiwanie - i to same!!!. Noż k...wa, dzisiaj jak ja rano zapalałem autko żony, bo nie zapaliło od razu, to szwagier latał do swojego czerwonego diabła bo wungla brakło przez noc, a wieczorem zasypał. A było tylko -28!!! A ja mam na trzy dni, zasobnik.ES dałeś wykresy - masz problem. Chciałbym zobaczyć wykresy innych piecyków przy większym zapotrzebowaniu... NO COMENTS Edytowane 3 Lutego 2012 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 03.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Z mojego obecnego opału który należy do tych co się trudno spalają jest sporo sadzy i popiołu ale kosztuje 700pln a pali się lepiej niż ten co kosztował 1000pln.Taka redukcja nadmuchu pozwala mi na utrzymanie kopczyka i na mniejsza temp spalania,węgiel się nie topi a ładnie spala,płomień jest nie biały a żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 zawijan Jak sobie życzysz bufonie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 03.02.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Z mojego obecnego opału który należy do tych co się trudno spalają jest sporo sadzy i popiołu ale kosztuje 700pln a pali się lepiej niż ten co kosztował 1000pln.Taka redukcja nadmuchu pozwala mi na utrzymanie kopczyka i na mniejsza temp spalania,węgiel się nie topi a ładnie spala,płomień jest nie biały a żółty Być może w twoim przypadku to się sprawdza każdy ma inny węgiel,kotły też nie są jednakowe,to co u innego sprawdza się idealnie u drugiego może być porażką.Dlatego trzeba wypróbować wszystkie możliwości a jest tego troche i wkońcu trafi się w tę najbardziej optymalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levi 03.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) To właśnie jest plug and play, czyli podłączyć kociołek z eCoalem do dowolnej instalacji odbioru ciepła, dowolnego komina, włożyć wtyczkę do gniazdka i już samo chodzi, samo się wszystko reguluje i działa wyśmienicie. Jeszcze nie rozumiesz? nilsan Tak jak mówisz, nie rozumiem, bo jestem ignorantem co do kotłów i w ogóle się na tym nie znam, ale wiem jedno, mianowicie to: nie ma dwóch identycznych instalacji dom + komin + kocioł i tak się składa, że co człowiek to opinia. Dlatego też niemożliwym jest aby przy m.in. źle wykonanej instalacji, nieodpowiednim przekroju komina, innym ciągu kominowym, wilgotności powietrza, temperaturze wew. i zew. i wpisz co tu jeszcze uważasz, kocioł działał jako plug and play. Automatyka tego rozwiązania nie polega na tym plug and play, a na uśrednieniu wszystkich możliwych parametrów i złożeniu ich do kupy tak by całość sprawdziła się w przeciętnym polskim tudzież zagranicznym domu. Widziałeś urządzenie plug and play działające tak jak to opisujesz? Nie ma czegoś takiego. Są tylko plug and pray, a no i te ... perpetum mobile. Widzę, że chyba pochodzisz gdzieś z rejonów zaboru pruskiego. Tam nawet do kibla chodziło się zgodnie z instrukcją. Jak nie było owej instrukcji, to się miało przesrane. nilsan A po co te wycieczki osobiste? Ja mam swoje poglądy i za ich głoszenie - póki nie ograniczam wolności innych nie muszę się wstydzić. Co jesteś homofobem? Od blisko 30 lat projektuję i buduję różne instalacje zarówno w budownictwie wielorodzinnym jak i te jednorodzinne. Zasilane z MSC, lokalnych kotłowni i zwykłych kociołków, w tym również stałopalnych. nilsan O.K., a ja jestem człowiekiem, który głupi się urodził i głupi umrze i to jest pewne, bardziej aniżeli to powyższe. To że akurat promuję kotły Stropuva, to tylko dlatego że osobiście przekonałem się o tym że warto. Notabene innych kotłów stałopalnych w ogóle nie promuję, zostawiam klientowi wybór co chce mieć. nilsan A dlaczego innych nie promujesz, czyżbyś przebadał je wszystkie u siebie w laboratorium i tak Ci wyszło, czy tylko pośliniłeś gruby palec i sprawdziłeś jaki ma ciąg? Ja mu to tylko w prawidłowy sposób konfiguruję w układzie komin + kocioł + instalacja odbioru ciepła. Zatem dalej uważasz, że to gdybologia stosowana? Jeśli chcesz o tym poczytać lub podyskutować to zapraszam na mój wątek. Informację o nim masz w mojej stopce. nilsan Ja też sobie prawidłowo skonfigurowałem ten automat, jakich wiele na świecie - u mnie działa. Autem z automatem też wrzucasz DRIVE i jeździsz całe życie bez przeglądów, wymian części, zmian parametrów, itp, itd, etc? p.s. a po co mam czytać jakieś instrukcje na Twoim wątku, przecież przed chwilą sam powiedziałeś co o nich myślisz? Już zmieniłeś zdanie o mnie ... jakże szybko oceniasz ludzi ... wiem po pozorach. -- levi Edytowane 3 Lutego 2012 przez levi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 03.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Być może w twoim przypadku to się sprawdza każdy ma inny węgiel,kotły też nie są jednakowe,to co u innego sprawdza się idealnie u drugiego może być porażką.Dlatego trzeba wypróbować wszystkie możliwości a jest tego troche i wkońcu trafi się w tę najbardziej optymalną Panowie ktoś jeszcze frunie na ustawieniu pelet w OEP+25kW dla ekogrochu?Ciekawi mnie spalanie przy takim 10sek podawaniu. zawijan-ie czy spalanie samego peletu jest bardzo niebezpieczne?Mam pół tony i nie wiem czy sam spali się bezpiecznie czy tez lepiej nie? Edytowane 3 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 I poszło o to, że jednemu się nie podoba wykres temp. spalin, bo nie jest od linijki, bo akurat mu CWU grzeje o ponad 10 stopni mniej zadaną, itd. itp. A żeby było śmieszniej, kocioł zachowuje się jak najbardziej w porządku, reagując na zapotrzebowanie. Jaka instalacja, taka eksploatacja. A nastepny d...k wyskakuje i mówi że kotły do d...py, bo reagują na zapotrzeboiwanie - i to same!!!. Noż k...wa, dzisiaj jak ja rano zapalem autko żony, bo nie zapaliło, to szwagier latał do swojego czerwonego diabła bo wungla brakło przez noc, a wieczorem zasypał. A było tylko -28!!! A ja mam na trzy dni, zasobnik. ES dałeś wykresy - masz problem. Chciałbym zobaczyć wykresy innych piecyków przy większym zapotrzebowaniu... NO COMENTS Ja dobrze wiem na czym polegaja nasze problemy. I inni uzytkownicy ansu verb i jeszcze wiele innych osob ktore uwierzylo ze sterownik bedzie prowadzil kociol najbardziej optymalana sciezka. I tak bylo az do zwiekszonego zapotrzebowania. ja twierdze ze najbardziej optymalny okres pracy sterownika to jak najmniejsze przechodzenie w podtrzymanie u mnie od 24- 27 stycznia i tez okres gdzie byla linia prosta. ale jest to bardzo trudne do zrobienia. uzytkownik sam moze jak najbardziej prowadzic ekonomicznie ale musi miec mozliwosc ingerencji we wszstkie ustawienie tak jak na brulim. temperatura spalin jest przy tym bardzo pomocna. Ja tez chcialbym zobaczyc wykresy innych piecow na innych kotłach. Moj kociol teraz pracuje poprawnie. ale to zasluga ustabilizowania sie ukladu c.o. a nie sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 03.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Tak. Miałem dotychczas wrażenie, że jesteś w porządku i się nie pomyliłem. Jeszcze raz przepraszam. Chyba wiem o jakim i gdzie kotle RBR mowa.. blisko mnie ? Jeśli to kocioł Czechowicach to radzi sobie naprawdę nieźle, nie wiedziałem że obrabia taką powierzchnię. Verb sasiedzie to nie moj Rbr tylko kolegi Zbyszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 03.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Do Markowski Spalanie myśle podobne do innych użytkowników w tych warunkach,u mnie jakieś 160 minut podawania czyli worek na dobe.Biorąc pod uwage temp.na zewnątrz i temp.ok.23 wewnątrz to chyba nie najgorzej Edytowane 3 Lutego 2012 przez r0berto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levi 03.02.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja dobrze wiem na czym polegaja nasze problemy ... Moj kociol teraz pracuje poprawnie. ale to zasluga ustabilizowania sie ukladu c.o. a nie sterownika Extra, teraz możesz już wyrzucić sterownik. Uff. Pokaż mi sterownik, który będzie działał bezbłędnie bez stabilnego/poprawnie wykonanego układu C.O.? -- levi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 03.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A ha! To może sprzedaj ten sterownik, skoro niepotrzebny. Prosze bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts