marek43 30.05.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Woman4 taką mam nature bardzo może zbyt ugrzecznioną ona właśnie pozwoliła mi przez 40lat współpracy z różnymi środowiskami na spokojny żywot na emeryturze ,doceniałem wysiłki innych osób ale i mnie nigdy nie brakło satysfakcjiponownie dziękuje za powyższy wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Widzisz marek43 nawet Zawijan potwierdza to co napisałem na początku a jemu możesz na pewno wierzyć bo ma ten kocioł na stanowisku badawczym i wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie.Teoria - teorią, wyliczenia - wyliczeniami ale żebyś później w kufajce w domu nie musiał siedzieć.Już mojemu kuzynowi instalator wyliczył kocioł 18,5kW na 170m2 i przy -8 do -10 na dworze doił mu po 85kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 30.05.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Szanowni Koledzy Aby każdy mógł sobie oszacować zapotrzebowanie na ciepło w kW poniżej zamieszczam Wam kawałek takiej prostej tabelki. Jak ją czytać? pierwsza z lewej kolumna pod XX to powierzchnia ogrzewana domu w m2 Podkreślony górny wiersz to straty ciepła w W/m2 (tyle musicie mieć, aby uzupełniać to, co traci budynek) Wartości te zależne są od materiałów z jakich są wybudowane domki. Przykładowo: 100 W/m2 dotyczy nieotynkowanego domu z czerwonej cegły i nieszczelną stolarką. Nowe domki z bajerami oscylują pomiędzy 30 a 50 W/m2 Przykładowo: ktoś ma chałupkę o stratach rzędu 70 W/m2 i powierzchni ogrzewanej 180 m kw. W tabelce są wartości dla 100 i dla 80. Odpowiednio w kolumnie 70 dla 80 figuruje 5.6, a dla 100 - 7.0. Suma 5.6 + 7.0 = 12.6 I WSZYSTKO JASNE! XX; 30; 40; 50; 60; 70; 80; 90; 100 60; 1.8; 2.4; 3.0; 3,6; 4.2; 4.8; 6.0; 80; 2.4; 3.2; 4.0; 4.8; 5.6; 6.4; 8.0; 100; 3.0; 4.0; 5.0; 6.0; 7.0; 8.0; 10.0; Nie chciało mi się przeklepywać całej tej tabelki, bo lenistwo bierze górę, ale każdy kto kumaty, potrafi sobie wyliczyć swoje zapotrzebowanie dzieląc, mnożąc, dodając, odejmując. Pozdrawiam wszystkich serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 30.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 czy ktos wypowie sie na temat mojego domku? tak jak wczesniej pisalem dom wg projektu dom pod katalpa,inni uzytkownicy tego domku wg forum zakupili piec 22 kw i 25 kw(ale powiekszony dom) ktory eko plus bedzie lepszy do mojego 16 czy 25 kw? prosze o pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 30.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Szanowni Koledzy Aby każdy mógł sobie oszacować zapotrzebowanie na ciepło w kW poniżej zamieszczam Wam kawałek takiej prostej tabelki. Jak ją czytać? pierwsza z lewej kolumna pod XX to powierzchnia ogrzewana domu w m2 Podkreślony górny wiersz to straty ciepła w W/m2 (tyle musicie mieć, aby uzupełniać to, co traci budynek) Wartości te zależne są od materiałów z jakich są wybudowane domki. Przykładowo: 100 W/m2 dotyczy nieotynkowanego domu z czerwonej cegły i nieszczelną stolarką. Nowe domki z bajerami oscylują pomiędzy 30 a 50 W/m2 Przykładowo: ktoś ma chałupkę o stratach rzędu 70 W/m2 i powierzchni ogrzewanej 180 m kw. W tabelce są wartości dla 100 i dla 80. Odpowiednio w kolumnie 70 dla 80 figuruje 5.6, a dla 100 - 7.0. Suma 5.6 + 7.0 = 12.6 I WSZYSTKO JASNE! XX; 30; 40; 50; 60; 70; 80; 90; 100 60; 1.8; 2.4; 3.0; 3,6; 4.2; 4.8; 6.0; 80; 2.4; 3.2; 4.0; 4.8; 5.6; 6.4; 8.0; 100; 3.0; 4.0; 5.0; 6.0; 7.0; 8.0; 10.0; Nie chciało mi się przeklepywać całej tej tabelki, bo lenistwo bierze górę, ale każdy kto kumaty, potrafi sobie wyliczyć swoje zapotrzebowanie dzieląc, mnożąc, dodając, odejmując. Pozdrawiam wszystkich serdecznie zawijan_2 Jesteś Wielki....tego mi trzeba było dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.05.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) Panowie czy ktoś w przybliżeniu mogłby mi wyliczyc ile mi spali Eko Plus 16KW ekogroszku w ciagu jednego sezonu grzewczego ? Zakladam ze zima ma 6 mcy, czy to wogole sie da wyliczyc? Powierzchnia do ogrzania to 150m2, posadzka-sufit 250cmDom niepodpiwniczony fundamenty ocieplone styropianem 8cm 0,036 ściany styropian 12cm rowniez bardzo cieply 0,032 podloga ocieplona 15cm styro bardzo cieply 0,032strych ocieplony welną 15+20cmokna średniej klasy, nowe Edytowane 30 Maja 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 30.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Karoka 65 dzięki po analizie bedzie 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.05.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Panowie czy ktoś w przybliżeniu mogłby mi wyliczyc ile mi spali Eko Plus 16KW ekogroszku w ciagu jednego sezonu grzewczego ? Zakladam ze zima ma 6 mcy, czy to wogole sie da wyliczyc? Powierzchnia do ogrzania to 150m2, posadzka-sufit 250cm Dom niepodpiwniczony fundamenty ocieplone styropianem 8cm 0,036 ściany styropian 12cm rowniez bardzo cieply 0,032 podloga ocieplona 15cm styro bardzo cieply 0,032 strych ocieplony welną 15+20cm okna średniej klasy, nowe Więcej niż 3 t nie powinno się spalić, a nawet powinno trochę zostać na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 31.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czy podłączenie czopucha do przewodu kominowego może być połączone z kolankiem 90stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 31.05.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Czy podłączenie czopucha do przewodu kominowego może być połączone z kolankiem 90stopni Może. Tylko nie wiem jak to wykombinowałeś ale musi być to tak zrobione by był swobodny opad w kominie sadzy do wyczystki. Komin trzeba czyścić i wybierać to co spadnie. Edytowane 31 Maja 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 31.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Woma 4 komin jest w narożniku taki projekt piwnica niewielka projektowana na gaz ja uparłem się na ogniwo będzie zachowana odległość do wyczystki i odstojnika komin systemowy pewnie że lepiej byłoby bezpośrednio wykonać przyłącze a tak trzeba zadbać w dodatku o ocieplenie jeszcze tej rury i podobno na kolanku ma być taka mówka powiedzmy do oczyszczania samego kolanka zobaczymy co na to instalator fajnie że piszesz jak wyżej bo mam na co zwracać uwagę ucze się dopiero co o tych sprawach dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 31.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Woma 4 komin jest w narożniku taki projekt piwnica niewielka projektowana na gaz ja uparłem się na ogniwo będzie zachowana odległość do wyczystki i odstojnika komin systemowy pewnie że lepiej byłoby bezpośrednio wykonać przyłącze a tak trzeba zadbać w dodatku o ocieplenie jeszcze tej rury i podobno na kolanku ma być taka mówka powiedzmy do oczyszczania samego kolanka zobaczymy co na to instalator fajnie że piszesz jak wyżej bo mam na co zwracać uwagę ucze się dopiero co o tych sprawach dzięki Jeżeli te kolanko jest w bok do kanału kominowego to nie powinno iść poziomo tylko po skosie do góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 31.05.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 re: marek43 O jakiej Kolego wyczystce w Ogniwie piszesz?Obecne Ogniwo Eko Plus nie ma żadnych wyczystek z boku. Wszystkie operacje czyszczenia wykonujesz wyłącznie od frontu i z góry.Poniżej wlotu musisz mieć wyczystkę w kominie. Najlepiej na poziomie podłogi. Jeśli popatrzysz, że Ogniwo ma czopuch z tyłu, a potrzebujesz wyjść ze spalinami w bok, to wystarczy ci kolano 90 st. byle pochylone nieco do góry (minimum 4 stopnie) patrząc w kierunku komina.Znaczny fragment kolana wyczyścisz szczotką giętką w trakcie okresowego czyszczenia kotła, a raz do roku (gdy kocioł zimny) wystarczy skorzystać z odkurzacza. Używany (sprawny) odkurzacz można już kupić za kilkadziesiąt zł. Pozdrawiam zawijan_2 p.s. proponuję jeszcze raz dokonać analizy zapotrzebowania na ciepło wg wytycznych z mojego wpisu #697 na str. 35, bo mniemam, że Kolego przeoczyłeś to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 31.05.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 witam wszystkich,probuje po raz 3 na tym forum bardzo prosze o pomoc w wyborze kotla,dom wg projektu dom pod katalpa,piec ma ogrzewac w lecie rowniez wode,jakiej mocy kociolek bedzie dla mnie lepszym rozwiazaniem 16 czy 25 kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus NT 31.05.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witaj zawijan_2. Ja również noszę się z zamiarem zakupu Ogniwa Eko Plus. Przeanalizowałem Twoje wytyczne dotyczące zapotrzebowania na ciepło i ma tylko jedno pytanie: jakiej powierzchni to dotyczy, użytkowej czy całkowitej (tzn po obwodzie podłogi)? Jeśli użytkowej to następne pytanie (a miało być tylko jedno-sorry): według jakiej normy (PN czy EN)? Czy ewentualnie zapotrzebowanie na ciepło liczone do m2 można połączyć z kubaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 31.05.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 re: marek43 O jakiej Kolego wyczystce w Ogniwie piszesz? ... p.s. proponuję jeszcze raz dokonać analizy zapotrzebowania na ciepło wg wytycznych z mojego wpisu #697 na str. 35, bo mniemam, że Kolego przeoczyłeś to. Myślę, że oczywiście markowi43 chodzi o wyczystkę w kominie. A co do wyboru kotła ... to również próbowałem przekonać go do kotła o mniejszej mocy ale chyba @marek43 uważa, że im więcej tym lepiej... No cóż, jak to mówią u nas we wsi przecież z koniem kopać się nie będziesz marka43 wybór, marka43 kocioł i marka43 radość lub ... nie. Marku43 nie gniewaj się ! Ja tak trochę w żartobliwym tonie, mam nadzieję, że będziesz zadowolony ze swojego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 31.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 re: sipus31 Piszesz kolego tak:",probuje po raz 3 na tym forum bardzo prosze o pomoc w wyborze kotla,dom wg projektu dom pod katalpa,piec ma ogrzewac w lecie rowniez wode,jakiej mocy kociolek bedzie dla mnie lepszym rozwiazaniem 16 czy 25 kw?" Bardzo chętnie Ci pomogę, ale na litość Boską, nie zmuszaj mnie abym szukał po sieci np. co to jest "dom pod katalpa", bo długo żyję, ale nie wiem.Podaj metraż, wys. pomieszczeń, z czego ściany, izolacja, stolarka to będzie można działać. Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 31.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 re: marcusNT - po obwodzie podłogi- przy wys. pomieszczeń 2,5 m pozdrawiam - zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 31.05.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 W 10 poście żle sformułowałem zdanie miałem na myśli wyczystke kominową co do tabelki fajna sprawa i dobrze że postarałeś się w tym względzie.Mam piwnice h. 215 na poziomie zerowym postanowiliśmy dać ogrzewanie w garażu oraz w jednym z pomieszczeń technicznych o łącznej powierzchni 34 mkw.stąd bierze się opcja 25kw sądze że słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 W 10 poście żle sformułowałem zdanie miałem na myśli wyczystke kominową co do tabelki fajna sprawa i dobrze że postarałeś się w tym względzie.Mam piwnice h. 215 na poziomie zerowym postanowiliśmy dać ogrzewanie w garażu oraz w jednym z pomieszczeń technicznych o łącznej powierzchni 34 mkw.stąd bierze się opcja 25kw sądze że słusznie Nie zaskarbię sobie pod tym względem na pewno zwolenników ale też uważam że słusznie. Jak pisałem tabelki- tabelkami, wyliczenia-wyliczeniami a w rzeczywistości może być inaczej ale już wtedy za późno. Mój kuzyn jest też zarejestrowany na forum a czy kiedyś napisał że kupił za mały kocioł ? chociaż taki wyliczył mu instalator. Jest pewnie więcej takich osób ale nie chcą przyznać się do błędów swoich lub popełnionych przy pomocy osób trzecich. Najwyżej Marek mnie wyklnie albo za rok podziękuje. Oczywiście wybór należy do niego. Wysłuchał różnych opinii ale nikt za niego tej ostatecznej nie podejmie. Tyle z mojej strony do Marka. Życzę trafionego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts