Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,przestawiłem swój OEP+25kW na opcję soft-pellet.Miałem problem ze spalaniem kalorycznego eko 28 tys.kal a teraz w opcji pelet gdzie czas podawania to 10sek i krótsze przerwy-zmniejszyłem nadmuch -4% i wszystko aż miło,eko się dopala na pyłek i temp spali sie mocno obnizyła.Kocioł pracuje stabilnie i nie dostawia się już jak na wiatraku 36% :)

Dziekuję.

Markowsski kolego, ja dziś rano przestawiłem na Pellet i ustawiłem czas pracy i przerwy na 10 i 20 odczekam 12 godzin i zobaczę jak sobie da radę...

ale tu wczoraj się działo ;D

A eCoal ? Czy ES powinno zaniechać prac na poprawkami, bo już osiągnięto szczyt możliwości ? Czy sterownik może działać lepiej ? Moim zdaniem tak.

Na szczęście, mimo iż wielu twierdzi że nie ma czego się przyczepić, ES nadal pracuje.

Był problem to go rozwiążą i wszystko będzie działac tak jak należy i każdy będzie zadowolony i nikt nie bedzie mial prawa mowic nic zlego o ecoalu

Edytowane przez grzmaj

Był problem to go rozwiążą i wszystko będzie działac tak jak należy i każdy będzie zadowolony i nikt nie bedzie mial prawa mowic nic zlego o ecoalu

Nie o to chodzi... żeby nie pisac.... chodzi o to, zeby pisac konstruktywnie, szukamy przyczyn, staramy sie okreslac błędy, zobaczyć co jest nie tak? niepiszemy że dany sterownik jest do....( hmmm joliska patrzy ;) ) bani.... nie dotyczy to tylko jednego wytwócy, każdy w miarę swojej wiedzy stara się pomóc kolegom a oni mają rózne sterowniki- róznych producentów,jak kupujesz auto i np nie domykają ci się w nim drzwi.... czy całe auto jest do......bani? czy tylko są zle dopasowane drzwi??

Oglądałem wykres Twojej maszyny z nocy. Nie podobają mi się te znaczne skoki temperatury spalin.

Kilka osób - są nawet na tym forum, ale wolą siedzieć cicho, coby jobów nie nałapać jak Ty - wie, że to nieprawidłowe reakcje sterownika.

I tu widzę pole do popisu dla programistów. Rozwiązanie jest proste, nie wiem tylko czy proste do wprowadzenia ;)[/quote

MNie teraz akurat sie podobra jest maly skok ale nie wysoki i sie krotko utrzmuje Problemem jest jak dmuchwa laduje 60% temperatura spalin 200 a c.o. niby stabilizowane

Szat nie rozdzieram, nadal jestem w miarę zadowolonym użytkownikiem.

Jednak algorytm wymaga modyfikacji albo konieczna jest możliwość wpływania na czas przerwy podawania w grzaniu.

OEP 25, dom 140 m2, słabo ocieplony.

Przez blisko godzinę (dziś 7-8 ) sterownik zwiększa obroty dmuchawy, przerwa podawania cały czas taka sama, dopiero po dłuższym czasie pracy na 100% zorientował się, że jest za mało paliwa, efekt wychłodzenie układu, spadek temp. wewnętrznej.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d83e2c1b7664.jpg

Idealna praca sterownika to okres 18-21 wczoraj, obroty dmuchawy 40%, cały czas!

Potem wpada w oscylację i nie potrafi się już ustabilizować tak jak wcześniej.

Wydłużył czas przerwy i zaczął majstrować dmuchawą (vide poniżej).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb1c5fcfaa6e.jpg

Edytowane przez Mogami

Zrobiliscie bardzo dobry Piec i sterownik. Ale wymaga on bardzo stabilnego ukladu c.o. i dobrego wegla. Teraz to zrozumialem i serdecznie przepraszam

Dobrego okładu wymaga każdy piec. A najlepiej prostego. To nie jest kocioł na gaz i ma swoja bezwładność. A co do paliwa to w tym sezonie spaliłem 2 tony miału i muszę przyznać ze się spisuje. Faktem jest ze mam starszy model ogniwa ale ster jest ten sam ,tylko starszy model palnika...Nie denerwuj się, tylko podejdź do wszystkiego z rezerwa i zobaczysz ze po pewnym czasie wszystko zagra jak w zegarku..

grzmaju

Ale - jak Ci napisałem - rób, co chcesz. To Twoje decyzje.

Tak tez zrobie i poszukam opalu nie koksujacego i z mala zawartoscia czesci lotnych i pewnie wszystkie moje problemy znikna Ale nadal uwazam ze w sterowniku przydałyby sie zmiany aby kociol szybciej reagowal na zwiekszenie zapotrzebowania. To jest tylko moja opinia.

Edytowane przez grzmaj

Tak tez zrobie i poszukam opalu nie koksujacego i z mala zawartoscia czesci lotnych i pewnie wszystkie moje problemy znikna Ale nadal uwazam ze w sterowniku przydaloby sie zmiany aby kociol szybciej reagowal na zwiekszenie zapotrzebowania. To jest tylko moja opinia.

Nie tylko Twoja.

Choć ja to ujmę inaczej: wolno reaguje dawkowaniem paliwa, nerwowo reaguje dmuchawą.

Pompowaniem dużych ilości zimnego powietrza domu ogrzać się nie da.

Tak tez zrobie i poszukam opalu nie koksujacego i z mala zawartoscia czesci lotnych i pewnie wszystkie moje problemy znikna Ale nadal uwazam ze w sterowniku przydałyby sie zmiany aby kociol szybciej reagowal na zwiekszenie zapotrzebowania. To jest tylko moja opinia.

jak by miały by być jakieś zmiany w tej sprawie, to raczej w drugą stronę, by reagował wolniej, a nie szybciej.

Powiem ci od siebie, takie uderzenie ze strony cwu każdy automat wyprowadzi z równowagi, to jak szybko on z powrotem do niej wróci to już osobny temat.

Każdy szanujący się instalator, jak podłącza cwu za pomocą pompy, powinien za nią zamontować zawór zwrotny i zawór do regulacji przepływu. Najmniejsza pompa 25/40 ma 1,5 m3/h przepływu, jest to stanowczo za dużo jak na potrzeby CWU! Jak nie potrafisz sam takiego zaworu założyć to zawołaj kogoś kto ci to zrobi i wyreguluje.

Powiem Ci tylko, że nie masz racji.

Nie wyjaśnię Ci natomiast, dlaczego tak się dzieje, bo musiałbym zdradzić cała ideę eCoala.

Nie musisz.

Zręby tej idei są widoczne, może nie jak na dłoni, ale są.

I o ile sprawdzają się przy małych mocach, to przy większych już nie.

Panowie.Coś tu jest nie tak.Piotrek dostał żółtą kartkę za,niby,obrażanie kogoś.Ja nie zauważyłem aby kogoś obraził.Zauważyłem natomiast,że takie rzeczy dzieją się wtedy jak pojawia się na forum OBCY.może to tylko zbieg okoliczności,ale warto o tym pomyśleć.To już recydywa.

Panowie.Coś tu jest nie tak.Piotrek dostał żółtą kartkę za,niby,obrażanie kogoś.Ja nie zauważyłem aby kogoś obraził.Zauważyłem natomiast,że takie rzeczy dzieją się wtedy jak pojawia się na forum OBCY.może to tylko zbieg okoliczności,ale warto o tym pomyśleć.To już recydywa.

Dostał bo mu prawdę powiedział, a ten się zdenerwował i zgłosił ze go Piter obraza...Nie od dziś wiadomo ze prawda w oczy kole...:)