Piotrek42 04.02.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 tesel spoko ja się tam kartkami nie przejmuje:) jak sie niema agumentów to chwyta sie róznych sposobów... skas to znam, prawda kol eee nie bede pisał ) hehe tak się wykańcza powolutku gości co piszą prawde na forum... kilka przykładów bym znalazł... ale po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Tesel to jest biznes..... ogniwo ma dosć duży % rynku (niewiem dokładnie ile, musiałbym się jareckiego spytac -on pewnie wie) firma Elektro-System zaczyna zdobywac dość znaczną przewagę w ilości sprzedanych sterowników, komuś się to niepodoba to próbuje zasiać ziarno niepokoju że np piec do bani, albo ster ma złe parametry i tym sposobem wymusic na kupujących żeby zamawiali inne kotły lub np kotły ogniwa z innymi sterownikami...producenic sterów czy kotłów widzą co się dzieje, umieją czytac i boją sie utraty zysków no i bronią jednak swoich miejsc pracy, rozumiem to, ale poprostu trzeba jakoś to ucywilizować, lub wymieniać rzeczowe informacje... przykład -prosze bardzo, TY jesteś przykładem, chociaż jarecki nie za bardzo kocha sie z zawijanem to potrafił sprzedac swoj kocioł z konkurencyjnym sterownikiem- po prostu rynek to wymusił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Zdaję sobie z tego sprawę. Wspomnę przy okazji, że niektórzy nie zwracają uwagi na ostrzeżenia o instalacji oprogramowania testowego, nawet nie zadają sobie trudu aby poczytać jakie zmiany będą testować a potem ES musi czytać wylewane żale. Ja mam czas, zawsze sobie poradzę, z każdym oprogramowaniem. Coś mi sie wydaje ze Werb trafił dokładnie w SEDNO- po co ktoś ma czytać.... lepiej się na forum zapytać a pisze jak byk która wersja jest bulid a która zalecana... a uzytkownicy jak aktualizację do windowsa- INSTALUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Verb sasiedzie to nie moj Rbr tylko kolegi Zbyszka Dobrze prawi To sem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 04.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 tesel spoko ja się tam kartkami nie przejmuje:) jak sie niema agumentów to chwyta sie róznych sposobów... skas to znam, prawda kol eee nie bede pisał ) hehe tak się wykańcza powolutku gości co piszą prawde na forum... kilka przykładów bym znalazł... ale po co... Akurat o Ciebie się nie boję.Zwróciłem tylko uwagę na problem.To może spotkać każdego z nas.Moim zdaniem powinno się mieć prawo obrony.Nie można banować czy karać kogoś tylko na podstawie czyjegoś " widzi mi się".Wkurza mnie,że wystarczy czyjś donos i już jest sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Zawijan, czy mogę na wątku o testach eCoala napisać kilka moich sugestii, czy lepiej wysłać Ci je na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.02.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Miło mi Dobrze wiedzieć, że ma się blisko więcej konsultantów Czy to tak blisko to bym nie powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 04.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dla przypomnienia Intensywne prowadzenie palnika zwiększa temperaturę żaru. Z taką sytuacją spotykamy się w przypadku forsowania zbyt małego palnika w okresie zwiększonego zapotrzebowania ciepła – jednak nie są to przypadki częste (na ogół palniki mają rezerwę mocy). Częste natomiast są przypadki prowadzenia palnika ze zbyt dużym nadmiarem powietrza. Wysoki nadmiar powietrza (ponad potrzeby) powoduje schłodzenie spalin wychodzących z palnika, co skutkuje zmniejszeniem efektywności pracy wymiennika (zmniejszeniem sprawności oraz rzeczywistej mocy kotła). Zwyczajową reakcją niewprawnego operatora jest dalsze zwiększanie nadmuchu, gdyż skutkuje to wzrostem temperatury spalin i zwiększeniem produkcji ciepła. Zwiększenie nadmiaru powietrza i równoczesny spadek sprawności kotła są niedostrzegalne gołym okiem. źródło: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Tak sobie myślę..... ecoala nie można kupić na wolnym rynku bo ma obostrzenia odnośnie palnika.... ojciec ma kociołek z retortą i badziewiasty sterownik,,, nie chcesz kol grzmaj zamineić się na tego ecoala??? w zamian kupię ci dowolny sterownik jaki sobie wybierzesz. a zeby nik mi nic nie zarzucił, napisz jakiego chcesz stera to ci kupię i się wymienimy... może byc?? Edytowane 4 Lutego 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Nie, Ty Verb nie możesz!!! trza było marudzić to bym się z Tobą wymienił ;D propozycja jest tylko dla grzmaja , mwiłem mu wczoraj żeby sprzedał wiec dziś poprostu chce mu ułatwić sprawe i składam na forum propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Grzesiu, życzę Ci, abyś osiągnął swój cel. Może troszkę Ci pomogę(rejestr wykonany przez pracusia elezibi ), oto jak działa algorytm (pomijając jak i z czego odczytuje parametry). 16 3 5,333333333 22 3 7,333333333 27 3 9 35 3 11,66666667 47 3 15,66666667 Daję gwarancję, że dopóki sterownik pracuje z parametrami ze środkowej linijki, nikt nie znajdzie powodu do narzekania. U markowsskiego bardzo ładnie pracuje w trybie pellet, obecnie w proporcjach 53 10. Czyli stosunek 5,3. U mnie na sofcie OEP25 buja się jak pijany woźnica. Aktualnie 73-10-7,3. Dałby radę, ale....brak kopczyka i mała warstwa żaru - efekt nadmiernego nadmuchu, którego sterownik nie potrafi "odrobić" od wczoraj od godz. 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 04.02.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wybaczcie,że zaśmiecę trochę wasz wątek,ale nosi mnie od rana ,jak przeczytałem post admina.Kiedyś w firmie oskarżono mnie o słowa których nie wypowiedziałem.Czułem się jak skopany pies.Jak mogłem udowodnić,że nie jestem wielbłąbem?Po pewnym czasie prawda wyszła na jaw."Koledzy" klepali mnie po plecach i udawali,że wszystko jest ok.Myślicie,że miałeł satysfakcję?Czułem się nadal podle.Wiem,że to nie przystaje do sytuacji Piotrka,ale chcę przez to powiedzieć,że organicznie nie trawię donosicielstwa.Donos ,domniemana wina czy bezpodstawne oskarżenie,jest dla mnie czymś obrzydliwym.Ludzie.Czy my jesteśmy dziećmi neo.Jeżeli tak to do piaskownicy.Niedługo będę bał się napisać,że ktoś ma żle ustawiony kocioł,bo może mnie oskarżyć,że go obraziłem.Ok. tesel uspokuj się.Ale jestem wkurzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ok. tesel uspokuj się. No własnie..... Krótko czytasz forum..... czasem tu naprawdę było ,,GRUBO'' to wczoraj to takie przekomarzanie się;D a za moją ciętą gadkę już nie raz byłem podpieprzany do adminów...przyzwyczaiłem się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 04.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Nie, Ty Verb nie możesz!!! trza było marudzić to bym się z Tobą wymienił ;D propozycja jest tylko dla grzmaja , mwiłem mu wczoraj żeby sprzedał wiec dziś poprostu chce mu ułatwić sprawe i składam na forum propozycje. Jesli chcesz to mozesz tylko kupic ode mnie ale caly zestaw Kociol + sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 04.02.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 U markowsskiego bardzo ładnie pracuje w trybie pellet, obecnie w proporcjach 53 10. Czyli stosunek 5,3. U mnie na sofcie OEP25 buja się jak pijany woźnica. Aktualnie 73-10-7,3. Dałby radę, ale....brak kopczyka i mała warstwa żaru - efekt nadmiernego nadmuchu, którego sterownik nie potrafi "odrobić" od wczoraj od godz. 22. Mogami jak ty to "liczysz" ?? ja też rano przełączyłem na pellet i też nie mam teraz kopczyka ale moim zdaniem kocioł pracuje przyzwoicie dmuchawa ani razu nie przekroczyła 35% spaliny niskie, czego chcieć więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jesli chcesz to mozesz tylko kupic ode mnie ale caly zestaw Kociol + sterownik no nie da rady.... myslałem o samym sterowniku... serio pisałem... kocioł mam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 U markowsskiego bardzo ładnie pracuje w trybie pellet, obecnie w proporcjach 53 10. Czyli stosunek 5,3. U mnie na sofcie OEP25 buja się jak pijany woźnica. Aktualnie 73-10-7,3. Dałby radę, ale....brak kopczyka i mała warstwa żaru - efekt nadmiernego nadmuchu, którego sterownik nie potrafi "odrobić" od wczoraj od godz. 22. Panowie dawno pisałem że za dużo śmieci i wypowiedzi nic nie wnoszących do tematu(sławny radca jorgo itd,bez obrazy),prywatnych wycieczek reklam itd.Czytanie tego po raz wtóry przyprawia o mdłości,jestem z innej branży ale jak ktoś podrzuca ciekawe pomysły to sprawdzam i bez względu na wynik najpierw dziękuję bo to zawsze próba poprawy spalania i sprawności kotła.Zmieniam i poprawiam na własny rachunek ekonom. a nie dla tego że muszę.Ale jak po raz kolejny czytam wypowiedzi Jorga że każda instalacja jest inna i każdy obiekt też, to mdłości mnie nachodzą i bez Ranigastu nie daję rady.Są to tak oczywiste sprawy że obraża to tych co to czytają.Zima minie i spalicie krocie,testować,sprawdzać i grzecznie dzielić się doświadczeniem po każdej zmianie parametrów.Mielibyśmy już niezły faq na wątku gdyby co niektórzy nic nie pisali i nie przeszkadzali.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 04.02.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 . ja twierdze ze najbardziej optymalny okres pracy sterownika to jak najmniejsze przechodzenie w podtrzymanie u mnie od 24- 27 stycznia i tez okres gdzie byla linia prosta. ale jest to bardzo trudne do zrobienia. ja uważam całkiem na odwrót jest, jak się odstawia to jest ekonomiczniej, a tak to cały czas kręci, zobacz mów wykres wczoraj od 17 do dzisiaj rana, jak było -26 i zapotrzebowanie to sam się piec tak ustawił, ja akurat uważam że najekonomiczniejsza jest tzw. piła przez wielu krytykowana przy niej zasyp starczał mi na ponad tydzień, przy kilkunastostopniowych mrozach na 5 dni, a teraz na 4. Wykres nie ma być ładny, ma być ciepło i nie ma braknąć opału do wiosny, zapraszam na mojego stera, przykład fabrycznego niekombinowanego wersja 2.5 ustawiony na temp. CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 04.02.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 grzmaj a wystaw go na allego ! zobaczymy czy pojdzie?? aż sam jestem ciekawy.. znajomy, który ma ogniwo eko 15kw chętnie by kupił takiego za dobre pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 04.02.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ja Ci tylko życzę żebyś miał takie wsparcie od tego nowego producenta, jak od ES i z tego forum. Myślę ze jak już kupisz ster dwustanowy to Ci się bardzo przyda..Nie gniewaj się ale wątpię żebyś kupul kocioł z którego dasz rade być zadowolonym. Myślisz ze ktoś się będzie przejmował tym ,ze nie potrafisz go ostawić? Ja szczerze wątpię ,ale próbuj skoro chcesz... ja też życzę szczęścia grzmajowi, jak słyszę u mnie w robocie rozmowy kumpli, o ustawianiu pieca to słucham z niedowierzaniem, a jak ja powidziałem że ustawiłem tylko temp. to oni patrzyli na mnie z niedowierzaniem, jak na kosmitę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts