Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja uważam całkiem na odwrót jest, jak się odstawia to jest ekonomiczniej, a tak to cały czas kręci, zobacz mów wykres wczoraj od 17 do dzisiaj rana, jak było -26 i zapotrzebowanie to sam się piec tak ustawił, ja akurat uważam że najekonomiczniejsza jest tzw. piła przez wielu krytykowana przy niej zasyp starczał mi na ponad tydzień, przy kilkunastostopniowych mrozach na 5 dni, a teraz na 4. Wykres nie ma być ładny, ma być ciepło i nie ma braknąć opału do wiosny, zapraszam na mojego stera, przykład fabrycznego niekombinowanego wersja 2.5 ustawiony na temp. CO

Jeden warunek,że nie tworzy się w warunkach odstawiania kondensat i że masz full czasu na czyszczenie,ja twierdzę że lepiej i mniej spala jak się nie odstawia (za dużo mocy produkuje) ale nie uważam że byle jaka praca jest lepsza od odstawiania :)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też jadę teraz na pellecie - dużo daje, trza poganiać nadmuchem, inaczej przesypuje.

U mnie odwrotnie ale na wątku o sterowniku przeczytałem że przy węglach ciężkich do spalenia wydłuża się czas podawania i obniża nadmuch -i tak zrobiłem,kopiec mam jak ziemniaczany i piękną temp spalin,wreszcie nie ucieka ciepło kominem ;)

ja uważam całkiem na odwrót jest, jak się odstawia to jest ekonomiczniej, a tak to cały czas kręci, zobacz mów wykres wczoraj od 17 do dzisiaj rana, jak było -26 i zapotrzebowanie to sam się piec tak ustawił, ja akurat uważam że najekonomiczniejsza jest tzw. piła przez wielu krytykowana przy niej zasyp starczał mi na ponad tydzień, przy kilkunastostopniowych mrozach na 5 dni, a teraz na 4. Wykres nie ma być ładny, ma być ciepło i nie ma braknąć opału do wiosny, zapraszam na mojego stera, przykład fabrycznego niekombinowanego wersja 2.5 ustawiony na temp. CO

A gdzie do tej pory piec pracowal u Ciebie jak "piła" pracowal w wiekszosci jako sterownik dwunastawny praca chlodzenie. Byc moze taka praca jest ekonomiczna ja tego nie wiem. Zawijan twierdzil chyba ze praca ciagla moze sie myle juz sie w tym pogubilem

A gdzie do tej pory piec pracowal u Ciebie jak "piła" pracowal w wiekszosci jako sterownik dwunastawny praca chlodzenie. Byc moze taka praca jest ekonomiczna ja tego nie wiem. Zawijan twierdzil chyba ze praca ciagla moze sie myle juz sie w tym pogubilem

Opcja jak nazywacie piła występowała u mnie jak miałem zbyt przydławiony zawór 4D,nie ukrywam że dopiero jak pojawiły się mrozy wróciłem do ustawienia na 5 czy u mnie pól na instalacje ,drugie pół z powrotem do kotła.Na zbyt małych temp na kotle nie dogrzewał mi pomieszczeń więc sie wycofałem,teraz jest pięknie-do tego ograniczyłem wybieranie wody z kotła ustawieniem pompy CO na 1 bieg.

j Wykres nie ma być ładny, ma być ciepło i nie ma braknąć opału do wiosny,

BINGO !!!!! wykres jest jak narzędzie które słóży optmalizacji pracy kotła i pokazuje zachodzace w nim zmiany... wyznacznikeim (przynajmiej dla mnie) jest 1 -temp wewnętrzna, 2-ciepła cwu,3- ilość spalonego eko.... i tyle, a czy linie sa prostę krzywe, pofalowane, czy eliptyczne, średnio mnie obchodzi...

Jeden warunek,że nie tworzy się w warunkach odstawiania kondensat i że masz full czasu na czyszczenie,ja twierdzę że lepiej i mniej spala jak się nie odstawia (za dużo mocy produkuje) ale nie uważam że byle jaka praca jest lepsza od odstawiania :)

czyszczę co 2 tygodnie plus minus parę dni, kondensatu nie mam , sadza sucha odpada przy najmniejszym wstrząśnięciu zawirowywaczem, patrzę ekonomia do wygody żeby wypośrodkować jak bym chciał nic nie robić do bym gaz wziął, jak bym chciał na maxa oszczędzać to bym drewnem z lasu palił i siedział cały czas przy kotle

czyszczę co 2 tygodnie plus minus parę dni, kondensatu nie mam , sadza sucha odpada przy najmniejszym wstrząśnięciu zawirowywaczem, patrzę ekonomia do wygody żeby wypośrodkować jak bym chciał nic nie robić do bym gaz wziął, jak bym chciał na maxa oszczędzać to bym drewnem z lasu palił i siedział cały czas przy kotle

Jasne o to chodzi aby było dla Ciebie dobrze.Ktos podpowie jak wam wychodzą te wyliczenia algorytmu typu 5,33 i 7 ..itd?

ja mam prostą instalację jak budowa cepa żadnych zaworów n-drożnych, jedna pompka do CO, jedna do CWU plus mieszająca do ciepłej wody załanczana czasowo poprzez czasomierz na kontakcie do której jest włączona, tylko głowice termostatyczne na kaloryferach (podłogówki brak), ma być 25 w środku i jest wczoraj jak temp. spadła do 24 to podniosłem w piecu o 3 stopnie i wtedy przeszedl na pracę ciągłą (można sprawdzić na wykresach) dmuchawa szła od 17 do 9 dzisiaj bez przerwy (większość na 40%, jak wodę pobierałem to skakała 44-52), jak przechodzi w spoczynek to moim zdaniem jest duuuużo ekonomiczniej, nie dość że węgla idzie mnie to o prądzie też nie wolno zapomnieć (sprawdźcie tabliczki znamionowe na wiatraczkach). Także nie patrz na wykres tylko na termometr w domu i ew. na temp. spalin żeby nie była zbyt wysoka, ale przejścia w stan podtrzymania dla mnie jak najbardziej ok.Pozdrawiam

BINGO !!!!! wykres jest jak narzędzie które słóży optmalizacji pracy kotła i pokazuje zachodzace w nim zmiany... wyznacznikeim (przynajmiej dla mnie) jest 1 -temp wewnętrzna, 2-ciepła cwu,3- ilość spalonego eko.... i tyle, a czy linie sa prostę krzywe, pofalowane, czy eliptyczne, średnio mnie obchodzi...

no właśnie :-D

aha pompki przez większość zimy szły na 2 biegu, tylko ostatnie 2 dni jak jest po dwadzieścia kilka to dałem na 3, no i zmieniłem termometr za oknem bo miałem do -30, a dwie noce ostatnie było po -26, więc zainstalowałem do -50 żeby było kilka stopni zapasu ;-)

Edytowane przez GMZ

no właśnie :-D

aha pompki przez większość zimy szły na 2 biegu, tylko ostatnie 2 dni jak jest po dwadzieścia kilka to dałem na 3, no i zmieniłem termometr za oknem bo miałem do -30, a dwie noce ostatnie było po -26, więc zainstalowałem do -50 żeby było kilka stopni zapasu ;-)

Bieg pompy ustala się najprościej tak,jeśli na ustawionym 1 biegu ostatni grzejnik w instalacji przypomina temperaturą może nie pierwszy ale 3 czy 4 z kolei to nie ma sensu zmieniać na 2 bieg,wybieranie zbyt szybkie wody z kotła plus otwarty zbyt mocno zawór 4D =creazy spin 45-50% prawie non stop.Lepiej skręcić 4D dać więcej na CO i mniejszy bieg pompy i powoli ustawiać...

markowsski ty jestes chłopk uczony wiec proponuje ustwawić ci biegi pompy wg Liczby Reynoldsa - masz wtedy opcjonalne ustawienia, które powodują przepływ laminarny w instalacji domowej, bo jak wiadomo przepływ turbulentny będzie zle dział w instalacji i powodował dykomfort pracy kotła.. wg tej liczby ustawisz opcjonalne ustawienia szybkości medium w instalacji CO.

markowsski ja nie mam żadnych zaworów n drożnych, jak mrozy wrócą do kilkunastostopniowych w nocy to wrócę na 2 bieg na razie 3 wchodzi do gry

Kurcze daj sie przekonać na kilkanaście godzin,zwiększ temp do 56deg i daj pompę na 1 bieg,jak bedzie za mało daj na 58-60deg,do jutra nic nie dotykaj-co ci zalezy,fortuny nie tracisz ;)Zobaczysz że bedzie poprawa.

Markowsski,nawet ciekawie to u ciebie wygląda,momentami nawet praca ciągła aż dziw bierze że przy tak niskiej dmuchawie tak ładnie pracuje.A jak z sadzą?Bo ja musiałem podnieść dwa oczka do góry na 36%trochę czarna była dolna komora spalania,póki co jest ok a zapas na dmuchawie jest,więc jak coś to można jeszcze podrzucić

7.3 i nie daje rady ? Coś nieprawdopodobnego. Przełącz na ręczny i spowrotem na auto bo coś tu nie pasuje.

Nie dawał rady bo wcześniej zbyt dużo wydmuchał w komin.

Wcześniejsze ręczne uzupełnianie przynosiło efekt na krótko, do następnego większego dmuchania.

Od wczoraj zastawiłem go na na 26 godzin w spokoju, zgodnie z zaleceniami zawijana. Efekt jak pisałem, beznadziejny. Może mam za mały kocioł? :)

Zmieniłem na pellet i teraz obawiam się tylko, żeby nie poszło w drugą stronę, żeby nie przesypywał.

Markowsski,nawet ciekawie to u ciebie wygląda,momentami nawet praca ciągła aż dziw bierze że przy tak niskiej dmuchawie tak ładnie pracuje.A jak z sadzą?Bo ja musiałem podnieść dwa oczka do góry na 36%trochę czarna była dolna komora spalania,póki co jest ok a zapas na dmuchawie jest,więc jak coś to można jeszcze podrzucić

Tym razem wbrew logice i przy moim opale 28KJ to ustawienie jest optymalne,sadzy tyle ile było czyli z tego opału zawsze dużo ;)

Kocioł odstawia się tylko jak podgrzewa wodę i wiatrak wchodzi na 40%,myślę o obniżeniu dmuchawy do 30% albo czas podawania mniej o 1sek...

Łopatologicznie kieruje sie tym że kopiec ma być jak ta lala i płomyk nie biały a żółty :)

Ten kocioł kocha kaloryczny i trudny opał!