Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

markowsski ty jestes chłopk uczony wiec proponuje ustwawić ci biegi pompy wg Liczby Reynoldsa - masz wtedy opcjonalne ustawienia, które powodują przepływ laminarny w instalacji domowej, bo jak wiadomo przepływ turbulentny będzie zle dział w instalacji i powodował dykomfort pracy kotła.. wg tej liczby ustawisz opcjonalne ustawienia szybkości medium w instalacji CO.

:)

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

markowsski

W trybie pellet nie zauważyłem przejścia na dłuższe przerwy w podawaniu.

Teraz cały czas 3s/15s. U Ciebie też pewnie tak było. Stąd to wysokie spalanie jakie zaobserwowałeś.

To co teraz zmieniasz (czas podawania) będzie miało tylko wpływ na spiekanie bądź nie.

Stosunek ilości paliwa do jednostki czasu nie zmienia się.

No nie,jeśli wydłużę czas podawania przy stałej(dłuższej niż w pelet) przerwie w podawaniu to efekt będzie podobny ale ...na 1h podawanie bedzie mniejsze bo częstość podawania jest mniejsza na OEp+16 niż na pelet,może się mylę?

Reasumując,10 podawania na pelet to więcej na 1h niż 10 w OEP+16KW na 1h-częstości są inne po prostu

Edytowane przez markowsski

Witam,

U mnie po przestawieniu na pellet spalanie wyszło b.wysokie,wróciłem do 16-stki dom 250 m2.

Pozdrawiam

Ja zrezygnowałem również z opcji "pellet" i wróciłem do dedykowanych ustawień. W opcji pellet duże zużycie groszku oraz dużo czarnej sadzy w kotle.

Wgrałem soft w wersji 0.2.9.2 i jest znacząca poprawa- dmuchawa nie świruje maks 46%, spaliny na poziomie do 150 deg.

Porównując OEP16 do pellet to tak jak piszesz.

Ja myślałem o tym, że "w obrębie" OEP16 innych zmian to nie przyniesie.

No przyniesie bo algorytm który decyduje o częstości podawania jest inny.Póki co nie mamy na to wpływu a szkoda więc kombinuję by wprowadzić takie zmiany w podawaniu dla OEP+16 by zwiększyc proporcjonalnie podawanie do czasu w tej wersji,więcej i stabilniej dla kotła ale w ciągu 1h mniej niż w pellet

I tak własnie Panowie okazuje się że ecoal nie jest sterownikiem do końca tak inteligentnym by był intuicyjny na maxa w kwestii spalania ekonomicznego.Paliwo,temperatura i inne czynniki decydują jednak o tym by uzytkownik miał wpływ nawet na sam algorytm,bo póki co wyjście jest-opcja pelet-spalanie większe-ale działa i grzeje-ale w taki sposób o ekonomii nie ma mowy.amen

Ja zrezygnowałem również z opcji "pellet" i wróciłem do dedykowanych ustawień. W opcji pellet duże zużycie groszku oraz dużo czarnej sadzy w kotle.

Wgrałem soft w wersji 0.2.9.2 i jest znacząca poprawa- dmuchawa nie świruje maks 46%, spaliny na poziomie do 150 deg.

czarna sadza nie jest tu wyznacznikiem,może się pojawić przy węglach "trudnych" do spalania,pozostałe aspekty zgadzają się z tym o czym tu piszemy.

Edytowane przez joliska

Sadza ? Przesypywanie ?

Nie dziwię się, większość kotłów ustawionych na pellet które obserwowałem, uparcie trzymano na za niskim nadmuchu !

Każde paliwo spala się optymalnie wyłącznie z optymalną ilością tlenu. Tak dużą dawkę paliwa można spalić efektywnie, ale jak to mówi rajmund "musi dostać po jajach". Chcecie aby kotły pracowały w trybie ciągłym ? To takie zabawy nie dla was.

Spoko bez problemu,za kilka dni.Chyba nie chcesz mi powiedzieć że goście od ecoala nie mają wiedzy że algorytm OEP+16 jest nie po to by spalać ale po to by grzać?Oni nie dbają o ekonomie tylko o sprawność kotła niestety...

Edytowane przez markowsski

Sadza ? Przesypywanie ?

Nie dziwię się, większość kotłów ustawionych na pellet które obserwowałem, uparcie trzymano na za niskim nadmuchu !

Każde paliwo spala się optymalnie wyłącznie z optymalną ilością tlenu. Tak dużą dawkę paliwa można spalić efektywnie, ale jak to mówi rajmund "musi dostać po jajach". Chcecie aby kotły pracowały w trybie ciągłym ? To takie zabawy nie dla was.

sadza tak, przesypywanie nie.

Why pierdoły?Problem dotyczy wielu,a jest w postaci zbyt małego podawania w czasie,sterownik tego nie dobiera,więc problemy ludzi to pierdoły?

Sprawność kotła ma związek z ekonomia spalania niestety > Tak jak i ekonomia z ekologia, bo nie myślisz chyba ze spalanie większej ilości węgla niż zapotrzebowanie obiektu jest albo ekonomiczne albo ekologiczne? To ES musi pogodzić a to już takie proste nie jest.

Sprawność kotła ma związek z ekonomia spalania niestety > Tak jak i ekonomia z ekologia, bo nie myślisz chyba ze spalanie większej ilości węgla niż zapotrzebowanie obiektu jest albo ekonomiczne albo ekologiczne? To ES musi pogodzić a to już takie proste nie jest.

Dla przeciętnego użytkownika właśnie spalanie jest podstawowym czynnikiem zakupu kotła.Kłopot jaki teraz ludzie którzy kupili ten kocioł mają przy takich mrozach to nie -wybacz-pierdoły o ekologii-ale o ekonomii.Problem jest,nie mój i nie Twój ale jest.kilka ostatnich stron rozpaczy-bo tak można nazwać grzebanie w ustwieniach zaawansowanych-pelet i co tam jeszcze jest tego dowodem.A producenci co czytają próby ludzi co prostują ich błedy w postaci eksperymentów z kotłem( co w pełni wykorzystują) są nieocenione,bo za ludzi pieniądze i na dużą skalę czyż nie?Masz świadomość(Kazik tak kiedyś śpiewał ;)

Why pierdoły?Problem dotyczy wielu,a jest w postaci zbyt małego podawania w czasie,sterownik tego nie dobiera,więc problemy ludzi to pierdoły?

Dla niektórych jak widzisz to nie jest problem,oni mają zakodowane że tak ma być i żadne argumenty do nich nie trafiają.Nikt nie twierdzi że jest zły sterownik czy kocioł ale że algorytm wymaga dopracowania i to jest bezdyskusyjne

Mam taka świadomość i dlatego myślę ze to zostanie poprawione ale na to trzeba jednak czasu..Z drugiej strony nie pamiętam, takich sytuacji w tamtym roku i dziwie się dlaczego są teraz?

Fajnie że tak potrafisz rozmawiać.podziękuję.Tyle z mojej strony,choć nigdy nie były to żale,ja jestem zadowolony choć jak każdy użytkownik mam kilka uwag lub zapytań-to ja zapłaciłem za ten kocioł przecież;)