Mogami 04.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A link jest cały czas w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Verb, wiesz może czy korekta dmuchawy wpływa na podawanie, czy nie wpływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Już to właśnie przemyślałem. Nie wolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 https://esterownik.pl/remote/816 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 To nie inauguracja, ze 2 dni temu już go załączałem.Cholera, w zasobniku mam sporą ilość ekoret, jak tylko go wypalę, załaduję testowo groszek w cenie 560 zł/t.Sprawdzę jak będzie się spalać w trybie pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 To nie inauguracja, ze 2 dni temu już go załączałem. Cholera, w zasobniku mam sporą ilość ekoret, jak tylko go wypalę, załaduję testowo groszek w cenie 560 zł/t. Sprawdzę jak będzie się spalać w trybie pellet. Ok to kilka spostrzeżeń po trybie pelet.Przy takim podawaniu 10sek i częściej niż w OEP+16 zasobnik w 2,5dnia,wcześniej przy takich samych temp -3dni na wersji OEP+16KW,wróciłem do wersji OEP+16KW i spróbuje zwiększyć podawanie z mniejszym nadmuchem.W trybie pelet jest podawanie za często ale może uda się uzyskać podobny efekt z algorytmem OEP+16KW .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 O której przestawiłeś na tryb "pelet"? zawijan czy spalanie może aż tak wzrosnąć na trybie pelet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Też widziałem wcześniej, że spalanie jest wysokie. Dlatego teraz doszedłem do wniosku, że jedyny sens używania tego trybu to praca dwustanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 O której przestawiłeś na tryb "pelet"? o 17.30, potem widać jeszcze kolejne "doregulowania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Tego jeszcze nie wiem. Wszyscy pisali że nie powinno ale ja już wiem że jest większe-tyle wiem przy podobnych warunkach na zewnątrz i wewnątrz. Zwiększyłem podawanie przy wersji OEP+16 z 5 do 7,efekt przy częstotliwości podawania powinien byc podobny jak przy 10 dla pelet.Na razie podkręciłem nadmuch do 33 z 31 %.Ale wrócę do 31% w tym trybie przy zwiększonym podawaniu. Chciałbym mieć podobny efekt jak na pelet-ale z mniejszą częstością podawania. Edytowane 4 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 markowsski W trybie pellet nie zauważyłem przejścia na dłuższe przerwy w podawaniu. Teraz cały czas 3s/15s. U Ciebie też pewnie tak było. Stąd to wysokie spalanie jakie zaobserwowałeś. To co teraz zmieniasz (czas podawania) będzie miało tylko wpływ na spiekanie bądź nie. Stosunek ilości paliwa do jednostki czasu nie zmienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 04.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam,U mnie po przestawieniu na pellet spalanie wyszło b.wysokie,wróciłem do 16-stki dom 250 m2.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 markowsski ty jestes chłopk uczony wiec proponuje ustwawić ci biegi pompy wg Liczby Reynoldsa - masz wtedy opcjonalne ustawienia, które powodują przepływ laminarny w instalacji domowej, bo jak wiadomo przepływ turbulentny będzie zle dział w instalacji i powodował dykomfort pracy kotła.. wg tej liczby ustawisz opcjonalne ustawienia szybkości medium w instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) markowsski W trybie pellet nie zauważyłem przejścia na dłuższe przerwy w podawaniu. Teraz cały czas 3s/15s. U Ciebie też pewnie tak było. Stąd to wysokie spalanie jakie zaobserwowałeś. To co teraz zmieniasz (czas podawania) będzie miało tylko wpływ na spiekanie bądź nie. Stosunek ilości paliwa do jednostki czasu nie zmienia się. No nie,jeśli wydłużę czas podawania przy stałej(dłuższej niż w pelet) przerwie w podawaniu to efekt będzie podobny ale ...na 1h podawanie bedzie mniejsze bo częstość podawania jest mniejsza na OEp+16 niż na pelet,może się mylę? Reasumując,10 podawania na pelet to więcej na 1h niż 10 w OEP+16KW na 1h-częstości są inne po prostu Edytowane 4 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Było tak miło i pojawił się spamer nr1,będzie wykład o instalacjach...ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Porównując OEP16 do pellet to tak jak piszesz.Ja myślałem o tym, że "w obrębie" OEP16 innych zmian to nie przyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam, U mnie po przestawieniu na pellet spalanie wyszło b.wysokie,wróciłem do 16-stki dom 250 m2. Pozdrawiam Ja zrezygnowałem również z opcji "pellet" i wróciłem do dedykowanych ustawień. W opcji pellet duże zużycie groszku oraz dużo czarnej sadzy w kotle. Wgrałem soft w wersji 0.2.9.2 i jest znacząca poprawa- dmuchawa nie świruje maks 46%, spaliny na poziomie do 150 deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 04.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 cp.pod- czas pracy podajnika- jest to czas podany w minutach, sekundach czy w czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Porównując OEP16 do pellet to tak jak piszesz. Ja myślałem o tym, że "w obrębie" OEP16 innych zmian to nie przyniesie. No przyniesie bo algorytm który decyduje o częstości podawania jest inny.Póki co nie mamy na to wpływu a szkoda więc kombinuję by wprowadzić takie zmiany w podawaniu dla OEP+16 by zwiększyc proporcjonalnie podawanie do czasu w tej wersji,więcej i stabilniej dla kotła ale w ciągu 1h mniej niż w pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 04.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 cp.pod- czas pracy podajnika- jest to czas podany w minutach, sekundach czy w czym?? Minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts