Mogami 04.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Podejrzewam, że obecne problemy z algorytmem to efekt ciepłej jesieni.Przegrzewanie spowodowało zmiany w algorytmie, niestety również w wyższych zakresach mocy. Żeby to sprawdzić pokuszę się może o wgranie jakiejś starej wersji softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 04.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jasne markowski po to jest forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 04.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 markowsski Gonisz mnie z czasem pracy podajnika.Jak wyzerowałeś ja miałem 21,02 teraz różnicy jest 16,46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 04.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 markowsski Gonisz mnie z czasem pracy podajnika. Jak wyzerowałeś ja miałem 21,02 teraz różnicy jest 16,46 Zwiększyłem czas podawania do 10,nie mam pojęcia jak z nadmuchem ma być,pełen eksperyment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.02.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Było tak miło i pojawił się spamer nr1,będzie wykład o instalacjach...ehhh Jestem cholernie zadowolony z faktu posiadania kotła OE+ i z jego pracy, i żaden pseudo fachowiec czy użytkownik kotła innej firmy mi tej świadomości nie odbierze, niech nawet nie próbuje. Dlaczego? Ano dlatego, że w poprzednich latach spalałem średnio od 4 do 5 ton dobrego węgla: zawsze klasy orzech i kostka i 2 do 4 metrów drewna liściastego. Rano zazwyczaj w domciu chłodniej, zimą człowiek uwiązany przy kotle jak pies - teraz stała temperatura, woda ciepła na okrągło, mogę sobie jechać z domciu na kilka dni i widzę na lapku w Berlinie co w trawie piszczy. Do chwili obecnej spaliłem 2,5 tony ekogroszku ..... rachunek jest prosty. Kto sobie chce niech policzy – mnie się nie chce. Czy kotły Ogniwo są produktem idealnym????? NIE!!!!! Dlaczego ? - bo po prostu nie ma rzeczy idealnych........ w większości to kwestia gustu, upodobań itp. Jeden woli to, drugi tamto. Dlaczego lubię swój kocioł? - bo mam w d....... przerwy, czasy, spędzanie czasu w kotłowni, frustrację spowodowaną przerzucaniem ekogroszku itp..... ja nie jestem palaczem, ja mam w swoim domciu mieszkać, wypoczywać, relaksować się. Na razie to co robię to z czystej ciekawości, ale z czasem przejdę nad tym do porządku dziennego. Ja kupiłem ten kocioł ( i pozostałe wyposażenie w domu) po to, aby mi służyło, a nie by jemu służyć - tak jak z telefonem komórkowym: nie jestem jego niewolnikiem, Jest takie przysłowie: kto ma miękkie serce, to ma twardą dupę. I tą właśnie drogę poszedł Elektro System..... niepotrzebnie udostępnił te wszystkie "ochy" i "achy" i ludzie narzekają teraz na sterownik!!!!! A trzeba było zaplombować pudełko i już....... jakie wykresy??? komu??? jakie testowe oprogramowanie sterownika??? tym wszystkim malkontentom, co to dojrzą u każdego źdźbło, a u siebie nie widzą belki..... albo tym wszystkim „penetratorom” z różnych firm garażowych co tylko po to czytają Forum i udają zwykłych użytkowników, aby przeszczepić idee na swój grunt i przywłaszczać myśl intelektualną w celu jak największej kasy. Ja się nie dziwię Zawijan-om i ich postawie: włożyli lata pracy, czas, pieniądze, wiedzę, myśl itp. w sterownik, palnik, kocioł, a teraz byle jakiś popapraniec chciałby by mu podano wszystko na tacy… i jeszcze za darmo. Czy są lepsze kotły na ekogorszek? Jak powiedziałem, wiele zależy od upodobań, gustu itp…. ale szczerze powiem, że poza kotłami z palnikiem Burner i sterownikiem Ecoal czy – jak niektórzy twierdzą – Bruli niestety chyba nie ma. Rozmawiam z kolegami którzy użytkują kotły ze ślimakiem ( Krzaczek, Defro) czy szufladą ( Brastal) , maja przerobione kotły zasypowe z dmuchawami, mają miałowce z Pleszewa tzw. 24 – 48 godzinne i takie tradycyjne. Mam więc pewien pogląd na ten temat i musze powiedzieć, że to ja ze swoim kotłem jestem wygranym: zarówno pod kątem ekonomiczności spalania jak i sterowania. Więc pytam się retorycznie: na co mam narzekać????? Nie narzekam…. jestem zadowolony. Po sezonie grzewczym, z uwagi na pewne spostrzeżenia i obserwacje mam zamiar wprowadzić kilka zmian do swojej instalacji… i już. Dla kogo jest Forum??? Wg mnie, dla każdego….. ale jak widać, niektórzy chcieli by zawłaszczyć dla siebie ten czy inny wątek, kreując się przy tym na „jedynych sprawiedliwych”, a dodatkowo niestety często uciekając się do zwykłego chamstwa. Każdy ma prawo tu pisać, dzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami i zadawać pytania. Podsumowując zacytuję pewnego mądrego człowieka ”….. Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać, głupcy plotą głupstwa, rozsądni je popełniają….” – i wszystko w tym temacie. Chciałoby się, by ludzie na tym Forum sobie pomagali, a nie wyśmiewali innych którzy tej wiedzy nie mają, bo przygodę z kotłem dopiero zaczynają. Podejrzewam, że obecne problemy z algorytmem to efekt ciepłej jesieni. Przegrzewanie spowodowało zmiany w algorytmie, niestety również w wyższych zakresach mocy. Żeby to sprawdzić pokuszę się może o wgranie jakiejś starej wersji softu. wgraj i spróbuj z wersją 0.2.9.2 Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysi0 04.02.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie. kto to powiedział? jorgoczym ten księżyc robiłeś Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Aleś się Jorgo rozpisał tak sobie czytałem..... i z ludzi co najpierw pluli na sterownik, następnie wpadli w zamozachwyt i stwierdzilali że juz im nic do szczescia nie brakuje- bo oni wszystko zrobia sami i sterownik chodzi idealnie, nagle okazuje się ze, jak przyszły mrozy to cos tam nie chodzi... cos brakuje.. i znowu zaczyna się plucie....x postów temu pisałem ze jak będzie tak z tydzień temp zewn < -10 to zrobią sie problemy, to odsądzano mnie od czci i wiary... a teraz ...jak widać...brak słów...a wystarczy poprostu poczytać..grzecznie sie zapytać... a nie - wymadrzac się na forum jakby sie wszystkie rozumy pozjadalo- nie żal mi takich ludzi.. Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie. kto to powiedział? Lew Tołstoj Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) 0.2.9.2?Myślę, że jak już, to zacznę od znacznie starszych.. Ale czegoś nie rozumiem.Skoro kocioł nie działa mi (i nie tylko) poprawnie, to powinienem w pokorze i modlitewnym skupieniu czekać wiosny?Jeśli działa Ci wszystko jak należy, to bardzo dobrze. To forum ma służyć chyba rozwiązywaniu ewentualnych problemów i wymianom opinii.Wszystko jedno jakich. Konstruktywnych czy nie. Oby jak najczęściej tych pierwszych, ale....Chciałbyś wymiany li tylko "laurek"? Po co? Edytowane 5 Lutego 2012 przez Mogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.02.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 jorgo czym ten księżyc robiłeś Ja niestety nie posiadam tej "tejemnej" wiedzy, byłem tylko zwykłem konsumentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.02.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Chyba księżyc odnosi się do twojej twórczości (dolny link). Odnośnie wersji softu to nie aktualizowałeś czy wróciłeś do tej wersji?Z tego co zauważam u siebie to nie zależnie od czasu podawania palnik się raz przewęgla a raz nieomal zapada. Z tym że ja mam brucera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No to jestem po testach OE+ 16KW w domu 205m2 i od 17 stycznia od godziny 18 do wczoraj godzina 17 złożyłem 700KG dom nowy dopiero wygrzewany a w środę skończyłem obudowę okien dachowy i schodów na strych wiec wynik nie jest miarodajny bo wcześniej ogrzewałem jeszcze 240m2 dachu ale teraz spostrzeżenia laika co do budowy to konstrukcja drzwiczek w 16KW jest delikatnie mówiąc śmieszna bo jak zamknę do końca ruszt awaryjny to nie otworze drzwiczek rewizyjny w sumie po co je otwierać ale eeh kolejna lecz tym razem ważniejsza rzecz to że piec nie ma wbudowanego punktu pomiaru powrotu a np. w moim przypadku temperatura którą pokazuje jest niedokładna bo termometr mam umieszczony na stali jak bym cofną na miedź to nie obejmę powrotu bojlera itp. źle dopasowane i nieskalibrowane czujniki u mnie kalibracja dochodzi do 18 st powinni robić to w fabryce. Jak można skalibrować termometr zewnętrzny i wewnętrzny bo do wrzątku raczej nie a nie mam nic godnego zaufania??? Brak w sterowniku dodatkowych wejść na pompy jak dla mnie przydałyby się jeszcze dwie Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Praca samego pieca tak jak u większości temperatura nastawiona 60 st a on grzeje do 63 na maksa a później postój i jak spadanie do 58 znów zaczyna lecz wtedy już jest za późno bo zaczyna się szarpanie Tak jak już ktoś pisał przydała by się informacja o dziennym zużyciu opału w kg co by było również odnotowywane w wykresach najlepiej informacja mogła by ukazywać się w postaci tabelki koło podajnika 24h -..kg 48h- ..kg 72h- ..kg a restart tabelki odbywał by się przez restart czasu pracy podajnika Co do spieków to przetestowałem 4 eko i od mega spieków skończyłem na sztufadzie popiołu na 120kg eko i już nie kombinuje (ustawienia te same) Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Wiadomo że do każdego urządzenia można się gdzieś przyczepić ja obecnie w domu 120m2 zużywam 65kg na dobę miału i chodzę 2 razy dziennie wybierać i zasypywać wiec OE+ jak jak dla mnie jest super co nie zmienia faktu że chce więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Chyba księżyc odnosi się do twojej twórczości (dolny link). Odnośnie wersji softu to nie aktualizowałeś czy wróciłeś do tej wersji? Z tego co zauważam u siebie to nie zależnie od czasu podawania palnik się raz przewęgla a raz nieomal zapada. Z tym że ja mam brucera. ściągasz wersję 0.2.9.2 podłączasz do sterownika i fru...... jeśli pojawi się problem z wykresami ( u mnie to nastąpiło) to wyjmujesz kartę ze sterownika, i kopiujesz na nią wersję strony www, karta do sterownika i już, wsio tu masz http://ecoal.pl/?pd=wsparcie No to jestem po testach OE+ 16KW w domu 205m2 i od 17 stycznia od godziny 18 do wczoraj godzina 17 złożyłem 700KG dom nowy dopiero wygrzewany a w środę skończyłem obudowę okien dachowy i schodów na strych wiec wynik nie jest miarodajny bo wcześniej ogrzewałem jeszcze 240m2 dachu ale teraz spostrzeżenia laika co do budowy to konstrukcja drzwiczek w 16KW jest delikatnie mówiąc śmieszna bo jak zamknę do końca ruszt awaryjny to nie otworze drzwiczek rewizyjny w sumie po co je otwierać ale eeh kolejna lecz tym razem ważniejsza rzecz to że piec nie ma wbudowanego punktu pomiaru powrotu a np. w moim przypadku temperatura którą pokazuje jest niedokładna bo termometr mam umieszczony na stali jak bym cofną na miedź to nie obejmę powrotu bojlera itp. źle dopasowane i nieskalibrowane czujniki u mnie kalibracja dochodzi do 18 st powinni robić to w fabryce. Jak można skalibrować termometr zewnętrzny i wewnętrzny bo do wrzątku raczej nie a nie mam nic godnego zaufania??? Brak w sterowniku dodatkowych wejść na pompy jak dla mnie przydałyby się jeszcze dwie Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Praca samego pieca tak jak u większości temperatura nastawiona 60 st a on grzeje do 63 na maksa a później postój i jak spadanie do 58 znów zaczyna lecz wtedy już jest za późno bo zaczyna się szarpanie Tak jak już ktoś pisał przydała by się informacja o dziennym zużyciu opału w kg co by było również odnotowywane w wykresach najlepiej informacja mogła by ukazywać się w postaci tabelki koło podajnika 24h -..kg 48h- ..kg 72h- ..kg a restart tabelki odbywał by się przez restart czasu pracy podajnika Co do spieków to przetestowałem 4 eko i od mega spieków skończyłem na sztufadzie popiołu na 120kg eko i już nie kombinuje (ustawienia te same) Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Wiadomo że do każdego urządzenia można się gdzieś przyczepić ja obecnie w domu 120m2 zużywam 65kg na dobę miału i chodzę 2 razy dziennie wybierać i zasypywać wiec OE+ jak jak dla mnie jest super co nie zmienia faktu że chce więcej To witaj w klubie zadowolonych użytkowników.... a - jeśli to nie tajemnica - po ile płaciłeś za tonę miału? Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.02.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Dotyczy sterownika To że współpracuje dobrze z kominkiem ja też przetestowałem i piec się odstawia i faktycznie jest super. Mam wtedy jedynie kłopot z podłogówką. Kominek nagrzewa wodę, sterowanie rozprowadza pompami po pokojach, ale w podłogowym pompa stoi i tu po wygaszeniu kominka i spadku temperatury włącza się pompa i cała zimna woda z podłogówki schodzi do bufora i piec zaczyna wtedy nadrabiać i zaczyna się zwyżka. Podajnik, spaliny wtedy szaleją. Przydałoby się aby w czasie takiego grzania kominkiem aby pompa od podłogówki włączyła się chociaż (przykładowo) co godzinę na parę min. Mogło by to być przykładowo z częstotliwością załączenia pieca w podtrzymaniu. A co do wykresu też miałem coś takiego. To jest błąd karty, sformatować lub wymienić na inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) To witaj w klubie zadowolonych użytkowników.... a - jeśli to nie tajemnica - po ile płaciłeś za tonę miału? Miałem pale w domu w którym obecnie mieszkam płaciłem od 450zł latem do 550 miesiąc temu (lecz jest o strukturze groszku ten za 550zł akurat na te mroźne dni) Dotyczy sterownika To że współpracuje dobrze z kominkiem ja też przetestowałem i piec się odstawia i faktycznie jest super. Mam wtedy jedynie kłopot z podłogówką. Kominek nagrzewa wodę, sterowanie rozprowadza pompami po pokojach, ale w podłogowym pompa stoi i tu po wygaszeniu kominka i spadku temperatury włącza się pompa i cała zimna woda z podłogówki schodzi do bufora i piec zaczyna wtedy nadrabiać i zaczyna się zwyżka. Podajnik, spaliny wtedy szaleją. Przydałoby się aby w czasie takiego grzania kominkiem aby pompa od podłogówki włączyła się chociaż (przykładowo) co godzinę na parę min. Mogło by to być przykładowo z częstotliwością załączenia pieca w podtrzymaniu. A co do wykresu też miałem coś takiego. To jest błąd karty, sformatować lub wymienić na inną. Ja jeszcze nie mogę tego stwierdzić co do podłogówki bo wygrzewam pomieszczenia wiec wszystko chodzi na full ale obecnie jak piec idzie w podtrzymanie to pompy od podłogówki tez pracują wiec nie widzę problemu a jak wygasza się kominek to wyłącza się pompa od niego i woda zostaje odcięta (woda z kominka przechodzi przez piec i całą instalacje) ogólnie pompa od kominka mam nastawioną by załączała się o 10 stopni powyżej temperatury na piecu z histerezą 5st co momencie spadku temperatury i odcięcia wody kominka zostawia trochę czasu na reakcję Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Akurat o Ciebie się nie boję.Zwróciłem tylko uwagę na problem.To może spotkać każdego z nas.Moim zdaniem powinno się mieć prawo obrony.Nie można banować czy karać kogoś tylko na podstawie czyjegoś " widzi mi się".Wkurza mnie,że wystarczy czyjś donos i już jest sprawa. Chyba coraz bardziej idzie się domyślić kto kapuje i wprowadza zamęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.02.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Czyli twoim zdaniem kto? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Verb Ustawienie nadmuchu +5 u mnie też okazało się optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 05.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Verb Ustawienie nadmuchu +5 u mnie też okazało się optymalne. Hej,ktoś próbuje z podawaniem ustawianym na 10 w opcji OEP+16?Bo po chwilowych zachwytach kilku(i ja też) wróciło do OEP+16? Szkoda że nie można sterować czasem przerwy w podawaniu bo wydaje się że można by było osiągnąć efekt podobny jak w pelet ale z mniejszym spalaniem BTW nawet po temperaturze podajnika jak spalał w opcji pelet widać że kopczyk był tam na pewno odpowiedniej wielkości U mnie prawie 10deg różnicy na wykresie,po tym też nie schodząc do kotła (mam daleko)sprawdzam wirtualnie jak wygląda palenisko Edytowane 5 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A czas pracy podajnika w ciągu doby (przy tych temp. zewnętrznych), który zamknie się wartością ok.140 min. nie odbiega od pracy na sofcie właściwym.Stabilność pracy nieporównywalna. Nawet dogrzewanie 220L zasobnika CWU nie wprowadza znaczących zaburzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja próbowałem różnych. Nawet do 16-18. I tak była dziura zamiast kopczyka.Wydłużanie czasu może zmniejszyć Ci spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts