Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I tak własnie Panowie okazuje się że ecoal nie jest sterownikiem do końca tak inteligentnym by był intuicyjny na maxa w kwestii spalania ekonomicznego.Paliwo,temperatura i inne czynniki decydują jednak o tym by uzytkownik miał wpływ nawet na sam algorytm,bo póki co wyjście jest-opcja pelet-spalanie większe-ale działa i grzeje-ale w taki sposób o ekonomii nie ma mowy.amen

Ja zrezygnowałem również z opcji "pellet" i wróciłem do dedykowanych ustawień. W opcji pellet duże zużycie groszku oraz dużo czarnej sadzy w kotle.

Wgrałem soft w wersji 0.2.9.2 i jest znacząca poprawa- dmuchawa nie świruje maks 46%, spaliny na poziomie do 150 deg.

czarna sadza nie jest tu wyznacznikiem,może się pojawić przy węglach "trudnych" do spalania,pozostałe aspekty zgadzają się z tym o czym tu piszemy.

Edytowane przez joliska

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sadza ? Przesypywanie ?

Nie dziwię się, większość kotłów ustawionych na pellet które obserwowałem, uparcie trzymano na za niskim nadmuchu !

Każde paliwo spala się optymalnie wyłącznie z optymalną ilością tlenu. Tak dużą dawkę paliwa można spalić efektywnie, ale jak to mówi rajmund "musi dostać po jajach". Chcecie aby kotły pracowały w trybie ciągłym ? To takie zabawy nie dla was.

Spoko bez problemu,za kilka dni.Chyba nie chcesz mi powiedzieć że goście od ecoala nie mają wiedzy że algorytm OEP+16 jest nie po to by spalać ale po to by grzać?Oni nie dbają o ekonomie tylko o sprawność kotła niestety...

Edytowane przez markowsski

Sadza ? Przesypywanie ?

Nie dziwię się, większość kotłów ustawionych na pellet które obserwowałem, uparcie trzymano na za niskim nadmuchu !

Każde paliwo spala się optymalnie wyłącznie z optymalną ilością tlenu. Tak dużą dawkę paliwa można spalić efektywnie, ale jak to mówi rajmund "musi dostać po jajach". Chcecie aby kotły pracowały w trybie ciągłym ? To takie zabawy nie dla was.

sadza tak, przesypywanie nie.

Why pierdoły?Problem dotyczy wielu,a jest w postaci zbyt małego podawania w czasie,sterownik tego nie dobiera,więc problemy ludzi to pierdoły?

Sprawność kotła ma związek z ekonomia spalania niestety > Tak jak i ekonomia z ekologia, bo nie myślisz chyba ze spalanie większej ilości węgla niż zapotrzebowanie obiektu jest albo ekonomiczne albo ekologiczne? To ES musi pogodzić a to już takie proste nie jest.

Sprawność kotła ma związek z ekonomia spalania niestety > Tak jak i ekonomia z ekologia, bo nie myślisz chyba ze spalanie większej ilości węgla niż zapotrzebowanie obiektu jest albo ekonomiczne albo ekologiczne? To ES musi pogodzić a to już takie proste nie jest.

Dla przeciętnego użytkownika właśnie spalanie jest podstawowym czynnikiem zakupu kotła.Kłopot jaki teraz ludzie którzy kupili ten kocioł mają przy takich mrozach to nie -wybacz-pierdoły o ekologii-ale o ekonomii.Problem jest,nie mój i nie Twój ale jest.kilka ostatnich stron rozpaczy-bo tak można nazwać grzebanie w ustwieniach zaawansowanych-pelet i co tam jeszcze jest tego dowodem.A producenci co czytają próby ludzi co prostują ich błedy w postaci eksperymentów z kotłem( co w pełni wykorzystują) są nieocenione,bo za ludzi pieniądze i na dużą skalę czyż nie?Masz świadomość(Kazik tak kiedyś śpiewał ;)

Why pierdoły?Problem dotyczy wielu,a jest w postaci zbyt małego podawania w czasie,sterownik tego nie dobiera,więc problemy ludzi to pierdoły?

Dla niektórych jak widzisz to nie jest problem,oni mają zakodowane że tak ma być i żadne argumenty do nich nie trafiają.Nikt nie twierdzi że jest zły sterownik czy kocioł ale że algorytm wymaga dopracowania i to jest bezdyskusyjne

Mam taka świadomość i dlatego myślę ze to zostanie poprawione ale na to trzeba jednak czasu..Z drugiej strony nie pamiętam, takich sytuacji w tamtym roku i dziwie się dlaczego są teraz?

Fajnie że tak potrafisz rozmawiać.podziękuję.Tyle z mojej strony,choć nigdy nie były to żale,ja jestem zadowolony choć jak każdy użytkownik mam kilka uwag lub zapytań-to ja zapłaciłem za ten kocioł przecież;)

Było tak miło i pojawił się spamer nr1,będzie wykład o instalacjach...ehhh

Jestem cholernie zadowolony z faktu posiadania kotła OE+ i z jego pracy,

i żaden pseudo fachowiec czy użytkownik kotła innej firmy mi tej świadomości nie odbierze, niech nawet nie próbuje.

Dlaczego?

Ano dlatego, że w poprzednich latach spalałem średnio od 4 do 5 ton dobrego węgla: zawsze klasy orzech i kostka i 2 do 4 metrów drewna liściastego. Rano zazwyczaj w domciu chłodniej, zimą człowiek uwiązany przy kotle jak pies - teraz stała temperatura, woda ciepła na okrągło, mogę sobie jechać z domciu na kilka dni i widzę na lapku w Berlinie co w trawie piszczy.

Do chwili obecnej spaliłem 2,5 tony ekogroszku ..... rachunek jest prosty. Kto sobie chce niech policzy – mnie się nie chce.

Czy kotły Ogniwo są produktem idealnym????? NIE!!!!!

Dlaczego ? - bo po prostu nie ma rzeczy idealnych........ w większości to kwestia gustu, upodobań itp. Jeden woli to, drugi tamto.

Dlaczego lubię swój kocioł? - bo mam w d....... przerwy, czasy, spędzanie czasu w kotłowni, frustrację spowodowaną przerzucaniem ekogroszku itp..... ja nie jestem palaczem, ja mam w swoim domciu mieszkać, wypoczywać, relaksować się. Na razie to co robię to z czystej ciekawości, ale z czasem przejdę nad tym do porządku dziennego. Ja kupiłem ten kocioł ( i pozostałe wyposażenie w domu) po to, aby mi służyło, a nie by jemu służyć - tak jak z telefonem komórkowym: nie jestem jego niewolnikiem,

Jest takie przysłowie: kto ma miękkie serce, to ma twardą dupę.

I tą właśnie drogę poszedł Elektro System..... niepotrzebnie udostępnił te wszystkie "ochy" i "achy" i ludzie narzekają teraz na sterownik!!!!!

A trzeba było zaplombować pudełko i już....... jakie wykresy??? komu??? jakie testowe oprogramowanie sterownika??? tym wszystkim malkontentom, co to dojrzą u każdego źdźbło, a u siebie nie widzą belki..... albo tym wszystkim „penetratorom” z różnych firm garażowych co tylko po to czytają Forum i udają zwykłych użytkowników, aby przeszczepić idee na swój grunt i przywłaszczać myśl intelektualną w celu jak największej kasy.

Ja się nie dziwię Zawijan-om i ich postawie: włożyli lata pracy, czas, pieniądze, wiedzę, myśl itp. w sterownik, palnik, kocioł, a teraz byle jakiś popapraniec chciałby by mu podano wszystko na tacy… i jeszcze za darmo.

Czy są lepsze kotły na ekogorszek?

Jak powiedziałem, wiele zależy od upodobań, gustu itp…. ale szczerze powiem, że poza kotłami z palnikiem Burner i sterownikiem Ecoal czy – jak niektórzy twierdzą – Bruli niestety chyba nie ma.

Rozmawiam z kolegami którzy użytkują kotły ze ślimakiem ( Krzaczek, Defro) czy szufladą ( Brastal) , maja przerobione kotły zasypowe z dmuchawami, mają miałowce z Pleszewa tzw. 24 – 48 godzinne i takie tradycyjne. Mam więc pewien pogląd na ten temat i musze powiedzieć, że to ja ze swoim kotłem jestem wygranym: zarówno pod kątem ekonomiczności spalania jak i sterowania.

Więc pytam się retorycznie: na co mam narzekać?????

Nie narzekam…. jestem zadowolony.

Po sezonie grzewczym, z uwagi na pewne spostrzeżenia i obserwacje mam zamiar wprowadzić kilka zmian do swojej instalacji… i już.

Dla kogo jest Forum???

Wg mnie, dla każdego….. ale jak widać, niektórzy chcieli by zawłaszczyć dla siebie ten czy inny wątek, kreując się przy tym na „jedynych sprawiedliwych”, a dodatkowo niestety często uciekając się do zwykłego chamstwa.

Każdy ma prawo tu pisać, dzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami i zadawać pytania.

Podsumowując zacytuję pewnego mądrego człowieka ”….. Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać, głupcy plotą głupstwa, rozsądni je popełniają….” – i wszystko w tym temacie.

Chciałoby się, by ludzie na tym Forum sobie pomagali, a nie wyśmiewali innych którzy tej wiedzy nie mają, bo przygodę z kotłem dopiero zaczynają.

Podejrzewam, że obecne problemy z algorytmem to efekt ciepłej jesieni.

Przegrzewanie spowodowało zmiany w algorytmie, niestety również w wyższych zakresach mocy.

Żeby to sprawdzić pokuszę się może o wgranie jakiejś starej wersji softu.

wgraj i spróbuj z wersją 0.2.9.2

Edytowane przez joliska

Aleś się Jorgo rozpisał :) tak sobie czytałem..... i z ludzi co najpierw pluli na sterownik, następnie wpadli w zamozachwyt i stwierdzilali że juz im nic do szczescia nie brakuje- bo oni wszystko zrobia sami i sterownik chodzi idealnie, nagle okazuje się ze, jak przyszły mrozy to cos tam nie chodzi... cos brakuje.. i znowu zaczyna się plucie....x postów temu pisałem ze jak będzie tak z tydzień temp zewn < -10 to zrobią sie problemy, to odsądzano mnie od czci i wiary... a teraz ...jak widać...brak słów...a wystarczy poprostu poczytać..grzecznie sie zapytać... a nie - wymadrzac się na forum jakby sie wszystkie rozumy pozjadalo- nie żal mi takich ludzi..

Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie.

kto to powiedział?

Lew Tołstoj

Edytowane przez joliska

0.2.9.2?

Myślę, że jak już, to zacznę od znacznie starszych..

Ale czegoś nie rozumiem.

Skoro kocioł nie działa mi (i nie tylko) poprawnie, to powinienem w pokorze i modlitewnym skupieniu czekać wiosny?

Jeśli działa Ci wszystko jak należy, to bardzo dobrze. To forum ma służyć chyba rozwiązywaniu ewentualnych problemów i wymianom opinii.

Wszystko jedno jakich. Konstruktywnych czy nie. Oby jak najczęściej tych pierwszych, ale....

Chciałbyś wymiany li tylko "laurek"? Po co?

Edytowane przez Mogami