jorgo 05.02.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 jorgo czym ten księżyc robiłeś Ja niestety nie posiadam tej "tejemnej" wiedzy, byłem tylko zwykłem konsumentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.02.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Chyba księżyc odnosi się do twojej twórczości (dolny link). Odnośnie wersji softu to nie aktualizowałeś czy wróciłeś do tej wersji?Z tego co zauważam u siebie to nie zależnie od czasu podawania palnik się raz przewęgla a raz nieomal zapada. Z tym że ja mam brucera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No to jestem po testach OE+ 16KW w domu 205m2 i od 17 stycznia od godziny 18 do wczoraj godzina 17 złożyłem 700KG dom nowy dopiero wygrzewany a w środę skończyłem obudowę okien dachowy i schodów na strych wiec wynik nie jest miarodajny bo wcześniej ogrzewałem jeszcze 240m2 dachu ale teraz spostrzeżenia laika co do budowy to konstrukcja drzwiczek w 16KW jest delikatnie mówiąc śmieszna bo jak zamknę do końca ruszt awaryjny to nie otworze drzwiczek rewizyjny w sumie po co je otwierać ale eeh kolejna lecz tym razem ważniejsza rzecz to że piec nie ma wbudowanego punktu pomiaru powrotu a np. w moim przypadku temperatura którą pokazuje jest niedokładna bo termometr mam umieszczony na stali jak bym cofną na miedź to nie obejmę powrotu bojlera itp. źle dopasowane i nieskalibrowane czujniki u mnie kalibracja dochodzi do 18 st powinni robić to w fabryce. Jak można skalibrować termometr zewnętrzny i wewnętrzny bo do wrzątku raczej nie a nie mam nic godnego zaufania??? Brak w sterowniku dodatkowych wejść na pompy jak dla mnie przydałyby się jeszcze dwie Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Praca samego pieca tak jak u większości temperatura nastawiona 60 st a on grzeje do 63 na maksa a później postój i jak spadanie do 58 znów zaczyna lecz wtedy już jest za późno bo zaczyna się szarpanie Tak jak już ktoś pisał przydała by się informacja o dziennym zużyciu opału w kg co by było również odnotowywane w wykresach najlepiej informacja mogła by ukazywać się w postaci tabelki koło podajnika 24h -..kg 48h- ..kg 72h- ..kg a restart tabelki odbywał by się przez restart czasu pracy podajnika Co do spieków to przetestowałem 4 eko i od mega spieków skończyłem na sztufadzie popiołu na 120kg eko i już nie kombinuje (ustawienia te same) Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Wiadomo że do każdego urządzenia można się gdzieś przyczepić ja obecnie w domu 120m2 zużywam 65kg na dobę miału i chodzę 2 razy dziennie wybierać i zasypywać wiec OE+ jak jak dla mnie jest super co nie zmienia faktu że chce więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Chyba księżyc odnosi się do twojej twórczości (dolny link). Odnośnie wersji softu to nie aktualizowałeś czy wróciłeś do tej wersji? Z tego co zauważam u siebie to nie zależnie od czasu podawania palnik się raz przewęgla a raz nieomal zapada. Z tym że ja mam brucera. ściągasz wersję 0.2.9.2 podłączasz do sterownika i fru...... jeśli pojawi się problem z wykresami ( u mnie to nastąpiło) to wyjmujesz kartę ze sterownika, i kopiujesz na nią wersję strony www, karta do sterownika i już, wsio tu masz http://ecoal.pl/?pd=wsparcie No to jestem po testach OE+ 16KW w domu 205m2 i od 17 stycznia od godziny 18 do wczoraj godzina 17 złożyłem 700KG dom nowy dopiero wygrzewany a w środę skończyłem obudowę okien dachowy i schodów na strych wiec wynik nie jest miarodajny bo wcześniej ogrzewałem jeszcze 240m2 dachu ale teraz spostrzeżenia laika co do budowy to konstrukcja drzwiczek w 16KW jest delikatnie mówiąc śmieszna bo jak zamknę do końca ruszt awaryjny to nie otworze drzwiczek rewizyjny w sumie po co je otwierać ale eeh kolejna lecz tym razem ważniejsza rzecz to że piec nie ma wbudowanego punktu pomiaru powrotu a np. w moim przypadku temperatura którą pokazuje jest niedokładna bo termometr mam umieszczony na stali jak bym cofną na miedź to nie obejmę powrotu bojlera itp. źle dopasowane i nieskalibrowane czujniki u mnie kalibracja dochodzi do 18 st powinni robić to w fabryce. Jak można skalibrować termometr zewnętrzny i wewnętrzny bo do wrzątku raczej nie a nie mam nic godnego zaufania??? Brak w sterowniku dodatkowych wejść na pompy jak dla mnie przydałyby się jeszcze dwie Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Praca samego pieca tak jak u większości temperatura nastawiona 60 st a on grzeje do 63 na maksa a później postój i jak spadanie do 58 znów zaczyna lecz wtedy już jest za późno bo zaczyna się szarpanie Tak jak już ktoś pisał przydała by się informacja o dziennym zużyciu opału w kg co by było również odnotowywane w wykresach najlepiej informacja mogła by ukazywać się w postaci tabelki koło podajnika 24h -..kg 48h- ..kg 72h- ..kg a restart tabelki odbywał by się przez restart czasu pracy podajnika Co do spieków to przetestowałem 4 eko i od mega spieków skończyłem na sztufadzie popiołu na 120kg eko i już nie kombinuje (ustawienia te same) Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Wiadomo że do każdego urządzenia można się gdzieś przyczepić ja obecnie w domu 120m2 zużywam 65kg na dobę miału i chodzę 2 razy dziennie wybierać i zasypywać wiec OE+ jak jak dla mnie jest super co nie zmienia faktu że chce więcej To witaj w klubie zadowolonych użytkowników.... a - jeśli to nie tajemnica - po ile płaciłeś za tonę miału? Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.02.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Praca pieca z kominkiem odbywa się bardzo dobrze bo kociołek idzie spać Jeszcze jedno ważne pytanie bo z piątku na sobotę 2 razy się zdarzyło że wszystkie wykresy skoczyły od -400 do +400 w czasie 1 s co może byc przyczyną takiego zachowania sterownika Dotyczy sterownika To że współpracuje dobrze z kominkiem ja też przetestowałem i piec się odstawia i faktycznie jest super. Mam wtedy jedynie kłopot z podłogówką. Kominek nagrzewa wodę, sterowanie rozprowadza pompami po pokojach, ale w podłogowym pompa stoi i tu po wygaszeniu kominka i spadku temperatury włącza się pompa i cała zimna woda z podłogówki schodzi do bufora i piec zaczyna wtedy nadrabiać i zaczyna się zwyżka. Podajnik, spaliny wtedy szaleją. Przydałoby się aby w czasie takiego grzania kominkiem aby pompa od podłogówki włączyła się chociaż (przykładowo) co godzinę na parę min. Mogło by to być przykładowo z częstotliwością załączenia pieca w podtrzymaniu. A co do wykresu też miałem coś takiego. To jest błąd karty, sformatować lub wymienić na inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) To witaj w klubie zadowolonych użytkowników.... a - jeśli to nie tajemnica - po ile płaciłeś za tonę miału? Miałem pale w domu w którym obecnie mieszkam płaciłem od 450zł latem do 550 miesiąc temu (lecz jest o strukturze groszku ten za 550zł akurat na te mroźne dni) Dotyczy sterownika To że współpracuje dobrze z kominkiem ja też przetestowałem i piec się odstawia i faktycznie jest super. Mam wtedy jedynie kłopot z podłogówką. Kominek nagrzewa wodę, sterowanie rozprowadza pompami po pokojach, ale w podłogowym pompa stoi i tu po wygaszeniu kominka i spadku temperatury włącza się pompa i cała zimna woda z podłogówki schodzi do bufora i piec zaczyna wtedy nadrabiać i zaczyna się zwyżka. Podajnik, spaliny wtedy szaleją. Przydałoby się aby w czasie takiego grzania kominkiem aby pompa od podłogówki włączyła się chociaż (przykładowo) co godzinę na parę min. Mogło by to być przykładowo z częstotliwością załączenia pieca w podtrzymaniu. A co do wykresu też miałem coś takiego. To jest błąd karty, sformatować lub wymienić na inną. Ja jeszcze nie mogę tego stwierdzić co do podłogówki bo wygrzewam pomieszczenia wiec wszystko chodzi na full ale obecnie jak piec idzie w podtrzymanie to pompy od podłogówki tez pracują wiec nie widzę problemu a jak wygasza się kominek to wyłącza się pompa od niego i woda zostaje odcięta (woda z kominka przechodzi przez piec i całą instalacje) ogólnie pompa od kominka mam nastawioną by załączała się o 10 stopni powyżej temperatury na piecu z histerezą 5st co momencie spadku temperatury i odcięcia wody kominka zostawia trochę czasu na reakcję Edytowane 5 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Akurat o Ciebie się nie boję.Zwróciłem tylko uwagę na problem.To może spotkać każdego z nas.Moim zdaniem powinno się mieć prawo obrony.Nie można banować czy karać kogoś tylko na podstawie czyjegoś " widzi mi się".Wkurza mnie,że wystarczy czyjś donos i już jest sprawa. Chyba coraz bardziej idzie się domyślić kto kapuje i wprowadza zamęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.02.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Czyli twoim zdaniem kto? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Verb Ustawienie nadmuchu +5 u mnie też okazało się optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 05.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Verb Ustawienie nadmuchu +5 u mnie też okazało się optymalne. Hej,ktoś próbuje z podawaniem ustawianym na 10 w opcji OEP+16?Bo po chwilowych zachwytach kilku(i ja też) wróciło do OEP+16? Szkoda że nie można sterować czasem przerwy w podawaniu bo wydaje się że można by było osiągnąć efekt podobny jak w pelet ale z mniejszym spalaniem BTW nawet po temperaturze podajnika jak spalał w opcji pelet widać że kopczyk był tam na pewno odpowiedniej wielkości U mnie prawie 10deg różnicy na wykresie,po tym też nie schodząc do kotła (mam daleko)sprawdzam wirtualnie jak wygląda palenisko Edytowane 5 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A czas pracy podajnika w ciągu doby (przy tych temp. zewnętrznych), który zamknie się wartością ok.140 min. nie odbiega od pracy na sofcie właściwym.Stabilność pracy nieporównywalna. Nawet dogrzewanie 220L zasobnika CWU nie wprowadza znaczących zaburzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 05.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja próbowałem różnych. Nawet do 16-18. I tak była dziura zamiast kopczyka.Wydłużanie czasu może zmniejszyć Ci spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 zawijan Dobrze wiesz, że na tym forum przede wszystkim pomagam ludziom w rozwiązywaniu ich problemów.Więc po co ten sarkazm?A skoro już odpowiadam, to wyjaśnię ci dlaczego nie chcę udzielać się na twoim forum.Wyjątkowo mnie do siebie zraziliście z zawijanem2.Ja nigdy nie kwestionowałem twoich kwalifikacji zawodowych, wręcz odnosiłem się do nich z szacunkiem.A ty jak postąpiłeś szlachetny kolego? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 05.02.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 zawijan Dobrze wiesz, że na tym forum przede wszystkim pomagam ludziom w rozwiązywaniu ich problemów. Więc po co ten sarkazm? A skoro już odpowiadam, to wyjaśnię ci dlaczego nie chcę udzielać się na twoim forum. Wyjątkowo mnie do siebie zraziliście z zawijanem2. Ja nigdy nie kwestionowałem twoich kwalifikacji zawodowych, wręcz odnosiłem się do nich z szacunkiem. A ty jak postąpiłeś szlachetny kolego? nilsan Stary ale to nie było do Ciebie,zawijan próbuje rozwikłać problem z forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 05.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5176185&viewfull=1#post5176185 nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 05.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Hej,ktoś próbuje z podawaniem ustawianym na 10 w opcji OEP+16?Bo po chwilowych zachwytach kilku(i ja też) wróciło do OEP+16? Szkoda że nie można sterować czasem przerwy w podawaniu bo wydaje się że można by było osiągnąć efekt podobny jak w pelet ale z mniejszym spalaniem BTW nawet po temperaturze podajnika jak spalał w opcji pelet widać że kopczyk był tam na pewno odpowiedniej wielkości U mnie prawie 10deg różnicy na wykresie,po tym też nie schodząc do kotła (mam daleko)sprawdzam wirtualnie jak wygląda palenisko Witam, Ja mam ustawione podawanie co 8 w opcji OEP+16 i jak na razie piec się ładnie ustabilizował i ładnie pracuję temp.zadana 60deg zawór 4 dr.ustawiony na 7, spaliny około 140 stopni.Soft bodajże 2.9.11 nie mogę w grać najnowszego bo mam coś z kompem kurteczka. Pozdrawiam.Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Są rózne preferencje ustawienia czasu podawania, jedni wolą 3-4, czyli częsciej a mniej, drudzy wolą np 10-12 rzadziej a wiecej- wtedy kocioł szybciej osiąga zadaną, ale te ustawienia w duzej mierze sa raczej dla sterowników dwustanowych, czy np tatarka ew cobry czy pumy , ecoalu jest inny cykl pracy, te ustawienia wzieły się ze starych retort I generacji, gdzie krótki czas podawania zrywał powstałe spieki i pozwalał na palenie eko bez zbędnych spieków, nie znaczy to wcale że na ekoalu nie można poeksperymentowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 05.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 3, 5, 10, 12, 20.. bez różnicy. Dlaczego ? Ponieważ wraz z wydłużeniem czasu podawania automatycznie wydłużany jest czas przerwy. Stosunek i tak wychodzi ten sam. Dłuższy czas podawania, lepiej "zrusza" złoże. Ale gdy się odstawi, to mimo przedmuchu przed całkowitym zatrzymaniem, kopci. Teraz juz to wiem,podobnie jest z trybem pelet,skracasz do 3 i czas przerwy się skraca-dlatego uważam że sam algorytm jest hmm lekko prymitywny,powinien reagować heurystycznie czyli powinien się uczyć zachowań i podobieństw zachodzących podczas pracy biorąc pod uwagę temp osiągane na kotle (bajecznie byłoby gdyby i wewnątrz) i na tej podstawie regulować dawkę opału i czas przerwy.A czas sam stworzyłby dla sterownika swoisty faq (w każdych warunkach pracy, inny ) Ale to marzenia...przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Teraz juz to wiem,podobnie jest z trybem pelet,skracasz do 3 i czas przerwy się skraca-dlatego uważam że sam algorytm jest hmm lekko prymitywny,powinien reagować heurystycznie czyli powinien się uczyć zachowań i podobieństw zachodzących podczas pracy biorąc pod uwagę temp osiągane na kotle (bajecznie byłoby gdyby i wewnątrz) i na tej podstawie regulować dawkę opału i czas przerwy.A czas sam stworzyłby dla sterownika swoisty faq (w każdych warunkach pracy, inny ) Ale to marzenia...przepraszam To wtedy miałbyś bruliego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 z ecoalem i brulim to jak z autem ,masz auto np 200konne i do tego automat.... fajnie bo nie musisz nic robić... tylko pedał w podłogę i gra, a jednak cos ci tam brakuje.... i wybierasz z manualną skrzynią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts