marek43 31.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Karoka 65 dzięki -nie sądze że będe niezadowolony Zawijan napisał w poście1492 ostatnie zdanie,ze można z powodzeniem zmniejszyć moc gdyby taka potrzeba zaistniała na tym opieram też dobór mocy.Pozdrawiam i życzę wszystkim kolorowych snów ja ide spać bo miałem ciężki dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Myślę tak samo, z większego mniejsze zrobisz a odwrotnie to już ciężko.Co do różnicy w cenie to inna ludowa prawda:Przepiłeś konia, to przepij i bat.Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnej nocy bo wróżbici od pogody burze zapowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 01.06.2011 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Bobek budowniczy wyskoczyłeś z tym wpisem do zawjana jakby to On był jakiś oszołom naukowy facet ma argumenty uzyskane w sposób empiryczny i dobrze pozostali też podobnie czerpią wiedze, dzielą się a moim zadaniem jest myślenie w oparciu o te informacje zawsze do sprawdzenia.Bobek mam wrażenie że niemasz tej wiedzy co zawijan i stąd taki dziwny wpis.Zapytam cię wprost czy głowa porośnięta włosami jest bardziej wydajniesza od łysej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 01.06.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Karoka 65 dzięki -nie sądze że będe niezadowolony Zawijan napisał w poście1492 ostatnie zdanie,ze można z powodzeniem zmniejszyć moc gdyby taka potrzeba zaistniała na tym opieram też dobór mocy.Pozdrawiam i życzę wszystkim kolorowych snów ja ide spać bo miałem ciężki dzień. Marek ... a skąd będziesz wiedział, że taka potrzeba zaistniała ??? Kocioł będzie grzał, w domu będzie ciepło, spalisz powiedzmy 6 t opału i wszystko będzie wprost idealnie ! Tylko może być tak, że kocioł będzie jechał przez większość czasu na sprawności powiedzmy 60 %, a przy mniejszym mógłby na 80% i mógłbyś spalić o tonę mniej w sezonie Jak to sobie sprawdzisz i ocenisz ... ??? Bo sterownik ecoal.pl sobie poradzi z niższym zapotrzebowaniem na moc i nie odczujesz tego w żaden sposób. Dodatkowo w początkowym i końcowym okresie sezonu grzewczego (wczesna jesień i późna wiosna) zapotrzebowanie na moc może być tak małe, że kocioł przewymiarowany może ci wpadać w tryb podtrzymania a to już nie jest wesołe ... zwłaszcza dla kotła. No i nie mówiąc już o trybie lato ... przy kotle 10kW można próbować powalczyć z tematem ale przy 25 kW szkoda pieca A moc można zmniejszyć i to nawet z powodzeniem ale nie przez przewalenie jakiejś wajchy tylko (najlepiej) przez wymianę członów a to już nie jest taka bułka z masłem bo raz że trzeba mieć te człony, dwa że trzeba mieć dostęp do zaślepki z przeciwnej strony od zamocowania podajnika, trzy że trzeba wszystkie łączenia dokładnie zasilikonować by powietrze nie uciekało i cztery że trzeba je dobrze dopasować do ślimaka nie za blisko by nie zrywało zawleczki i nie za daleko by nie zostawał opał pod ślimakiem, to wszystko Generalnie najlepiej to jednak robić to jednak przez wymontowanie podajnika wtedy jest wszędzie łatwy i wygody dostęp. Można też zmniejszyć moc palnika przez zasilikonowanie otworów ale ja jakoś nie mam przekonania co do jakości takiego rozwiązania. No iw tym wypadku również ciężko dobrze to zrobić bez wymontowania podajnika. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 01.06.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Czy może ktoś napisać jaki jest średni czas pracy w min podajnika dla eko plusa 16kW przy miale do opróżnienia zasobnika?Wykasowałem sobie i nie wiem ile wpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 01.06.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Czy może ktoś napisać jaki jest średni czas pracy w min podajnika dla eko plusa 16kW przy miale do opróżnienia zasobnika? Wykasowałem sobie i nie wiem ile wpisać. No to teraz załaduj do pełna i jak ci wypali wszystko będziesz dokładnie wiedział ile u ciebie ten czas wynosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 01.06.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 do Zawijan 2b.przepraszam ze odwoluje sie tylko do nazwy projektu,ale dlatego w pierwszym zapytaniu wkleilem linka,nie wiem ktora powierzchnie wkoncu bierze sie do wyboru mocy kotla,w projekcie podana jest calkowita,uzytkowa i po podlodze,dlatego wkleje go jeszcze raz i prosze o wypowiedzenie sie jaki kociol bedzie najlepszy,dodam tylko ze kotlownia jest powiekszona i znajduje sie za garazem(zmiana w projekcie)w garazu tez chcialbym maly grzejnik by zlamalo powietrze,w lecie ogrzewanie bojlera na cwu 120/140 l ,sciany 25 plus ocieplenie 14cm,wysokosc pomieszczen 2,60 ,okna pcv dobrej jakosci,instalacja cala w miedzi,poddasze welna 20 cm,chcialbym palic mialem 25,pozdrawiamhttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-katalpa/m45befc48d9f2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 01.06.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Woma 4 nie wiedziałem ze zmnieszenie mocy jest takie jak dla mnie skomplikowane ja w technicznych sprawach jestem cienki , na obecny stan rzeczy daje sobie trochę czasu wiem jedno że piecyk z tym sterownikiem bedzie mój, doszło jeszcze że styropian jako zew.docieplenie ma jednak nie 10cm ale 12cm ja ten piecyk potrzebuje na jesień trochę galopuje bo chcę kupić teraz z uwagi na ceny prognozy rożne wskazują ze jesienią bedą droższe. Powiem tak szczerze mimo żepadło na 25kw dalej myśle a ta sprawność o której piszesz skłania mnie do wnikliwości w temacie bardzo dziękuje za cenne praktyczne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 01.06.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 @marek43 Na pewno trzeba dopasować kocioł do potrzeb, jeśli są potrzeby na 25kW to trzeba kupić 25kW. Ale również na pewno nie warto kupować kotła "na zapas" Na zapas to można ... kupić węgla ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 01.06.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ehhh nawet pożartowac nie mozna......pewnie że mam mniejszą wiedze od zawiajnów,baaa nie mam wcale tej wiedzy (jakbym miał ,nie jechałbym 350km do instytutu) Zawijanów poznałem osobiście i uwazam ich za NAPRAWDĘ mądrych ludzi którzy znają sie na tym co wykonują (konstrukcja i testowanie wszelakich kotłów) zawijan nr 1 to taki mózg (normalnie rozum z reklamy tps-y) a zawijan nr2 to raczej wiekszy praktyk cos w stylu serca równiez z reklamy tps-y czasmi jest tu tak smutno( no chyba że akurat jest ostra wymiana poglądów) że trzeba rozbawić towarzystwo...swoją droga spytaj sie kiedyś zawijanów czy ich uraziłem , nieraz jest tu tak ostro że szok ,ludzie wymieniają się swoim zdaniem tak że iskry lecą, ale nikt tej słownej wymianki nie bierze do siebie.... Hmmm. to znaczy, że mają chłopaka - Juliana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek43 01.06.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Bobek wszystko jest ok nie wiedziałem, że jest tak jak to opisałeś a pozatym wezmę na przyszłość poprawke masz rację dawka dobrego swoistego klimatu jest wręcz wskazana pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.06.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) do Zawijan 2 b.przepraszam ze odwoluje sie tylko do nazwy projektu,ale dlatego w pierwszym zapytaniu wkleilem linka,nie wiem ktora powierzchnie wkoncu bierze sie do wyboru mocy kotla,w projekcie podana jest calkowita,uzytkowa i po podlodze,dlatego wkleje go jeszcze raz i prosze o wypowiedzenie sie jaki kociol bedzie najlepszy,dodam tylko ze kotlownia jest powiekszona i znajduje sie za garazem(zmiana w projekcie)w garazu tez chcialbym maly grzejnik by zlamalo powietrze,w lecie ogrzewanie bojlera na cwu 120/140 l ,sciany 25 plus ocieplenie 14cm,wysokosc pomieszczen 2,60 ,okna pcv dobrej jakosci,instalacja cala w miedzi,poddasze welna 20 cm,chcialbym palic mialem 25,pozdrawiam http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-katalpa/m45befc48d9f2b Na Twoim miejscu brałbym pod uwagę 140m2 Gotowe projekty firmy Archon mają najczęściej starty ciepła 90W/m2, jeżeli nie dobierasz żadnej extra izolacji. Optymistycznie możesz zakładać 70W/m2, ale z całą pewnością nie 30-50W/m2 - to są już domy tzw energooszczędne. (do ich projektu jest to +pakiet energooszczędny oraz +wentylacja mechaniczna aby zbliżyć się do 50W/m2 strat ciepła) Wzór, czy tabelka, którą przedstawia Zawijan2 bierze pod uwagę tylko zapotrzebowanie na C.O., dobrą praktyką przy wyniku < ok.17kW jest doliczenie 2-3kW na potrzeby CWU. ps. jeżeli zużycie energii (straty ciepła) to 90W/m2 a pow. to 140m2, to średniorocznie potrzebujesz 12600kWh energii. Idąc tym tropem dalej.... Zakładając,że chcesz palić miałem i że jego kaloryczność to 21MJ/kg a średnia sprawność kotła optymistycznie liczona wyniesie 70%, to potrzebujesz ok. 3085,71kg miału, aby wyprodukować owe 12600kWh. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 01.06.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 dziekuje Jarecki czyli wg Ciebie potrzebuje 12,6kw(c.o.) + 3kw (c.w.u.),=15,6czyli dla mnie idealem bedzie eko plus 16 kw tak? nie mniej nie wiecej? ps.tylko dlaczego inni budujacy ten domek zainstalowali piece 22kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.06.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) dziekuje Jarecki czyli wg Ciebie potrzebuje 12,6kw(c.o.) + 3kw (c.w.u.),=15,6 czyli dla mnie idealem bedzie eko plus 16 kw tak? nie mniej nie wiecej? ps.tylko dlaczego inni budujacy ten domek zainstalowali piece 22kw? Ja wolałbym, abyś wybrał Skam-P Premium 17kW Natomiast mówiąc całkiem poważnie, pytasz w wątku o Ogniwie, więc ja wybrałbym w tym wypadku moc kotła Ogniwo 16kW. Z innej firmy być może wybrano 22kW. Model 25kW z Ogniwa też by Twój dom ogrzewał, tylko po co wybierać tak duży kocioł z retortą na 140m2? Jak dla mnie to przedział od min. 12kW do max. jakiś 18kW. Wersja optymistyczna 70W/m2: 70 x 140 / 1000 = 9,8kW + ok.2kW na bojler = 12kW Wersja w/g standardu 90W/m2: 90 x 140 / 1000 = 12,6kW + ok. 2-3kW = 14,6-15,6kW Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dodatkowo w początkowym i końcowym okresie sezonu grzewczego (wczesna jesień i późna wiosna) zapotrzebowanie na moc może być tak małe, że kocioł przewymiarowany może ci wpadać w tryb podtrzymania a to już nie jest wesołe ... zwłaszcza dla kotła. No i nie mówiąc już o trybie lato ... przy kotle 10kW można próbować powalczyć z tematem ale przy 25 kW szkoda pieca . Muszę powiedzieć kolego że tu mocno przesadzasz. A co powiesz o sterowaniu dwustanowym ? gdzie sterownik prowadzi kocioł albo pracując albo w nadzorze. Ja trzeci sezon palę non-stop, zima-lato. Dwa pełne sezony na sterowniku dwustanowym ( Lider). Ostatnio dostałem dzięki uprzejmości firmy Elektro-System sterownik Bruli do testów. Powiem tak w trybie lato sterownik po uzyskaniu temp. zadanej przechodził w nadzór. A teraz ci powiem coś ciekawszego jak to wyglądało. Przerwa podajnika ustawiona na 150min czyli całe 2,5 godziny, w tym czasie żadnego podkładania węgla ani żadnego załączenia dmuchawy. Nigdy nie zauważyłem w kotle, w żadnym miejscu jakiejkolwiek wilgoci czy skroplin. Kocioł 19kW w trybie lato dogrzewa wodę 3 do 4 razy na dobę, reszta nadzór. Myślę że czasami przesadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A dodam jeszcze że wg. mojej skromnej wiedzy niema jeszcze takiego sterownika i długo nie będzie który w trybie lato może utrzymać kocioł w ciągłej pracy. Nawet te najnowsze: eCoal, Puma czy Cobra.Dzięki znowu uprzejmości drugiej firmy o której się tu dużo pisze czyli Elektro-Miz otrzymałem do testów sterownik Cobra. Tak bardzo ładnie teraz pracuje ale gdy dogrzeje wodę na wyświetlaczu mam moc kotła 1% ale to nic innego jak nadzór. Co jakiś czas tam troszkę ruszy dmuchawa ale nie ma ciągłości palenia tylko podtrzymanie ognia.Tak samo jest w innych sterownikach.Gdybyś kolego miał nawet kocioł o mocy 3kW to jest niemożliwa praca z ciągłym nadmuchem przez kilka godzin i zerowym odbiorze ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 01.06.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 do uzytkownikowmam pytanie odnosnie rusztu awaryjnego,czy na nim mozliwe jest dlugotrwale palenie,bez uzywania calkowicie paliwa z podajnika? wiecie jak jest, po budowie zostaje mnostwo drzewa w roznej postaci,czy moge sobie tam palic tylko na tym ruszcie ogrzewajac dom,oczywiscie licze sie z czestoscia dokladania i mniejsza sprawnoscia,chodzi mi o sam fakt,czy takim rusztem moge np opalac cala dobe? czy tylko przeznaczony jest do krotkotrwalych zadan awaryjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Tak można palić ciągle.Gdy stary Lider uległ awarii byłem zmuszony do korzystania z tego dobrodziejstwa jakim jest ruszt awaryjny przez trzy doby.Ale nalatać się do kotłowni trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 01.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Heh, jeszcze poeta.Ukryte talenty Zawijana_2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts