Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic się nie dzieje niepokojącego,śmiało możesz wyciągać

U mnie kocioł chodzi na standardowych wstawieniach a spaliny mam powyżej 200 stopni, często 250 nawet. Czy jest to związane z dużym ciągiem komina. Jak wyłączę piec to w czopuchu słyszę takie jakby dudnienie. Mam zaślepione i tak 2 z 4 płomieniówek a w palenisku awaryjnym włożone czerwone cegły. Zaślepiony również dolny rząd nadmuchu w palenisku. Oczywiście o spiekach nawet nie piszę bo już się prawie przyzwyczaiłem. Czy to normalne z tymi spalinami na takim poziomie bo wydaje mi sie, że sporo ciepła ucieka w komin. Na piecu jest naklejka a na niej informacja " temp. spalin 160" troche mnie to martwi tym bardziej jak patrze na wasze kotły online. Proszę o sugestie.

U mnie kocioł chodzi na standardowych wstawieniach a spaliny mam powyżej 200 stopni, często 250 nawet. Czy jest to związane z dużym ciągiem komina. Jak wyłączę piec to w czopuchu słyszę takie jakby dudnienie. Mam zaślepione i tak 2 z 4 płomieniówek a w palenisku awaryjnym włożone czerwone cegły. Zaślepiony również dolny rząd nadmuchu w palenisku. Oczywiście o spiekach nawet nie piszę bo już się prawie przyzwyczaiłem. Czy to normalne z tymi spalinami na takim poziomie bo wydaje mi sie, że sporo ciepła ucieka w komin. Na piecu jest naklejka a na niej informacja " temp. spalin 160" troche mnie to martwi tym bardziej jak patrze na wasze kotły online. Proszę o sugestie.

Możesz spróbować wyciągnąć tą zaślepke od dolnej wyczystki komina i poobserwować czy będzie jakaś poprawa,coś tam zawsze powinno pomóc

Zastanawiałem się nad wyciągnięciem tych zaślepek z płomieniówek ale pomyślałem, że to jeszcze zwiększy przepływ spalin.

Wyciągnąłem zaślepkę od wyczystki i już widzę poprawę.

Spieki są takiej wielkości, że czasem muszę im pomagać by spadły niżej. Chociaż jak odsłoniłem wyczystkę w kominie są mniejsze. Czyli kwestia nadmuchu ewentualnie ciągu) jest chyba bardzo ważna. Będę musiał coś z tym zrobić.

Zastanawiałem się nad wyciągnięciem tych zaślepek z płomieniówek ale pomyślałem, że to jeszcze zwiększy przepływ spalin.

Wyciągnąłem zaślepkę od wyczystki i już widzę poprawę.

Spieki są takiej wielkości, że czasem muszę im pomagać by spadły niżej. Chociaż jak odsłoniłem wyczystkę w kominie są mniejsze. Czyli kwestia nadmuchu ewentualnie ciągu) jest chyba bardzo ważna. Będę musiał coś z tym zrobić.

O jakiej zaślepce wyczystki mówicie? Jedyna zaślepka wyczystki dolnej to szuflada na popiół...

Witam,

jestem posiadaczem OEP 25kW. Mam problem z ustawieniem zaworu 4D. (zawór ESBE VRG140) Wydaje mi się że nie działa on poprawnie.

Gdy jest całkowicie otwarty to wszystko jest OK, ale gdy zaczynam go przykręcać żeby dogrzać trochę powrót, to temperatura wody idącej na CO spada, ale spada

też temperatura powrotu. Tzn. temperatura powrotu jest wyższa gdy zawór jest całkowicie otwarty niż gdy jest otwarty na 3/4.

Jeśli mógłby ktoś rzucić okiem na mój schemat:

https://esterownik.pl/remote/648

Temperatura podłogówki pokazuje temperaturę wody wychodzącej z zaworu 4D na CO. Obecnie zawór otwarty na 3/4. Patrząc na temperatury CO powrotu oraz za zaworem 4D, wydaje mi się że coś tu nie gra.

Bardzo proszę o opinię.

pozdrawiam

kubkub

grawitacja w obiegu kotłowym ci "nie gra"

To pewnie bez przeróbki w instalacji się nie obędzie?

Jak w obecnej sytuacji ustawić ten zawór? Czy całkowite otwarcie go i zmniejszenie temp. na piecu będzie dobrym rozwiązaniem?

dzięki za odpowiedź

To pewnie bez przeróbki w instalacji się nie obędzie?

Jak w obecnej sytuacji ustawić ten zawór? Czy całkowite otwarcie go i zmniejszenie temp. na piecu będzie dobrym rozwiązaniem?

dzięki za odpowiedź

dużego pola manewru nie masz, jak chesz możesz sterować temperaturą co, mając wyższą temperaturę na kotle, jak nie chcesz możesz otworzyć 4d i mieć na co tyle co na kotle.

Witam,

jestem posiadaczem OEP 25kW. Mam problem z ustawieniem zaworu 4D. (zawór ESBE VRG140) Wydaje mi się że nie działa on poprawnie.

Gdy jest całkowicie otwarty to wszystko jest OK, ale gdy zaczynam go przykręcać żeby dogrzać trochę powrót, to temperatura wody idącej na CO spada, ale spada

też temperatura powrotu.

A czy na pewno masz zawór odpowiednio zamontowany zgodnie z oznaczeniem na zaworze?

A czy na pewno masz zawór odpowiednio zamontowany zgodnie z oznaczeniem na zaworze?

Tak, wczoraj był hydraulik i to poprawiał, bo wcześniej był przekręcony o 90 stopni. Ale nic to nie poprawiło. Chyba będę musiał go jeszcze raz wezwać :/