Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za drugim razem , po napelnieniu instalacji - to samo, znowu 90C. Sprawdze dzis ten czujnik, ale Twoj tak sam sie nagle naprawił ?. kocioł odstawił się przy 80 troche duzo, krzywa jest ustawiona oryginalnie dla -10 - 70C, wczoraj było z -15C napewno

Nie naprawił się sam, musiałem na nowo zapakować i włożyć prawidłowo + kalibracja na 0 stopni. Różnicą 2-3 stopni bym sobie głowy nie zawracał, ale przy 20 to nie mogłem tego tak zostawić. Gdybym tego nie zauważył to spokojnie by się u mnie woda zagotowała.

Ble ble ble ble ble ble ble Nie znam się na niczym jestem głupi nie obchodzi mnie jak działa sterownik ani dlaczego węgiel się pali i czym się rożni czarny od czarnego Chcę mieć ciepło jak najmniejszym kosztem i wysiłkiem. jeśli. E-S czy inna firma spełni moje oczekiwania których sam jeszcze nie znam. Będzie wiodącym najbogatszym producentem sterowników na rynku. Czego E-S i innym firmom życzę.

Podpisane Zwykły człowiek, który nie musi się znać na wszystkim

mi najbardziej podoba się ten fragment:

Czy sterownik eCoal spala nieekonomicznie?

Oczywiście, że tak. Każdy ze znanych mi sterowników spala nieekonomicznie. Potrafi mi ktoś wskazać urządzenie, które spala paliwo stałe ze wskaźnikiem nadmiaru powietrza równym 1? Tylko wtedy jest ekonomicznie. A tu zawsze współczynnik nadmiaru powietrza wynosi 1,ileś tam. Kompletnie nieekonomicznie.

Ile wynosi ten współczynnik u Ciebie, a ile u kolegi, który Twoim zdaniem spala bardziej ekonomicznie, niż Ty (lub na odwrót)? Nie wiesz? To po co o tym piszesz?

skoro nie ma urządzenia które spala ze współczynnikiem lambda 1, to czemu czepiacie się, że w OE+16 wynosi on np 3,5?

Ot takie sobie retoryczne pytanie :D

"Nie wiesz? To po co o tym piszesz?"

Wie, po przeczytał na twoim blogu i nie tylko, że powinno być 1 ileś tam, a widzi "też na twoim blogu" że jest 3 ileś tam, Wiec pisze i pyta dlaczego tak jest?

Obiecałem odpowiedzieć na poruszane przez Was problemy. Jednak po powtórnym przeczytaniu – na spokojnie – ostatnich wpisów stwierdziłem, że nie są w nich poruszane żadne problemy, więc nie mam na co odpowiadać.

Wedle powyższego akapitu, powinienem złożyć reklamację u producenta. Kocioł 25 kW bez moich dodatkowych "kombinacji" nie jest w stanie ogrzać mojego domu (140m2).

Napiszę więc tylko tyle.

Czy sterownik może mieć wady? Może. To przecież tylko urządzenie.

Czy sterownik może mieć wady w sofcie? Może. To przecież tylko program.

Czy producent będzie je poprawiał? Jeśli są i jeśli je znajdzie – z pewnością tak. Oczywiście, jeśli będzie wiedział – jak.

I to tyle. Nic więcej do powiedzenia na ten temat nie mam.

A teraz jeszcze kilka pytań i kilka odpowiedzi na nie.

Czy sterownik eCoal spala nieekonomicznie?

Oczywiście, że tak. Każdy ze znanych mi sterowników spala nieekonomicznie. Potrafi mi ktoś wskazać urządzenie, które spala paliwo stałe ze wskaźnikiem nadmiaru powietrza równym 1? Tylko wtedy jest ekonomicznie. A tu zawsze współczynnik nadmiaru powietrza wynosi 1,ileś tam. Kompletnie nieekonomicznie.

Ile wynosi ten współczynnik u Ciebie, a ile u kolegi, który Twoim zdaniem spala bardziej ekonomicznie, niż Ty (lub na odwrót)? Nie wiesz? To po co o tym piszesz?

Jeśli mnie odpowiednio zmotywujesz, będę w stanie to zrobić.

Skąd wiesz do jakiego zaplecza technicznego mogę mieć dostęp?

Skoro sterownik eCoal nie spala ekonomicznie, to dlaczego nazywa się go automatycznym?

A co ma jedno z drugim wspólnego? Automatyczny tzn. działający bez ingerencji operatora, a nie z maksymalnym efektem ekonomicznym. Strasznie jestem ciekaw, z jakim efektem ekonomicznym spalałbyś Ty, posiłkując się sterownikiem nieautomatycznym. Potrafisz mi to udowodnić? Nie potrafisz? To po co o tym piszesz?

Zważ, że nigdzie nie odwoływałem się do efektu ekonomicznego. Ale Twoja odpowiedź jest symptomatyczna.

Czy nowe softy w wersjach testowych mogą być gorsze od starych wersji?

A dlaczego nie? Przeróbka programu zawierającego ……… linii kodu (nie wiem ile, stąd te kropki) nie jest sprawą prostą. Dlaczego jednak Ty, który nie znasz się na kotłach (bo przecież kupiłeś sterownik dla laików), bierzesz się za jego testowanie? I dlaczego psioczysz, że jest do bani, zamiast poczekać, aż przetestują go ci, co się znają?

To do mnie?

Czemu po zwiększeniu zapotrzebowania na ciepło wzrasta najpierw nadmuch a dopiero potem podawanie paliwa?

Bo tak jest prawidłowo. Czemu? Nie powiem Ci tego, bo się zbyt wymądrzasz. Dojdź do tego sam.

Jeżeli to trwa za długo, to oczywiście niedobrze. Trzeba znaleźć przyczynę. Może być ona jednak nie tylko w sofcie.

Ja już doszedłem., Ale też Ci nie powiem, bo.....

Czy samochód z automatem potrafi przejechać nad rzeką bez mostu? No nie. A samochód z ręczną potrafi to zrobić?

Czy samochód z automatem gwarantuje Ci, że nie wylądujesz na drzewie lub w rowie? Nie, bo jeśli nie umiesz jeździć… Choć samochód z automatem opanujesz szybciej.

Ja w swoim aucie z automatem osiągam mniejsze zużycie paliwa, niż zawijan_2 w swoim ręcznym, choć on ma mniejszy silnik. Muszę tylko wstawać kilka godzin wcześniej niż on, żeby zdążyć na tę samą godzinę. Bo on jest lepszym kierowcą i preferuje bardzo duże prędkości jazdy.

Wybacz, ale to luźne dywagacje, więc....

Szczytem zaś jest stwierdzenie: Kocioł pracował źle, bo ma zły algorytm. Teraz, po ustabilizowaniu układu wodnego, pracuje dobrze, ale to nie zasługa sterownika, tylko ustabilizowania się układu. Czy ja mogę z takim czymś dyskutować?

To też chyba nie do mnie?

Toteż przez pewien czas nie będę dyskutował.

A może jednak ustosunkowałbyś się do konkretnych sytuacji, które opisywałem.

Notabene, cały czas uważam, że to dobry (najlepszy?) sterownik. Tylko u mnie (i nie tylko) sprawdza się w temp. zewnętrznej do -10.

Witam

czy ktoś próbował palić czeskim groszkiem brunatnym ?Z jakim efektem ?Ja co prawda próbowałem ale nie wiem czy wyniki moich testów są miarodajne. Gdy były mrozy po ok 17-22 st schodziło mi ok 60 kg na dobę (czeskiego) a teraz gdy jest troszkę cieplej 12-17st i zasypałem groszkiem kamiennym (27-28MJ) i na dobę wychodzi ok 40kg. Ten czeski można kupiś u nas poniżej 500 zł t a groszek 27-28 za ok 800zł t.

Czy takie spalanie jest w miarę dobre czy coś kombinować z ustawieniami (dom lata 50, ocieplony tylko strop 30cm wełny i nowe okna, pow. 140m kw).

Po za tym niezależnie od paliwa mam ciągle na palniku spieki (takie które można rozkruszyć palcami) – czy jest to jakiś problem a jak tak to jak z tym walczyć ?

Co na to może wpływać poza paliwem? Czas przerwy czy podawania w podtrzymaniu ? Widziałem, ze wiele sterowników jet ustawionych na 10/20/1 a nie jak fabrycznie 8/30/1 – jakie to ma znaczenie ?

Czy warto zastosować czujnik pogodowy do ustawienia temperatury CO ? Praktycznie do -10 st miałem ustawiony piec ręcznie na 42 a teraz max na 47-48 i też jest ciepło (ok 23st) a gdy ustawiłem na pogodowy to przewidywany czas zasypu skrócił się automatycznie o ok 8%.

Jeszcze jedno po ostatniej zmianie paliwa nie mam kopczyka tylko żar mniej więcej 1cm poniżej korony – z czego to może wynikać ? Wcześniej miałem inny groszek, kazachski miał, brunatny groszek i zawsze był pod tym względem ok.

Mam OEP16KW.

Pozdrawiam liczę na odpowiedź bardziej niż ja zorientowanych użytkowników.

Dokładnie tak jak mówisz u mnie ciąg też jest dość duży a żeby go obniżyć wywaliłem całkiem dolną wyczystke od komina

Być może ale właśnie wróciłem z kotłowni, podniesienie %dmuchawy niewiele dało, kociołek cały uwalony w czarnej sadzy, a tyle się go wczoraj naczyściłem...

Panowie jak ta najnowsza wersja softu ?

Dokładnie tak jak mówisz u mnie ciąg też jest dość duży a żeby go obniżyć wywaliłem całkiem dolną wyczystke od komina

Czy po wyjęciu tej wyczystki na dole, poza osłabieniem ciągu nie ma innych objawów??? chodzi mi o dymienie lub zapach spalin\? pytam, bo też się nad tym zastanawiam