Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic się nie dzieje niepokojącego,śmiało możesz wyciągać

U mnie kocioł chodzi na standardowych wstawieniach a spaliny mam powyżej 200 stopni, często 250 nawet. Czy jest to związane z dużym ciągiem komina. Jak wyłączę piec to w czopuchu słyszę takie jakby dudnienie. Mam zaślepione i tak 2 z 4 płomieniówek a w palenisku awaryjnym włożone czerwone cegły. Zaślepiony również dolny rząd nadmuchu w palenisku. Oczywiście o spiekach nawet nie piszę bo już się prawie przyzwyczaiłem. Czy to normalne z tymi spalinami na takim poziomie bo wydaje mi sie, że sporo ciepła ucieka w komin. Na piecu jest naklejka a na niej informacja " temp. spalin 160" troche mnie to martwi tym bardziej jak patrze na wasze kotły online. Proszę o sugestie.

U mnie kocioł chodzi na standardowych wstawieniach a spaliny mam powyżej 200 stopni, często 250 nawet. Czy jest to związane z dużym ciągiem komina. Jak wyłączę piec to w czopuchu słyszę takie jakby dudnienie. Mam zaślepione i tak 2 z 4 płomieniówek a w palenisku awaryjnym włożone czerwone cegły. Zaślepiony również dolny rząd nadmuchu w palenisku. Oczywiście o spiekach nawet nie piszę bo już się prawie przyzwyczaiłem. Czy to normalne z tymi spalinami na takim poziomie bo wydaje mi sie, że sporo ciepła ucieka w komin. Na piecu jest naklejka a na niej informacja " temp. spalin 160" troche mnie to martwi tym bardziej jak patrze na wasze kotły online. Proszę o sugestie.

Możesz spróbować wyciągnąć tą zaślepke od dolnej wyczystki komina i poobserwować czy będzie jakaś poprawa,coś tam zawsze powinno pomóc

Zastanawiałem się nad wyciągnięciem tych zaślepek z płomieniówek ale pomyślałem, że to jeszcze zwiększy przepływ spalin.

Wyciągnąłem zaślepkę od wyczystki i już widzę poprawę.

Spieki są takiej wielkości, że czasem muszę im pomagać by spadły niżej. Chociaż jak odsłoniłem wyczystkę w kominie są mniejsze. Czyli kwestia nadmuchu ewentualnie ciągu) jest chyba bardzo ważna. Będę musiał coś z tym zrobić.