Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wstaw zdjęcie całego obiegu kotłowego, to ci powiem co źle zrobił

Wstawiam fotki, mam nadzieje że wszystko jest tam widoczne.

Bardzo proszę opinię.

http://img171.imageshack.us/img171/5227/filipek673resize.jpg

http://img857.imageshack.us/img857/1616/filipek679resize.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/4223/filipek666resize.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/1571/filipek664resize.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez kubkub

napisz jakie masz srednice zaworu i rur obiegu kotłowego. Bo mi w tel trudno ocenić.

Na pewno marz za dużo kolan, max może być 3, ale tu masz króćce po przekątnej co komplikuje całą sprawę.

Ile m2 masz podłogówki i czy te pompy muszą być na powrocie.Niektóre zawory nie są symetryczne wewn.

Sory z tym powrotem, pomyliło mi się.

Pompy są na zasilaniu, czyli prawidłowo!

Edytowane przez Vld

kubkub

W twoim przypadku istnieje możliwość że przy załączonej pompce CWU i zredukowanym zaworze 4D woda do grzania zbiornika robi skrót przez zawór a powinna iść wyłącznie przez piec. Puki zimno i grzać musisz to jak poprzednio doradzali 4D maksymalnie otwarty.

Natomiast jak dobierzesz się do przeróbki to proponuje wstawić zawór zwrotny bez sprężynki na wyjściu z kotła za odejściem CWU ale jeszcze przed zaworem 4D. Jak brakuje miejsca możesz go wstawić na powrocie ale pomiędzy zaworem 4D a powrotem z CWU. Kierunek wyłącznie zgodnie z normalnym przepływem. On ma zabezpieczać przed przepływem wstecznym.

Doskonale do tego celu nadaje się zawór różnicowy zwany też "z kulką". Często montowany jako obejście grawitacyjne pompy. Nie powoduje on zbyt dużych oporów przy normalnym przepływie a blokuje zwrotny.

Samo obrócenie zaworu o 90° jeszcze niczego nie przesądza. Aby potwierdzić moją sugestię spróbuj wyczuć zależność wychładzania od pracy pompy. Przy wyłączonej pompce CWU nie powinieneś mieć tego wychładzania - możesz wypiąć wtyczkę. Jak po włączeniu będzie wychładzać to dołóż ten zwrotny.

Podałem przyczynę i sposób weryfikacji. Myślę że kubkub szybko doda coś w sprawie tych obserwacji.

Mimo oporów i tak ruch wody będzie a skutkiem będzie temperatura ale wypadkowa. Sądząc że miesza się z zimniejszą cieplejsza nie będzie.

Pomyśl spokojniej. Ciebie stać na to. Wiem że zrozumiesz.

Całość połączeń jest obrócona ale przepływowo jest poprawnie. Zawór znajduje się nad piecem więc grawitacja i tak będzie przepychać ciepłe na zawór. Dużym zakłóceniem jest pompka CWU. Zauważcie że np. Ogniwo na schematach z zaworem 4D nie rysuje pompki CWU natomiast charakterystycznie zbiornik jest ponad rurkami wychodzącymi z pieca. Schemat jest dobry ale wykonania już nie. Jeśli ktoś dokłada pompkę CWU to dla tego schematu to już jest nieprawidłowe. Zmieniają się warunki pracy. Powinien się zmienić również schemat.

Jakby tego było mało to polecam dla informacji zaglądnąć na system tzw jedno-rurowy. Też ciekawa instalacja budząca już samą nazwą wielkie kontrowersje. Nim się coś zrozumie niestety tak jest.

Vld

Zawór 1.25 cala, rury 1 cal

krzy27

Zrobiłem dzisiaj taki test:

- otworzyłem zawór na max.

- wyłączyłem pompę CWU oraz zamknąłem zawór który jest na nitce CWU

-odczekałem około 15 min. aż układ się ustabilizuje

-zawór otworzyłem na 3/4 - temperatura na wyjściu z 4d się obniżyła, temp. powrotu bez zmian

-zawór otworzyłem na 1/2 - temperatura na wyjściu z 4d się obniżyła, temp. powrotu bez zmian

-zawór otworzyłem na 1/4 - temperatura na wyjściu z 4d się obniżyła, temp. powrotu zaczęła rosnąć

Wcześniej zauważyłem, że gdy włącza się pompa CWU, spada temperatura wody za zaworem 4D (wody idącej na grzejniki) - gdy zawór jest całkowicie otwarty, nie ma tego problemu

dino49

Podłączenie zaworu wydaje mi się że jest OK. Zresztą moim zdaniem niepotrzebnie obrócił i odwrócił ten zawór, w tych zaworach wystarczy zdjąć pokrętło i ustawić odpowiednio mieszadło.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Edytowane przez kubkub

nie podaleś ile tej podłogi masz, bo jak dużo i zależy ci na cieplejszym powrocie to tylko pompa kotłowa cie poratuje.

Całość w min 5/4' powino być i to też jak nie ma podłogi. A ta podłoga ma to do siebie że daje dużo zimnej wody którą wstępnie trzeba podgrzac o ok 20C.

Podłogówki mam około 50m^2

Tylko pytanie czy tu jest sens cokolwiek modernizować? Co mógłbym zyskać gdyby układ działał poprawnie? (mniejsze spalanie, dłuższa żywotność kotła)

Bo jeśli zysk byłby niewielki, to można otworzyć całkiem zawór, tak jakby go nie było. Ciepły powrót załatwia pompa CWU ustawiona także jako mieszająca.

Tylko wtedy po co ja wydawałem pieniądze na zawór ?