nilsan 09.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Teraz to ja cię nie rozumiem.Ja nie mam problemu z tym, że w sezonie letnim jakaś nieduża ilość ciepła popłynie na budynek pod wpływem niewielkiego ciśnienia dysponowanego rzędu 30-40Pa, ponieważ wykorzystuję instalację CO jako bufor bezpieczeństwa. W związku z tym w swoich rozwiązaniach nie stosuję wogóle zaworów zwrotnych grzybkowych przy pompach, we wszystkich obiegach grzewczych. To czy wirnik pompy w stanie spoczynku obracał się będzie w lewo czy w prawo nie ma znaczenia dla pompy, natomiast zapobiega zjawisku zastoinowania pomp w trakcie trwania sezonu letniego. Jak zwykle jakiś kretyn wymyślił konieczność ich stosowania w obiegach pompowych, a reszta powtarza takie rozwiązanie jak mantrę. Oczywiście zdarzają się sytuacje, szczególnie przy łączeniu ze sobą dwóch źródeł ciepła, gdzie ich zastosowanie jest w pełni uzasadnione, a i tak wolę klapówki od grzybkowych. Z tych samych powodów również zawór kulowy jest wtedy zbędny. Nie musisz również korzystać z opcji CWU+mieszająca, bo załatwi to prawidłowo zamontowany zawór 4D. Więc gdzie ty tu widzisz protezę? nilsan PSW proponowanym przeze mnie rozwiązaniu zawór zwrotny w obiegu ładowania zasobnika jest niezbędny. Edytowane 10 Lutego 2012 przez nilsan Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Dzięki za test. Ja takiego testu u siebie nie robiłem. Z góry założyłem że może być to mało sprawne. U mnie wygląda to tak: http://img97.imageshack.us/img97/5117/20111023085.jpg Natomiast uczuliłbym cię jeszcze na jedną rzecz. W momencie kiedy zawór będzie blokował wsteczny przepływ ruch na zawór 4D będzie wstrzymany. Jednak szybciej i sprawniej będzie nagrzewany zbiornik. Oczywiście jeśli mowa o zaworze bez sterowania. Dlatego proponowałbym mimo wszystko przy większym zapotrzebowaniu pracę na maksymalnym otwarciu. W okresach przejściowych ten zawór sprawdza się rewelacyjnie. Mam pytanie w związku z montażem ZZ o ile stopni masz podgrzewany powrót z co przy 3/4, 1/2 i 1/4 otwarcia zaworu 4d? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.02.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 wiecie co???.... jak patrzę na te rzezby.... to chyba moj instalator powinien dostać nobla.... a pozniej ludzie sie dziwią czemu w domu zimno? czemu kocioł dużo pali? czemu zjada dużo eko? etc etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 09.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Przyznam że też mnie te instalacje na załączonych zdjęciach przerażają. Mój zawór 4D jest na środku 'krzyża', później tylko pompka z "bypass'em" i to wszystko co jest bezpośrednio przy kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram02 10.02.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam wszystkichjeżeli czyta to forum właściciel sterownika Damian Kowalski - Dom 150m Brzeziny prosiłbym o kontakt na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Chopy ja mam pytanie... Co się stało z VERB-em, ktoś go z forum wywalił? Szukałem właśnie czegoś na wątku i widzę u innych cytat jego wypowiedzi ale strikte jego wypowiedzi zniknęły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 E tam nie wywalił - chyba zlikwidował swoje konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macut 10.02.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Elektro-System też będzie http://www.exposilesia.pl/sibex/15/4/pl/ Zapraszam chętnych na konferencję. witam, czy jest możliwość, żeby konferencję udostępnić online? jeśli nie na żywo, to może chociaż jako materiały pokonferencyjne. do zabrza mam kawałek, a na dodatek to piątek, więc trochę koliduje z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 10.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) chciałem zadać szybkie pytanie jaka powinna być różnica w spalaniu bo tak paliłem tym samym grochem na temperaturę 60st, reszta instalacji na full i spalanie to 55kg na dobę i tak przez 5 dni teraz od 4 dni palę na temperaturę 45st na piecu, reszta instalacji tez na full i spalanie 50kg na dobę dziwne jest to piec przy 60st niekiedy przekroczy temperaturę o 4-5st i idzie w potrzymanie a na 45 pracuje ciągle jakby nie mógł dobić do żądanej, a temperatura na piecu to 44-45.4st soft 0.2.8.1 kopczyk w obu przypadkach ok oraz brak spieków (chyba brak spieków) w każdym razie w obu przypadkach wygląda to identycznie Edytowane 10 Lutego 2012 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Więc gdzie ty tu widzisz protezę? Proponujesz wpięcię CWU w taki sposób że zasilanie bierzesz z obiegu kotłowego a powrót wpinasz w obwód grzejnikowy. Teraz aby zapobiec skutkom takiego rozwiązania proponujesz 2 inne. Skutkiem tego jest to że zawór 4D przestaje już pracować jako 4D więc po co go w ogóle montować. Najlepiej w tej sytuacji stoi Ogniwo-Biecz ponieważ na proponowanym schemacie nie montuje pompki CWU tylko pozostawia ten obieg jako grawitacyjny. I to jest zgodne ze sztuką. Sądzę że najlepszym z pompką będzie układ inżektorowy. Wprowadzenie wody pod kątem wymusi jej przepływ przez zawór 4D wyłącznie w jednym kierunku. Wiec nawet odpadnie moje pierwsze rozwiązanie. Jeszcze tak odnośnie mantry. Zastoinowanie pomp jak to określiłeś to jest dopiero mantra. Nigdy nie miałem z tym kłopotu i nigdy nie podejmowałem żadnych kroków by temu przeciwdziałać. Wniosek jest jeden: tak czy tak nie zwalnia to nas z myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam pytanie w związku z montażem ZZ o ile stopni masz podgrzewany powrót z co przy 3/4, 1/2 i 1/4 otwarcia zaworu 4d? Pozdrawiam Kiedyś pamiętam na twoje zapytanie przełożyłem czujnik od podłogówki na powrót z instalacji. Natomiast sens tego zaworu w normalnym przypadku jest taki jakby go tam nie było. Dlatego właśnie kulowy. W przypadku pompki CWU ma zblokować przepływ wsteczny tym bardziej w okresie letnim kiedy zawór jest skręcony na krótki obieg. U mnie jest jeszcze automatyka zaworu i to potrafi sobie radzić z niedogodnościami ale tylko w okresie grzewczym. W tym momencie jednak na takim zapotrzebowaniu automatyka jest wyłączona a zawór ręcznie otwarty na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.02.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 mniejsza o większość ...nie chcesz odpowiedzieć, trudnopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 10.02.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pomozcie mam taki problem wgralem wersje ecola 2.9.12 ktora mi poradzil pan z elektosystemu i mialo mi to pomoc przy nie dopalonym ekogroszku (korekta dmuchawy) po wgraniu tej wersji zaczela mi wariowac temp. mianowice zadana mialem 55 a ona spadala do np 46 i tak w kolo gora dol do tego dostosowala sie rowniez temp. zadawana na grzejniki i zaczela pokazowac tyle samo co na piecu i spadalo i roslo o tyle samo.Pan poradzil mi zebym zmienil na 2.8.1 i ze to pomoze niestety dalej jest to samo. Mialobyc lepiej a zrobil sie gorzej, moze ktos wie co robic i mial podobny problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Proponujesz wpięcię CWU w taki sposób że zasilanie bierzesz z obiegu kotłowego a powrót wpinasz w obwód grzejnikowy. Teraz aby zapobiec skutkom takiego rozwiązania proponujesz 2 inne. Skutkiem tego jest to że zawór 4D przestaje już pracować jako 4D więc po co go w ogóle montować. Najlepiej w tej sytuacji stoi Ogniwo-Biecz ponieważ na proponowanym schemacie nie montuje pompki CWU tylko pozostawia ten obieg jako grawitacyjny. I to jest zgodne ze sztuką. Sądzę że najlepszym z pompką będzie układ inżektorowy. Wprowadzenie wody pod kątem wymusi jej przepływ przez zawór 4D wyłącznie w jednym kierunku. Wiec nawet odpadnie moje pierwsze rozwiązanie. Jeszcze tak odnośnie mantry. Zastoinowanie pomp jak to określiłeś to jest dopiero mantra. Nigdy nie miałem z tym kłopotu i nigdy nie podejmowałem żadnych kroków by temu przeciwdziałać. Wniosek jest jeden: tak czy tak nie zwalnia to nas z myślenia. Szanowny kolego zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest fizycznie wykonane w wielu kotłowniach i w niczym nie ogranicza pracy zaworu 4D. Chciałeś być zabezpieczony w sezonie letnim przed niewielkim przepływem wody w instalacji CO, to zaproponowałem ci zamontowanie prostego rozwiązania z zaworem kulowym, który należy zamknąć w lecie i po kłopocie. Z zaworem 4D nie trzeba nic robić, bo sam rozpozna w jakim stanie jest układ (lato/zima) i otworzy się na pełen przepływ, ponieważ za zamkniętym zaworem kulowym będzie w lecie niska temperatura ok. 20*C i zamontowany tam czujnik temperatury wody wymusi takie działanie siłownika. Zawór zwrotny za pompą ładująca zasobnika i tak musisz zamontować. Więc o co ci chodzi? Ładowanie zasobnika pompą grawitacyjną, to jedno z najgorszych rozwiązań jakie kiedykolwiek widziałem. Czas oczekiwania na ciepłą wodę jest liczony w godzinach, a nie minutach. Woda w rurach płynie pod wpływem różnicy ciśnień, a nie jakichś trójników inżektorowych. Zastoinowanie pomp jest bardzo częstym przypadkiem, dlatego w bardzo wielu sterownikach pomp montuje się specjalne układy elektroniczne, które uruchamiają pompy raz na 21-28dni na 2-3minuty. Wniosek jest taki: chyba nie wiesz o czym piszesz, a już na pewno tego nie rozumiesz. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.02.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jest dokładnie jak piszesz. Nie znam się a nawet nie rozumiem co piszę.Wielu sterownikach jest opcja czasowego uruchamiania pompy i pewnie również w koali a ty żeby mnie dobić podasz pewnie numer strony instrukcji na której jest o tym wzmianka lub zaczytujesz ją jeszcze. Nie myśl tylko że próbuje ci wejść na ambicje. Po prostu popieram cię w tym że jedni wiedzą co piszą inni nie do końca lub prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Czyli rozumiem, że w końcu znaleźliśmy płaszczyznę porozumienia.Trochę mnie poirytowałeś, dlatego może zbyt dosadnie się wyraziłem za co przepraszam. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie chcę cię zmuszać do takiego czy innego rozumienia więc zrozum to jak sobie chcesz. Daje ci za wygraną i obiecuje że nie będę zrywał żadnej kostki chodnikowej by cię nią walnąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pomozcie mam taki problem wgralem wersje ecola 2.9.12 ktora mi poradzil pan z elektosystemu i mialo mi to pomoc przy nie dopalonym ekogroszku (korekta dmuchawy) po wgraniu tej wersji zaczela mi wariowac temp. mianowice zadana mialem 55 a ona spadala do np 46 i tak w kolo gora dol do tego dostosowala sie rowniez temp. zadawana na grzejniki i zaczela pokazowac tyle samo co na piecu i spadalo i roslo o tyle samo.Pan poradzil mi zebym zmienil na 2.8.1 i ze to pomoze niestety dalej jest to samo. Mialobyc lepiej a zrobil sie gorzej, moze ktos wie co robic i mial podobny problem?? Wgraj testową 0.2.9.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.02.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Wgraj testową 0.2.9.1 Minertu....skąd masz wersję o.2.9.15 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 możne mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wszyscy uważają że korekta dmuchawy na minus rozwiązuje problem ze spiekami nie mogę tego zrozumieć ponieważ zawsze mi powtarzano że jak węgiel powoduje spieki to muszę zwiększyć moc dmuchawy by je rozdmuchała podczas żarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts