GMZ 12.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 do Macskup ja mam takie temperatury i nic się nie dzieje, przejrzyj sobie mój sterownik listopad, grudzień do połowy stycznia temp. spalin miałem 60/70 -110/120 nic się nie działo, teraz jak mrozy zelżą to mam nadzieję powrócic do takich temp. bo w mrozy miałem 80/90 - 140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Od wersji testowej 0.2.9.9 to samo robi przytrzymanie przycisku "wyjście" Muszę zapytać czy po 20min gdybyśmy zapomnieli wrócić w automat sam się przełączy. Minertu Z tego co czytam to jesteś w kontakcie z ES więc może mógłbyś porozmawiać z nimi czy nie dałoby się po przytrzymaniu przycisku "wyjście" żeby zamiast przejścia w tryb ręczny sterownik dalej pracował w trybie automatycznym ale z wyłączonym podajnikiem i dmuchawą. Kiedyś taki pomysł był zgłaszany na forum esterownik ale przeszedł bez echa a wydaje mi się, że to byłoby lepsze podczas czyszczenia i zasypu kotła niż przechodzenie w tryb ręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladek_33 12.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 @ Kedar 13 Złota rada: wyjmij wtyczkę wentylatora przy zasypie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Właśnie tak robię ale mam trochę utrudniony dostęp do tyłu kosza więc wolałbym żeby to było z panelu. Ale jeśli się nie da to wielkiego problemu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 dobry tzn jaki? Jakie parametry wyjściowe trzeba ustawić? Poza przymknięciem przesłony wentylatora praktycznie nic. Ustawiasz temp. CO i CWU. Jaką masz dmuchawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Właśnie tak robię ale mam trochę utrudniony dostęp do tyłu kosza więc wolałbym żeby to było z panelu. Ale jeśli się nie da to wielkiego problemu nie będzie. Kedar ja podczas czyszczenia co zajmuje chwilę w moim kotle po prostu wyłączam zasilanie głównym wyłącznikiem żeby pracująca dmuchawa nie wywiewała w komin zdrapywanego pyłu i sadzy. Później włączam sterownik i ide do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Adaptacja- wyłącznie, tryb ręczny i czary mary? Nie jest to prawdą, że sterownik będzie się uczył godzinami nowego opału - nie wiem skąd takie teorie. Zasada jest taka, że po przejściu z trybu ręcznego w tryb auto sterownik startuje z pewnych ustawień domyślnych (moc dmuchawy i wartość podawania). I od tych wartości rozpoczyna swoją pracę. Bada zachowanie się temperatur. Dochodzenie do parametrów optymalnych zajmuje mu max 15-20 minut. Szybciej dojdzie do parametrów optymalnych im jest ich bliżej w momencie przejścia do trybu auto. Co do otwierania drzwiczek to prawda, że zakłóca taka czynność pracę układu. Proszę zauważyć, że otwarte drzwiczki to fałszywe powietrze, które powoduje wychłodzenie spalin, a tym samym zakłócenie w pracy sterownika. Wystarczy zerknąć na wykresy, że przełączenie sterownika w tryb ręczny (czy samo przeprogramowanie - tez przecież algorytm rozpoczyna od działanie od początku...) nie zakłóca jego pracy... Więc nie ma się czym przejmować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W takim razie sprawa jest jasna...najprościej będzie na czas czyszczenia kotła wyłączać dmuchawę i podajnik głównym wyłącznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.02.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W nowych softach jak przez chwilę dłużej przytrzymamy przycisk wyjścia na panelu manipulatora to kocioł przechodzi w tryb ręczny i podajnik i dmuchawa są w tym momencie wyłączone. To nie rozumiem - a co jest złego w korzystaniu z wyłączenia pracy sterownika przyciskiem "wyjście" (przechodzi wtedy na tryb ręczny wyłączając dmuchawę i podajnik) przecież po to tą funkcjonalność dodano aby na czas czyszczenia w łatwy sposób wyłączyć w kotle dmuchawę i podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W takim razie sprawa jest jasna...najprościej będzie na czas czyszczenia kotła wyłączać dmuchawę i podajnik głównym wyłącznikiem. Ja tak robiłem i było to dla mnie dobrym wyjściem. Sterownik wracał bezproblemowo do pracy bez żadnego tam uczenia. Widocznie jakiś bardzo zdolny mi się trafił hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 12.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Panowie, a może dlatego mi gotuje wode bo mam ustawioną pompkę CO jako wyłączona po osiągnięciu temp. na regulatorze pokojowym ?czyli np. wybieram popiół kocioł się wychładza, w tym czasie pompka CO jest wyłączona cały czas, wkładam pustą tackę i co teraz robi kocioł ? Wychłodziły mu się spaliny, wiec co? próbuje grzać, a pompka CO jest nadal wyłączona, czyli brak obiegu = gotowanie wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Minertu Z tego co czytam to jesteś w kontakcie z ES więc może mógłbyś porozmawiać z nimi czy nie dałoby się po przytrzymaniu przycisku "wyjście" żeby zamiast przejścia w tryb ręczny sterownik dalej pracował w trybie automatycznym ale z wyłączonym podajnikiem i dmuchawą. Kiedyś taki pomysł był zgłaszany na forum esterownik ale przeszedł bez echa a wydaje mi się, że to byłoby lepsze podczas czyszczenia i zasypu kotła niż przechodzenie w tryb ręczny. Tak było zgłaszane. Przy wyższych temp kiedy było to zgłaszane woda nie wychładzała się na tyle aby sterownikowi ustawienie się do nastaw zajęło dużo czasu.Było to średnio ok 15min. Przy obecnych temp zewn jest inaczej i widać to nawet u mnie dziś zasypywałem ok 13:45 Mam pytanie czy Twój dom generuje takie straty ,że w ciągu 1h tak jak u mnie nie jest ich w stanie nadrobić i utrzymać temp wewn.? Panowie w sterowniku jest ok 20tyś kodów,to nie jest pstryknięcie palcami i już mamy coś. Zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Panowie, a może dlatego mi gotuje wode bo mam ustawioną pompkę CO jako wyłączona po osiągnięciu temp. na regulatorze pokojowym ? czyli np. wybieram popiół kocioł się wychładza, w tym czasie pompka CO jest wyłączona cały czas, wkładam pustą tackę i co teraz robi kocioł ? Wychłodziły mu się spaliny, wiec co? próbuje grzać, a pompka CO jest nadal wyłączona, czyli brak obiegu = gotowanie wody ? Jednak można sobie samemu odpowiedzieć na zadane pytanie. Tak na poważnie musisz do pewnych zachowań dojść sam. Podkładkę już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ja tak robiłem i było to dla mnie dobrym wyjściem. Sterownik wracał bezproblemowo do pracy bez żadnego tam uczenia. Widocznie jakiś bardzo zdolny mi się trafił hehe. Działa tak samo. Nie niszcz wyłącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 szosiuPewnie to sprzyja ale nadmiar węgla to również nadmiar energii. Powyżej 70°C pompka CO nie może być wyłączona. To dość wcześnie zabezpiecza przed przegraniem.Masz folią aluminiową obłożony czujnik?Proponuje upchać ją w pochwie tak by czujnik jedną stroną dotykał bezpośrednio ścianki a wypełnienie foli na przekroju wyglądało jak księżyc. Dociśnięcie czujnika i to wypełnienie powinno poprawić jego reakcje. Owinięcie go na około może powodować odbicia promieniowania cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levi 12.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Cytuje bo jutro admin wykasuje Czy Ty widzisz wszędzie teorie spiskowe? Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi, nie szkaluj innych i bądź kulturalny. Jeśli to trudne i nad emocjami nie możesz zapanować to nie czytaj tego wątku. Ludzie z natury są dobrzy, ale prowokacje i insynuacje jakie czasami tu prowadzisz (inni też nie są bez winy) niczemu ani nikomu nie służą. Jeszcze raz napiszę: pytaj, słuchaj, analizuj, nie osądzaj, a szukaj rozwiązania. Mam nadzieje, że nie odbierzesz moich słów jako kolejny atak na Twoją osobę, bo z góry mówię, że tak nie jest. VERB czy grzmaj mają, oraz również Ty i inni, sporo racji co do sterownika Ecoal, ale tam gdzie wypowiadacie się merytorycznie. Natomiast emocje raz po raz biorą górę i do czego to nas zaprowadzi? Dajcie firmie ES czas, na poprawianie softu, bo nie ma czegoś takiego jak ideał, a że nie robią tego co Wy akurat w danej chwili chcecie od sterownika to nie brak szacunku do Was, ale podejrzewam, że normalna mrówcza praca nad rozwiązaniami aby jednak całość działała lepiej. Nie od razu Kraków zbudowano, jak mówi słynne przysłowie. -- levi Edytowane 12 Lutego 2012 przez levi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Nie niszcz wyłącznika. Eeee tam, raz na tydzień nic mu nie będzie w końcu do tego jest tam wstawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 12.02.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 szosiu Pewnie to sprzyja ale nadmiar węgla to również nadmiar energii. Powyżej 70°C pompka CO nie może być wyłączona. To dość wcześnie zabezpiecza przed przegraniem. Masz folią aluminiową obłożony czujnik? Proponuje upchać ją w pochwie tak by czujnik jedną stroną dotykał bezpośrednio ścianki a wypełnienie foli na przekroju wyglądało jak księżyc. Dociśnięcie czujnika i to wypełnienie powinno poprawić jego reakcje. Owinięcie go na około może powodować odbicia promieniowania cieplnego. Tak , jest obłożony folią alu, właściwą stroną. Przywrócilem ustawienia fabryczne i zostawiłem pompke CO dla regulatora wewnętrznego domyślnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Tak było zgłaszane. Przy wyższych temp kiedy było to zgłaszane woda nie wychładzała się na tyle aby sterownikowi ustawienie się do nastaw zajęło dużo czasu.Było to średnio ok 15min. Przy obecnych temp zewn jest inaczej i widać to nawet u mnie dziś zasypywałem ok 13:45 Mam pytanie czy Twój dom generuje takie straty ,że w ciągu 1h tak jak u mnie nie jest ich w stanie nadrobić i utrzymać temp wewn.? Panowie w sterowniku jest ok 20tyś kodów,to nie jest pstryknięcie palcami i już mamy coś. Zapytam Aż tak dużych nie generuje. Chodziło mi raczej o to uczenie się sterownika po każdym przejściu w tryb ręczny. Ale jak ktoś już tu napisał dojście do parametrów optymalnych trwa max 15-20 min więc taka zmiana w funkcjonalności tego przycisku nie powinna znacząco wpłynąć na pracę sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Aż tak dużych nie generuje. Chodziło mi raczej o to uczenie się sterownika po każdym przejściu w tryb ręczny. Ale jak ktoś już tu napisał dojście do parametrów optymalnych trwa max 15-20 min więc taka zmiana w funkcjonalności tego przycisku nie powinna znacząco wpłynąć na pracę sterownika. W zależności od wielkości pow grzewczej i strat trwa to różnie. Dla mnie ten przycisk to duża wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts