skresz 12.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Za pierwszym razem gdy wawaliło temik to co było 92C, wczoraj brat wyłączył kocioł ,mnie nie było w domu, mówił że alarmu nie było ale pewnie pochwili zniwu by się włączył. Kocioł aż syczał. To jak robić, wyłączać sterownik na czas wymiany popiołu? sam czujnik CO jest OK, sprawdziłem go z termometrem. Rób tak przejdź na tryb ręczny wyłącz wiatrak i podajnik a zostaw włączone pompy i po kłopocie nie będzie możliwości by się zagotowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jak nie dymi to nic nie rób. Jak dymi to jak kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 09-02-2012 masz jakieś artefakty na wykresie. Czy to wtedy zmieniałeś soft? Przed tą datą widzę pewną bolączkę co i u siebie dostrzegłem. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 12.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jak nie dymi to nic nie rób. Jak dymi to jak kolega wyżej. Nic to znaczy, nic nie wyłanczam ? Na żywca wybieram popiół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.02.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W nowych softach jak przez chwilę dłużej przytrzymamy przycisk wyjścia na panelu manipulatora to kocioł przechodzi w tryb ręczny i podajnik i dmuchawa są w tym momencie wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Myślałem o uzupełnianiu paliwa i dymieniu z zasobnika. Natomiast na wybieranie popiołu i czyszczenie nigdy nie wyłączam niczego. Na żywioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Rób tak przejdź na tryb ręczny wyłącz wiatrak i podajnik a zostaw włączone pompy i po kłopocie nie będzie możliwości by się zagotowała Od wersji testowej 0.2.9.9 to samo robi przytrzymanie przycisku "wyjście" Muszę zapytać czy po 20min gdybyśmy zapomnieli wrócić w automat sam się przełączy. Edytowane 12 Lutego 2012 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 12.02.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam!Czp01, jakt tam ecoal na zwykłej retorcie fajkowej, nadal wszystko ok ? Jak z zużyciem opału.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam! Czp01, jakt tam ecoal na zwykłej retorcie fajkowej, nadal wszystko ok ? Jak z zużyciem opału. Pozdrawiam Jak jest dobry operator to będzie śmigał poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam! Czp01, jakt tam ecoal na zwykłej retorcie fajkowej, nadal wszystko ok ? Jak z zużyciem opału. Pozdrawiam Śmigał poprawnie - ale tylko testowałem eCoala a teraz dalej chodzę na swoim brulim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 12.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 dobry tzn jaki? Jakie parametry wyjściowe trzeba ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 12.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Co do tego dłuższego przytrzymania przycisku 'wstecz', czy też 'wyjście'.Sterownik wyłącza dmuchawę i podajnik. Pompa leci dalej. Ponowne dłuższe przytrzymanie tego klawisza włącza ponownie wszystko. Pewnego czasu były przymiarki by sterownik nie 'uczył się' na nowo wszystkiego poprzez użycie tego przycisku. Widocznie jednak nie było to możliwe. Więcej info tutaj:http://esterownik.pl/forum/posty,172/komentarze-do-wersji-0299 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 12.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 do Macskup ja mam takie temperatury i nic się nie dzieje, przejrzyj sobie mój sterownik listopad, grudzień do połowy stycznia temp. spalin miałem 60/70 -110/120 nic się nie działo, teraz jak mrozy zelżą to mam nadzieję powrócic do takich temp. bo w mrozy miałem 80/90 - 140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Od wersji testowej 0.2.9.9 to samo robi przytrzymanie przycisku "wyjście" Muszę zapytać czy po 20min gdybyśmy zapomnieli wrócić w automat sam się przełączy. Minertu Z tego co czytam to jesteś w kontakcie z ES więc może mógłbyś porozmawiać z nimi czy nie dałoby się po przytrzymaniu przycisku "wyjście" żeby zamiast przejścia w tryb ręczny sterownik dalej pracował w trybie automatycznym ale z wyłączonym podajnikiem i dmuchawą. Kiedyś taki pomysł był zgłaszany na forum esterownik ale przeszedł bez echa a wydaje mi się, że to byłoby lepsze podczas czyszczenia i zasypu kotła niż przechodzenie w tryb ręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladek_33 12.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 @ Kedar 13 Złota rada: wyjmij wtyczkę wentylatora przy zasypie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Właśnie tak robię ale mam trochę utrudniony dostęp do tyłu kosza więc wolałbym żeby to było z panelu. Ale jeśli się nie da to wielkiego problemu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 dobry tzn jaki? Jakie parametry wyjściowe trzeba ustawić? Poza przymknięciem przesłony wentylatora praktycznie nic. Ustawiasz temp. CO i CWU. Jaką masz dmuchawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Właśnie tak robię ale mam trochę utrudniony dostęp do tyłu kosza więc wolałbym żeby to było z panelu. Ale jeśli się nie da to wielkiego problemu nie będzie. Kedar ja podczas czyszczenia co zajmuje chwilę w moim kotle po prostu wyłączam zasilanie głównym wyłącznikiem żeby pracująca dmuchawa nie wywiewała w komin zdrapywanego pyłu i sadzy. Później włączam sterownik i ide do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Adaptacja- wyłącznie, tryb ręczny i czary mary? Nie jest to prawdą, że sterownik będzie się uczył godzinami nowego opału - nie wiem skąd takie teorie. Zasada jest taka, że po przejściu z trybu ręcznego w tryb auto sterownik startuje z pewnych ustawień domyślnych (moc dmuchawy i wartość podawania). I od tych wartości rozpoczyna swoją pracę. Bada zachowanie się temperatur. Dochodzenie do parametrów optymalnych zajmuje mu max 15-20 minut. Szybciej dojdzie do parametrów optymalnych im jest ich bliżej w momencie przejścia do trybu auto. Co do otwierania drzwiczek to prawda, że zakłóca taka czynność pracę układu. Proszę zauważyć, że otwarte drzwiczki to fałszywe powietrze, które powoduje wychłodzenie spalin, a tym samym zakłócenie w pracy sterownika. Wystarczy zerknąć na wykresy, że przełączenie sterownika w tryb ręczny (czy samo przeprogramowanie - tez przecież algorytm rozpoczyna od działanie od początku...) nie zakłóca jego pracy... Więc nie ma się czym przejmować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 W takim razie sprawa jest jasna...najprościej będzie na czas czyszczenia kotła wyłączać dmuchawę i podajnik głównym wyłącznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts