zabijar 12.02.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 kedar13 jaki masz kociolek i jakie masz zuzyie paliwa przy tych ustawieniach nadobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mam Ogniwo Eko+ 16 kW. Obecnie przy tych mrozach spalam ok. 32-33 kg miału z groszkiem na dobę. Ale miał mam mocno koksujący i co drugi dzień wyciągam wiadro spieków koksowych. Myślę, że na samym groszku miałbym max 30 kg na dobę na 140 m2 powierzchni. Przy temperaturach w okolicy 0 stopni spalałem ok. 20 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 12.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mam OEP16 i sytuacje ktorej nie do konca rozumiem.Temp na kotle ustawiona aktualnie 56 (regulator pogodowy), osiagnieta 59,2CWU przekroczona o pol stopnia. (spada od przekroczonej o 3 stopnie)Wewnetrzna przekroczona o 0,3 stopnia (spada od przekroczonej o stopien)Powrot 43,5 st.A wentylator ciagle na 38% i temp spalin 225. Czemu sie nie wylacza?Czy duza roznica temp miedzy CO a powrotem powoduje to, ze ciagle probuje dogrzec powrot? Czy kociol nie odstawi sie jak powrot bedzie mial za niska temperature? I jaka wlasciwie jest optymalna temperatura powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 korin dopiero po przekroczeniu zadanej o 5 stopni przejdzie w podtrzymanie. Widocznie domek odbiera tyle że pracuje cały czas żeby uzupełniać straty.Nie wiem dlaczego cię to martwi ?Ja tam wolę żeby palnik cały czas płonął, mniej syfu na wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 12.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 tak, tylko ze po co przy przekroczeniu wszystkich temperatur pali sie ciagle z taka moca? nie powinien zmniejszyc mocy a co za tym idzie temp spalin np do rozsadnych 140st? tez wole jak sie ciagle pali, ale nie w takim tempie, bo potem niepotrzebnie sie wylacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 12.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Z temperaturą powrotu to ciekawa sprawa. Kilku użytkowników OE+ ma przełączone pompy CWU w gniazda CO i ustawione na pracę cykliczną ciągłą. Czy takie rozwiązanie prowadzi do oszczędności paliwa? Kocioł rzadziej je podaje, ponieważ ma niską różnicę między zasilaniem a powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 tak, tylko ze po co przy przekroczeniu wszystkich temperatur pali sie ciagle z taka moca? nie powinien zmniejszyc mocy a co za tym idzie temp spalin np do rozsadnych 140st? tez wole jak sie ciagle pali, ale nie w takim tempie, bo potem niepotrzebnie sie wylacza. Jak nie czytałeś jeszcze forum firmowego eCoala to polecam http://esterownik.pl/forum/tematy,5/ecoalpl,1 jest tam opisanych parę problemów i sporo rozwiązanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Z temperaturą powrotu to ciekawa sprawa. Kilku użytkowników OE+ ma przełączone pompy CWU w gniazda CO i ustawione na pracę cykliczną ciągłą. Czy takie rozwiązanie prowadzi do oszczędności paliwa? Kocioł rzadziej je podaje, ponieważ ma niską różnicę między zasilaniem a powrotem? W koalu nie ma gniazda CO i co to jest praca cykliczna ciągła?Przy takich temp. jakie są teraz jest to niepotrzebne.Szkoda prądu na ciągłe zasilanie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Panowie niedawno było pisane że temperatura powrotu nie ma nic do tego. Temperatura powrotu to tylko po to żeby zabezpieczyć kociołek przed szybkim rozcieknięciem tak po ludzku pisząc.korin to że masz lekko przekroczone temp. CWU i pokojową to tylko bezwładność, przecież jak pompka CWU się zatrzymuje to wężownica czy płaszcz zasobnika nie stygnie od ręki tylko jeszcze musi wyrównać temperatury oddając ciepło, tak samo gdy czujnik wewnętrzny wyłączy pompkę CO to grzejniki nie masz zaraz zimne tylko dalej promieniują stygnąc.Powiem ci co zaobserwowałem u siebie w pracy eCoala.Gdy przeciągnie temp. zadaną o 3 stopnie zjeżdża z nadmuchem i rozciąga dawki jak najwięcej ale dalej ta bezwładność czyli gdy instalacja nie odbierze tego ciepła na czas a palnik jest dobrze rozpalony i wiadomo że jest na nim dużo żaru to wtedy z rozpędu przeciągnie do granicy 5 stopni i wejdzie w podtrzymanie.Gdy spadnie do granicy + 4,5 stopnia od zadanej zaczyna pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Sorry ,jest takie gniazdo,ale tam jest na stałe włączona pompa CO. Karoka ,ślicznie to wyjaśniłeś.Jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 12.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jeszcze nie publiczna,jest w fazie testów na moim kotle,zapewne u większości będzie źle pracował bo po mojemu zawsze jest do bani A dla tych dla których wykresy są ważnie to niech sobie popatrzą. jorgo u mnie chodzi świetnie,jeszcze drobna korekta i być może będzie publiczny. Dedykowany dla paliw trudnych bo takim palę i na moim opale trudnym do spalenia soft jest testowany. Wynik jego pracy jest w stopce. Minertu, a mógłbyś coś więcej zdradzić na temat tego nowego softu? Piszesz, że jest on przeznaczony do trudnych paliw a ja właśnie palę miałem, który mocno się koksuje i czy jest szansa, że na tym sofcie będzie się on lepiej dopalał i nie będzie tworzył tyle spieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Karoka ,ślicznie to wyjaśniłeś.Jestem pod wrażeniem. Czy ja wiem, wolę gadać jak pisać hehe. Nie dopisałem w tej wypowiedzi że już po osiągnięciu temp. zadanej zaczyna rozciągać dawki ale po przekroczeniu o 3 stopnie zadanej już bardziej zdecydowanie dążąc do minimum. Leżałem godzinami przed lapkiem żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda i powiem że byłem czsami pełen podziwu. No może jakoś mam szczęście że tak mi się jakoś udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Czy ja wiem, wolę gadać jak pisać hehe. Nie dopisałem w tej wypowiedzi że już po osiągnięciu temp. zadanej zaczyna rozciągać dawki ale po przekroczeniu o 3 stopnie zadanej już bardziej zdecydowanie dążąc do minimum. Leżałem godzinami przed lapkiem żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda i powiem że byłem czsami pełen podziwu. No może jakoś mam szczęście że tak mi się jakoś udaje. Jak chcesz to możemy pogadać w Rawie Mazowieckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 [quote=karoka65;Leżałem godzinami przed lapkiem żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda i powiem że byłem czsami pełen podziwu. Straszny z Ciebie leniwiec.Rusz się, bo glonami obrośniesz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Nie wiem czy będzie mi się chciało ruszyć dupsko bo wiesz jazdy to mam prawie do bólu.Na co dzień zasilam bardzo marnie opłacane szeregi kierowców PKS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 12.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Karoka twardo stąpa po ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Karoka twardo stąpa po ziemi Raczej wozi swoje d...o:)karoka - dla Ciebie te parę kilosów to pryszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 12.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Raczej wozi swoje d...o:)karoka - dla Ciebie te parę kilosów to pryszcz. To mu wyciśniemy, hehehe...w Rawsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 12.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Karoka- Jesteś jak panna.I chciałaby i boi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Karoka twardo stąpa po ziemi Eeee tam, znowu trzeba by było ze 700 zrobić a w sobotkę można na spokojnie jakiegoś browarka przełknąć albo coś twardszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts