Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie już “po”. Przyczyna: na kominie spalinowym murarz kończąc komin położył taką metalową kratkę co by kawki gniazda sobie nie uwiły (mówił mi o tym, że to dobre rozwiązanie sam tak ma) i co się okazało?! Kratka cała oblepiona w sadzy nie było ujścia dla spalin więc zawróciły do wyczystki! Komin w środku nie był zbytnio upieprzony w sadzy…kratka wywalona, cug taki, że przez wyczystkę w piwnicy mało ręki nie wciągnie…jeśli ktoś ma tego typu cuda na kominach spalinowych WYWALCIE TO CZYM PRĘDZEJ!

No to chwała Panu

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Człowieku czy ty masz problemy z czytaniem innych wypowiedzi czy prowokujesz by zaraz napisać do admina że Cie znów ktoś obraził(ilu masz już na koncie)?

Rozmawiamy na temat nowego softu-nikt nie zmienił i nie poprawił instalacji.Jest poprawa w pracy sterownika.Więc chyba to jasne że zmiany oprogramowania to uczyniły?A może taki tok rozumowania jest za trudny dla Ciebie ? ;)

Ty człowieku się lecz.. czytać umię i widzę co wypisujesz i gdzie....zaworku 4-drożnego nie umiało się ustawić??(tak, wiem) Poza tym nie wiem czy zauważyłeś z -20,-30 jest juz temp na plusie....a jak jest na plusie to i kartonem spalonym dom się ogrzeje... ja nie obrazam wszystkich i wszędzie na forum... ponoć kultura to kwestia wychowania...pewnie nie miałes dobrych wzorców...

Ty człowieku się lecz.. czytać umię i widzę co wypisujesz i gdzie....zaworku 4-drożnego nie umiało się ustawić??(tak, wiem) Poza tym nie wiem czy zauważyłeś z -20,-30 jest juz temp na plusie....a jak jest na plusie to i kartonem spalonym dom się ogrzeje... ja nie obrazam wszystkich i wszędzie na forum... ponoć kultura to kwestia wychowania...pewnie nie miałes dobrych wzorców...

U ciebie te wzorce to podpier....anie innych to nietrudno się domyśleć jak cię chowano.Zawòr 4D służy do ustawienia komfortu temp wewn. Co się z tym wiąże inna sprawa,a kocioł i bez niego powinien prawidłowo działać i wielu z Nas z niego nie korzysta,to że go mam nie oznacza że zawsze z niego korzystam,ale dla ciebie to trudniejsze od donoszenia więc pewnie nie wiesz o co kaman ;) pa

U ciebie te wzorce to podpier....anie innych to nietrudno się domyśleć jak cię chowano.Zawòr 4D służy do ustawienia komfortu temp wewn. Co się z tym wiąże inna sprawa,a kocioł i bez niego powinien prawidłowo działać i wielu z Nas z niego nie korzysta,to że go mam nie oznacza że zawsze z niego korzystam,ale dla ciebie to trudniejsze od donoszenia więc pewnie nie wiesz o co kaman ;) pa

Jak to mówił Boguś Linda...... nie chce mi się z tobą gadać.... kultury za grosz, wyzywanie innych, wiedzy to już wcale, płakać i krzyczeć jak coś nie chodzi to,to, już potrafisz... jak będą wybory do sejmu/senatu, kandyduj.. miejsce już masz .. gardłowac to ty potrafisz..

EOT

Edytowane przez Piotrek42

Zalozylem nowa pompe CO odpalilem kociol i dramat w trybie recznym pompa CO i CWU chodza jak przejde na autmat to sie wylaczaja.Temp. na piecu jak sie nagrzeje troche to zalaczy sie wtedy pompa CO ale temp. na kotle spada, pozniej znowy wylaczy sie pompa CO na kotle rosnie, CWU sie w ogole nie zalacza chyba ze w recznym trybie jak jest albo jak temp na kotle dojdzie do zadanej to wtedy sie zalczy ale nagrzeje jedynie do jakis 30 stopni max i dalej nie idzie moze ktos pomoc jakos? moj sterownik to luk jakby ktos chcial obejrzec to co sie wyprawia i doradzic moze bo juz nie wiem sam.

bo jeśli temperatura co spadnie poniżej 45 ( minimalnej jaką ustawiłeś ) to wtedy sterownik wyłącza pompy, poczekaj trochę albo ustaw mniejszy bieg na pompie lub zwiększ temperaturę na piecu. Masz schłodzoną instalację więc przepływ tej wody szybko schładza ci kocioł. Po wykresie widać że już powoli się ogrzewa. Edytowane przez Gelo_26

Zalozylem nowa pompe CO odpalilem kociol i dramat w trybie recznym pompa CO i CWU chodza jak przejde na autmat to sie wylaczaja.Temp. na piecu jak sie nagrzeje troche to zalaczy sie wtedy pompa CO ale temp. na kotle spada, pozniej znowy wylaczy sie pompa CO na kotle rosnie, CWU sie w ogole nie zalacza chyba ze w recznym trybie jak jest albo jak temp na kotle dojdzie do zadanej to wtedy sie zalczy ale nagrzeje jedynie do jakis 30 stopni max i dalej nie idzie moze ktos pomoc jakos? moj sterownik to luk jakby ktos chcial obejrzec to co sie wyprawia i doradzic moze bo juz nie wiem sam.

Faktycznie dziwne zachowanie Twojego kociołka.temp.CO przekroczona o 2 deg,a wiatrak pędzi na 100%.Podajnik podaje paliwo co 15 s.Szkoda,że nie masz czujnika wew. Jaką masz temp wew?Czym palisz?Może słaby opał?

Edytowane przez tesel

Odpowiedz na resztę moich pytań.Masz dobrze dopalony węgiel? czy to jest nowy dom i dopiero wygrzewasz?Wygląda na to,że masz bardzo duży odbiór ciepła.

przy zmianie pompy CO musialem spuszczac wode z instalacji takze kociol odpalilem gdzies o 13 stad pewnie zapotrzebowanie na cieplo, wkleialem tez korone na silikon bo mi nie dopalalo eko takze teraz zobaczymy jak bedzie, martwi mnie natomiast zachowanie pomp jak pisalem wczesniej

przy zmianie pompy CO musialem spuszczac wode z instalacji takze kociol odpalilem gdzies o 13 stad pewnie zapotrzebowanie na cieplo, wkleialem tez korone na silikon bo mi nie dopalalo eko takze teraz zobaczymy jak bedzie, martwi mnie natomiast zachowanie pomp jak pisalem wczesniej

Mnie bardziej martwi zachowanie wiatraka.100% toć to siok.Ja bym dał korektę dmuchawy na conajmiej -5,ąle to zależy czy masz w popiele spieki.Co to znaczy ,że Ci węgiel nie dopalał? Czy Ci wyrzucał nie dopalony węgiel do popielnika ,czy miałeś nie dopalone spieki?

A teraz coś OT.Podzielę się z wami(no bo z kim)pewnym przeżyciem.Przyjechałem z pracy. Zjadłem "obiad".Dzwonek do drzwi.Otwieram.Listonosz daje mi bąbelkową kopertę.Wiem co tam jest.Rozrywam kopertę.Wyciągam nowiutką,zafoliowaną płytę.Zębami rozrywam folię.Wydobywam błyszczący krążek.Wkładam do odtwarzacza.Naciskam play....nie pauza.Najpierw test stereo.Kanał prawy szuuuu.Kanał lewy szuuuuu.Center szyyyyy. Subwofer buuuuu.Ok.włączam play. ... nie pauza. Otwieram piwo.Rozglądam się po pokoju.Jest ok.mogę zaczynać.PLAY. Z głośników wydobywa się słodki dżwięk.Tak to jest ON....... VANGELIS.Zamykam oczy i odpływam. Edytowane przez tesel

Mnie bardziej martwi zachowanie wiatraka.100% toć to siok.Ja bym dał korektę dmuchawy na conajmiej -5,ąle to zależy czy masz w popiele spieki.Co to znaczy ,że Ci węgiel nie dopalał? Czy Ci wyrzucał nie dopalony węgiel do popielnika ,czy miałeś nie dopalone spieki?

tzn ze byly duze spieki i nie dopalony ekogroszek w popielniku, korekte na +3 doradzili z serwisu ecola