markowsski 18.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Ok stosuje sie do zalecen ,nie przeszkazam wiecej do jutra Wiem że wyda się to dziwne ale trzymanie otwartego zbytnio zaworu 4D i temp.na kotle tak jak masz teraz doprowadzi Cię do spalenia wieluuu ton węgla.Trzymaj zawór skręcony,nie obawiaj się że 50deg na kotle to spalanie jest większe niż przy rozkręconym zaworze i temp.45deg.proponowałbym zacząć od skręcenia zaworu i podniesienia temp.na kotle.Potem już w miarę komfortu w pomieszczeniach tylko drobne poprawki. edit;a o powrót się nie ma co martwić,ustawić CWU+miesz i po kłopocie Edytowane 18 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tak mam zawor 4d ustawiony na 6 i jedna pompe do co,cwu i podlogi Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? Zawor firmy AFRISO skala na pokretle od 0 do 10 podlaczony na rurach miedzianych 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 19.02.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jakiej firmy to zawór?6 odpowiada jakiemu procentowemu przepływowi instalacja /powrót? W instrukcji jest napisane,pozycja 4 bedzie oznaczala ,ze strumien wody goracej zkotla w 40% skierowany jest do instalacji,apozostala czesc strumienia skierowana jest na powrot do kotla .Nr 5 wskazuje os zwierciala zaworu i otwarcie go na 50% .Zwierciadlo powinno pracowac w zakresie +/- 45% od tego polozenia tak napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Panowie czy ktoś miał taki przypadek, mianowicie podajnik przestał podawać opał (pierwsza myśl zerwało zawleczkę) ale wybrałem wszystko z zasobnika, zdjąłem z boku pokrywkę, załączyłem podajnik i patrzę, a ten tzw. "wypust pod klucz" powolutku się obraca, mimo to żmijka nie kręci się...możliwe, że coś się w niej zablokowało? co muszę odkręcić żeby ręcznie poobracać tą żmijką i ją cofnąć ? Oj to chyba poszło sprzęgiełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 19.02.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Oj to chyba poszło sprzęgiełko. Ale jak odkręciłem tą plastikową pokrywkę to wypadła spod niej taka mała śrubka i osobno łepek, może jednak zawleczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 19.02.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Wygląda na zawleczkę. Chociaż u mnie jest zwykła śrubka z sześciokątnym łebkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zabijar wersja 0.2.9.16 testowałeś,jak się sprawowała? iNie testowalem ;14 jest moim pierwszym ,ale widze ze duzo osob ma16 ale niewiem jak sie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAR60 19.02.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Poszła ci zawleczka. Powinieneś mieć jeszcze trzeci element który został zablokowany i nie wypadł. śruby mogą mieć łeb zaróno sześciokątny jak i na imbus (tak jak na zdjęciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.02.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To jest zawleczka. Sprzęgiełko nawet minertu niepewnie obstawił bo to dość masywny element. Możesz mieć problem z wybiciem tej środkowej części tej śrubki. Wymaga to dobrego natrafienia na otwory. Reszta już pójdzie jak składka. Śrubka powinna być M5 twardość 8.8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.02.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) W instrukcji jest napisane,pozycja 4 bedzie oznaczala ,ze strumien wody goracej zkotla w 40% skierowany jest do instalacji,apozostala czesc strumienia skierowana jest na powrot do kotla .Nr 5 wskazuje os zwierciala zaworu i otwarcie go na 50% .Zwierciadlo powinno pracowac w zakresie +/- 45% od tego polozenia tak napisali Witam.Kolego zrób tak (jeśli masz ochotę spróbować),ustaw zawór na pozycji (musisz poczytać,u mnie to 5) tak aby 50% wody podawał na instalację i 50% na powrót,ustaw na kotle na początek 50-49deg(widzę że preferujesz tryb CO a nie pogodowy) -potem sobie skorygujesz.Zasyp podajnik,zostaw na czas aż cały sie spali-będziesz miał porównanie.Oczywiście pompa CO na trybie praca ciągła.Przy obecnej pracy spalanie masz jak dla mnie dużo za wysokie.Ale Twoja wola.Zapamiętaj obecne ustawienia i jak bedzie gorzej to sobie przywrócisz. efektem pracy cyklicznej pompy powinno być odstawienie się kotła,u Ciebie jedzie non stop Edytowane 19 Lutego 2012 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam.Kolego zrób tak (jeśli masz ochotę spróbować),ustaw zawór na pozycji (musisz poczytać,u mnie to 5) tak aby 50% wody podawał na instalację i 50% na powrót,ustaw na kotle na początek 50-49deg(widzę że preferujesz tryb CO a nie pogodowy) -potem sobie skorygujesz.Zasyp podajnik,zostaw na czas aż cały sie spali-będziesz miał porównanie.Oczywiście pompa CO na trybie praca ciągła.Przy obecnej pracy spalanie masz jak dla mnie dużo za wysokie.Ale Twoja wola.Zapamiętaj obecne ustawienia i jak bedzie gorzej to sobie przywrócisz. efektem pracy cyklicznej pompy powinno być odstawienie się kotła,u Ciebie jedzie non stop [/QUOT Ustawić na 50-49deg ale czy w obnizonej ,tryb pogodowy lepiej dziala .Takmi ustawil serwis, czujnik mam tylko niewiem jak to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 19.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 [/QUOTUstawić na 50-49deg ale czy w obnizonej ,tryb pogodowy lepiej dziala .Takmi ustawil serwis, czujnik mam tylko niewiem jak to zrobic Co nie wiesz jak zrobić?Podłączyć pogodówkę czy ustawić ją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 [/QUOT Ustawić na 50-49deg ale czy w obnizonej ,tryb pogodowy lepiej dziala .Takmi ustawil serwis, czujnik mam tylko niewiem jak to zrobic Co nie wiesz jak zrobić?Podłączyć pogodówkę czy ustawić ją? Ta wlasnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 19.02.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Co nie wiesz jak zrobić?Podłączyć pogodówkę czy ustawić ją? Ta wlasnie No co właśnie?Masz podłączoną pogodówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 19.02.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ta wlasnie No co właśnie?Masz podłączoną pogodówkę? Moglbys mi napisac jak to zrobic krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 19.02.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 zabijar-Musisz zamontować czujnik temp,zew. na zewnątrz budynku,najlepiej na pólnocnej ścianie,na wysokości ok.2 m.Pociągnąć przewód 2x0,25-0,5mm2 od czujnika do skrzynki sterownika i podłączyć od kostki opisanej czujnik zew..Następnie na schemacie pieca (w komputerze) zmieniasz reg. kotła z CO na Pogodowy.I gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.02.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No co właśnie?Masz podłączoną pogodówkę? widzę że zastosowałeś się do moich propozycji,ustawiłeś zawór 4D na 50/50?I najlepiej wyłącz pompę mieszającą a włącz w ustawieniach zaawansowanych tryb CWU+miesz.Jak zacznie przegrzewać wewnątrz powyżej 21deg jak sobie ustawiłeś to zmniejsz o 1-2deg temp na kotle tylko spokojnie,myśle że 50deg powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 19.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 widzę że zastosowałeś się do moich propozycji,ustawiłeś zawór 4D na 50/50?I najlepiej wyłącz pompę mieszającą a włącz w ustawieniach zaawansowanych tryb CWU+miesz.Jak zacznie przegrzewać wewnątrz powyżej 21deg jak sobie ustawiłeś to zmniejsz o 1-2deg temp na kotle tylko spokojnie,myśle że 50deg powinno wystarczyć. Nic już nie rozumię.Ma zawór 4D i pompę mieszającą ,a Ty proponujesz mu załączyć CWU+mieszająca. Przy takiej instalacji ustawiłbym zawór4D na full,a powrót podgrzewał pompą mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts