Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sie ma bobek

Jak tam twoje włości?

Solary, ciemne okulary i inne maszkary?

Maniaki kotłowe bobka pozdrawiają

I za czas znów jakiś

Do się zapraszają.

Teraz u nas prace

Trwają budowlane,

Przecudowne centrum badań

Nam powstaje.

Wszyscy, którzy wiedzą,

Czego oczekują:

Kiedy nas odwiedzą

Wiedzą się obkują.

Pozdrowienia z Górnego Śląska dla całej ferajny z obszaru trzech zaborów.

Wczoraj w.liłem,

dziś mnie kac .ebie.

A co u Ciebie????

:bash::bash::bash::D

zaje GOŚĆ :)

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od wczoraj jestem kolejnym miejmy nadzieję, że zadowolonym użytkownikiem Eko plus 16 kw (okaże się jak go podłączę i wypróbuję).

Piecyk sprawia sympatyczne wrażenie ale... wkurza trochę oszczędność producenta. Podłączenia rurą 1,5 " 2-2,5 mm grubości to jakaś pomyłka. Odliczając gwint zostaje jakiś 1 mm ścianki - i na ile to wystarczy??? Tym bardziej, że nagwintowane jest około 4-4,5 cm rury i nic nie da się tak daleko wkręcić by go zakryć. Sprawa druga wewnątrz pieca zaślepienie miejsca gdzie można z drugiej strony palnik zamontować. Cienka blacha plus kawałek mniejszy od blachy jakiegoś materiału niby ogniotrwałego zamocowany niedbale centralnie na jednej śrubie fi 8 z podkładką! I to w bezpośrednim sąsiedztwie palnika. Gwarancję może przetrzyma ...

Pytanie do fachowców:

Czy mając na uwadze cienkie ścianki rur warto zastosować inhibitor korozji np. taki:

http://allegro.pl/inhibitor-korozji-plyn-do-instalacji-1l-najtaniej-i1645457763.html

Od wczoraj jestem kolejnym miejmy nadzieję, że zadowolonym użytkownikiem Eko plus 16 kw (okaże się jak go podłączę i wypróbuję).

Piecyk sprawia sympatyczne wrażenie ale... wkurza trochę oszczędność producenta. Podłączenia rurą 1,5 " 2-2,5 mm grubości to jakaś pomyłka. Odliczając gwint zostaje jakiś 1 mm ścianki - i na ile to wystarczy??? Tym bardziej, że nagwintowane jest około 4-4,5 cm rury i nic nie da się tak daleko wkręcić by go zakryć. Sprawa druga wewnątrz pieca zaślepienie miejsca gdzie można z drugiej strony palnik zamontować. Cienka blacha plus kawałek mniejszy od blachy jakiegoś materiału niby ogniotrwałego zamocowany niedbale centralnie na jednej śrubie fi 8 z podkładką! I to w bezpośrednim sąsiedztwie palnika. Gwarancję może przetrzyma ...

Pytanie do fachowców:

Czy mając na uwadze cienkie ścianki rur warto zastosować inhibitor korozji np. taki:

http://allegro.pl/inhibitor-korozji-plyn-do-instalacji-1l-najtaniej-i1645457763.html

pamiętaj zebyś uszczelnił sobie sylikonem czarnym (1200C) ta zaśłepkę naprzeciwko palnika (miejsce podlaczenia retorty) oraz uszczelnij tez samą retortę

Apropos pytania kolegi wyzej, dolaczam sie do pytania ,

czy warto wlac do nowej instalacji taki ighibitor korozji ?

jak dolac do instalacji taki inhibitor najprościej ?

Odpisuję już chyba czwarty raz na to pytanie.

Tak jest sens zastosować ten preparat, a w szczególności w instalacjach mieszanych typu miedź-aluminium.

Przy takich instalacjach występuje możliwość wytrącania wodoru co powoduje częste zapowietrzanie grzejników najczęściej tych wyżej położonych.

Miałem taki problem po modernizacji mojej instalacji.

Poza tym wpływa pozytywnie na inne składowe instalacji: kocioł, rury, zapobiega odkładaniu kamienia itd.

Można poczytać na etykiecie lub w opisie na ulotce

1L/ 100L wody w instalacji, tak dawałem.

Do dzisiaj spokój z zapowietrzaniem grzejnika na piętrze i cicha praca układu.

Występował tzw. "efekt wodospadu".

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z Biecza. Co w niej było?...

Przede wszystkim przekonanie, że producent to NIE "łapiduch".

Zgłosiłem telefonicznie problem (i jego rozwiązanie:)) z czyszczeniem mojego EKO Plus 25 z serii 'nieostatecznej' (różne rozmiary płomieniówek).

Goście z OGNIWA podjęli temat, wykonali odpowiednie skrobaki oraz "kwadratową" szczotkę :eek: i przysłali pocztą.

BRAWO! tylko tak teraz się zastanawiam... czy czyszczenie ma sens... bo ostatnio z badań ZawiJanów wynika, że im kocioł 'brudniejszy' tym bardziej sprawny :) :)...?

Może lepiej ocieplić i odizolować wewnętrzne powierzchnie komory spalania i płomieniówki od spalin ? ;):)

BEZ ŻARTÓW

Firma spisała się na medal.

Czekam jeszcze na rozwiązanie mojego 'postulatu' z popielnikiem...:)

Edytowane przez Wojtek159

pamiętaj zebyś uszczelnił sobie sylikonem czarnym (1200C) ta zaśłepkę naprzeciwko palnika (miejsce podlaczenia retorty) oraz uszczelnij tez samą retortę

Co z tym uszczelnianiem? Gdzieś wcześniej czytałem że PLUS różni się od EKO bez plusa właśnie tym, że nie trzeba nic uszczelniać? Coś się zmieniło?

Wydaje mi się, że szosiu miał na myśli uszczelnianie otworów prawy/lewy do montowania palnika (w jednym uszczelnia się ślepą pokrywę zamykającą, w drugim pokrywę montażową palnika).

Samego palnika się nie uszczelnia.

Chyba, że z jakiegoś powodu użytkownik go rozbierze (np. dla wymiany członów) - to wtedy trzeba ponownie uszczelnić.

Tylko mnie nie powinno obchodzić jakieś uszczelnianie palnika i zaślepki jeśli dostałem całkowicie zmontowany piec.

Ja sobie z tym dam radę ale nie każdy chce i potrafi. Ja i tak rozebrałem wszystko co dało się z pieca wymontować bo bym go do kotłowni nie wtargał. Przy okazji zauważyłem brak uszczelnienia palnika. A i uszczelnienie napędu ślimaka z palnikiem pozostawia wiele do życzenia. Ale najciekawsze to niedospawane blachy kanałów odprowadzających spaliny (od strony komory paleniskowej) niedbale uszczelnione zapewne na etapie kontroli czerwonym!!! silikonem przy samym palniku!!!Jak kupuję piec za niemałe pieniądze to chciałbym mieć coś co jest porządnie zrobione. A tu niedopasowane blachy obudowy z prawej strony o które obcierają się drzwiczki (potrzeba niewiele czasu jak w cienkiej blasze zrobi się dziura) i szara maskownica między drzwiczkami zamocowana "na partyzanta" przesuwa się i też obcierają się o nie drzwiczki i te od popielnika jak i od palnika.

Tylko mnie nie powinno obchodzić jakieś uszczelnianie palnika i zaślepki jeśli dostałem całkowicie zmontowany piec.

Ja sobie z tym dam radę ale nie każdy chce i potrafi. Ja i tak rozebrałem wszystko co dało się z pieca wymontować bo bym go do kotłowni nie wtargał. Przy okazji zauważyłem brak uszczelnienia palnika. A i uszczelnienie napędu ślimaka z palnikiem pozostawia wiele do życzenia. Ale najciekawsze to niedospawane blachy kanałów odprowadzających spaliny (od strony komory paleniskowej) niedbale uszczelnione zapewne na etapie kontroli czerwonym!!! silikonem przy samym palniku!!!Jak kupuję piec za niemałe pieniądze to chciałbym mieć coś co jest porządnie zrobione. A tu niedopasowane blachy obudowy z prawej strony o które obcierają się drzwiczki (potrzeba niewiele czasu jak w cienkiej blasze zrobi się dziura) i szara maskownica między drzwiczkami zamocowana "na partyzanta" przesuwa się i też obcierają się o nie drzwiczki i te od popielnika jak i od palnika.

Nie spotkalem sie jeszcze zeby ktos narzekał na wykonanie ogniwo eko, generalnie z opinii to bardzo dobry kocioł, jesli jednak trafiles na "dzieło" pana Józka ktory akurat tego dnia mial kaca i źle mu sie blaszki przyciely to spróbuj zareklamować kocioł. Najlepiej zadzwoń do Ogniwo i zapytaj. Bo jesli drzwiczki ocieraja o blache to cos sie chlopakom ...

Co do sylikonu to zawijan dokladnie napisal w poście wyzej co trzeba uszczelnic. Dokladnie o to mi chodzilo. Niedawno sam o tym nie wiedzialem, dlatego przekazuje to co wiem nowym forumowiczom.

Z popielnikiem postulat już dawno wpłyną :) ma być większy otwór dolnych drzwiczek,większe drzwiczki i popielnik na całą jego szerokość.

Ja osobiście dzwoniłem do Ogniwa i nie byli w stanie podać daty wprowadzenia tego postulatu :( , bo chciałbym kupić eko plusa już z wygodną komorą popielnika ,może do jesieni zdążą ??

@Minertu

Bardzo lubię czytać Twoje posty.

Bez obrazy:)... uważam Cię za "szalonego naukowca", który (jak większość na tym forum) kupili kocioł bezobsługowy, a robią na nim 'domowe' doktoraty:)

Myślę, że jesteś tu wzorem dla nowych EKO użytkowników eCoal`a, dlatego odważę się poprosić Cię o przeanalizowanie swojego wykresu.

Ja osobiście nie mogę zrozumieć jak temperatura spalin w przeważającej części może być niższa od temperatury CO :eek:??? (czyżby źródła termalne?)

I jeszcze jedno pytanie... gdzie aktualnie masz przyłożony czujnik podajnika?

Sory że tak bezpośrednio pytam, ale po obejrzeniu Twojego wykresu nurtują mnie te pytania:)

Pozdrawiam Szacownego Kolegę.

Ja osobiście dzwoniłem do Ogniwa i nie byli w stanie podać daty wprowadzenia tego postulatu :( , bo chciałbym kupić eko plusa już z wygodną komorą popielnika ,może do jesieni zdążą ??

Wielkość drzwiczek i zasobnika na popiół komory popielnika to tylko dodatek do całości przedstawionej przeze mnie innowacji w kotle. Głównie chodzi o przesunięcie palnika "do tyłu" przy konfiguracji - kocioł z prawej a zasobnik z lewej, co powoduje wyrzucanie spieków żużla w kierunku drzwiczek. Powiększenie popielnika na całą szerokość i dodatkowo na większą wysokość może mieć jeszcze jeden, bardzo pozytywny wpływ na obsługę. Mianowicie przy okazji można by powiększyć otwór wyczystkowy komory nawrotnej zamykany tylną ścianką popielnika i wygarnianie sadzy było by o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze.

Szkoda tylko, że takie rozwiązanie w moim przypadku to za jakieś 8, 10 lat:(

@Minertu

Bardzo lubię czytać Twoje posty.

Bez obrazy:)... uważam Cię za "szalonego naukowca", który (jak większość na tym forum) kupili kocioł bezobsługowy, a robią na nim 'domowe' doktoraty:)

Myślę, że jesteś tu wzorem dla nowych EKO użytkowników eCoal`a.

Dziękuję.

Ja osobiście nie mogę zrozumieć jak temperatura spalin w przeważającej części może być niższa od temperatury CO :eek:??? (czyżby źródła termalne?)

I co mam odpowiedzieć? Trochę kombinacji i lepszej jakości opał.Dmuchawa praktycznie zasłonięta całkowicie oraz wyczystka z komina lekko podniesiona aby ciąg powietrza nie szedł za bardzo z pieca w skutek czego ciepełko zostaje tam gdzie ma :) Jest jedna wada , trochę kociołek bardziej się brudzi ale tak to jest w trybie Letnim.

gdzie aktualnie masz przyłożony czujnik podajnika?

Tam gdzie zainstalował go producent.

Również pozdrawiam Szacownego Kolegę.

Ten post powinien być w rankingu ale odpiszę tutaj.

Szersze ale niższe drzwiczki popielnika stosuje np KOTSTAL ,trochę mnie jednak u nich śmieszy to,że kosz na opał jest wyższy od samego pieca.Gdyby podnieśli komorę popielnika było by super.Piec byłby wyższy ale bardziej komfortowy.To klon Ogniwa więc wszystko da się zrobić jak widać.

Ja jestem po odpaleniu swojego Eko Plusa 25kW, pracuje tydzień grzejąc CWU i wygrzewając wylewki z ogrzewaniem podłogowym.

Parę rzeczy rzeczywiście można poprawić, wspomniany popielnik, miejsce zamontowania panela sterownika czy długość kabli sterownika - ja zmieniłem zamontowanie palnika z prawej strony na lewą i już przewody okazały się za krótkie, trzeba było zamontować w innym miejscu skrzynkę sterownika.

Zastanawia mnie brak zawirowywaczy, w żadnym z 4 kanałów nie ma żadnego, palnik jest 4 członowy, czy to dobrze przy 25kW?

A tu niedopasowane blachy obudowy z prawej strony o które obcierają się drzwiczki (potrzeba niewiele czasu jak w cienkiej blasze zrobi się dziura) i szara maskownica między drzwiczkami zamocowana "na partyzanta" przesuwa się i też obcierają się o nie drzwiczki i te od popielnika jak i od palnika.

U mnie było to samo. Przycierały dolne drzwiczki. Nie ma z czego robić afery. Można podgiąć blachę i po kłopocie. Ale trzeba to zrobić bo farba się szybko wytrze.

Ja jestem po odpaleniu swojego Eko Plusa 25kW, pracuje tydzień grzejąc CWU i wygrzewając wylewki z ogrzewaniem podłogowym.

Parę rzeczy rzeczywiście można poprawić, wspomniany popielnik, miejsce zamontowania panela sterownika czy długość kabli sterownika - ja zmieniłem zamontowanie palnika z prawej strony na lewą i już przewody okazały się za krótkie, trzeba było zamontować w innym miejscu skrzynkę sterownika.

Zastanawia mnie brak zawirowywaczy, w żadnym z 4 kanałów nie ma żadnego, palnik jest 4 członowy, czy to dobrze przy 25kW?

Zawirowywaczy nie ma ... dziwne ...:eek: zadzwoń do serwisu i jeśli powinny być (może znowu zmieniła się koncepcja rozwiązań stosowanych w eko plus) to na pewno ci wyślą :-)

A że masz 4 człony to jak najbardziej prawidłowo tyle że powinny mieć 4 rzędy otworów (3 rzędy 16kW a 2 rzędy 10 kW).

Z tymi drzwiczkami popielnika ... za szybko bym nie liczył na zmiany w tym względzie. Zwłaszcza że obecnie Ogniwo robi drzwiczki tylko w tym jednym wymiarze.

A w brew pozorom wiązało by się to ze sporymi zmianami technologicznymi produkcji.

Natomiast szybko łatwo i wygodnie było by gdyby zastosować dwie blachy stalowe przyspawane po obu bokach kotła nad popielnikiem po skosie w dół tak by popiół który do tej pory wypadał za popielnik był skierowywany do popielnika. Coś "ala" jak na tym schemacie:

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2641&attachmentid=59612

Edytowane przez woma4