Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zima sezonu 2011/2012 przechodzi do historii.... jeszcze tylko pare postów o za duzym zużyciu eko w takie cieple dni, o tym ze w domu za gorąco, niedopalaniu eko,pewnie pare słów będzie tez o tym że nie opłaca się kupowac drogiego eko-bo i tak się pali, i wreszcie..... będzie mozna pogadać o d.... Maryni :)

Regulator wew. kazal wylaczyc serwisant ,bo teraz steruje pogodowka .Zawor 4 d jest do powrotu, a przy podlogowce mam cos podobnego do 4d ze skalom temperatury do 55 stopni caly powrot idzie na 4d .Czy mam wlaczyc reg.wew??bo juz nic niewiem

Włącz reg.wew.

Jak masz ustawiony zawór4D,bo słabo dogrzewa Ci powrót?

Co to za serwisant,czy może instalator?

Zima sezonu 2011/2012 przechodzi do historii.... jeszcze tylko pare postów o za duzym zużyciu eko w takie cieple dni, o tym ze w domu za gorąco, niedopalaniu eko,pewnie pare słów będzie tez o tym że nie opłaca się kupowac drogiego eko-bo i tak się pali, i wreszcie..... będzie mozna pogadać o d.... Maryni :)

W tym jestem dobry:lol2:

I na weekend można będzie pojechać.Na przykład do Rawy.

Edytowane przez tesel

Zabijar

Ja w tym momencie mam zawór otwarty całkowicie. Delta = 10 stopni. O dziwo akurat dosyć dużo dzisiaj. Potrzebowałem kilku dni by u mnie sprawdzić jak zawór działa na resztę instalacji. I u mnie nie do końca jest tak, że im bardziej otwarty zawór to tym zimniejszy powrót. Czym bardziej otwierałem tym więcej ciepła szło też na instalację i też więcej wracało. Przy zaworze bardziej przymkniętym obieg kotłowy (załóżmy z 60 litrów) mieszał się z resztą obiegu (dodatkowe 160-180 litrów) i miałem tak jakby wrażenie że ta ilość wody była za mała by zabezpieczyć powrót. Ogólnie odpowiadał mi zawór ustawiony na 50% i 100%. Różnie też to jest w zależności od temperatury jaka jest na kotle i na zewnątrz. Nie za bardzo testowałem jeszcze ustawień zaworu przy temperaturach powyżej 0. Ogólnie mam też kocioł ustawiony, by nie było na nim mniej niż 47stopni. Nad tym jednak jeszcze się zastanawiam.

Jesteś pewien swojego obiegu kotłowego? Czyli odpowiednie przekroje, długości rur przy 4D?

Na jakiej mocy pcha Twoja pompka?

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, skoro masz zimno w domu. A gdybyś tak na krzywej grzania trochę cieplej zrobił? Cieplej w dzień, za to ciut chłodniej w nocy? U mnie różnica miedzy temperaturą dzienną a nocną na kotle to 17 stopni. Czyni to około 3-4 stopni różnicy w domu. To jednak musisz sam u siebie dopracować jakie temperatury lubisz.

Edytowane przez Alk

Zabijar

Ja w tym momencie mam zawór otwarty całkowicie. Delta = 10 stopni. O dziwo akurat dosyć dużo dzisiaj. Potrzebowałem kilku dni by u mnie sprawdzić jak zawór działa na resztę instalacji. I u mnie nie do końca jest tak, że im bardziej otwarty zawór to tym zimniejszy powrót. Czym bardziej otwierałem tym więcej ciepła szło też na instalację i też więcej wracało. Przy zaworze bardziej przymkniętym obieg kotłowy (załóżmy z 60 litrów) mieszał się z resztą obiegu (dodatkowe 160-180 litrów) i miałem tak jakby wrażenie że ta ilość wody była za mała by zabezpieczyć powrót. Ogólnie odpowiadał mi zawór ustawiony na 50% i 100%. Różnie też to jest w zależności od temperatury jaka jest na kotle i na zewnątrz. Nie za bardzo testowałem jeszcze ustawień zaworu przy temperaturach powyżej 0. Ogólnie mam też kocioł ustawiony, by nie było na nim mniej niż 47stopni. Nad tym jednak jeszcze się zastanawiam.

Jesteś pewien swojego obiegu kotłowego? Czyli odpowiednie przekroje, długości rur przy 4D?

Na jakiej mocy pcha Twoja pompka?

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, skoro masz zimno w domu. A gdybyś tak na krzywej grzania trochę cieplej zrobił? Cieplej w dzień, za to ciut chłodniej w nocy? U mnie różnica miedzy temperaturą dzienną a nocną na kotle to 17 stopni. Czyni to około 3-4 stopni różnicy w domu. To jednak musisz sam u siebie dopracować jakie temperatury lubisz.

Alk dzieki za wyrazona opinie ,mysle ze rury sa ok, pompka prauje na 1 biegu

tzw agresywny marketing

"pablo i mc12 napiszcie na maila: [email protected]

coś doradzę bo na większe pisanie nie mam czasu.

Możecie podać fona na maila to oddzwonię w wolnej chwili wieczorkiem.

Niby Witkowski chce dać wszystko ale nie da wam sterownika eCoal.

Poczytajcie proszę o tym sterowniku bo naprawdę warto jak nie chce się później wysiadywać w kotłowni.

Palnik Ekoenergia to dobry wybór, można spalać eko groszek, mieszanki eko ze zbożem bądź pelletem oraz sam miał pod warunkiem że jest to miał a nie piasek, muł lub błoto.

Pogadać nie zaszkodzi.

Gość: karoka65"

Ty sokoleoko a widziałeś jak napisałem na tym forum że ja taki nick używam na muratorze ? tego już nie piszesz.

Tam każdy producent chwali swoje za każdym razem pod innym nickiem bo nawet nie trzeba się rejestrować i obrzuca błotem swojego sąsiada za płotu który także produkuje np. kotły.

A wiesz o czym rozmawiałem, ty chyba jesteś też sokoleucho.

Jest tam też kolego piter, który odezwał się na mojego maila bo miał problem z ustawieniem Cobry i jakoś się udało.

A może jesteś niezadowolonym producentem że wpadł jakiś karoka65 i uświadomił ludziom że ich w konia robią ?