zbigmaz01 20.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Dane z instrukcji obsługi [ATTACH=CONFIG]102176[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102177[/ATTACH] Edytowane 20 Lutego 2012 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Zima sezonu 2011/2012 przechodzi do historii.... jeszcze tylko pare postów o za duzym zużyciu eko w takie cieple dni, o tym ze w domu za gorąco, niedopalaniu eko,pewnie pare słów będzie tez o tym że nie opłaca się kupowac drogiego eko-bo i tak się pali, i wreszcie..... będzie mozna pogadać o d.... Maryni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 20.02.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tylko żeby nie gadać o jednej d..pie Maryni bo wyjdzie to samo co o sterowniku, jedna wielka wojna na udowadnianie dla kogo Marynia jest łaskawsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 20.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Regulator wew. kazal wylaczyc serwisant ,bo teraz steruje pogodowka .Zawor 4 d jest do powrotu, a przy podlogowce mam cos podobnego do 4d ze skalom temperatury do 55 stopni caly powrot idzie na 4d .Czy mam wlaczyc reg.wew??bo juz nic niewiem Włącz reg.wew. Jak masz ustawiony zawór4D,bo słabo dogrzewa Ci powrót? Co to za serwisant,czy może instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 20.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Zima sezonu 2011/2012 przechodzi do historii.... jeszcze tylko pare postów o za duzym zużyciu eko w takie cieple dni, o tym ze w domu za gorąco, niedopalaniu eko,pewnie pare słów będzie tez o tym że nie opłaca się kupowac drogiego eko-bo i tak się pali, i wreszcie..... będzie mozna pogadać o d.... Maryni W tym jestem dobry:lol2: I na weekend można będzie pojechać.Na przykład do Rawy. Edytowane 20 Lutego 2012 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 20.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Włącz reg.wew. Jak masz ustawiony zawór4D,bo słabo dogrzewa Ci powrót? Co to za serwisant,czy może instalator? zawor 4d mam ustawiony na 50% czyli 5 na polowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 20.02.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Panowie,pomóżcie koledze zabijar ustawić zawór 4D ,bo ja się na tym nie znam. Kolega ma zimno w chałupce i zimny powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Dane z instrukcji obsługi [ATTACH=CONFIG]102176[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102177[/ATTACH] Dzięki wielkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 20.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) ZabijarJa w tym momencie mam zawór otwarty całkowicie. Delta = 10 stopni. O dziwo akurat dosyć dużo dzisiaj. Potrzebowałem kilku dni by u mnie sprawdzić jak zawór działa na resztę instalacji. I u mnie nie do końca jest tak, że im bardziej otwarty zawór to tym zimniejszy powrót. Czym bardziej otwierałem tym więcej ciepła szło też na instalację i też więcej wracało. Przy zaworze bardziej przymkniętym obieg kotłowy (załóżmy z 60 litrów) mieszał się z resztą obiegu (dodatkowe 160-180 litrów) i miałem tak jakby wrażenie że ta ilość wody była za mała by zabezpieczyć powrót. Ogólnie odpowiadał mi zawór ustawiony na 50% i 100%. Różnie też to jest w zależności od temperatury jaka jest na kotle i na zewnątrz. Nie za bardzo testowałem jeszcze ustawień zaworu przy temperaturach powyżej 0. Ogólnie mam też kocioł ustawiony, by nie było na nim mniej niż 47stopni. Nad tym jednak jeszcze się zastanawiam.Jesteś pewien swojego obiegu kotłowego? Czyli odpowiednie przekroje, długości rur przy 4D?Na jakiej mocy pcha Twoja pompka?Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, skoro masz zimno w domu. A gdybyś tak na krzywej grzania trochę cieplej zrobił? Cieplej w dzień, za to ciut chłodniej w nocy? U mnie różnica miedzy temperaturą dzienną a nocną na kotle to 17 stopni. Czyni to około 3-4 stopni różnicy w domu. To jednak musisz sam u siebie dopracować jakie temperatury lubisz. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 20.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Zabijar Ja w tym momencie mam zawór otwarty całkowicie. Delta = 10 stopni. O dziwo akurat dosyć dużo dzisiaj. Potrzebowałem kilku dni by u mnie sprawdzić jak zawór działa na resztę instalacji. I u mnie nie do końca jest tak, że im bardziej otwarty zawór to tym zimniejszy powrót. Czym bardziej otwierałem tym więcej ciepła szło też na instalację i też więcej wracało. Przy zaworze bardziej przymkniętym obieg kotłowy (załóżmy z 60 litrów) mieszał się z resztą obiegu (dodatkowe 160-180 litrów) i miałem tak jakby wrażenie że ta ilość wody była za mała by zabezpieczyć powrót. Ogólnie odpowiadał mi zawór ustawiony na 50% i 100%. Różnie też to jest w zależności od temperatury jaka jest na kotle i na zewnątrz. Nie za bardzo testowałem jeszcze ustawień zaworu przy temperaturach powyżej 0. Ogólnie mam też kocioł ustawiony, by nie było na nim mniej niż 47stopni. Nad tym jednak jeszcze się zastanawiam. Jesteś pewien swojego obiegu kotłowego? Czyli odpowiednie przekroje, długości rur przy 4D? Na jakiej mocy pcha Twoja pompka? Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, skoro masz zimno w domu. A gdybyś tak na krzywej grzania trochę cieplej zrobił? Cieplej w dzień, za to ciut chłodniej w nocy? U mnie różnica miedzy temperaturą dzienną a nocną na kotle to 17 stopni. Czyni to około 3-4 stopni różnicy w domu. To jednak musisz sam u siebie dopracować jakie temperatury lubisz. Alk dzieki za wyrazona opinie ,mysle ze rury sa ok, pompka prauje na 1 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vince8 20.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Panowie, widzę że wielu z was jedzie już na najnowszym sofcie 2.9.16, pytanko - czy ktoś zaobserwował na nim większe spalanie w porównaniu do poprzednich wersji ??? Ja mam go dopiero parę dni ale tak jakoś mi się wydaje, że na nim piec pali więcej, ktoś ma podobne wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 tzw agresywny marketing "pablo i mc12 napiszcie na maila: [email protected] coś doradzę bo na większe pisanie nie mam czasu. Możecie podać fona na maila to oddzwonię w wolnej chwili wieczorkiem. Niby Witkowski chce dać wszystko ale nie da wam sterownika eCoal. Poczytajcie proszę o tym sterowniku bo naprawdę warto jak nie chce się później wysiadywać w kotłowni. Palnik Ekoenergia to dobry wybór, można spalać eko groszek, mieszanki eko ze zbożem bądź pelletem oraz sam miał pod warunkiem że jest to miał a nie piasek, muł lub błoto. Pogadać nie zaszkodzi. Gość: karoka65" Ty sokoleoko a widziałeś jak napisałem na tym forum że ja taki nick używam na muratorze ? tego już nie piszesz. Tam każdy producent chwali swoje za każdym razem pod innym nickiem bo nawet nie trzeba się rejestrować i obrzuca błotem swojego sąsiada za płotu który także produkuje np. kotły. A wiesz o czym rozmawiałem, ty chyba jesteś też sokoleucho. Jest tam też kolego piter, który odezwał się na mojego maila bo miał problem z ustawieniem Cobry i jakoś się udało. A może jesteś niezadowolonym producentem że wpadł jakiś karoka65 i uświadomił ludziom że ich w konia robią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 21.02.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Panowie to moze cos napiszecie teraz o ekogroszku jaki jest dobry do kotlow ogniwa? cos polecacie? i jeszcze z innej beczki troche czy podczas zasypywania zasobnika jedynym sposobem zeby sie z niego nie dymilo jest przejscie w tryb reczny i wylaczenie dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 21.02.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja czasami wykorzystuję moment kiedy piec się odstawia i wtedy dosypuję, ale to wymaga obserwacji i trochę czasu. Jak się odstawi to wentylator stoi i nie dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 21.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja pale ekoretem kupuje go w workach 900 zl tona 27 kj pali sie bez problemow zadnych spiekow , a co do zasypywania to zalozylem wlacznik na kablu od dmuchawy ,nie musze wylanczac sterownika ,jest wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 21.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 zabijar ,ale co z podawaniem węgla?Podaje nadal tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 21.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Mozecie zerknac na moj sterowniki i powiedziec co sadzicie? troche sie zastanawiam czy takie spadki CO nie sa za duze i za czesto spadaja?https://esterownik.pl/sterownik/1229 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 21.02.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 kurcze i ta dmuchawa czasem pokazuje 100% pomimo ze temp. CO juz dawno zostala osiagnieta tak jak teraz np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 21.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja czasami wykorzystuję moment kiedy piec się odstawia i wtedy dosypuję, ale to wymaga obserwacji i trochę czasu. Jak się odstawi to wentylator stoi i nie dmucha. Tez tak mi sie zdazylo ale to za duzo czasu schodzi tak czekac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.02.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 kurcze i ta dmuchawa czasem pokazuje 100% pomimo ze temp. CO juz dawno zostala osiagnieta tak jak teraz np. Proponuje poczytać o próbkowaniu na forum zawijana odnośnie sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts