zabijar 28.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nie odsuwać tylko żeby nie dotykał płaszcza. Płaszcz jest na prawie całym zbiorniku ale nie na bocznych deklach, także jest dobrze. Wiem że np. bojlery Biawar mają mają zegary ( termometry). Jeśli twój to Biawar, znajdziesz kapilarę po przeciwnej stronie zbiornika. Cholera wlasnie znalazlem ,poprostu go wlozyc czy owinac jeszcze folia aluminiowa zeby wszedl ciasniej?.Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Cholera wlasnie znalazlem ,poprostu go wlozyc czy owinac jeszcze folia aluminiowa zeby wszedl ciasniej?.Dzieki za pomoc Ja tam niczym nie owijam, to nie armata Jest mi to obojętne czy woda ma 48 czy 48,2 stopnia. Dziękować też nie ma za co, wiem to podpowiem, nie wiem to słucham hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 28.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Widzę kolego,że się przeprowadziłeś.Jeszcze nie do końca do domu ale już blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.02.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Widzę kolego,że się przeprowadziłeś.Jeszcze nie do końca do domu ale już blisko. No już całkiem, całkiem. Kilka razy próbowałem ale nie chciało mojej wichury załapać. Miasteczko 4km ode mnie złapało. Zbigmaz chyba pisał że on mieszka na Florydzie wg. esterownik hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 28.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 No już całkiem, całkiem. Kilka razy próbowałem ale nie chciało mojej wichury załapać. Miasteczko 4km ode mnie złapało. Zbigmaz chyba pisał że on mieszka na Florydzie wg. esterownik hehe. Ktoś, nie pamiętam kto,chyba darase,ale mogę się mylić mieszka na Filipinach koło Manili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 28.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Sorry darase,jesteś rasowym Polakiem.To Zbigmaz mieszka na Filipinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 28.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Sorry darase,jesteś rasowym Polakiem.To Zbigmaz mieszka na Filipinach.No a co ja zrobię że i tam jest Lipa:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 28.02.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) No już całkiem, całkiem. Kilka razy próbowałem ale nie chciało mojej wichury załapać. Miasteczko 4km ode mnie złapało. Zbigmaz chyba pisał że on mieszka na Florydzie wg. esterownik hehe. Tylko jak to możliwe że mamy do siebie 30km? P.S. Mogę mieszkać tutaj a tam mieć piec którym steruję Edytowane 29 Lutego 2012 przez zbigmaz01 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 29.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jak ograniczacie temperaturę w mieszkaniu. Waszym zdaniem lepiej przymknąć mocno zawór 4D, czy ustawić pompę CO na pracę cykliczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.02.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jak ograniczacie temperaturę w mieszkaniu. Waszym zdaniem lepiej przymknąć mocno zawór 4D, czy ustawić pompę CO na pracę cykliczną? Nie mam zaworu 4D. Dlatego w dzień stosuję pracę pompy CO - cykliczna. W tym momencie ustawienia praca/postój to odpowiednio 2/12. Planuję to wydłużyć do 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 29.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Z tego co pamiętam, masz spory dom. Czy przez 2 minuty pracy pompy nagrzewają się wszystkie grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ja stosuję cykliczną pracę CO cały sezon ( w zimie 1/6 a teraz mam 1/15 - no cykliczna chodzi tylko w trybie podtrzymania) Najlepszym ograniczeniem będą jednak termostaty, które na przyszły sezon sobie zamontuję - bo tak nieraz trzeba grzejniki po prostu przykręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 29.02.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Co do ograniczenia temperatury w domu.Całą zimę miałem 17 stopni różnicy (temperatura CO) pomiędzy temperaturą dzienną a obniżoną. Teraz mam minimalną temperaturę CO ustawioną na 44, zawór 4D ze sterowaniem pilnuje powrotu (minimum 40 stopni), w domu termostaty. Krzywa grzania: -10->65, +10->40. Być może obniżę nieco. Dzisiaj w nocy się akurat tak złożyło, że przy +2, +3 na zewnątrz zawór zamknął na tyle, że na dom szło tylko około 30 stopni. Rano o 7 miałem w domu około 19 stopni. I to mi odpowiada. W dzień oczywiście cieplej. Pompa CO leci 24h.Tak to wygląda na wykresie: (CWU = temperatura wody kierowana na dom)http://img708.imageshack.us/img708/4074/37751531.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 29 Lutego 2012 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 WRB fakt mam duży dom, ale 2 minuty spokojnie wystarczają by dogrzać każdy z grzejników. Warunek konieczny to jednak wyższa temp na piecu. W tym momencie nie schodzę z nią niżej jak 50deg. W ubiegłym tygodniu zrobiłem małe porównanie przy ostatnich cieplejszych nocach. Pierwszej nocy niższa temp na piecu i praca ciągła pompy CO. Kolejnej nocy temp powyżej 50deg i praca cykliczna. Wyniki pracy podajnika to odpowiednio 4,6 minuty/godzina do 3,8 minuty/godzina. Temperatury w pomieszczeniach panowały mniej więcej podobne. Spróbuj, przetestuj - wyczuj instalację. Jeśli coś - wiesz gdzie mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 29.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Do tej pory regulowałem temperaturę zaworem 4D, ale chyba potestuje też prace cykliczną. Wkurza mnie to, że przy ustawionej temperaturze kotła 45 st, jak jest chłodniej i jest praca ciągła to temp. CO jest ok. 45-46 st., a jak zrobi się cieplej i kocioł przechodzi w podtrzymanie to temp. CO jest 50 stopni. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie właśnie regulator pokojowy i praca cykliczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Do tej pory regulowałem temperaturę zaworem 4D, ale chyba potestuje też prace cykliczną. Wkurza mnie to, że przy ustawionej temperaturze kotła 45 st, jak jest chłodniej i jest praca ciągła to temp. CO jest ok. 45-46 st., a jak zrobi się cieplej i kocioł przechodzi w podtrzymanie to temp. CO jest 50 stopni. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie właśnie regulator pokojowy i praca cykliczna. To normalne. Przy cieplejszych pogodach odbiór ciepła jest dużo mniejszy to i kocioł zacznie się odstawiać. Możesz tez zmniejszyć temp na piecu do 42deg to i kocioł będzie Ci się odstawiał przy 47deg. A i grzejniki powinny być ciut chłodniejsze. Chociaż nie wiem do końca jak to jest przy zaworze 4D. W tym momencie chyba nikt by mnie nie przekonał do jego instalacji u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.03.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Chociaż nie wiem do końca jak to jest przy zaworze 4D. W tym momencie chyba nikt by mnie nie przekonał do jego instalacji u siebie. Jednym pasuje a drugim nie.Mi zawór 4D odpowiada bo to nim reguluje jaka temp wody ma iść na układ.Przy +10 gdybym puścił 42deg na układ miał bym za ciepło. Oczywiście mowa o pracy ciągłej pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 01.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ja też jestem zadowolony z zaworu 4D. Problem tkwi w sterowniku - u mnie często w ciągu jednego dnia przechodzi z pracy ciągłej na dwustanową i odwrotnie a co za tym idzie rośnie lub maleje temperatur CO. Teraz ćwiczę programator pokojowy i pracę cykliczną pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugio1 01.03.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam! Mam pytanie do osób doświadczonych w układzie zamniętym z małą ilością wody. 13 lat temu inż. KARWOWSKI reklamował grzejniki convector. Byłem wtedy otwarty na nowości. Założyłem ogrzewanie gazowe z tymi grzejnikami. Wszystko było ok do roku 2008 po którym ceny gazu poszły prawie 80% do góry. tak więc portfel zrobił się naprawdę lżejszy.Widzę, że ta tendencja będzie się nadal utrzymywać ponieważ Rosja swoje od polaczków musi dostać żebyśmy poczuli kto karty rozdaje. Ale dość polityki. Pewnie ktoś nie uwierzy jeśli napiszę że mam w układzie około 40 litrów wody.11 grzejników po 1,5 litra wody. Grzejniki charakteryzują się najlepszą wydajnością gdy jest wysoka temperatura zasilania. Najlepiej gdy jest 65,70 a nawet 75 stopni celcjusza. Mam pytanie czy takim piecem szybko zagotuje wodę. Czy możliwe jest w ogóle zastosowanie takiego pieca? Każda podpowiedź będzie bardzo cenna. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 02.03.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Sam jestem ciekaw co ludziska na to.......... sprawa ilości wody wydaje się być drugorzędna, bo budynek ma zapotrzebowanie na określoną moc i trzeba mu ja dostarczyć. Ale!!! - problem w tym że instalacje co i cwu z kotłem węglowym mają dużą bezwładność i nawet jak się kocioł odstawi, to siłą rzeczy będzie dalej grzał wodę. Być może pewnym wyjściem z sytuacji będzie montaż dużego zasobnika cwu np. o poj. 250-300 l ??? Tak - jako laik - to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts