zbigmaz01 02.03.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Sam jestem ciekaw co ludziska na to.......... sprawa ilości wody wydaje się być drugorzędna, bo budynek ma zapotrzebowanie na określoną moc i trzeba mu ja dostarczyć. Ale!!! - problem w tym że instalacje co i cwu z kotłem węglowym mają dużą bezwładność i nawet jak się kocioł odstawi, to siłą rzeczy będzie dalej grzał wodę. Być może pewnym wyjściem z sytuacji będzie montaż dużego zasobnika cwu np. o poj. 250-300 l ??? Tak - jako laik - to widzę. U mnie sprawę rozwiązuje coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 03.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 mam pytanie jako pierwszoroczny palacz - przede mną pierwsze lato i mniejsze użycie pieca, wiadomo tylko do cwu. Teraz dałem opcję LATO, ale piec dalej grzeje tylko, że na 36st i grzejniki ciepłe więc i węgiel schodzi. Moje pytanie czy mam zakręcić wszystkie grzejniki i wtedy woda będzie grzać tylko bojler czy mam coś jeszcze pozmieniać w opcjach sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.03.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 mam pytanie jako pierwszoroczny palacz - przede mną pierwsze lato i mniejsze użycie pieca, wiadomo tylko do cwu. Teraz dałem opcję LATO, ale piec dalej grzeje tylko, że na 36st i grzejniki ciepłe więc i węgiel schodzi. Moje pytanie czy mam zakręcić wszystkie grzejniki i wtedy woda będzie grzać tylko bojler czy mam coś jeszcze pozmieniać w opcjach sterownika? A to dziwne co piszesz, bo w opcji LATO pompa co jest odłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.03.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Może mu grawitacja przebija to i grzejniki ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugio1 03.03.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 ciepłą wodę mam na prąd. tj. przepływowy podgrzewacz wody, który daje radę dla całej rodziny. założenie zasobnika podraża inwestycje, ale jeśli nie będzie wyjścia to cóż poradzić. według was kupić piec większy bo ma więcej wody w sobie czy 16 kw który ma niewiele wody do podgrzania. obiecałem żonce zmianę pieca żeby rachunki zmniejszyć. najlepiej byłoby zostać przy gazówce ale teraz to zabawa dla naprawdę bogatych ludzi. może ktoś z waszych znajomych ma instalacje z małą ilością wody? zapytajcie kak im się to sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 03.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Może mu grawitacja przebija to i grzejniki ciepłe Pompa CO jest wyłączona, grawitacja chyba wypycha przez kulę i co teraz? zakręcać grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Greg a nie masz zamontowanych zaworów kulowych przy pompie CO ?Zakręć jeden i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Doczytałem że masz chyba zawór różnicowy ? w takim razie zakręcenie zaworu koło pompy nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja też mam zawory kulowe i zamykam całe CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 03.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja też mam zawory kulowe i zamykam całe CO Ale masz chyba na zasilaniu.To bez problemu.Jak ktoś ma tak jak ja kulę to i tak przebije.Jedyne wyjście to zakręcić zawory na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ale masz chyba na zasilaniu.To bez problemu.Jak ktoś ma tak jak ja kulę to i tak przebije.Jedyne wyjście to zakręcić zawory na grzejnikach. Tak. Po ostatniej przeróbce CO zrezygnowałem z " kuli " nie miało to już sensu. Mam zawory kulowe przed i za pompką ale po przejściu w tryb lato nie muszę ich zakręcać jak na razie. Nie ma problemu przebijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 03.03.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Moze mi ktos podpowie,czy calkowite otwarcie zaworu 4d spowoduje to ze jakby go nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Moze mi ktos podpowie,czy calkowite otwarcie zaworu 4d spowoduje to ze jakby go nie bylo Tak powinno być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Moze mi ktos podpowie,czy calkowite otwarcie zaworu 4d spowoduje to ze jakby go nie bylo Dokładnie tak jest, jakby go wcale nie było, masz wtedy pełny przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 04.03.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam jeszcze jedno pytanko,mam wielki komin o srednicy 130 cm wys. okolo 18 m ma mocny ciag ,okolo ilu powinna byc ustawina korekta nadmuchu mam -2 jak to inni widza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam jeszcze jedno pytanko,mam wielki komin o srednicy 130 cm wys. okolo 18 m ma mocny ciag ,okolo ilu powinna byc ustawina korekta nadmuchu mam -2 jak to inni widza? To ty w piekarni mieszkasz? Jak masz taki duży ciąg w kominie a wcale się nie dziwię to musisz uważać coby ci pieca nie wciągnęło A tak poważnie to jak jest jakaś wyczystka to ją otwórz i zapewnij dostęp "lewego" powietrza. U mnie też jest duży ciąg w kominie i otworzenie wyczystki pomogło. Przed tym nie mogłem sobie poradzić ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.03.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam jeszcze jedno pytanko,mam wielki komin o srednicy 130 cm wys. okolo 18 m ma mocny ciag ,okolo ilu powinna byc ustawina korekta nadmuchu mam -2 jak to inni widza? Ja mam komin o wys. ok. 10-11 m, podejrzyj sterownik - mam aktualną korektę nadmuchu na -3. Sam musisz wypróbować ustawienia, bo do ciągu komina należy jeszcze zaliczyć umiejscowienie budynku i to jakie warunki wietrzne tam u Ciebie panują, oraz samo wykonanie komina względem dachu....... znam przypadek, że komin był na dachu skośnym z różnymi lukarnami i facjatkami i trzeba było go podwyższać, bo wiatr tak zawiewał, że wsio cofało się do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 04.03.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad wpięciem ogrzewacza CWU bezpośrednio do zasilania z pieca. Ogrzewacz 120L z wężownicą, oddalony od kotła o około 12m. Wyjścia na ogrzewaczu 5/4.Zastanawiam się jakiej średnicy rury użyć ?. Pompa oddzielna do CWU . Będę wdzięczny za podpowiedź. Edytowane 4 Marca 2012 przez gremon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 05.03.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 coś tu martwa cisza się zrobiła gdzie są wszyscy, czyżby ostatnie poprawki softu wyprostowały wszystkie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 05.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nawet dawni stali bywalcy już tu nie zaglądają. Makabra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts