gremon 06.03.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 lukasz1234 zrób tak jak ci powiedział ale tylko wtedy jak faktycznie masz za duży ciąg w kominie. Z dolną wyczystką to jest sposób bo sam go polecam gdy w kominie rwie ile wlezie.Sam to stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A po czym on to stwierdził że to wina spalin? nie mam pojecia po czym tak stwierdzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.03.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 lukasz1234 zrób tak jak ci powiedział ale tylko wtedy jak faktycznie masz za duży ciąg w kominie. Z dolną wyczystką to jest sposób bo sam go polecam gdy w kominie rwie ile wlezie.Sam to stosuję Ok sprobuje, a powiedz mi jak to sprawdzic ze faktycznie jest za duzy ciag w kominie? i czy faktycznie ograniczy to spalanie ekogrochu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.03.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ok sprobuje, a powiedz mi jak to sprawdzic ze faktycznie jest za duzy ciag w kominie? i czy faktycznie ograniczy to spalanie ekogrochu? Jak nie masz czym sprawdzić tego ciągu to najprostszym sposobem jest świeczka. Zapal, postaw a potem otwórz wyczystkę, wtedy zobaczysz co się dzieje. Postaw świeczkę w drzwiczkach pieca i w wyczystce, będziesz widział jak to działa. Tylko jeszcze sprawdź w wyczystce jak piec działa (wentylator) czy nie ma ciągu zwrotnego. Tak się może stać jak masz za bardzo hermetyczną chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ok sprobuje, a powiedz mi jak to sprawdzic ze faktycznie jest za duzy ciag w kominie? i czy faktycznie ograniczy to spalanie ekogrochu? To należy do obowiązku kominiarza.Zadzwoń lub przy następnej opłacie mu powiedz,że chcesz aby ci zmierzył ciąg.Za to się nie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.03.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 To należy do obowiązku kominiarza.Zadzwoń lub przy następnej opłacie mu powiedz,że chcesz aby ci zmierzył ciąg.Za to się nie płaci.No i już coś nowego się dowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.03.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 No i już coś nowego się dowiedziałem Co chwila się czegoś dowiadujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.03.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jak można zmniejszyć dymienie z podajnika obecnie mam tak że przy końcu opału (dmuchawa wyłączona 1min przed) jak otworze pokrywę to jest biało zaczyna być to denerwujące bo dym jest tak gęsty że nic nie widać koleją rzecz jest że jak się otworzy dzwiczki czy to paleniska czy tez rusztu awaryjnego to wszystko leci do mieszkania (jak by się ciąg cofał) wentylator również wyłączony komin pokończony z piecem redukcją i rurką w sumie 40cm bez zagięć itp. komin 27/14cm 11m wyskoki ciąg b.dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.03.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 skresz drzwiczki od kotła otwiera się POWOLI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 11.03.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 u mnie jak zetki nie było to też dymiło z kotła jak się drzwiczki otwierało ale po zamontowaniu zetki nie mam mowy o jakimś dymku z kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.03.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 skresz drzwiczki od kotła otwiera się POWOLI to wiem u mnie jak zetki nie było to też dymiło z kotła jak się drzwiczki otwierało ale po zamontowaniu zetki nie mam mowy o jakimś dymku z kociołka. nie mam "zetki" ale otwieranie okna nic nie daje ogólnie puki nie mieszkamy to ok ale coś muszę z tym zrobić bo jest gorszy syf niż przy kominku nie mówię już o smrodzie podczas dokładania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 14.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Na stronie Ogniwa pojawił się Eko+ 10kW (w rozpiętości 3÷14 kW). Ciekaw ile będzie kosztował. Teraz czekam jeszcze małego RBR Ekouniwersala i będę miał w czym wybierać jak za parę miesięcy będę kupował kociołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 14.03.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Na stronie Ogniwa pojawił się Eko+ 10kW (w rozpiętości 3÷14 kW). Ciekaw ile będzie kosztował. Teraz czekam jeszcze małego RBR Ekouniwersala i będę miał w czym wybierać jak za parę miesięcy będę kupował kociołek Mam OEP 16 Kw (dom 136 m2) i patrząc po aktualnym sezonie grzewczym kiedy kociołek zaczyna dopiero wpadać w pracę ciągłą przy temperaturze zewnętrznej - 6 st, to chyba bym się zdecydował na tego 10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 14.03.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 U mnie nawet ten 10 kW będzie za duży, ale niestety na razie nikt nie robi mniejszych (choć wygląda że co niektórzy już kombinują nad kotłami ~7 kW, a taki byłby u mnie w sam raz). W każdym razie wypada się cieszyć że oferta kotłów o małych mocach się powiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternator22 15.03.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam panowie jestem nowym użytkownikiem pieca Ogniwo Eko Plus 25 z pompką mieszającą. Mam do państwa pytanie. Posiadam dom (pół bliźniak) w stanie deweloperskim w którym nikt nie będzie mieszkał przez najbliższe 5 lat. Grzejniki w pokojach mają zawory termostatyczne i jest ogrzewanie podłogowe w łazienkach i przedpokoju. Pytanie moje jest jest jak ustawić piec na zimę żeby mało spalał i nie dopuścił do zamarznięcia instalacji?. Dom jest dobrze ocieplony i druga połówka domu jest zamieszkała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.03.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Z ciekawości poczytałem dzisiaj DTR eko plus 10 kw z którego wynika, że wymiennik kotła ma 46 litrów pojemności czyli nie jest taki mały jak na moje wyobrażenie o 10-t-ce bo moje monstrum Kielar ECO2 35 kw ma tylko 35 litrów pojemności wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 15.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam panowie jestem nowym użytkownikiem pieca Ogniwo Eko Plus 25 z pompką mieszającą. Mam do państwa pytanie. Posiadam dom (pół bliźniak) w stanie deweloperskim w którym nikt nie będzie mieszkał przez najbliższe 5 lat. Grzejniki w pokojach mają zawory termostatyczne i jest ogrzewanie podłogowe w łazienkach i przedpokoju. Pytanie moje jest jest jak ustawić piec na zimę żeby mało spalał i nie dopuścił do zamarznięcia instalacji?. Dom jest dobrze ocieplony i druga połówka domu jest zamieszkała. To dlaczego taki duży piec? Deweloper wstawił? Duży piec dużo pali. Wszystko na minimum z temperaturami. Będzie się dusił a nie palił i to przez tyle lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternator22 16.03.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) To dlaczego taki duży piec? Deweloper wstawił? Duży piec dużo pali. Wszystko na minimum z temperaturami. Będzie się dusił a nie palił i to przez tyle lat. Dom ma 175m2 więc myślałem że będzie w sam raz. Na początku chciałem kupić 15 Ogniwo ale developer powiedział mi że w pozostałych domach sąsiedzi kupili 25 Zrębca Edytowane 16 Marca 2012 przez alternator22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 16.03.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Poniewaz sezon grzewczy (zimowy) powoli dobiega konca pozwolilem sobie napisac tego posta odnosnie sezonu letniego i zadac wam pare pytan, gdyz nie mialem jeszcze przyjemnosci grzac wody w sezonie letnim za pomoca kotla.1.Czy praca kotla przez caly rok nie wplywa na jego zywotnosc itp?2.Na ile mniej wiecej wystarcza wam jednorazowy zasyp?3.Jakie ustawienia najlepiej wprowadzic zeby bylo najbardziej ekonomicznie?4.Mile widziane uwagi i porady doswiadczonych uzytkownikow niebieskiego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts