Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukasz1234 zrób tak jak ci powiedział ale tylko wtedy jak faktycznie masz za duży ciąg w kominie.

Z dolną wyczystką to jest sposób bo sam go polecam gdy w kominie rwie ile wlezie.Sam to stosuję :)

Ok sprobuje, a powiedz mi jak to sprawdzic ze faktycznie jest za duzy ciag w kominie? i czy faktycznie ograniczy to spalanie ekogrochu?

Ok sprobuje, a powiedz mi jak to sprawdzic ze faktycznie jest za duzy ciag w kominie? i czy faktycznie ograniczy to spalanie ekogrochu?

Jak nie masz czym sprawdzić tego ciągu to najprostszym sposobem jest świeczka. Zapal, postaw a potem otwórz wyczystkę, wtedy zobaczysz co się dzieje. Postaw świeczkę w drzwiczkach pieca i w wyczystce, będziesz widział jak to działa. Tylko jeszcze sprawdź w wyczystce jak piec działa (wentylator) czy nie ma ciągu zwrotnego. Tak się może stać jak masz za bardzo hermetyczną chałupę.

To należy do obowiązku kominiarza.Zadzwoń lub przy następnej opłacie mu powiedz,że chcesz aby ci zmierzył ciąg.Za to się nie płaci.

Jak można zmniejszyć dymienie z podajnika obecnie mam tak że przy końcu opału (dmuchawa wyłączona 1min przed) jak otworze pokrywę to jest biało zaczyna być to denerwujące bo dym jest tak gęsty że nic nie widać

koleją rzecz jest że jak się otworzy dzwiczki czy to paleniska czy tez rusztu awaryjnego to wszystko leci do mieszkania (jak by się ciąg cofał) wentylator również wyłączony komin pokończony z piecem redukcją i rurką w sumie 40cm bez zagięć itp. komin 27/14cm 11m wyskoki ciąg b.dobry

skresz drzwiczki od kotła otwiera się POWOLI

to wiem

u mnie jak zetki nie było to też dymiło z kotła jak się drzwiczki otwierało ale po zamontowaniu zetki nie mam mowy o jakimś dymku z kociołka.

nie mam "zetki" ale otwieranie okna nic nie daje

ogólnie puki nie mieszkamy to ok ale coś muszę z tym zrobić bo jest gorszy syf niż przy kominku nie mówię już o smrodzie podczas dokładania

Na stronie Ogniwa pojawił się Eko+ 10kW (w rozpiętości 3÷14 kW). Ciekaw ile będzie kosztował. Teraz czekam jeszcze małego RBR Ekouniwersala i będę miał w czym wybierać jak za parę miesięcy będę kupował kociołek :)

Mam OEP 16 Kw (dom 136 m2) i patrząc po aktualnym sezonie grzewczym kiedy kociołek zaczyna dopiero wpadać w pracę ciągłą przy temperaturze zewnętrznej - 6 st, to chyba bym się zdecydował na tego 10 kW.

Witam panowie jestem nowym użytkownikiem pieca Ogniwo Eko Plus 25 z pompką mieszającą. Mam do państwa pytanie. Posiadam dom (pół bliźniak) w stanie deweloperskim w którym nikt nie będzie mieszkał przez najbliższe 5 lat. Grzejniki w pokojach mają zawory termostatyczne i jest ogrzewanie podłogowe w łazienkach i przedpokoju. Pytanie moje jest jest jak ustawić piec na zimę żeby mało spalał i nie dopuścił do zamarznięcia instalacji?. Dom jest dobrze ocieplony i druga połówka domu jest zamieszkała.

Witam panowie jestem nowym użytkownikiem pieca Ogniwo Eko Plus 25 z pompką mieszającą. Mam do państwa pytanie. Posiadam dom (pół bliźniak) w stanie deweloperskim w którym nikt nie będzie mieszkał przez najbliższe 5 lat. Grzejniki w pokojach mają zawory termostatyczne i jest ogrzewanie podłogowe w łazienkach i przedpokoju. Pytanie moje jest jest jak ustawić piec na zimę żeby mało spalał i nie dopuścił do zamarznięcia instalacji?. Dom jest dobrze ocieplony i druga połówka domu jest zamieszkała.
To dlaczego taki duży piec?:bash: Deweloper wstawił? Duży piec dużo pali. Wszystko na minimum z temperaturami. Będzie się dusił a nie palił i to przez tyle lat.

To dlaczego taki duży piec?:bash: Deweloper wstawił? Duży piec dużo pali. Wszystko na minimum z temperaturami. Będzie się dusił a nie palił i to przez tyle lat.

Dom ma 175m2 więc myślałem że będzie w sam raz. Na początku chciałem kupić 15 Ogniwo ale developer powiedział mi że w pozostałych domach sąsiedzi kupili 25 Zrębca

Edytowane przez alternator22

Poniewaz sezon grzewczy (zimowy) powoli dobiega konca pozwolilem sobie napisac tego posta odnosnie sezonu letniego i zadac wam pare pytan, gdyz nie mialem jeszcze przyjemnosci grzac wody w sezonie letnim za pomoca kotla.

1.Czy praca kotla przez caly rok nie wplywa na jego zywotnosc itp?

2.Na ile mniej wiecej wystarcza wam jednorazowy zasyp?

3.Jakie ustawienia najlepiej wprowadzic zeby bylo najbardziej ekonomicznie?

4.Mile widziane uwagi i porady doswiadczonych uzytkownikow niebieskiego:)