Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom ma 175m2 więc myślałem że będzie w sam raz. Na początku chciałem kupić 15 Ogniwo ale developer powiedział mi że w pozostałych domach sąsiedzi kupili 25 Zrębca
Piszesz że dom jest dobrze docieplony, to jakie jest jego zapotrzebowanie na ciepło? Ile W na m2 ?

50, 60, a może 70? Słabo docieplone gdzieś czytałem mają 100W? Czyli jak ? 100W x 175m2 = 17,5KW?

Może się mylę z tymi danymi a na pewno się mylę więc proszę o sprostowanie, będę wdzięczny :)

Po prostu nie chce mi się szukać a wiem że to gdzieś było.

P.S.Przepraszam za moje lenistwo :)

Poniewaz sezon grzewczy (zimowy) powoli dobiega konca pozwolilem sobie napisac tego posta odnosnie sezonu letniego i zadac wam pare pytan, gdyz nie mialem jeszcze przyjemnosci grzac wody w sezonie letnim za pomoca kotla.

1.Czy praca kotla przez caly rok nie wplywa na jego zywotnosc itp?

2.Na ile mniej wiecej wystarcza wam jednorazowy zasyp?

3.Jakie ustawienia najlepiej wprowadzic zeby bylo najbardziej ekonomicznie?

4.Mile widziane uwagi i porady doswiadczonych uzytkownikow niebieskiego:)

1. Po trzech latach palenia lato-zima nie zauważyłem nic niepokojącego, myślę że nawet lepiej jak pracuje a nie wilgotnieje bo kotłownie są różne

2. Przy 7-miu osobach w domu, bojler z podwójnym płaszczem Biawar 140L jeden zasobnik około 130kg wystarczał tamtego lata na około 7,5 do 8 tygodni

3. Myślę że wprowadzę do koali podobne ustawienia jak tamtego lata.

4, Uwagi i porady możliwe jak zaczniesz grzać tylko CWU, czy doświadczonych ? tak niektórzy piszą.

1. Po trzech latach palenia lato-zima nie zauważyłem nic niepokojącego, myślę że nawet lepiej jak pracuje a nie wilgotnieje bo kotłownie są różne

2. Przy 7-miu osobach w domu, bojler z podwójnym płaszczem Biawar 140L jeden zasobnik około 130kg wystarczał tamtego lata na około 7,5 do 8 tygodni

3. Myślę że wprowadzę do koali podobne ustawienia jak tamtego lata.

4, Uwagi i porady możliwe jak zaczniesz grzać tylko CWU, czy doświadczonych ? tak niektórzy piszą.

karaoka65 jaki masz kociol i czy moglbys podac te ustawienia letnie moj kociol to E+25 ,tez mam taki bojler a dopiero pierwsze lato przedemna

karaoka65 jaki masz kociol i czy moglbys podac te ustawienia letnie moj kociol to E+25 ,tez mam taki bojler a dopiero pierwsze lato przedemna

zabijar eko+ to stoją już tak wysoko wg. forum że na taką wysokość to nie mogę już głowy podnieść.

Ja mam kocioł z pod regału ale mogę ci powiedzieć jak miałem na Bruli w zeszłym sezonie.

Spróbuję w tym bieżącym spróbować takich nastaw na koali, wg. moich teorii powinno to wyjść podobnie.

Skrobnij na priva albo podaj fona ( priv) to pogadamy z wieczora. Zadzwonię.

Witam panowie jestem nowym użytkownikiem pieca Ogniwo Eko Plus 25 z pompką mieszającą. Mam do państwa pytanie. Posiadam dom (pół bliźniak) w stanie deweloperskim w którym nikt nie będzie mieszkał przez najbliższe 5 lat. Grzejniki w pokojach mają zawory termostatyczne i jest ogrzewanie podłogowe w łazienkach i przedpokoju. Pytanie moje jest jest jak ustawić piec na zimę żeby mało spalał i nie dopuścił do zamarznięcia instalacji?. Dom jest dobrze ocieplony i druga połówka domu jest zamieszkała.

Witam tez jestem nowy.Po ostatnich opowiesciach mojej ksiegowej jak wyjechala w lutym na narty i zostawila piec gazowy ustawiony na 18 stopni a po powrocie w lutym po najwiekszych mrozach zastala w domu temp -10 i porozrywane rurki i grzejniki bo w miedzy czasie piec zgasl z blizej nie wyjasnionych przyczyn ,zastanawiam sie nad zalaniem ukladu glikolem,takim jak do chlodnic samochodowych czy solarow,bo to chyba to samo.Nie glupie Chyba?

Ten piec a w zasadzie sterownik ma tą przewagę że można go podejrzeć przez internet. Ale nie ma jak samopomoc sąsiedzka.

Oszczędności bedziesz miał większe im niższą temperaturę wewnątrz będziesz utrzymywał. Glikol jest rozwiązaniem ale trzeba pamiętać również o innych zamarzających płynach w domu łącznie z sokami, napojami itp.

Ten piec a w zasadzie sterownik ma tą przewagę że można go podejrzeć przez internet. Ale nie ma jak samopomoc sąsiedzka.

Oszczędności bedziesz miał większe im niższą temperaturę wewnątrz będziesz utrzymywał. Glikol jest rozwiązaniem ale trzeba pamiętać również o innych zamarzających płynach w domu łącznie z sokami, napojami itp.

Jak soki zacznie rozrywać to co będzie z rurami od CWU i zwykłą zimną? Wszystko z wodą zacznie zamarzać począwszy od baterii poprzez kible do rur włącznie.

Witam!

Panowie czy któryś może spojrzeć na mój sterownik https://esterownik.pl/remote/1104 i powiedzieć mi dlaczego po przejściu w tryb "lato" - po kilku godzinach dostaję sms, że kocioł wygaszony. Zdarzyło się to wczoraj, jak też i dzisiaj. Oczywiście wystarczyło przejść w tryb automatyczny i wszystko poszło dalej, bo w rzeczywistości nie był wygaszony, tylko spaliny poszły w dół. To znaczy wiem, że sterownik spadek temp. spalin odbiera jako wygaszenie kotła i chodzi mi właśnie o to dlaczego temp. spalin jest tak niska. Czy może mam coś nie tak w jakichś ustawieniach? Dodam tylko, że ogólnie temp. spalin spadła drastycznie po ostatnim czyszczeniu kotła, tj. 13 marca. Ale po czyszczeniu było jeszcze normalnie, nawet chyba zmniejszyło się zużycie węgla. Było tak aż do momentu kiedy włączył się tryb "lato". W związku z tym mam obawy czy będę mogła grzać latem wodę, bo jak tak raz dziennie będzie mi on (piec) odstawiał takie cyrki, to ja dziękuję za taka imprezę.

Dobierz sobie krótszy czas podtrzymania. Jak sterownik stoi, to masz w nastawach tryb podtrzymania.

(ustaw krótszy postój podajnika w podtrzymaniu w parametrach użytkownika np. 20 czy 30minut)

W tym trybie sterownik musi sprawdzić, czy temp. spalin wzrasta o 15st.c i dalej może "spać" spokojnie...

Jak t.spalin nie wzrasta o 15st.C, to wysypie ten alarm

Ustaw w zaawansowanych w trybie podtrzymania ilość powtórzeń podajnika na 3 to powinno pomóc - jak jeszcze będzie miał tendencje to zgaśnięcia to w trybie podtrzymania możesz zwiększyć trochę czas podawania np. z 6 na 8s.

W ten sposób w trybie podtrzymania sterownik (raczej) nie włączy algorytmu to i nie będzie zwiększał bez potrzeby nadmuch co zapobiegnie zapadnięciu kopczyka to i nie powinno zgasnąć. Obserwuj jednak jak wysoka będziesz miała temperaturę na kotle.

W tym trybie sterownik musi sprawdzić, czy temp. spalin wzrasta o 15st.c i dalej może "spać" spokojnie...

Jak t.spalin nie wzrasta o 15st.C, to wysypie ten alarm

Dokładnie to sterownik w trybie podtrzymania patrzy czy po pierwszym podaniu paliwa i okresie nadmuchu wzrosła temperatura spalin o 15 st C jeżeli nie to wtedy włącza algorytm i zwiększa nadmuch a skraca czas podawania co może czasem doprowadzić do zapadnięcia kopczyka i wygaśnięcia.

Ps.

Bruli i eCoal a Trybie Lato działają tak samo - swoją potyczkę z tym trybem tu zacząłem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188544-bruli.pl&p=5274314&viewfull=1#post5274314 teraz już mi nie wygasa ale ma za dużo ciepła

Edytowane przez czp01

Jeżeli podczas normalnego palenia korekta na minus się sprawdziła, to podnieś w zaawansowanych "Moc dmuchawy w podtrzymaniu [%] na więcej (55) zostawiając korektę na minusie jak miałeś. Wtedy w podtrzymaniu będzie dobrze jak i normalnym paleniu.

To 55% to przykład, trzeba próbować bo zależy od groszku.

Coś dziwnego. Poustawiałam wszystko tak jak mi radziliście, tzn. zwiększyłam moc dmuchawy, skróciłam postój podajnika w podtrzymaniu, zwiększyłam liczbę powtórzeń podajnika w podtrzymaniu, zwiększyłam czas pracy podajnika w podtrzymaniu i co ? I figa. Parę minut temu znów sms , kocioł wygaszony. Ja do komp. a tu spaliny 52 i dopiero po sms-ie zaczęły spadać. W kotłowni oczywiście okazało się, że nic nie wygasło. Po załączeniu automatu oczywiście znów jest dobrze, ale na jak długo ??? Zdziwił mnie zwłaszcza fakt, że jak przyszedł ten sms, to na wykresie spaliny były "na górce", a dopiero potem zaczęły spadać. Już nic nie rozumiem i przyznam, że zaczyna mnie to wkurzać.

https://esterownik.pl/remote/1104