Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zobacz u mnie idzie tak jak u ciebie ale wentylator jest ustawiony na 50% bez korekty na minus. U ciebie jak masz korektę na minus to podnieś jeszcze do góry, trzeba to ustawiać doświadczalnie, aby po włączeniu się podtrzymania dobrze się paliło

PS U mnie korekta jest nawet na plus

Edytowane przez zbigmaz01
PS

Zobacz u mnie idzie tak jak u ciebie ale wentylator jest ustawiony na 50% bez korekty na minus. U ciebie jak masz korektę na minus to podnieś jeszcze do góry, trzeba to ustawiać doświadczalnie, aby po włączeniu się podtrzymania dobrze się paliło

PS U mnie korekta jest nawet na plus

Wiesz co, rzeczywiście, ustawienia podobne, a praca całkiem inna. W tej chwili dmuchawa chodzi na 57, a spaliny 36 i trochę rosną. Niepokoi mnie ta niska temp. spalin, mimo zwiększonego nadmuchu i ustawień prawie identycznych jak u Ciebie. O, a teraz dmuchawa idzie na 77, nic nie kumam.

Wiesz co, rzeczywiście, ustawienia podobne, a praca całkiem inna. W tej chwili dmuchawa chodzi na 57, a spaliny 36 i trochę rosną. Niepokoi mnie ta niska temp. spalin, mimo zwiększonego nadmuchu i ustawień prawie identycznych jak u Ciebie. O, a teraz dmuchawa idzie na 77, nic nie kumam.

Niska temp. spalin bo za słabo dmucha. Ja bym jeszcze zmienił na Typ kotła z 15kW na eko plus 16. Na 15kW paliłem dłuższy czas ale po zmianie jest o niebo lepiej i ten wentylator zachowuje się jakoś lepiej. Spalanie też jest mniejsze na tym eko 16kW

Aga2011 własnie patrze na twoje ustawienia...wg mnie przesadzasz z ta dmuchawą i kilkoma parametrami prawdopodobnie zbyt mala ilość opału jest podawana a dmuchawa ostro dmucha i to powoduje takie schody...
Obserwowałem dłuższy czas tą dmuchawę. Wychodzi na to że Aga nie ma na to wpływu. Może to być wina softu. Po wejściu pieca w podtrzymanie jak ustawiła nadmuch na 61% to tak zaczęło dmuchać, po jakimś czasie przeskoczyła na 71% a znowu za chwilę na 81%. Bez żadnego przestawiania z jej strony.

To będzie soft

Obserwowałem dłuższy czas tą dmuchawę. Wychodzi na to że Aga nie ma na to wpływu. Może to być wina softu. Po wejściu pieca w podtrzymanie jak ustawiła nadmuch na 61% to tak zaczęło dmuchać, po jakimś czasie przeskoczyła na 71% a znowu za chwilę na 81%. Bez żadnego przestawiania z jej strony.

To będzie soft

Na 61% ma ustawione.... daje 61%, ma mało paliwa- kocioł nie uzyskuje wzrostu temp i podnosi dalej obroty dmuchawy...

Ecoal i bruli w trybie podtrzymania ( w trybie Lato) jak po jednym podaniu nie podniesie temp. spalin o co najmniej 15 st C to włącza algorytm grzania w którym podnosi sam procentowo nadmuch a skraca czas podawania i na to użytkownik nie ma wpływu.

Jedynie jak ustawimy w trybie podtrzymania parę powtórzeń podajnika ( u mnie jest to 3 i czas podawania 15 s) iw wyniku tych 3 powtórzeń kocioł podniesie temp. spalin ponad 15 st C to sterownik nie włączy w podtrzymaniu algorytmu i będzie cały czas przez te 3 podania dmuchał z mocą ustawiona przez użytkownika - tak to zaobserwowałem u siebie, że tak właśnie działa. :)

Ale u Agi były ustawione 3 podania to dlaczego podniósł nadmuch? Jeszcze jedno, nadmuch był ustawiony na 44% a w korekcie -5% a dmuchało z siłą 36% Dlaczego? Przy tym ustawieniu też były 3 podania i wywaliło alarm.

Ja bym zmienił soft na najnowszy.

Postaram się jutro wgrać, o ile skombinuję laptopa z xp-ekiem, bo z 7-ką nie idzie.

zbigmaz01 zle patrzysz... zobacz na podtrzymanie...w zaawanowane
Teraz jest inaczej jak było. Pierwsze ustawienie było : -4korekta, 100min przerwa i jedno podanie chyba 6sek z nadmuchem 44% i tutaj przy takim ustawieniu napisała o tym że wywaliło alarm,

Potem zmiana na 7sek podania, 3 powtórki, 45 przerwa, nadmuch chyba 48% tutaj też wywaliło alarm ( went. chodził na 36%)

Ostatnia jak patrzyłem 8sek podania, 3 powtórki, 45 przerwa, nadmuch 61% i to przy tym nadmuchu tak skakał wentylator