zbigmaz01 18.03.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ty palisz groszkiem z miałem? To tym bardziej wentylator do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.03.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ty palisz groszkiem z miałem? To tym bardziej wentylator do góry. Nie, na razie samym groszkiem. Chciałam palić miałem, ale był tylko mokry, więc się na razie rozmyśliłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Zobacz u mnie idzie tak jak u ciebie ale wentylator jest ustawiony na 50% bez korekty na minus. U ciebie jak masz korektę na minus to podnieś jeszcze do góry, trzeba to ustawiać doświadczalnie, aby po włączeniu się podtrzymania dobrze się paliło PS U mnie korekta jest nawet na plus Edytowane 18 Marca 2012 przez zbigmaz01 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.03.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Zobacz u mnie idzie tak jak u ciebie ale wentylator jest ustawiony na 50% bez korekty na minus. U ciebie jak masz korektę na minus to podnieś jeszcze do góry, trzeba to ustawiać doświadczalnie, aby po włączeniu się podtrzymania dobrze się paliło PS U mnie korekta jest nawet na plus Wiesz co, rzeczywiście, ustawienia podobne, a praca całkiem inna. W tej chwili dmuchawa chodzi na 57, a spaliny 36 i trochę rosną. Niepokoi mnie ta niska temp. spalin, mimo zwiększonego nadmuchu i ustawień prawie identycznych jak u Ciebie. O, a teraz dmuchawa idzie na 77, nic nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.03.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Już całkiem nic nie rozumiem. Co z tego, że ustawiam nadmuch, jak dmuchawa i tak robi co chce. Raz idzie na 57, raz na 77, a teraz na 34. Czy tak ma być, czy moja dmuchawa zwariowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Wiesz co, rzeczywiście, ustawienia podobne, a praca całkiem inna. W tej chwili dmuchawa chodzi na 57, a spaliny 36 i trochę rosną. Niepokoi mnie ta niska temp. spalin, mimo zwiększonego nadmuchu i ustawień prawie identycznych jak u Ciebie. O, a teraz dmuchawa idzie na 77, nic nie kumam. Niska temp. spalin bo za słabo dmucha. Ja bym jeszcze zmienił na Typ kotła z 15kW na eko plus 16. Na 15kW paliłem dłuższy czas ale po zmianie jest o niebo lepiej i ten wentylator zachowuje się jakoś lepiej. Spalanie też jest mniejsze na tym eko 16kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jeszcze może być różnica w sofcie z tymi różnicami w zachowaniu wentylatora. Ja mam 0.2.9.16 a u ciebie jest 0.2.9.10. Jak się pojawiła 2.9.16 to po wgraniu miałem lepiej jak na wcześniejszych a trochę je testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Aga proponuję jeszcze zmienić wersję oprogramowania na nowszą bo jesteś jeszcze na starszej testowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Aga proponuję jeszcze zmienić wersję oprogramowania na nowszą bo jesteś jeszcze na starszej testowej. Tak i w tej sytuacji jak teraz za słabo dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Aga2011 własnie patrze na twoje ustawienia...wg mnie przesadzasz z ta dmuchawą i kilkoma parametrami prawdopodobnie zbyt mala ilość opału jest podawana a dmuchawa ostro dmucha i to powoduje takie schody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Aga2011 własnie patrze na twoje ustawienia...wg mnie przesadzasz z ta dmuchawą i kilkoma parametrami prawdopodobnie zbyt mala ilość opału jest podawana a dmuchawa ostro dmucha i to powoduje takie schody...Obserwowałem dłuższy czas tą dmuchawę. Wychodzi na to że Aga nie ma na to wpływu. Może to być wina softu. Po wejściu pieca w podtrzymanie jak ustawiła nadmuch na 61% to tak zaczęło dmuchać, po jakimś czasie przeskoczyła na 71% a znowu za chwilę na 81%. Bez żadnego przestawiania z jej strony. To będzie soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Obserwowałem dłuższy czas tą dmuchawę. Wychodzi na to że Aga nie ma na to wpływu. Może to być wina softu. Po wejściu pieca w podtrzymanie jak ustawiła nadmuch na 61% to tak zaczęło dmuchać, po jakimś czasie przeskoczyła na 71% a znowu za chwilę na 81%. Bez żadnego przestawiania z jej strony. To będzie soft Na 61% ma ustawione.... daje 61%, ma mało paliwa- kocioł nie uzyskuje wzrostu temp i podnosi dalej obroty dmuchawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.03.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ecoal i bruli w trybie podtrzymania ( w trybie Lato) jak po jednym podaniu nie podniesie temp. spalin o co najmniej 15 st C to włącza algorytm grzania w którym podnosi sam procentowo nadmuch a skraca czas podawania i na to użytkownik nie ma wpływu. Jedynie jak ustawimy w trybie podtrzymania parę powtórzeń podajnika ( u mnie jest to 3 i czas podawania 15 s) iw wyniku tych 3 powtórzeń kocioł podniesie temp. spalin ponad 15 st C to sterownik nie włączy w podtrzymaniu algorytmu i będzie cały czas przez te 3 podania dmuchał z mocą ustawiona przez użytkownika - tak to zaobserwowałem u siebie, że tak właśnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ale u Agi były ustawione 3 podania to dlaczego podniósł nadmuch? Jeszcze jedno, nadmuch był ustawiony na 44% a w korekcie -5% a dmuchało z siłą 36% Dlaczego? Przy tym ustawieniu też były 3 podania i wywaliło alarm. Ja bym zmienił soft na najnowszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 zbigmaz01 zle patrzysz... zobacz na podtrzymanie...w zaawanowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ale u Agi były ustawione 3 podania to dlaczego podniósł nadmuch? Jeszcze jedno, nadmuch był ustawiony na 44% a w korekcie -5% a dmuchało z siłą 36% Dlaczego? Przy tym ustawieniu też były 3 podania i wywaliło alarm. Ja bym zmienił soft na najnowszy. Postaram się jutro wgrać, o ile skombinuję laptopa z xp-ekiem, bo z 7-ką nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 zbigmaz01 zle patrzysz... zobacz na podtrzymanie...w zaawanowaneTeraz jest inaczej jak było. Pierwsze ustawienie było : -4korekta, 100min przerwa i jedno podanie chyba 6sek z nadmuchem 44% i tutaj przy takim ustawieniu napisała o tym że wywaliło alarm, Potem zmiana na 7sek podania, 3 powtórki, 45 przerwa, nadmuch chyba 48% tutaj też wywaliło alarm ( went. chodził na 36%) Ostatnia jak patrzyłem 8sek podania, 3 powtórki, 45 przerwa, nadmuch 61% i to przy tym nadmuchu tak skakał wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Postaram się jutro wgrać, o ile skombinuję laptopa z xp-ekiem, bo z 7-ką nie idzie. A czemu ty mieszkasz tak daleko? jak by to było bliżej mnie to bym to załatwił :p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 18.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A czemu ty mieszkasz tak daleko? jak by to było bliżej mnie to bym to załatwił :p:p Zbyszek.Opanuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts