Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Panowie czy któryś może spojrzeć na mój sterownik https://esterownik.pl/remote/1104 i powiedzieć mi dlaczego po przejściu w tryb "lato" - po kilku godzinach dostaję sms, że kocioł wygaszony. Zdarzyło się to wczoraj, jak też i dzisiaj. Oczywiście wystarczyło przejść w tryb automatyczny i wszystko poszło dalej, bo w rzeczywistości nie był wygaszony, tylko spaliny poszły w dół. To znaczy wiem, że sterownik spadek temp. spalin odbiera jako wygaszenie kotła i chodzi mi właśnie o to dlaczego temp. spalin jest tak niska. Czy może mam coś nie tak w jakichś ustawieniach? Dodam tylko, że ogólnie temp. spalin spadła drastycznie po ostatnim czyszczeniu kotła, tj. 13 marca. Ale po czyszczeniu było jeszcze normalnie, nawet chyba zmniejszyło się zużycie węgla. Było tak aż do momentu kiedy włączył się tryb "lato". W związku z tym mam obawy czy będę mogła grzać latem wodę, bo jak tak raz dziennie będzie mi on (piec) odstawiał takie cyrki, to ja dziękuję za taka imprezę.

Na wstepie sorki za znaki pl ale nie jestem w kraju i nie pisze z swojego kompa.

Wylacz pompe CWU+mieszajaca na samo CWU i niezalezna praca pompy mieszajacej daj na "nie".

W podtrzymaniu daj ustawienia na 1do2 czyli 15do30 i powtorzenia 2 dmuchawe podnies do 60%

zabijar eko+ to stoją już tak wysoko wg. forum że na taką wysokość to nie mogę już głowy podnieść.

Ja mam kocioł z pod regału ale mogę ci powiedzieć jak miałem na Bruli w zeszłym sezonie.

Spróbuję w tym bieżącym spróbować takich nastaw na koali, wg. moich teorii powinno to wyjść podobnie.

Skrobnij na priva albo podaj fona ( priv) to pogadamy z wieczora. Zadzwonię.

Kolego karoka65 jezeli mozesz to tez bym prosil o te ustawienia letnie.Kociol ogniwo eko 24 kw posiadam i juz testuje tryb letni, takze bede wdzieczny o te ustawienie.

A mozesz zerknac na moj sterownik i powiedziec mi czy w trybie lato normalne jest takie szarpanie temp.?? W normalnym trybie pracy kotla wyglada to zupelenie innaczej co prawda mialem tez i z tym problem ale zalaczylem CWU plus mieszajaca i sie uspokoily nawet te spadki choc nie mam pompy mieszajacej, czy w trybie lato tez zostawic CWU plus mieszajaca czy wystarczy samo CWU?? i na jakim biegu najlepiej zostawic pompe CWU?

link do sterownika https://esterownik.pl/remote/1229

A czemu ty mieszkasz tak daleko? jak by to było bliżej mnie to bym to załatwił :yes::p:p:p

To Ty mieszkasz daleko. Ciekawe czy widziałeś na mapie na esterownik.pl gdzie Ty mieszkasz??? :jawdrop:A może Ty naprawdę tam mieszkasz???:wave:

A z pomocy chętnie bym skorzystała, tylko wszyscy mieszkacie jakoś tak daleko.

Edytowane przez Aga2011

A tak w ogóle to chciałam wszystkim bardzo podziękować za pomoc, Po wczorajszych zmianach dzisiaj sterownik chodził jak "ta lala", ani razu nie wywaliło alarmu ( prawie cały dzień szedł na trybie lato), a spaliny szły równiutko. Zmieniłam jeszcze kilka szczegółów jak mi radził minertu i zobaczymy jak będzie jutro. Bo sterownik rzeczywiście reaguje z dobowym opóźnieniem.

To Ty mieszkasz daleko. Ciekawe czy widziałeś na mapie na esterownik.pl gdzie Ty mieszkasz??? :jawdrop:A może Ty naprawdę tam mieszkasz???:wave:

A z pomocy chętnie bym skorzystała, tylko wszyscy mieszkacie jakoś tak daleko.

Nazwa miejscowości się zgadza a że właśnie tam? :)

Tylko mnie zastanawia że tam gdzie mnie pokazało to chyba nie potrzeba mi piecyka :)

no i konkurs na perpetum mobile uważam za rozstrzygnięty odkąd się zrobiło ciepło notorycznie mam cieplejszy powrót o zasilania, to chyba przez te burze na słońcu, jedna inwestycja w miedziane rurki się opłaciła ;-) teraz urząd patentowy i do końca życia pochytane :-D

zapraszam na mój sterownik, jakieś pomysły?

A mozesz zerknac na moj sterownik i powiedziec mi czy w trybie lato normalne jest takie szarpanie temp.?? W normalnym trybie pracy kotla wyglada to zupelenie innaczej co prawda mialem tez i z tym problem ale zalaczylem CWU plus mieszajaca i sie uspokoily nawet te spadki choc nie mam pompy mieszajacej, czy w trybie lato tez zostawic CWU plus mieszajaca czy wystarczy samo CWU?? i na jakim biegu najlepiej zostawic pompe CWU?

link do sterownika https://esterownik.pl/remote/1229

W przypadku kiedy ustawiamy sami temp CO a sterownik nie ma podłączonego czujnika wewnętrznego takie szarpania będą występować.

Sterownik ma tylko za zadanie utrzymywanie temp zadanej CO + nadwyżka ,która jest generowana z przyczyn wiadomych a jest nią +5deg powyżej zadanej i nic więcej,oczywiście sterownik będzie sie starał tak dawkować aby jak najmniej przekroczyć temp CO powyżej 5deg od zadanej.

Podłącz czujnik wewnętrzny a zobaczysz stabilniejsza pracę swojego kotła,no chyba,że Twoja instalacja jest specyficzna.

W trybie letnim pompa na 1 bieg wystarczy.

Na wstepie sorki za znaki pl ale nie jestem w kraju i nie pisze z swojego kompa.

Wylacz pompe CWU+mieszajaca na samo CWU i niezalezna praca pompy mieszajacej daj na "nie".

W podtrzymaniu daj ustawienia na 1do2 czyli 15do30 i powtorzenia 2 dmuchawe podnies do 60%

Zrobiłam tak jak pisałeś, ale jak przestawiłam pompy, to powrót automatycznie wystygł i nie nagrzewał się więcej niż do chyba 36-38 stopni, a i to tylko na chwilę. Dlatego też po około dobie, przestawiłam z powrotem na CWU+mieszająca i niezależna pracę pompy mieszającej. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale wydaje mi się, że gdzieś kilka miesięcy temu był poruszany temat powrotu i tam było, że powrót musi być ciepły, a 32-34 to chyba trochę za mało. Oprócz tego wyłączyłam całkowicie pompę CO, bo w domu jest gorąco, ale i tak jak wieczorem włącza się tryb normalny, to grawitacją trochę idzie na kaloryfery. Ale chciałam zapytać jeszcze o jedno: czy latem (kiedy jest cały czas tryb lato) trzeba zmieniać jakieś ustawienia pomp lub w ogóle jakiekolwiek ustawienia ?

Zrobiłam tak jak pisałeś, ale jak przestawiłam pompy, to powrót automatycznie wystygł i nie nagrzewał się więcej niż do chyba 36-38 stopni, a i to tylko na chwilę. Dlatego też po około dobie, przestawiłam z powrotem na CWU+mieszająca i niezależna pracę pompy mieszającej. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale wydaje mi się, że gdzieś kilka miesięcy temu był poruszany temat powrotu i tam było, że powrót musi być ciepły, a 32-34 to chyba trochę za mało. Oprócz tego wyłączyłam całkowicie pompę CO, bo w domu jest gorąco, ale i tak jak wieczorem włącza się tryb normalny, to grawitacją trochę idzie na kaloryfery. Ale chciałam zapytać jeszcze o jedno: czy latem (kiedy jest cały czas tryb lato) trzeba zmieniać jakieś ustawienia pomp lub w ogóle jakiekolwiek ustawienia ?

Poza CWU + MIESZAJĄCA i wyłącz niezależną pracę pompy mieszającej.

Co do powrotu czy kocioł zaczął spalać więcej i jego praca była gorsza?

Jeżeli nie masz fizycznie pompy mieszającej to ten tryb "niezależna" nic nie daje.