Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak z innej beczki: czy Ty w ogóle śpisz? Patrząc na godzinę o której to pisałeś i biorąc pod uwagę, że to sobota - to jest przecież środek nocy !!! http://emotikona.pl/emotikony/pic/zdziwko.gif

Oczywiście,że śpię.

Różnica czasowa między nami to 6h w moim miejscu pobytu do przodu :)

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje wszystkim za odpowiedź.

Dodam tylko ,że ten piec będzie "podpięty" do kotłowni z piecem na olej opałowy(21 kw), który pozostaje.

Martwię się tylko o serwis ogniwa, bo mieszkam w wielkopolsce.

Pozdrawiam

Odpowiedzi już dostałeś ,teraz decyzja należy do Ciebie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedź.

Dodam tylko ,że ten piec będzie "podpięty" do kotłowni z piecem na olej opałowy(21 kw), który pozostaje.

Martwię się tylko o serwis ogniwa, bo mieszkam w wielkopolsce.

Pozdrawiam

Dlaczego przyszły nabywca zawsze martwi się o serwis?

To może lepiej kupić kocioł ,który nie potrzebuje serwisu?

Lepszego serwisu jak jest na tych stronach nie potrzeba :) Piszesz pytanie i masz odpowiedź, masz kłopot to go rozwiązują :)

Czego więcej chcieć:p

Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Miałam wiele problemów, ale nie z samym piecem, tylko z własnym brakiem wiedzy, bo się na tym kompletnie nie znałam (dzisiaj znam się troszeczkę-no może trochę mniej niż troszeczkę) i zawsze ktoś mi pomógł, a przeważnie tych Ktosiów było kilku, za co z tego miejsca wszystkim ogromne DZIĘKI (no i polecam się na przyszłość, bo kolejny sezon jeszcze przed nami).

Aga a i weekendowo poplotkować można na wątku kolegi, trochę muzy posłuchać, pogadać o czymś i o niczym.

Takie fajne uzupełnienie do zakupu któregoś z kotłów.

Trochę powagi, trochę pomocy i odrobina rozrywki ;)

Można by rzec taki GRATIS do każdego kotła. A w takiej formie jest jak najbardziej wskazany, bo żyć tylko pracą i samymi problemami, to długo się nie pociągnie. Trzeba mieć jakąś odskocznię. A na weekendowych pogaduchach, to i fizycznie można się zmęczyć, bo czasem ze śmiechu każdy mięsień boli. Najgorzej jak siedzę tam późno wieczorem, to muszę się pilnować, żeby głośnym śmiechem domowników nie pobudzić. A czasem słuchając zapodawanej muzy można się przenieść kilka (naście) lat wstecz i wtedy też jest fajnie. Generalnie dla mnie: bomba. "Trochę powagi, trochę pomocy i odrobina rozrywki" - tak trzymać!!!

A czy zawór 3-drogowy (czy też drożny, nie wiem jak jest poprawnie) może spełniać rolę pompy mieszającej ? Bo u mnie taki zawór jest. Pamiętam, że kiedyś ktoś tu pisał, że tym zaworem można regulować temp. w domu, tzn. jak jest za ciepło, to ustawiać na niższy stopień i odwrotnie. Ale czy może on być pompą mieszającą - tego nie wiem, ale liczę, że Ty mi wytłumaczysz (bo ja z natury dociekliwa jestem i lubię wiedzieć co i jak). http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif

Gdzieś mi ten wpis umknął za co przepraszam.

Zawór mieszający z samej nazwy służy do podmieszania powrotu ale również nim wyregulujemy temp wychodzącą na dom.

W mojej instalacji jest zamontowany zawór 4D,i to nim reguluje temp wychodzącą , za pompą CO umieszczony jest czujnik temp podłogowej ,to on wskazuje jaka temp wychodzi na grzejniki przy danej zadanej na kotle.

Witam,

Mam taki problem z cwu, mianowice posiadam bojler 150litrowy ale temp. wody w nim bardzo szybko spada raptem troche wody sie wyleje i juz leci np z 38 stopni do 20 jak to mozliwe?? dodam jeszcze ze max temp wody moge dogrzac do 42 stopni i daleje juz nie grzeje, a jak juz spadnie to bardzo dlugo sie dogrzewa. W trybie lato czas pracy podajnika na dobe wynosi jakies 65 min takze zdecydowanie za duzo.Mial ktos podobny problem i jak temu zardzicic mozna??

Że tak trochę podpytam:

1. Ile to jest u Ciebie trochę wody?

2. Dlaczego max temperatura podgrzewania u Ciebie to 42 stopnie? Nie możesz zmienić?

3. Czy w trybie lato ogrzewasz tylko bojler lub resztę instalacji też?

4. Czy bojler jest zaizolowany?

ad1 troche jakies 30-40 litrow wody

ad2 max to 80 ale dogrzewa mi tylko do 42 - 43 stopni i dalej nie

ad3 testowalem tylko ogrzewanie bojlera

ad4 żółta pianka poliuretanowa

Czy na bojler jest odrębne zasilanie i czy to ten bojler http://atinstalacje.pl/opis/2205392/zasobnik-bojler-dwuplaszczowy-galmet-sgw-l-wiszacy-poziomy-140-l.html#descriptionto

Tak się składa ,że mam taki sam.

Dokladnie ten.No to mamy piec ten sam i bojler:) roznica taka ze ja mam problem Ty nie :) lece teraz do pracy jeszcze takze nie odpisze szybko ale bede wdzieczny za pomoc jak wiesz co nie tak jest.

Gdzieś mi ten wpis umknął za co przepraszam.

Zawór mieszający z samej nazwy służy do podmieszania powrotu ale również nim wyregulujemy temp wychodzącą na dom.

W mojej instalacji jest zamontowany zawór 4D,i to nim reguluje temp wychodzącą , za pompą CO umieszczony jest czujnik temp podłogowej ,to on wskazuje jaka temp wychodzi na grzejniki przy danej zadanej na kotle.

Czyli są dwie drogi zawór 4D albo pompa mieszająca .Jeśli chodzi o sterownik Ecoal co będzie lepszym rozwiązaniem ?Piec już wybrałem to RBR ekouniwersal 17kW instalacja same grzejniki pow 170m tylko co teraz wybrać zawór 4D czy trzecią pompę mieszającą(oprócz pompy CO i CWU ).