Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po drugiej stronie,przeciwnej do tej co fotki wkleiłeś tam powinna być gąbka (nie pianka)taka zaślepka , po tej stronie jest anoda magnezowa.
a wi

wiem co to przeciwna strona:) ale jest cala w piance, jedynie jest miejsce na grzalke, na instrukcji tez jest zupelnie innaczej niz w rzeczywistosci.

a wi

wiem co to przeciwna strona:) ale jest cala w piance, jedynie jest miejsce na grzalke, na instrukcji tez jest zupelnie innaczej niz w rzeczywistosci.

Jeżeli takiej kapilary na czujnik nie ma i trochę mnie to dziwi to niestety zmuszony będziesz trochę pianki zeskrobać na wysokości środka poziomu bojlera,najlepiej z tyłu od ściany.Umieścić go tak aby przylegał po całej długości do płaszcza bojlera,najlepiej utopić go w folii aluminiowej i dobrze zaizolować.

Jak ten bojler zakupił instalator to strzel go w ł.b

Potwierdza się znajomość instalatorstwa przez instalatorów.

Poza tym chyba sobie Ciebie przypominam,pytałeś o kocioł i chyba skorzystałeś z innej oferty.Nic mi do tego ale ten ktoś chyba Cie olał tuż po zakupie.

Bo ja to chyba nie byłem :)

Bynajmniej nie pytałeś co z czym i jak.

Gdybyś zapytał takie informacje byś dostał.

Nie odbiegając od tematu damy jakoś radę :)

Możesz sterować ręcznie albo dać pełny przepływ na zaworze i wtedy będzie tak jakby go wcale nie było.

To po co mi sterownik Ecoal jak zaworem 4D muszę sterować ręcznie lub jak go otworze całkowicie to ugotuje podłogę przy podłogówce.

Podejrzewam że jak ktoś wymyśli sterownik taki jak ecoal z możliwością sterowania zaworem 3D/4D to będzie dopiero hit już nie wspomnę jak by jego algorytm oparty był na podstawie dołączonej sondy lambda.

To po co mi sterownik Ecoal jak zaworem 4D muszę sterować ręcznie lub jak go otworze całkowicie to ugotuje podłogę przy podłogówce.

Podejrzewam że jak ktoś wymyśli sterownik taki jak ecoal z możliwością sterowania zaworem 3D/4D to będzie dopiero hit już nie wspomnę jak by jego algorytm oparty był na podstawie dołączonej sondy lambda.

O Boże, zapytałeś to ci odpowiedziałem na pytanie.

Nie potrzeba takiego zaworu ale nie napiszę ci że nie możesz go dać.

Sterować instalacją można inaczej, eCoal ma takie możliwości i nie zagotuje ci się podłoga i nawet jak będziesz miał zawór nie stracisz sterowalności bo jest czujnik wewnętrzny.

Pytałeś sam zawór to odpisałem.

Podłogówkę możesz podłączyć pod mieszającą, CWU wykorzystać jako mieszającą i są różne możliwości.

Pisane było też o tym nie raz i nie dwa.

ecomax 800P

naturalnie, że do peletu,bo do węgla jakoś mają opory by korzystać z lambdy

dłuższą tradycję ma kostrzewa ze sterownikami od estymy np Pellets Fuzzy Logic, czy seria IGNEO

Jeżeli takiej kapilary na czujnik nie ma i trochę mnie to dziwi to niestety zmuszony będziesz trochę pianki zeskrobać na wysokości środka poziomu bojlera,najlepiej z tyłu od ściany.Umieścić go tak aby przylegał po całej długości do płaszcza bojlera,najlepiej utopić go w folii aluminiowej i dobrze zaizolować.

Jak ten bojler zakupił instalator to strzel go w ł.b

Potwierdza się znajomość instalatorstwa przez instalatorów.

Dzwonilem do tego instalatora co sprzedawal i montowal i stwierdzil ze raz sie trafiaja bojlery z wejsciem na czujnik raz nie a w sprawie czujnika ktorego zamontowal tak jak na zdjeciu nie doradzil nic stwierdzil ze jest dobrze.Moral z tego taki ze o fachowca bardzo ciezko dobrego oczywiscie za kazdym razem biore kogos innego i porazka:) Zaraz sie biore i montuje za rada minertu, takze dzieki za pomoc.A co do oferty to nie skorzystalem bo odleglosc nas dzielila a szukalem zakupu kotla z montazem co by blisko bylo na wypadek awarii, no ale jak widac licz na siebie:) ewentualnie na porady uzytkownikow forum.

juz po zabiegu roznica kolosalna temp. Cwu zadalem na 47 stopni w ciagu paru minut woda zagrzala sie do 50 stopni.Jeszcze raz wielkie dzieki minertu,aha jeszcze podlaczylem czujnik temp. wewnetrznej jak radziles gdyz mialo to uspokoic skoki na wykresach w trybie lato takze zobaczymy czy przyniesie to jakis efety.

Witam wszystkich pod koniec pracowitego tygodnia.

Mam problem z temperaturą powrotu na moim OE+. Różnica pomiędzy temperaturą zasilenia a powrotem wynosi 15 stopni (zawór na pozycji 8 i nie mogę jej podbić. Żeby utrzymać powrót w okolicach 40 C muszę na zasilaniu utrzymać temperaturę 55 C. Nie mam jeszcze wpiętej cwu w związku z tym odpada uruchomienie pompy cwu jako mieszającej. Na logikę wydaje mi się że nie na tym polega sterowanie zaworem 4 drogowym, żeby używać dodatkowo pompy mieszającej.

Po konsultacjach na forum (ukłony dla minertu za pomoc i odzew) podejrzewam że powodem jest nieprawidłowy układ instalacji co tj, wypięcie przed zawór czterodrogowy, obiegów (zasilania i powrotu) podłogówki, a pozostawienie za zaworem tylko obiegu grzejnikowego (3 grzejniki łazienkowe). Tym samym powrót z podłogówki z całego domu wystudza powrót do pieca i kręcenie zaworem nie jest w stanie podnieść temperatury powrotu do pieca.

Rozmawiałem z hydraulikiem o przepięciu zasilania podłogówek i powrotu za zawór ale w jego ocenie taki układ przy skręceniu zaworu czterodrogowego zwiększy opory przepływu na instalacje i może załatwić pompy. W sobotę robiliśmy jedną próbę przepięcia tego układu ale po jego opinii jestem w kropce. Układ możemy zmienić ale jego zdaniem to nie będzie działać dobrze i zrobi to na moją odpowiedzialność.

Nie czuje się na siłach podważać zdania fachowca ale z drugiej strony na mój chłopski rozum ten sposób instalacji nie jest prawidłowy. Nie ukrywam że jestem w kropce……

Poniżej uproszczony schemat

http://foto3.m.onet.pl/_m/a3f12792d034df3ea5dde0441a2e5b8b,10,19,0.jpg

Edytowane przez Regut1
Poprawiony schemat

A jaki masz bojler, z wężownicą czy dwupłaszczowy? Bo jeśli dwupłaszczowy to ważne jest miejsce zamocowania czujnika żeby nie umieścić go tam gdzie jest płaszcz przez który przepływa woda z c.o. bo wtedy czujnik zamiast temp. cwu będzie pokazywał temp. c.o.

To samo miałem na myśli pytając gdzie ma zamontowany czujnik CWU. Na zdjęciach i z tego co kolega pisał jest na bocznym deklu, także tam niema płaszcza.

Pamiętam że kiedyś pan instalator tak komuś zamontował czujnik, robiąc na środku nacięcie w piance wsuwając tam czujnik który dotykał do płaszcza no i wody nie szło nagrzać bo co pompka się włączyła to znowu stawała i wkoło macieju.

Nie doczytałem. To ważne gdzie go włożył bo jak dotyka do płaszcza to kicha. Pompka CWU się włącza woda gorąca z kotła trafia do płaszcza i czujnik sygnalizuje że temp. została osiągnięta, wyłącza pompkę, jak woda z bojlera zbierze temp. z płaszcza pompka znowu się włącza na chwilę i tak w koło. Do rana będzie tak cykać.

Jeśli jest to srodek po długości to dotyka do płaszcza i tak nie nagrzejesz.

Możesz go dać pod piankę ale na bocznych deklach, tam nie ma płaszcza.

Daj link do stera.

Poobserwuj czy dzieje się tak jak napisałem czyli pompka się włącza na trochę i zatrzymuje się bo czujnik pokazuje że już nagrzane.

Też uważam, że dałeś czujnik w złym miejscu czyli na płaszczu przez który przepływa woda z c.o. Jeżeli masz ten bojler http://kotly.com.pl/produkt-wymiennik-dwuplaszczowy-galmet-sgw-l-p-emaliowany-140l-786.html?l=pl to popatrz na schemacie w którym miejscu kończy się płaszcz i przesuń czujnik poza niego.