Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy zawór 3-drogowy (czy też drożny, nie wiem jak jest poprawnie) może spełniać rolę pompy mieszającej ? Bo u mnie taki zawór jest. Pamiętam, że kiedyś ktoś tu pisał, że tym zaworem można regulować temp. w domu, tzn. jak jest za ciepło, to ustawiać na niższy stopień i odwrotnie. Ale czy może on być pompą mieszającą - tego nie wiem, ale liczę, że Ty mi wytłumaczysz (bo ja z natury dociekliwa jestem i lubię wiedzieć co i jak). http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif

Gdzieś mi ten wpis umknął za co przepraszam.

Zawór mieszający z samej nazwy służy do podmieszania powrotu ale również nim wyregulujemy temp wychodzącą na dom.

W mojej instalacji jest zamontowany zawór 4D,i to nim reguluje temp wychodzącą , za pompą CO umieszczony jest czujnik temp podłogowej ,to on wskazuje jaka temp wychodzi na grzejniki przy danej zadanej na kotle.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam taki problem z cwu, mianowice posiadam bojler 150litrowy ale temp. wody w nim bardzo szybko spada raptem troche wody sie wyleje i juz leci np z 38 stopni do 20 jak to mozliwe?? dodam jeszcze ze max temp wody moge dogrzac do 42 stopni i daleje juz nie grzeje, a jak juz spadnie to bardzo dlugo sie dogrzewa. W trybie lato czas pracy podajnika na dobe wynosi jakies 65 min takze zdecydowanie za duzo.Mial ktos podobny problem i jak temu zardzicic mozna??

Że tak trochę podpytam:

1. Ile to jest u Ciebie trochę wody?

2. Dlaczego max temperatura podgrzewania u Ciebie to 42 stopnie? Nie możesz zmienić?

3. Czy w trybie lato ogrzewasz tylko bojler lub resztę instalacji też?

4. Czy bojler jest zaizolowany?

ad1 troche jakies 30-40 litrow wody

ad2 max to 80 ale dogrzewa mi tylko do 42 - 43 stopni i dalej nie

ad3 testowalem tylko ogrzewanie bojlera

ad4 żółta pianka poliuretanowa

Czy na bojler jest odrębne zasilanie i czy to ten bojler http://atinstalacje.pl/opis/2205392/zasobnik-bojler-dwuplaszczowy-galmet-sgw-l-wiszacy-poziomy-140-l.html#descriptionto

Tak się składa ,że mam taki sam.

Dokladnie ten.No to mamy piec ten sam i bojler:) roznica taka ze ja mam problem Ty nie :) lece teraz do pracy jeszcze takze nie odpisze szybko ale bede wdzieczny za pomoc jak wiesz co nie tak jest.

Gdzieś mi ten wpis umknął za co przepraszam.

Zawór mieszający z samej nazwy służy do podmieszania powrotu ale również nim wyregulujemy temp wychodzącą na dom.

W mojej instalacji jest zamontowany zawór 4D,i to nim reguluje temp wychodzącą , za pompą CO umieszczony jest czujnik temp podłogowej ,to on wskazuje jaka temp wychodzi na grzejniki przy danej zadanej na kotle.

Czyli są dwie drogi zawór 4D albo pompa mieszająca .Jeśli chodzi o sterownik Ecoal co będzie lepszym rozwiązaniem ?Piec już wybrałem to RBR ekouniwersal 17kW instalacja same grzejniki pow 170m tylko co teraz wybrać zawór 4D czy trzecią pompę mieszającą(oprócz pompy CO i CWU ).

Czyli są dwie drogi zawór 4D albo pompa mieszająca .Jeśli chodzi o sterownik Ecoal co będzie lepszym rozwiązaniem ?Piec już wybrałem to RBR ekouniwersal 17kW instalacja same grzejniki pow 170m tylko co teraz wybrać zawór 4D czy trzecią pompę mieszającą(oprócz pompy CO i CWU ).

Jak juz tak sie upierasz to wykorzystaj pompe cwu jako mieszajaca,zawor 4d rozne opinie,w sumie nie zaszkodzi,ja mam, ino nie daj instalatorowi zrobic osbnych powrotow bo w rbr-ku jest taka mozliwosc, ja tak mialem i przerabialem na wspolny powrot.

Możesz dać to i to, możesz zrobić tak jak pisze sipus a równie dobrze możesz nic nie dawać i skorzystać z dobrodziejstw jakie oferuje eCoal.

Do regulacji temp. wewnętrznej ( pomieszczenie prowadzące) wykorzystać czujnik eCoala, resztę pomieszczeń regulować np. głowicami.

Ten kocioł nie ma jakiś zaleceń co do temp. minimalnej.

Nie jest mu straszny tzw."zimny powrót"

Proponuję powrót na odpowiedni wątek.

Witam,

Mam taki problem z cwu, mianowice posiadam bojler 150litrowy ale temp. wody w nim bardzo szybko spada raptem troche wody sie wyleje i juz leci np z 38 stopni do 20 jak to mozliwe?? dodam jeszcze ze max temp wody moge dogrzac do 42 stopni i daleje juz nie grzeje, a jak juz spadnie to bardzo dlugo sie dogrzewa. W trybie lato czas pracy podajnika na dobe wynosi jakies 65 min takze zdecydowanie za duzo.Mial ktos podobny problem i jak temu zardzicic mozna??

Może pompa cyrkulacyjna chodzi ci non-stop, a rurki nie są zaizolowane w ścianie/podłodze.

Może również trafiłeś na fachowca (fakt autentyczny) który podłączył ciepłą wodę do spłukiwania w ubikacji.

Osobiście wole i tak mam zrobione ,zawór 4D nim reguluję temp wychodzącą na dom,reszta wraca do kotła.Mam również głowice na grzejnikach i nimi również reguluje temp w pomieszczeniach.Bez tego zaworu było by gorzej z utrzymaniem takiej temp jaką chcę.

To nie jest reguła,że tak ma być.Taki zawór nie wiele kosztuje a jest przydatny (w moim przypadku).Na schemacie widać ile puszczam na grzejniki,pokazuje to temp podłogowa,od niej czujnik jest za zaworem mieszającym.

Osobiście wole i tak mam zrobione ,zawór 4D nim reguluję temp wychodzącą na dom,reszta wraca do kotła.Mam również głowice na grzejnikach i nimi również reguluje temp w pomieszczeniach.Bez tego zaworu było by gorzej z utrzymaniem takiej temp jaką chcę.

To nie jest reguła,że tak ma być.Taki zawór nie wiele kosztuje a jest przydatny (w moim przypadku).Na schemacie widać ile puszczam na grzejniki,pokazuje to temp podłogowa,od niej czujnik jest za zaworem mieszającym.

Ale czy jak zamontuje się zawór 4D to nie straci się możliwość zdalnej regulacji temperatury w domu mając sterownik ecoal podłączony do internetu?