Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie jestem z hydrauliką na bieżąco mógłbyś przyblizyć jak to działa i jakie koszty dodatkowe ???

Wszystko zależy od pojemności. U mnie wygląda to tak :

DSC00084.jpg

1000L ciepłej wody do wykorzystania w CO a w środku drugi zbiornik na CWU. Palisz lub grzejesz wodę czym tylko się da a bufor to zbiera z jednej strony a drugą wypuszcza na to co podłączysz do odbioru. U mnie to zdaje egzamin.

Witam, w niezależnym wątku przedstawiłem po krótce swoją sytuację: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200685-Kocio%C5%82-do-ogrzania-niewielkiego-mieszkania

Czy Ogniwo Eko Plus 10kW będzie na moje potrzeby OK?

Z tego co się zorientowałem jest o 1ooo zł droższy od HEF'a 12kW, warto dopłacić tę różnicę?

Koledzy jeszcze jedna sprawa mnie męczy co do OEP 25 dlaczego robią go z 5 mm. blachy ??? Defro na przykład stosuje co najmniej 6mm a w newralgicznych punktach nawet 10 mm !!! To jaką żywotność będzie miał OEP ??? gdyby nie to ten piec byłby wg. mnie bezkonkurencyjny...

Oby tak nie było jak z nowymi autami teraz 5 lat i szrot, stare kotły wytrzymywały co najmniej 20 lat bez problemu nie ważne co się w nich spalało, nie ważne czy temp. powrotu była odpowiednia. Dlatego martwi mnie te 5 mm blachy w OEP chociaż by dali grubszą w newralgicznych miejscach tak jak Defro 10 mm. Oby polityka firmy nie bazowała na tym że po kilku latach kocioł ma zgnić żeby klient przyszedł po następny...

a ogólnie proszę polecić inne kotły konkurencyjne do OEP 25

Oby tak nie było jak z nowymi autami teraz 5 lat i szrot, stare kotły wytrzymywały co najmniej 20 lat bez problemu nie ważne co się w nich spalało, nie ważne czy temp. powrotu była odpowiednia. Dlatego martwi mnie te 5 mm blachy w OEP chociaż by dali grubszą w newralgicznych miejscach tak jak Defro 10 mm. Oby polityka firmy nie bazowała na tym że po kilku latach kocioł ma zgnić żeby klient przyszedł po następny...

a ogólnie proszę polecić inne kotły konkurencyjne do OEP 25

W cenie OE+ 25kW możesz mieć wcześniejszą wersję OE 35kW również z sterowaniem eCoal.pl oraz palnikiem brucer.

Jeżeli chodzi o inne kotły to musisz odwiedzić wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page525

Prośba do przyszłych nabywców kotłów Ogniwo aby zwrócili uwagę instalatorom na odległość podczas montażu kotła do instalacji CO aby odległość sterownika od ściany nie była mniejsza niż 25cm.Pomoże to w szybszym dostaniu się przez serwisanta do wnętrza sterownika w celu np wymiany czujnika lub głównej płyty sterownika.Spotkałem się z sytuacjami gdzie kocioł maksymalnie był dociśnięty do ściany co uniemożliwia dostanie się do sterownika.

Minertu nie byłbym taki mądry, gdybym nie widział tego u swojego użytkownika....

Czasami jest tak, że walczymy o każdy cm miejsca. U mnie także ta puszka, gdzie są bebechy eCoala jest montowana z tyłu kosza zasypowego

(panel eCoala leży na kotle a skrzynka wykonawcza dość spora montowana jest z tyłu kosza)

W każdym razie użytkownik kociołka zamontował sobie tą puszkę wykonawczą na ścianie kotłowni zamiast na koszu i ma eleganckie dojście do bebechów.

Też jest to jakieś rozwiązanie.

Jeszcze jedno pytanie. Budynek m ieszkalny jest od kotłowni jakieś 30 metrów, zasobnik cwu jest zamontowany w budynkumieszkalnym i tam jest zawór i pompka do podłogówki, to od pieca będzie odchodzić tylko zasilanie co, czy to nie jest zbyt proste patrząc na inne kotłownie to przy piecu jest pajęczyna rur. A będzie to tak działało, jedna pompka przy piecu zasila cwu i co wszystkie grzejniki mają termostaty więc piec utrzymuje zadaną temperaturę na cwu, a oddzielna pompka podbiera wedle własnych potrzeb ciepłą wodę z co do podłogówki nie trzeba żadnych czujników pokojowych ani zewnętrznych, bo po co ? A tak notabene to nie wyobrażam sobie co bez termostatów, przecież każde pomieszczenie ma inne straty ciepła i w każdym pomieszczeniu potrzebna jest inna temperatura a ustawic to można tylko zapomocą termostatów na kożdym grzejniku. Wracając do tematu zastanawiam się czy tak zaawansowany sterownik jak ecoal nie będzie durniał w tak prostym układzie, gdzie będzie miał za zadanie tylko utrzymywać stałą temp. i kierować pracą jednej pompki ???

Na takich prostych instalacjach najstabilniej pracują wszystkie kotły.

Zakłócenia i skoki temperatur będą powodować tylko zamykające się i otwierające głowice.

Możesz wykorzystać czujnik wewnętrzny eCoala w jednym pomieszczeniu prowadzącym który będzie ci tam utrzymywał żądaną temperaturę, najlepiej wybrać najchłodniejsze pomieszczenie a resztę doregulujesz sobie głowicami ( tam gdzie będzie ci się robiło za ciepło ).

Czujnik temp. zewnętrznej też fajna sprawa, ustawisz krzywą i to też wygoda, także można to coś pozytywnego wykorzystać także u ciebie.

Ze względu na dużą odległość budynku od kotłowni co wiąże sie również ze stratami proponuję kocioł 35kW

Witam

Pytanie kieruje do uzytkownikow siedzacych w temacie.

Pierwsza sprawa to dobor mocy.Do ogrzania ok 250 m2,w tym 50m2 bedzie podtrzymywane na ok 15 stopni i od czasu do czasu dogrzewane.

Czy EkoPlus 25kW da sobie rade?

Druga sprawa to czy jest mozliwosc zamowienia kotla z gornym wylotem spalin?Dolot do komina zostawiony jest na wysokosci ok 180 cm od podlogi i byloby to najprostsze rozwiazanie,ewentualnie czy rura spalinowa moze byc ulozona w ksztalcie litery S?

Dziekuje za odpowiedz

Witam

Pytanie kieruje do uzytkownikow siedzacych w temacie.

Pierwsza sprawa to dobor mocy.Do ogrzania ok 250 m2,w tym 50m2 bedzie podtrzymywane na ok 15 stopni i od czasu do czasu dogrzewane.

Czy EkoPlus 25kW da sobie rade?

Druga sprawa to czy jest mozliwosc zamowienia kotla z gornym wylotem spalin?Dolot do komina zostawiony jest na wysokosci ok 180 cm od podlogi i byloby to najprostsze rozwiazanie,ewentualnie czy rura spalinowa moze byc ulozona w ksztalcie litery S?

Dziekuje za odpowiedz

Napisz coś więcej o tym budynku.

Ocieplony czy nie, jaki charakter tego budynku, dom ? biura ? magazyn ?