Jarecki79 31.03.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Zbigmaz, Ty masz bufor. Chciałbym jednak zapytać, czy masz to zrobione poprzez ladommat-bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 31.03.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 nie jestem z hydrauliką na bieżąco mógłbyś przyblizyć jak to działa i jakie koszty dodatkowe ??? Wszystko zależy od pojemności. U mnie wygląda to tak : 1000L ciepłej wody do wykorzystania w CO a w środku drugi zbiornik na CWU. Palisz lub grzejesz wodę czym tylko się da a bufor to zbiera z jednej strony a drugą wypuszcza na to co podłączysz do odbioru. U mnie to zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 31.03.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Zbigmaz, Ty masz bufor. Chciałbym jednak zapytać, czy masz to zrobione poprzez ladommat-bufor? Wszystko co dodatkowe to u mnie zbędne. Podłączone jest bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi82 31.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam, w niezależnym wątku przedstawiłem po krótce swoją sytuację: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200685-Kocio%C5%82-do-ogrzania-niewielkiego-mieszkania Czy Ogniwo Eko Plus 10kW będzie na moje potrzeby OK?Z tego co się zorientowałem jest o 1ooo zł droższy od HEF'a 12kW, warto dopłacić tę różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na taką malutką powierzchnię to ciężko będzie coś znaleźć.Jak sąsiad to sąsiad a nie maruda to dobry pomysł.Mój szwagier mieszka w czworaku, kupili jeden kocioł 35kW i ogrzewają 4 mieszkania.Mają dyżury po tygodniu.Ale jak mówiły jaskółki ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Mundi możesz rozważyć kocioł miałowy górnego spalania. Pracuje taki na 43m, wytrzymuje po 3 doby na jednym załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.Ł 31.03.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Koledzy jeszcze jedna sprawa mnie męczy co do OEP 25 dlaczego robią go z 5 mm. blachy ??? Defro na przykład stosuje co najmniej 6mm a w newralgicznych punktach nawet 10 mm !!! To jaką żywotność będzie miał OEP ??? gdyby nie to ten piec byłby wg. mnie bezkonkurencyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tomasz tego ci nikt nie powie, są tylko jakieś prognozy i nic więcej.Dużo zależy też od tego jak go eksploatujesz, czym palisz, czy jest to suche, w jakim pomieszczeniu stoi kocioł ( wilgotność) itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.Ł 31.03.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Oby tak nie było jak z nowymi autami teraz 5 lat i szrot, stare kotły wytrzymywały co najmniej 20 lat bez problemu nie ważne co się w nich spalało, nie ważne czy temp. powrotu była odpowiednia. Dlatego martwi mnie te 5 mm blachy w OEP chociaż by dali grubszą w newralgicznych miejscach tak jak Defro 10 mm. Oby polityka firmy nie bazowała na tym że po kilku latach kocioł ma zgnić żeby klient przyszedł po następny... a ogólnie proszę polecić inne kotły konkurencyjne do OEP 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Poszukaj na forum, mają pozakładane wątki, jest też Ranking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.03.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Oby tak nie było jak z nowymi autami teraz 5 lat i szrot, stare kotły wytrzymywały co najmniej 20 lat bez problemu nie ważne co się w nich spalało, nie ważne czy temp. powrotu była odpowiednia. Dlatego martwi mnie te 5 mm blachy w OEP chociaż by dali grubszą w newralgicznych miejscach tak jak Defro 10 mm. Oby polityka firmy nie bazowała na tym że po kilku latach kocioł ma zgnić żeby klient przyszedł po następny... a ogólnie proszę polecić inne kotły konkurencyjne do OEP 25 W cenie OE+ 25kW możesz mieć wcześniejszą wersję OE 35kW również z sterowaniem eCoal.pl oraz palnikiem brucer. Jeżeli chodzi o inne kotły to musisz odwiedzić wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.03.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Prośba do przyszłych nabywców kotłów Ogniwo aby zwrócili uwagę instalatorom na odległość podczas montażu kotła do instalacji CO aby odległość sterownika od ściany nie była mniejsza niż 25cm.Pomoże to w szybszym dostaniu się przez serwisanta do wnętrza sterownika w celu np wymiany czujnika lub głównej płyty sterownika.Spotkałem się z sytuacjami gdzie kocioł maksymalnie był dociśnięty do ściany co uniemożliwia dostanie się do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Minertu nie byłbym taki mądry, gdybym nie widział tego u swojego użytkownika.... Czasami jest tak, że walczymy o każdy cm miejsca. U mnie także ta puszka, gdzie są bebechy eCoala jest montowana z tyłu kosza zasypowego (panel eCoala leży na kotle a skrzynka wykonawcza dość spora montowana jest z tyłu kosza) W każdym razie użytkownik kociołka zamontował sobie tą puszkę wykonawczą na ścianie kotłowni zamiast na koszu i ma eleganckie dojście do bebechów.Też jest to jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pomysłowość to cecha ,głupota to wada wrodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.Ł 31.03.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jeszcze jedno pytanie. Budynek m ieszkalny jest od kotłowni jakieś 30 metrów, zasobnik cwu jest zamontowany w budynkumieszkalnym i tam jest zawór i pompka do podłogówki, to od pieca będzie odchodzić tylko zasilanie co, czy to nie jest zbyt proste patrząc na inne kotłownie to przy piecu jest pajęczyna rur. A będzie to tak działało, jedna pompka przy piecu zasila cwu i co wszystkie grzejniki mają termostaty więc piec utrzymuje zadaną temperaturę na cwu, a oddzielna pompka podbiera wedle własnych potrzeb ciepłą wodę z co do podłogówki nie trzeba żadnych czujników pokojowych ani zewnętrznych, bo po co ? A tak notabene to nie wyobrażam sobie co bez termostatów, przecież każde pomieszczenie ma inne straty ciepła i w każdym pomieszczeniu potrzebna jest inna temperatura a ustawic to można tylko zapomocą termostatów na kożdym grzejniku. Wracając do tematu zastanawiam się czy tak zaawansowany sterownik jak ecoal nie będzie durniał w tak prostym układzie, gdzie będzie miał za zadanie tylko utrzymywać stałą temp. i kierować pracą jednej pompki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Na takich prostych instalacjach najstabilniej pracują wszystkie kotły.Zakłócenia i skoki temperatur będą powodować tylko zamykające się i otwierające głowice.Możesz wykorzystać czujnik wewnętrzny eCoala w jednym pomieszczeniu prowadzącym który będzie ci tam utrzymywał żądaną temperaturę, najlepiej wybrać najchłodniejsze pomieszczenie a resztę doregulujesz sobie głowicami ( tam gdzie będzie ci się robiło za ciepło ).Czujnik temp. zewnętrznej też fajna sprawa, ustawisz krzywą i to też wygoda, także można to coś pozytywnego wykorzystać także u ciebie. Ze względu na dużą odległość budynku od kotłowni co wiąże sie również ze stratami proponuję kocioł 35kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quito2 02.04.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam Pytanie kieruje do uzytkownikow siedzacych w temacie.Pierwsza sprawa to dobor mocy.Do ogrzania ok 250 m2,w tym 50m2 bedzie podtrzymywane na ok 15 stopni i od czasu do czasu dogrzewane.Czy EkoPlus 25kW da sobie rade?Druga sprawa to czy jest mozliwosc zamowienia kotla z gornym wylotem spalin?Dolot do komina zostawiony jest na wysokosci ok 180 cm od podlogi i byloby to najprostsze rozwiazanie,ewentualnie czy rura spalinowa moze byc ulozona w ksztalcie litery S?Dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.04.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam Pytanie kieruje do uzytkownikow siedzacych w temacie. Pierwsza sprawa to dobor mocy.Do ogrzania ok 250 m2,w tym 50m2 bedzie podtrzymywane na ok 15 stopni i od czasu do czasu dogrzewane. Czy EkoPlus 25kW da sobie rade? Druga sprawa to czy jest mozliwosc zamowienia kotla z gornym wylotem spalin?Dolot do komina zostawiony jest na wysokosci ok 180 cm od podlogi i byloby to najprostsze rozwiazanie,ewentualnie czy rura spalinowa moze byc ulozona w ksztalcie litery S? Dziekuje za odpowiedz Napisz coś więcej o tym budynku. Ocieplony czy nie, jaki charakter tego budynku, dom ? biura ? magazyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quito2 02.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jest to dom jednorodziny,elewacja bedzie ocieplona styropianem grafitowym 16cm,poddasze 15cm welny pomiedzy krokwie i 10 cm po calosci,okna trojszybowe,na chudziaku 10 cm styro grafitowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Moje zdanie jest takie że wystarczy 17kw ale są tutaj lepsi specjaliści i na pewno ci coś doradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts