Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dom 120 m, zwarta prosta konstrukcja na planie prostokąta, ściany 25cm +15 cm styropianu, poddasze 30cm wełny, podłoga 12 cm styropianu.. Ogrzewanie pokoje kaloryfery, łazienki, kuchnia, hol, wiatrołap – podłogówka + cwu 140 l.

Jestem już prawie zdecydowany na ogniwo eko plus, tylko nie wiem jakiej mocy 16 kW czy może wystarczy 10kW. Instalator sugeruje 16kW. Kolega, który posiada identyczny projekt również w kwestii ocieplenia ma ogniwo eko 15kW i twierdzi po obserwacji własnej krzywej grzania, że 10kW pracowałby stabilniej.

Proszę o poradę.

Witam wszystkich, od razu do sedna przejdę: czy OEP 25 KV wystarczy na taki metraż - powieżchnia domowa użytkowa 250m2 jest ogrzewane stale, plus sala bankietowa 300m2 jest ogrzewana przeważnie tylko w weekendy , wszędzie mam termostaty sala 300m2 cały czas chodzi na antyzamarzeniówce na starym kotle jak jest potrzeba ogrzać tą sale odkręcam termostaty na full i na kotle mam ponad 80 stopni wtedy sala 300m2 ogrzewa się błyskawicznie a w domy termstaty nie dopyszczają żeby była sauna i mam 18-24 stopni zależy jak ustawię termostat w jakim pomieszczeniu i pytanie czy OEP 25 to pociągnie ??? proszę o szybką odpowiedź bo już robię remont kotłowni ...

Mimo tego dalej jestem przekonany na OEP 25 na sali oprocz CO mogę dogrzać awaryjnie klimą, łączna moc cieplna 12 KV, jak muszę błyskawicznie dogrzać salę to tak robię i po 10 minutach już rozchodzi się przyjemne ciepło, mimo innych opinii że klima nie grzeje w mrozy u mnie pracowała zadowalająco nawet przy - 30 stopniach mrozu !!! a więc proszę o porady ??? osobiście myślę że 25-tka da radę , większych kotłów nie ma w ofercie niestety ...

Hmm z doświadzczenia wiem że nawet przy siarczystych mrozach nieraz proszono mnie o włączenie klimatyzacji na sali pozatym trzeba policzyć też że każdy człowiek wydziela ciepło nie mówiąc już po alkoholu he he a przy średnim bankiecie gdzie jest ok 70-80 osób to tego ciepła trochę będzie, słyszałem że jest przelicznik jedna osoba = jedno żeberko kaloryfera ...

nie jestem z hydrauliką na bieżąco mógłbyś przyblizyć jak to działa i jakie koszty dodatkowe ???

Wszystko zależy od pojemności. U mnie wygląda to tak :

DSC00084.jpg

1000L ciepłej wody do wykorzystania w CO a w środku drugi zbiornik na CWU. Palisz lub grzejesz wodę czym tylko się da a bufor to zbiera z jednej strony a drugą wypuszcza na to co podłączysz do odbioru. U mnie to zdaje egzamin.

Witam, w niezależnym wątku przedstawiłem po krótce swoją sytuację: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200685-Kocio%C5%82-do-ogrzania-niewielkiego-mieszkania

Czy Ogniwo Eko Plus 10kW będzie na moje potrzeby OK?

Z tego co się zorientowałem jest o 1ooo zł droższy od HEF'a 12kW, warto dopłacić tę różnicę?

Koledzy jeszcze jedna sprawa mnie męczy co do OEP 25 dlaczego robią go z 5 mm. blachy ??? Defro na przykład stosuje co najmniej 6mm a w newralgicznych punktach nawet 10 mm !!! To jaką żywotność będzie miał OEP ??? gdyby nie to ten piec byłby wg. mnie bezkonkurencyjny...