minertu 11.04.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Osobie zainteresowanej chciałem podziekować za bezinteresowną pomoc i poświecony mi czas Podeślij jeszcze fotki jak masz instalację zrobioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.04.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Osobne zasilanie do podłogówki z zaworem mieszającym,którym dogrzewamy powrót z podłogi oraz regulujemy temp wychodzącą na podłogę (30/60) Powrót podłogowy wpinamy przed zaworem 4D ,z CWU wpinamy za. Ja rozumiem, że Regut1 nie ma tego zaworu mieszającego, przez co ma taką niską temp. na powrocie do kotła, a tym jednym zaworem 4D nie da się optymalnie wysterować całej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja rozumiem, że Regut1 nie ma tego zaworu mieszającego, przez co ma taką niską temp. na powrocie do kotła, a tym jednym zaworem 4D nie da się optymalnie wysterować całej instalacji Oczywiście,że nie bo to jest zależne od ilości wody w układzie. Ilość grzejników ma znaczenie. Zaworem mieszający z osobnego zasilania dogrzejemy powrót z podłogi,kiedyś stosowano tylko RTL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Regut,różnicę temp mierz nie na kotle ale tę co jest za zaworem 4D i na powrocie.Możliwe,że niska temp Twojej instalacji nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Czyli kolejny instalator do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Czyli kolejny instalator do d.... Nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek2g 11.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 nie kombinuj z lampkami i dzwonkami bo będziesz jak psy Pawłowa, w ecoalu jest smsem, można spać spokojnie a nie sprawdzać lampkę jak gościu siedzący w schronie jak w serialu Lost Jeśli chodzi o piec to bierz tylko i wyłącznie z ecoalem, występuje on w kilku piecach (na stronie elektrosystemu chyba pisze w jakich piecach umieszczają swój sterownik) ja mam ogniwo eko plusa 16 i sobie chwalę Właśnie o to chodzi żeby nie siedzieć i sprawdzać czy przyszedł sms albo logować sie na stronie. Po prostu idąc do sypialni ciężko będzie nie zauważyć czerwonej diody na korytarzu. Nie wiem jak to fizycznie jest rozwiązane, a interesuje mnie np. możliwość podpięcia się równolegle do diody czerwonej sygnalizującej alarm (może do diody z rezystorem) np. poprzez wejście na przekaźnik. Nie wiem jak rozwiązana jest kwestia gwarancji - pewnie nie dopuszcza się ingerencji, itp. Sterownik ma zastosowane takie zaawansowane technologie, więc jakiś przekaźniczek nie powinien stanowić problemu. Chyba, że ktoś ma interes w tym żeby wysyłane były smsy, albo żeby sterownik był podpięty pod internet?? Poza tym GSM lub internet może po prostu z różnych przyczyn czasem nie działać! Co do sterownika to raczej będzie ecoal. Tyko dla wygody chciałbym mieć taką funkcjonalność. Piec pewnie ogniwo eko plus 25 kW - tak zaleca hydraulik, aczkolwiek czytając forum dochodzę do wniosku, że wystarczył by 16 kW. Domek wg projektu -http://www.dominanta.pl/oferta/Puchatek_2G.html . Około 150 m2 powierzchni użytkowej (około 230 m2 całkowitej z garażem) , ściany Solbet 24 cm + 15 cm styropian, pod podłogą 10 cm styropianu, fundamenty 10 cm styropian, poddasze 25 cm wełna, okna 6-cio komorowe U<1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Właśnie o to chodzi żeby nie siedzieć i sprawdzać czy przyszedł sms albo logować sie na stronie. Po prostu idąc do sypialni ciężko będzie nie zauważyć czerwonej diody na korytarzu. Nie wiem jak to fizycznie jest rozwiązane, a interesuje mnie np. możliwość podpięcia się równolegle do diody czerwonej sygnalizującej alarm (może do diody z rezystorem) np. poprzez wejście na przekaźnik. Nie wiem jak rozwiązana jest kwestia gwarancji - pewnie nie dopuszcza się ingerencji, itp. Sterownik ma zastosowane takie zaawansowane technologie, więc jakiś przekaźniczek nie powinien stanowić problemu. Chyba, że ktoś ma interes w tym żeby wysyłane były smsy, albo żeby sterownik był podpięty pod internet?? Poza tym GSM lub internet może po prostu z różnych przyczyn czasem nie działać! Co do sterownika to raczej będzie ecoal. Tyko dla wygody chciałbym mieć taką funkcjonalność. Piec pewnie ogniwo eko plus 25 kW - tak zaleca hydraulik, aczkolwiek czytając forum dochodzę do wniosku, że wystarczył by 16 kW. Domek wg projektu -http://www.dominanta.pl/oferta/Puchatek_2G.html . Około 150 m2 powierzchni użytkowej (około 230 m2 całkowitej z garażem) , ściany Solbet 24 cm + 15 cm styropian, pod podłogą 10 cm styropianu, fundamenty 10 cm styropian, poddasze 25 cm wełna, okna 6-cio komorowe U<1. 16kW będzie w sam raz jeżeli chodzi o Ogniwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek2g 11.04.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 16kW będzie w sam raz jeżeli chodzi o Ogniwo. Dzięki za podpowiedź. Tylko jak przekonać do pomysłu hydraulika Będzie się krzywił. Nie mam doświadczenia z tymi piecami, ale czytając to profesjonalne forum - uważam podobnie. Rodzina 4 osobowa, więc na ogrzewanie ciepłej wody dużo energii nie potrzeba. Nie wiem czy ma jakieś znaczenie że będzie około 60 m2 podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 11.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Właśnie o to chodzi żeby nie siedzieć i sprawdzać czy przyszedł sms albo logować sie na stronie. Po prostu idąc do sypialni ciężko będzie nie zauważyć czerwonej diody na korytarzu. Nie wiem jak to fizycznie jest rozwiązane, a interesuje mnie np. możliwość podpięcia się równolegle do diody czerwonej sygnalizującej alarm (może do diody z rezystorem) np. poprzez wejście na przekaźnik. Nie wiem jak rozwiązana jest kwestia gwarancji - pewnie nie dopuszcza się ingerencji, itp. Sterownik ma zastosowane takie zaawansowane technologie, więc jakiś przekaźniczek nie powinien stanowić problemu. Chyba, że ktoś ma interes w tym żeby wysyłane były smsy, albo żeby sterownik był podpięty pod internet?? Poza tym GSM lub internet może po prostu z różnych przyczyn czasem nie działać! Co do sterownika to raczej będzie ecoal. Tyko dla wygody chciałbym mieć taką funkcjonalność. Piec pewnie ogniwo eko plus 25 kW - tak zaleca hydraulik, aczkolwiek czytając forum dochodzę do wniosku, że wystarczył by 16 kW. Domek wg projektu -http://www.dominanta.pl/oferta/Puchatek_2G.html . Około 150 m2 powierzchni użytkowej (około 230 m2 całkowitej z garażem) , ściany Solbet 24 cm + 15 cm styropian, pod podłogą 10 cm styropianu, fundamenty 10 cm styropian, poddasze 25 cm wełna, okna 6-cio komorowe U<1. Ja do takiej powierzchni 147m2 użytkowej myślałem na piecem 10KW. Odnośnie diody też wolałbym aby ecoal miał osobne wyjście z którym sam zdecyduje co zrobię, czy podłączę do alarmu czy GSM czy lampki w domu (Wystarczy że piec straci połączenie internetowe z stroną producenta i SMS nie dojdzie i dużo też innych możliwości). Odnośnie samego sterownika też wydaje mi się że do ogrzewania tylko podłogowego za bardzo się nie nadaje (brakuje mu obsługi zaworu 3D/4D, pompa mieszająca nie jest w stanie zwłaszcza w okresach jesienno/wiosennych zmniejszyć temperaturę zasilania tak aby się nie ugotować w domu, a zamontowanie ręcznie sterowanego zaworu 3D/4D lub mieszacza w rozdzielaczu od podłogówki mija się z celem bo sterownik traci swoje zdalne możliwości sterowania temperaturą w domu. Może ktoś montował już ecoala w domu gdzie jest tylko podłogówka i ma jakieś rozwiązanie tego problemu? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki za podpowiedź. Tylko jak przekonać do pomysłu hydraulika Będzie się krzywił. Ale jaja. A kto płaci ? Ty czy on ? Wydaje mi się że Ty a on ma zrobić to co Ty chcesz. Chyba tak powinno, ale ja wiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.04.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za podpowiedź. Tylko jak przekonać do pomysłu hydraulika Będzie się krzywił. Nie mam doświadczenia z tymi piecami, ale czytając to profesjonalne forum - uważam podobnie. Rodzina 4 osobowa, więc na ogrzewanie ciepłej wody dużo energii nie potrzeba. Nie wiem czy ma jakieś znaczenie że będzie około 60 m2 podłogówki? To Ty płacisz czy hydraulik........ niech się krzywi do woli, a jak się mu nie podoba to droga wolna. Każdy z nas budując dom z pewnością wie co znaczy poprawiać po tzw. fachowcu, że ponosi się dodatkowe koszty albo męczy latami z niedoróbkami. Jak Ci koledzy na Forum dobrze radzą to weź to pod uwagę, Minertu wie co mówi..... potem będziesz narzekał i zatykał płomieniówki lub z czym innym kombinował jak co niektórzy tej zimy. Oczywiście że podłogówka ma znaczenie bo nie wymaga wysokich temperatur jak grzejniki tradycyjne, a jak niższa temperatura to mniej energii zużywasz, a jak mniej energii to niższa moc kotła Ci potrzebna Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.04.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzięki za podpowiedź. Tylko jak przekonać do pomysłu hydraulika Będzie się krzywił. Nie mam doświadczenia z tymi piecami, ale czytając to profesjonalne forum - uważam podobnie. Rodzina 4 osobowa, więc na ogrzewanie ciepłej wody dużo energii nie potrzeba. Nie wiem czy ma jakieś znaczenie że będzie około 60 m2 podłogówki? Na tym forum jest kolega TomiAyomi ma kocioł OE15kW i cały dom w podłogówce.Kocioł chodzi jak ta lal. Czasami tu wpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek2g 12.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 To Ty płacisz czy hydraulik........ niech się krzywi do woli, a jak się mu nie podoba to droga wolna. Każdy z nas budując dom z pewnością wie co znaczy poprawiać po tzw. fachowcu, że ponosi się dodatkowe koszty albo męczy latami z niedoróbkami. Jak Ci koledzy na Forum dobrze radzą to weź to pod uwagę, Minertu wie co mówi..... potem będziesz narzekał i zatykał płomieniówki lub z czym innym kombinował jak co niektórzy tej zimy. Oczywiście że podłogówka ma znaczenie bo nie wymaga wysokich temperatur jak grzejniki tradycyjne, a jak niższa temperatura to mniej energii zużywasz, a jak mniej energii to niższa moc kotła Ci potrzebna Dziękuję za konkretne podpowiedzi. Po pytaniu jak przekonać do pomysłu hydraulika postawiłem uśmiech. Wiem, że hydraulik zrobi jak ja zdecyduję, ale trafiłem na prawdziwego pasjonata z dużym doświadczeniem, a ponieważ staram się być miły dla ludzi nie "zabraniam" wyrażać swoich opinii. Po prostu podejrzewam, że ma niewielkie doświadczenie z Ogniwem. Dlatego cieszę się, że jest takie forum jak to, gdzie ludzie chętnie dzielą się swoimi fachowymi spostrzeżeniami. Można przez to zaoszczędzić dużo pieniędzy i zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek2g 12.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Odnośnie diody też wolałbym aby ecoal miał osobne wyjście z którym sam zdecyduje co zrobię, czy podłączę do alarmu czy GSM czy lampki w domu (Wystarczy że piec straci połączenie internetowe z stroną producenta i SMS nie dojdzie i dużo też innych możliwości). Odnośnie samego sterownika też wydaje mi się że do ogrzewania tylko podłogowego za bardzo się nie nadaje (brakuje mu obsługi zaworu 3D/4D, pompa mieszająca nie jest w stanie zwłaszcza w okresach jesienno/wiosennych zmniejszyć temperaturę zasilania tak aby się nie ugotować w domu, a zamontowanie ręcznie sterowanego zaworu 3D/4D lub mieszacza w rozdzielaczu od podłogówki mija się z celem bo sterownik traci swoje zdalne możliwości sterowania temperaturą w domu. Może ktoś montował już ecoala w domu gdzie jest tylko podłogówka i ma jakieś rozwiązanie tego problemu? Dzięki za zrozumienie. Juz zacząłem myśleć, że jakiś dziwny jestem. Lubię nowinki techniczne, ale pewna (bezpośrednia) sygnalizacja jest niezastąpiona. Więc potwierdzasz, że nie da sie podłączyć zewnętrznej sygnalizacji bez internetu? Szkoda:( Pewnie poczekam, aż się skończy gwarancja i wyciągnę sobie jakiś sygnał do podłączenia sygnalizacji awarii. Co do zaworów 3D/4D nie mam żadnego doświadczenia, więc sie nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.04.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Więc potwierdzasz, że nie da sie podłączyć zewnętrznej sygnalizacji bez internetu? Szkoda:( Pewnie poczekam, aż się skończy gwarancja i wyciągnę sobie jakiś sygnał do podłączenia sygnalizacji awarii. Zrób sobie prosty układ elektroniczny na fotodiodzie, jak lampka sie zapali w sterowniku, to fotodioda to przekaze dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 21.04.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Jak wyglada czyszczenie kotła ogniwo eko plus 16Czy jest to uciożliwe i jak czesto tą czynność się wykonuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Jak wyglada czyszczenie kotła ogniwo eko plus 16 Czy jest to uciożliwe i jak czesto tą czynność się wykonuję Odpowiem jako użytkownik kotła OE. Konstrukcja kotła OE+ jest bardzo podobna,sposób czyszczenia bardzo podobny. Dla jednych będzie uciążliwy a dla drugich nie.Wymiennik pionowy czyścimy od góry, sadze wybieramy zza ścianki popielnika.Komorę spalania przez drzwiczki frontowe a cały brud z komory popielnika. Tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.04.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Jak wyglada czyszczenie kotła ogniwo eko plus 16 tutaj masz film jak to wszystko wyglada. Z filmu dowiesz sie jak go czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.04.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Czy mi się wydaje? czy ogniwo pomyslało i w końcu wstawili do górnej klapy zawiasy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts