Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wlasnie stoje przed wyborem kotla do swojego domu. Nie ukrywam ze liderem jest dla mnie ogniwo eko plus 16kw mam domek 110m mam do was pytanie jak ten kociolek sie sprawuje i ile wam pali a raczej ile mogl by palic przy takim domku dobrze docieplonym z nowumi oknami i nowa instalacja. jak to jest z jego obsluga jakie ma wady i zalety. czy polecacie ten kociol czy moze poszukac czegos innego na rynku kazdy wypowiedz bedzie dla mnie wazna wiec kazda przeczytam i przeanalizuje . prosze o pomoc w wyboze i z gory dziekuje. I jeszcze jedno czy znacie sklepy internetowe gdzie mozna go tanio kupic. Nie ukrywam ze drugim liderem mojej listy jest sztoker 15kw jak wypadaja te dwa kotly ktory lepiej sie sprawdzi?

witam wlasnie stoje przed wyborem kotla do swojego domu. Nie ukrywam ze liderem jest dla mnie ogniwo eko plus 16kw mam domek 110m mam do was pytanie jak ten kociolek sie sprawuje i ile wam pali a raczej ile mogl by palic przy takim domku dobrze docieplonym z nowumi oknami i nowa instalacja. jak to jest z jego obsluga jakie ma wady i zalety. czy polecacie ten kociol czy moze poszukac czegos innego na rynku kazdy wypowiedz bedzie dla mnie wazna wiec kazda przeczytam i przeanalizuje . prosze o pomoc w wyboze i z gory dziekuje. I jeszcze jedno czy znacie sklepy internetowe gdzie mozna go tanio kupic. Nie ukrywam ze drugim liderem mojej listy jest sztoker 15kw jak wypadaja te dwa kotly ktory lepiej sie sprawdzi?

Najpierw zastanów się nad jego mocą, przy tym metrażu i nowym domu podejrzewam że 11KW będzie w sam raz.

Tego nikt ci nie powie ile ci spali bo nie jest w stanie przewidzieć czym chcesz palić czy też jakiej kaloryczności paliwem będziesz opalał.

Również skłaniał bym się w stronę kotłów o mocy pomiędzy 10-12kW.OE+10kW będzie wystarczający lub inny mieszczący się w podobnych parametrach.

Maher czyżbyś znowu bardziej zbliżył się do RBRa ? :)

Na razie zamroziłem swój wybór i pozostało na ecoal i RBR. Teraz jestem na etapie elektryki (robię tzw. inteligentny dom) i wyboru tynków. Następnie pozostanie mi rozwiązanie sterowania ogrzewaniem podłogowym (najlepiej jakby sterował tym jeden zespolony z piecem sterownik, jak najprostszym sposobem bez zbędnych pracujących 24H pomp) i może do czasu tego wyboru coś z sterownikami się zmieni (może ecoal dorobi sterowanie zaworem 4D lub konkurencja która ma już 4D dorobi fajny interfejs sterowany przez lan). Na dzień dzisiejszy według mnie Ecoal nie nadaje się do sterowania ogrzewaniem podłogowym przy 90% podłogówki bez dodatkowych sterowników.

Edytowane przez Maher

Następnie pozostanie mi rozwiązanie sterowania ogrzewaniem podłogowym (najlepiej jakby sterował tym jeden zespolony z piecem sterownik,

Heh, gadać nie chciałeś, czytać nie chcesz i dalej kombinujesz.

Przecież to jest. Po co ci automatyczna regulacja zaworem jak temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka może pilnować czujnik.

Następna kosztowna zabawka.

Niepotrzebne wydane prawie 800pln.

Przecież to jest. Po co ci automatyczna regulacja zaworem jak temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka może pilnować czujnik.

Czytam i nić nie mogę z tego wybrać do siebie.

Czujniki zamykające zawory chcę sobie zostawić jako tzw. wyjście awaryjne jak inne metody sterowania się nie sprawdzą.

Chodzi mi o to aby do podłogówki wchodziła już temperatura obniżona o połowę z 60C na np 30C z możliwością regulacji temperatury tej obniżonej i woda w obiegu płynęła stale i najlepiej do tego nadaje się zawór 4D. Tak jak pisałem wcześnie zastosowanie Ecoal i dodatkowego mieszacza mija się z celem bo za mieszaczem tracę możliwość zdalnego sterowania poprzez ecoal i muszę dołożyć dodatkowy sterownik. Jedyną jaką na razie widzę możliwość sterowania to zamontowanie zaworu 4D bez sterownika i ręczne skokowe sterowanie ręczne co jakiś czas, a podnosząc zdalnie temperaturę na Ecoal będę mógł delikatnie zwiększać i zmniejszać temperaturę w domu.

Bez zastanawiania bierz kociolek 10kw. U mnie na 120m pracuje OE+16 i jest on zdecydowanie za duzy.

Karoka przecież napisał że chce mieć dodatkowe bajery(regulacje). Wcześniej pisałem że można zastosować na podłogówce zwykły zawór 3D termostatyczny, ale to też nie przekonuje. Ja tak zrobiłem u siebie i jestem bezrobotny, sterownik steruje i mam taką temperaturę jaką chcę. Zanim to zastosowałem przy swojej podłodze to dużo czytałem i znalazłem że takie np. zawory ESBE też można sterować poprzez sterownik. Jednak nie kupiłem tego sterowania, zostawiłem sobie furtkę na potem. Nie chciałem wydawać dodatkowo pieniędzy nie sprawdzając tego wcześniej. Okazuje się że raz ustawiona temp. wody wejściowa na podłogę i sterowanie poprzez eCoala zupełnie wystarczyło.

Tak czytając posty kolegi Maher zrozumiałem że kolega nie zna się na tym i stara się wyczytać i zastosować najlepsze co możliwe. Jednak takie rozwiązanie zrobione z głową przez dobrego hydraulika też będzie działać i się sprawdzi. Wielu już takie rozwiązania ma i się sprawdza. Wielu (np. ja) mam bez zaworu 4D i też działa. Nie tylko na podłodze ale i grzejnikach. Skoro można sterować i jednym i drugim to eCoala jest do tego dobra. Jeszcze dodatkowo ma się pojawić dodatkowy soft który tą obsługę ma poprawić i polepszyć. Poczekajmy. Kolega ma czas, dopiero siedzi na tynkach a kotłownia jest na końcu.

Czytam i nić nie mogę z tego wybrać do siebie.

Czujniki zamykające zawory chcę sobie zostawić jako tzw. wyjście awaryjne jak inne metody sterowania się nie sprawdzą.

Chodzi mi o to aby do podłogówki wchodziła już temperatura obniżona o połowę z 60C na np 30C z możliwością regulacji temperatury tej obniżonej i woda w obiegu płynęła stale i najlepiej do tego nadaje się zawór 4D. Tak jak pisałem wcześnie zastosowanie Ecoal i dodatkowego mieszacza mija się z celem bo za mieszaczem tracę możliwość zdalnego sterowania poprzez ecoal i muszę dołożyć dodatkowy sterownik. Jedyną jaką na razie widzę możliwość sterowania to zamontowanie zaworu 4D bez sterownika i ręczne skokowe sterowanie ręczne co jakiś czas, a podnosząc zdalnie temperaturę na Ecoal będę mógł delikatnie zwiększać i zmniejszać temperaturę w domu.

Witam

Widzę że kolega dalej szuka rozwiązań dla swojej podłogówki więc może to spełni twoje oczekiwania

http://www.frisko24.pl/SR34_M1-37.html do tego http://www.frisko24.pl/Modul_ethernetowy_DS1206-61.html i dalej http://www.frisko24.pl/MIX_M_3_25-122.html i na koniec http://www.frisko24.pl/Silownik_MP_06_230-119.html

Masz możliwość płynnego sterowania temperaturą wody w podłogówce, w budynku i zdalny dostęp on-line

Edytowane przez fi***o

Witam

Widzę że kolega dalej szuka rozwiązań dla swojej podłogówki więc może to spełni twoje oczekiwania

http://www.frisko24.pl/SR34_M1-37.html do tego http://www.frisko24.pl/Modul_ethernetowy_DS1206-61.html i dalej http://www.frisko24.pl/MIX_M_3_25-122.html i na koniec http://www.frisko24.pl/Silownik_MP_06_230-119.html

Masz możliwość płynnego sterowania temperaturą wody w podłogówce, w budynku i zdalny dostęp on-line

Moj hydraulik tez planowal zalozyc mi takie cuda. Stwierdzil, ze bez nich regulacja podlogowki bedzie niemozliwa. Kazalem zalozyc tylko termostatyczny zawor mieszajacy. Oczywiscie kiwal glowa. Jakiez bylo jego zdziwienie gdy zobaczyl, ze wszystkim zajmuje sie sterownik Ecoal. Mina ''fachowca'' bezcenna.

Moj hydraulik tez planowal zalozyc mi takie cuda. Stwierdzil, ze bez nich regulacja podlogowki bedzie niemozliwa. Kazalem zalozyc tylko termostatyczny zawor mieszajacy. Oczywiscie kiwal glowa. Jakiez bylo jego zdziwienie gdy zobaczyl, ze wszystkim zajmuje sie sterownik Ecoal. Mina ''fachowca'' bezcenna.

Oczywiście można to zrobić tak jak Ty. Wszystko zależy od tego jaki chcemy mieć stopień ingerencji w pracę instalacji.

A mógłbyś coś więcej napisać o rozwiązaniu twojej instalacji. Czy masz większość podłogówki czy tylko łazienka/kuchnia? Jak u ciebie polega regulacja temperatury w pomieszczeniach.

Ja teraz w starym domu mam ogrzewanie podłogowe w łazience zrobione na zaworze RTL i przy tylko jednej łazience się sprawdza. Szukam rozwiązania aby, tak jak wyżej pisałem na jednym sterowniku w sposób najprostszy (zintegrowanym z piecem) sterować podłogówką w jednym pomieszczeniu, w innych pomieszczeniach temperaturę mogę sobie ustawić na rotametrach na podstawie pomieszczenia wzorcowego i jak w pomieszczeniu wzorcowym będzie temperatura np. rosnąć to analogicznie w innych pomieszczeniach temperatura też powinna wzrosnąć.

witam

jak większość z obecnych tutaj stoję przed trudnym wyborem pieca na eko-groszek;)

mianowicie planuję zakup ogniwo eko-plus natomiast moje wahanie dotyczy

tego jaką moc wybrać, mianowicie 16 czy 25kW

dom o pow. 250m2 w tym około 50 metrów garaż z jednym grzejnikiem i kotłownią, oraz

piwnica słabo izolowana od podłoża moim zdaniem bo tylko 6cm styropian wątpliwej jakości,

dom budowany starym sposobem, mianowicie jedem pustak 24 +6cm styropian pomiędzy +pustak bodajże 12cm, jednakże

dom izolowany jeszcze styropianem 12cm grafit, oraz poddasze 30cm wełna, dochodzi do tego spora kubatura gdyż

w jawyższym punkcie od salonu do poddasza jest około5-6m,

dochodzi do tego podłogówka około 60m2

zastanawiam się nad 16 chociaż rozsądek poddpowiada 25, jeśli macie jakieś porady to chętnie posłucham,

z góry dzięki:)

przełączyłem mój EKO+ na tryb lato i niestety już w ciągu doby 2 razy wyskoczyła mi funkcja wygaszenie kotła i przechodzi na tryb ręczny, wodę mam ustawioną 30 obniżona i 35st podwyższona, tem CO przy trybie lato to 36 (na piecu mam 47), czy ktoś wie o co chodzi???

dmuchawa widzę, że czasami jest 0, 50, a czasami nawet 80 i 90 (temp spalin 54)

Edytowane przez Greg000

przełączyłem mój EKO+ na tryb lato i niestety już w ciągu doby 2 razy wyskoczyła mi funkcja wygaszenie kotła i przechodzi na tryb ręczny, wodę mam ustawioną 30 obniżona i 35st podwyższona, tem CO przy trybie lato to 36 (na piecu mam 47), czy ktoś wie o co chodzi???

Jakim groszkiem palisz,i jak masz ustawione parametry podtrzymania.

Podaj linka do sterownika jak jesteś podłączony.