minertu 21.04.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Czy mi się wydaje? czy ogniwo pomyslało i w końcu wstawili do górnej klapy zawiasy?? Nie wstawili. Ja wstawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Nie wstawili.Nie mylcie klapy obudowy z klapą wyczystki,która jest pod nią.Na klapie obudowy zawiasy były od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 25.04.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 witam wlasnie stoje przed wyborem kotla do swojego domu. Nie ukrywam ze liderem jest dla mnie ogniwo eko plus 16kw mam domek 110m mam do was pytanie jak ten kociolek sie sprawuje i ile wam pali a raczej ile mogl by palic przy takim domku dobrze docieplonym z nowumi oknami i nowa instalacja. jak to jest z jego obsluga jakie ma wady i zalety. czy polecacie ten kociol czy moze poszukac czegos innego na rynku kazdy wypowiedz bedzie dla mnie wazna wiec kazda przeczytam i przeanalizuje . prosze o pomoc w wyboze i z gory dziekuje. I jeszcze jedno czy znacie sklepy internetowe gdzie mozna go tanio kupic. Nie ukrywam ze drugim liderem mojej listy jest sztoker 15kw jak wypadaja te dwa kotly ktory lepiej sie sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 25.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 witam wlasnie stoje przed wyborem kotla do swojego domu. Nie ukrywam ze liderem jest dla mnie ogniwo eko plus 16kw mam domek 110m mam do was pytanie jak ten kociolek sie sprawuje i ile wam pali a raczej ile mogl by palic przy takim domku dobrze docieplonym z nowumi oknami i nowa instalacja. jak to jest z jego obsluga jakie ma wady i zalety. czy polecacie ten kociol czy moze poszukac czegos innego na rynku kazdy wypowiedz bedzie dla mnie wazna wiec kazda przeczytam i przeanalizuje . prosze o pomoc w wyboze i z gory dziekuje. I jeszcze jedno czy znacie sklepy internetowe gdzie mozna go tanio kupic. Nie ukrywam ze drugim liderem mojej listy jest sztoker 15kw jak wypadaja te dwa kotly ktory lepiej sie sprawdzi? Najpierw zastanów się nad jego mocą, przy tym metrażu i nowym domu podejrzewam że 11KW będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Przede wszystkim 16-ka jest dużo za duża do twojego domu. Szukaj bliżej 10 do 12kW max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Maher czyżbyś znowu bardziej zbliżył się do RBRa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Tego nikt ci nie powie ile ci spali bo nie jest w stanie przewidzieć czym chcesz palić czy też jakiej kaloryczności paliwem będziesz opalał.Również skłaniał bym się w stronę kotłów o mocy pomiędzy 10-12kW.OE+10kW będzie wystarczający lub inny mieszczący się w podobnych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 26.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Maher czyżbyś znowu bardziej zbliżył się do RBRa ? Na razie zamroziłem swój wybór i pozostało na ecoal i RBR. Teraz jestem na etapie elektryki (robię tzw. inteligentny dom) i wyboru tynków. Następnie pozostanie mi rozwiązanie sterowania ogrzewaniem podłogowym (najlepiej jakby sterował tym jeden zespolony z piecem sterownik, jak najprostszym sposobem bez zbędnych pracujących 24H pomp) i może do czasu tego wyboru coś z sterownikami się zmieni (może ecoal dorobi sterowanie zaworem 4D lub konkurencja która ma już 4D dorobi fajny interfejs sterowany przez lan). Na dzień dzisiejszy według mnie Ecoal nie nadaje się do sterowania ogrzewaniem podłogowym przy 90% podłogówki bez dodatkowych sterowników. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Następnie pozostanie mi rozwiązanie sterowania ogrzewaniem podłogowym (najlepiej jakby sterował tym jeden zespolony z piecem sterownik, Heh, gadać nie chciałeś, czytać nie chcesz i dalej kombinujesz. Przecież to jest. Po co ci automatyczna regulacja zaworem jak temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka może pilnować czujnik. Następna kosztowna zabawka. Niepotrzebne wydane prawie 800pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 26.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Heh, gadać nie chciałeś, czytać nie chcesz i dalej kombinujesz. Przecież to jest. Po co ci automatyczna regulacja zaworem jak temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka może pilnować czujnik. Następna kosztowna zabawka. Niepotrzebne wydane prawie 800pln. Czytam i nić nie mogę z tego wybrać do siebie. Czujniki zamykające zawory chcę sobie zostawić jako tzw. wyjście awaryjne jak inne metody sterowania się nie sprawdzą. Chodzi mi o to aby do podłogówki wchodziła już temperatura obniżona o połowę z 60C na np 30C z możliwością regulacji temperatury tej obniżonej i woda w obiegu płynęła stale i najlepiej do tego nadaje się zawór 4D. Tak jak pisałem wcześnie zastosowanie Ecoal i dodatkowego mieszacza mija się z celem bo za mieszaczem tracę możliwość zdalnego sterowania poprzez ecoal i muszę dołożyć dodatkowy sterownik. Jedyną jaką na razie widzę możliwość sterowania to zamontowanie zaworu 4D bez sterownika i ręczne skokowe sterowanie ręczne co jakiś czas, a podnosząc zdalnie temperaturę na Ecoal będę mógł delikatnie zwiększać i zmniejszać temperaturę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 26.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 witam wlasnie stoje przed wyborem kotla do swojego domu. Nie ukrywam ze liderem jest dla mnie ogniwo eko plus 16kw mam domek 110m mam do was pytanie jak ten kociolek sie sprawuje i ile wam pali a raczej ile mogl by palic przy takim domku dobrze docieplonym z nowumi oknami i nowa instalacja. jak to jest z jego obsluga jakie ma wady i zalety. czy polecacie ten kociol czy moze poszukac czegos innego na rynku kazdy wypowiedz bedzie dla mnie wazna wiec kazda przeczytam i przeanalizuje . prosze o pomoc w wyboze i z gory dziekuje. I jeszcze jedno czy znacie sklepy internetowe gdzie mozna go tanio kupic. Nie ukrywam ze drugim liderem mojej listy jest sztoker 15kw jak wypadaja te dwa kotly ktory lepiej sie sprawdzi? Bez zastanawiania bierz kociolek 10kw. U mnie na 120m pracuje OE+16 i jest on zdecydowanie za duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 27.04.2012 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Heh, gadać nie chciałeś, czytać nie chcesz i dalej kombinujesz. Przecież to jest. Po co ci automatyczna regulacja zaworem jak temp. w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka może pilnować czujnik. Następna kosztowna zabawka. Niepotrzebne wydane prawie 800pln. Karoka przecież napisał że chce mieć dodatkowe bajery(regulacje). Wcześniej pisałem że można zastosować na podłogówce zwykły zawór 3D termostatyczny, ale to też nie przekonuje. Ja tak zrobiłem u siebie i jestem bezrobotny, sterownik steruje i mam taką temperaturę jaką chcę. Zanim to zastosowałem przy swojej podłodze to dużo czytałem i znalazłem że takie np. zawory ESBE też można sterować poprzez sterownik. Jednak nie kupiłem tego sterowania, zostawiłem sobie furtkę na potem. Nie chciałem wydawać dodatkowo pieniędzy nie sprawdzając tego wcześniej. Okazuje się że raz ustawiona temp. wody wejściowa na podłogę i sterowanie poprzez eCoala zupełnie wystarczyło. Tak czytając posty kolegi Maher zrozumiałem że kolega nie zna się na tym i stara się wyczytać i zastosować najlepsze co możliwe. Jednak takie rozwiązanie zrobione z głową przez dobrego hydraulika też będzie działać i się sprawdzi. Wielu już takie rozwiązania ma i się sprawdza. Wielu (np. ja) mam bez zaworu 4D i też działa. Nie tylko na podłodze ale i grzejnikach. Skoro można sterować i jednym i drugim to eCoala jest do tego dobra. Jeszcze dodatkowo ma się pojawić dodatkowy soft który tą obsługę ma poprawić i polepszyć. Poczekajmy. Kolega ma czas, dopiero siedzi na tynkach a kotłownia jest na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fio1719509169 27.04.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Czytam i nić nie mogę z tego wybrać do siebie. Czujniki zamykające zawory chcę sobie zostawić jako tzw. wyjście awaryjne jak inne metody sterowania się nie sprawdzą. Chodzi mi o to aby do podłogówki wchodziła już temperatura obniżona o połowę z 60C na np 30C z możliwością regulacji temperatury tej obniżonej i woda w obiegu płynęła stale i najlepiej do tego nadaje się zawór 4D. Tak jak pisałem wcześnie zastosowanie Ecoal i dodatkowego mieszacza mija się z celem bo za mieszaczem tracę możliwość zdalnego sterowania poprzez ecoal i muszę dołożyć dodatkowy sterownik. Jedyną jaką na razie widzę możliwość sterowania to zamontowanie zaworu 4D bez sterownika i ręczne skokowe sterowanie ręczne co jakiś czas, a podnosząc zdalnie temperaturę na Ecoal będę mógł delikatnie zwiększać i zmniejszać temperaturę w domu. Witam Widzę że kolega dalej szuka rozwiązań dla swojej podłogówki więc może to spełni twoje oczekiwania http://www.frisko24.pl/SR34_M1-37.html do tego http://www.frisko24.pl/Modul_ethernetowy_DS1206-61.html i dalej http://www.frisko24.pl/MIX_M_3_25-122.html i na koniec http://www.frisko24.pl/Silownik_MP_06_230-119.html Masz możliwość płynnego sterowania temperaturą wody w podłogówce, w budynku i zdalny dostęp on-line Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez fi***o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 27.04.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam Widzę że kolega dalej szuka rozwiązań dla swojej podłogówki więc może to spełni twoje oczekiwania http://www.frisko24.pl/SR34_M1-37.html do tego http://www.frisko24.pl/Modul_ethernetowy_DS1206-61.html i dalej http://www.frisko24.pl/MIX_M_3_25-122.html i na koniec http://www.frisko24.pl/Silownik_MP_06_230-119.html Masz możliwość płynnego sterowania temperaturą wody w podłogówce, w budynku i zdalny dostęp on-line Moj hydraulik tez planowal zalozyc mi takie cuda. Stwierdzil, ze bez nich regulacja podlogowki bedzie niemozliwa. Kazalem zalozyc tylko termostatyczny zawor mieszajacy. Oczywiscie kiwal glowa. Jakiez bylo jego zdziwienie gdy zobaczyl, ze wszystkim zajmuje sie sterownik Ecoal. Mina ''fachowca'' bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fio1719509169 27.04.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Moj hydraulik tez planowal zalozyc mi takie cuda. Stwierdzil, ze bez nich regulacja podlogowki bedzie niemozliwa. Kazalem zalozyc tylko termostatyczny zawor mieszajacy. Oczywiscie kiwal glowa. Jakiez bylo jego zdziwienie gdy zobaczyl, ze wszystkim zajmuje sie sterownik Ecoal. Mina ''fachowca'' bezcenna. Oczywiście można to zrobić tak jak Ty. Wszystko zależy od tego jaki chcemy mieć stopień ingerencji w pracę instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Moj hydraulik tez planowal zalozyc mi takie cuda. Stwierdzil, ze bez nich regulacja podlogowki bedzie niemozliwa. Kazalem zalozyc tylko termostatyczny zawor mieszajacy. Oczywiscie kiwal glowa. Jakiez bylo jego zdziwienie gdy zobaczyl, ze wszystkim zajmuje sie sterownik Ecoal. Mina ''fachowca'' bezcenna. A mógłbyś coś więcej napisać o rozwiązaniu twojej instalacji. Czy masz większość podłogówki czy tylko łazienka/kuchnia? Jak u ciebie polega regulacja temperatury w pomieszczeniach. Ja teraz w starym domu mam ogrzewanie podłogowe w łazience zrobione na zaworze RTL i przy tylko jednej łazience się sprawdza. Szukam rozwiązania aby, tak jak wyżej pisałem na jednym sterowniku w sposób najprostszy (zintegrowanym z piecem) sterować podłogówką w jednym pomieszczeniu, w innych pomieszczeniach temperaturę mogę sobie ustawić na rotametrach na podstawie pomieszczenia wzorcowego i jak w pomieszczeniu wzorcowym będzie temperatura np. rosnąć to analogicznie w innych pomieszczeniach temperatura też powinna wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łukas 29.04.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 witam jak większość z obecnych tutaj stoję przed trudnym wyborem pieca na eko-groszek;)mianowicie planuję zakup ogniwo eko-plus natomiast moje wahanie dotyczy tego jaką moc wybrać, mianowicie 16 czy 25kWdom o pow. 250m2 w tym około 50 metrów garaż z jednym grzejnikiem i kotłownią, oraz piwnica słabo izolowana od podłoża moim zdaniem bo tylko 6cm styropian wątpliwej jakości,dom budowany starym sposobem, mianowicie jedem pustak 24 +6cm styropian pomiędzy +pustak bodajże 12cm, jednakże dom izolowany jeszcze styropianem 12cm grafit, oraz poddasze 30cm wełna, dochodzi do tego spora kubatura gdyż w jawyższym punkcie od salonu do poddasza jest około5-6m,dochodzi do tego podłogówka około 60m2zastanawiam się nad 16 chociaż rozsądek poddpowiada 25, jeśli macie jakieś porady to chętnie posłucham,z góry dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.04.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Spokojnie coś w przedziale 15-18kW wystarczy.Ja mam 24kW na dom 280m2 powierzchni i jest o połowę za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg000 29.04.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) przełączyłem mój EKO+ na tryb lato i niestety już w ciągu doby 2 razy wyskoczyła mi funkcja wygaszenie kotła i przechodzi na tryb ręczny, wodę mam ustawioną 30 obniżona i 35st podwyższona, tem CO przy trybie lato to 36 (na piecu mam 47), czy ktoś wie o co chodzi??? dmuchawa widzę, że czasami jest 0, 50, a czasami nawet 80 i 90 (temp spalin 54) Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Greg000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 przełączyłem mój EKO+ na tryb lato i niestety już w ciągu doby 2 razy wyskoczyła mi funkcja wygaszenie kotła i przechodzi na tryb ręczny, wodę mam ustawioną 30 obniżona i 35st podwyższona, tem CO przy trybie lato to 36 (na piecu mam 47), czy ktoś wie o co chodzi??? Jakim groszkiem palisz,i jak masz ustawione parametry podtrzymania. Podaj linka do sterownika jak jesteś podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts