Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pobrudził się......ale i czasu trochę też upłynęło :-)....... szkoda że nie ma badania porównywalnego kociołka z kanałami poziomymi w takim samym zakresie mocy...... to dało by co niektórym niezłą zagwozdkę i ostatecznie pokazał:o jaki wymiennik wygodniejszy pod kątem obsługi patrz czyszczenia

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jorgo podobnie jak ty widziałem Eko Plusa. Mam kocioł z kanałami poziomymi. Zgadzam się że pionowy wytrzyma dłużej bez czyszczenia zachowując przy tym przyzwoitą sprawność.

Może to już być dla niektórych nudne i było na ten temat dużo przepychanek ale obstaję przy swoim że poziome czyści się wygodniej i szybciej.

Jak to przeważnie bywa każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Każdy musi wybrać sam co dla niego jest lepsze.

jorgo podobnie jak ty widziałem Eko Plusa. Mam kocioł z kanałami poziomymi. Zgadzam się że pionowy wytrzyma dłużej bez czyszczenia zachowując przy tym przyzwoitą sprawność.

Może to już być dla niektórych nudne i było na ten temat dużo przepychanek ale obstaję przy swoim że poziome czyści się wygodniej i szybciej.

Jak to przeważnie bywa każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Każdy musi wybrać sam co dla niego jest lepsze.

Ciekawe, poziome czyści się lepiej !

A na pionowych nie trzeba tak często czyścić kotła!

Sam sobie zaprzeczasz w tym co piszesz!:)

A dopowiem że twój pomysł jorgo bardzo fajny co do sprawdzenia dwóch podobnych mocowo kotłów, na takim samym opale, bez czyszczenia tylko że jeden z kanałami pionowymi a drugi poziomymi.

Jak Zawijany dorobią się nowego laboratorium to może uda im się coś takiego zrobić.

Pewnie Zawijany nie ma nic innego do roboty, tylko porównywanie kotłów z kanałami pionowymi i poziomymi!

Logiczne jest że poziome kanały pierwsze ulegną przytkaniu !

I cała filozofia !:wave:

Ciekawe, poziome czyści się lepiej !

A na pionowych nie trzeba tak często czyścić kotła!

Sam sobie zaprzeczasz w tym co piszesz!:)

A widziałeś chociaż jak się to robi w jednym czy w drugim przypadku ?

Czy tylko się tak przypieprzyłeś jak rzep do .... ?

I dlaczego sobie zaprzeczam ?

Może się poziome szybciej zabrudzą ale jak dla mnie wygodniej się je czyści.

Pionowe być może rzadziej ale trudniej ale jak ktoś sobie takie wybrał to jego decyzja i widocznie jemu to odpowiada.

Pomyśl zanim coś napiszesz.

Pewnie Zawijany nie ma nic innego do roboty, tylko porównywanie kotłów z kanałami pionowymi i poziomymi!

Logiczne jest że poziome kanały pierwsze ulegną przytkaniu !

I cała filozofia !:wave:

Nie wiem czy wiesz ale badania kotłów to jest to czym Zawijany zajmują się na co dzień i nie od wczoraj, to ich praca.

Zleci ktoś kocioł do badania podobnej mocy i jaki problem porównać wyniki ?

A czy to jest takie logiczne i pewne jak piszesz ?

Zawijan mówi a na pewno wie co mówi, że żeby być czegoś pewnym trzeba to zbadać, zmierzyć i dopiero klechać.

A może jesteś szefem jakiegoś laboratorium spalania o którym nie wiemy i posiadasz jakieś wyniki, chętnie bym się z nimi zapoznał jak i na pewno inni forumowicze.

mnie nie chodzi o czyszczenie...tylko o porównanie 2 kotłów o takiej samej mocy ale innej konstrukcji ( jeden wymiennik z kanałami poziomymi drugi pionowymi ) zbadaniu jaki wpływ ma ich nieczyszczenie na moc, sprawność, temp. spalin itp.

Uważam że byłoby to bardzo cenne dla wszystkich i ma sens , a czyszczenie to już drugorzędna sprawa :-)

Na tabliczce kotła Ogniwo podaje paliwo - typ 31.2 i to jest jedyna informacja o spiekalności. Jak wiadomo ten typ węgla ma RI<5. Dlaczego mówi się, że Burner radzi sobie z podwyższoną spiekalnością, ale konkretnie, jaką? Wygląda na to, że ogniwo wypisuje bzdury albo opowiada się ludziom bajki zachwalając ten układ zasilania. Ktoś zasypywał zbiornik węglem typ 32.2 RI 20-40?

Na tabliczce kotła Ogniwo podaje paliwo - typ 31.2 i to jest jedyna informacja o spiekalności. Jak wiadomo ten typ węgla ma RI<5. Dlaczego mówi się, że Burner radzi sobie z podwyższoną spiekalnością, ale konkretnie, jaką? Wygląda na to, że ogniwo wypisuje bzdury albo opowiada się ludziom bajki zachwalając ten układ zasilania. Ktoś zasypywał zbiornik węglem typ 32.2 RI 20-40?

Pytasz i wyciągasz od razu wnioski. Wygląda na to ze produkujesz piece i jesteś forumowym oszustem podajacym się za użytkownika. A tak poważnie to zadaj sobie trochę trudu i poczytaj forum. Ja ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, ze spala węgle o wysokiej spiekalności nawet ogniwo eko. Eko plus ma jeszcze bardziej zaawansowany palnik..

Pytasz i wyciągasz od razu wnioski. Wygląda na to ze produkujesz piece i jesteś forumowym oszustem podajacym się za użytkownika. A tak poważnie to zadaj sobie trochę trudu i poczytaj forum. Ja ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, ze spala węgle o wysokiej spiekalności nawet ogniwo eko. Eko plus ma jeszcze bardziej zaawansowany palnik..

Podpisuje się pod tym.

uuuuu... kolega pojechał z grubej rury.... ale zawijan lub zawijan2 zrepetuje :)

jestem za :)

witam wszystich.piszę pierwszy post,interesuje mnie zakup eko-plusa i chciałbym się dowiedzieć z jakiej blachy i kształtków kwadratowych chodzi mi o symbol zrobiony jest kocioł skoro na kocioł jest tylko 4 lata gwarancji.pozdrawiam.

Znowu jakiś kolejny zgorzkniały producent od konkurencji ... :-/

A wystarczy zajrzeć na stronę ogniwa ... http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus

Atestowana blacha kotłowa P265GH

"Tylko 4 lata gwarancji" ... ??? A ile byś chciał ... 20 lat ? Jak będziesz prawidłowo go eksploatował to pochodzi ci dłuuuugo, nie mniej niż u konkurencji.

Tyle co ja zaobserwowałem to ewentualnie są producenci którzy dają 5 lat, niby jeden rok więcej ale ... wolę ogniwo eko plus z 4 latami gwarancji i eCoalem.pl i burnerem S niż inne kotły z 5-letnią gwarancją ale bez wcześniej wymienionych sterownika i palnika. :-)

Konkurencja tego nie ma to przynajmniej ratuje się dłuższą gwarancją :-P

Każdy szanujący się producent podaje dokładnie w dokumentacji parametry węgla, które można zastosować. Wytwórca eko plusa widoczne do nich się nie zalicza. Wtedy nie ma potrzeby przeglądania forów, bo nie każdy ma na to ochotę. Jestem posiadaczem tego kotła, ale jeszcze nie użytkownikiem. Myślę, że będzie dobrze. Eksperyment rozpocznie się w sezonie.

Każdy szanujący się producent podaje dokładnie w dokumentacji parametry węgla, które można zastosować. Wytwórca eko plusa widoczne do nich się nie zalicza...

@Implant nie ściemniaj albo nie umiesz czytać, że zrozumieniem albo nie masz w ogóle DTR od tego kotła a tym bardziej kotła i jesteś tylko przedstawicielem konkurencji która tak próbuje wpłynąć na przyszłych potencjalnych użytkowników :-P

Cytat z DTR (Dokumentacja Techniczno Rozruchowa):

"Paliwem dla kotła OGNIWO EKO PLUS jest wegiel kamienny groszek o granulacji 5÷30 mm, miał lub pellety drewniane o srednicy 6÷10mm i długosci do 25mm... i.t.d."

kolego zgorzkniały jestem z powodu wieku i nie jestem producentem i nie jestem obeznany w internecie i nie jestem expertem jak ty i kilku naganiaczy.nabyłem piec w 97 r z 3 letnią gwarancją mineło 3 lata i 7 miesięcy i się rościek.blacha miała być tzw kotłowa.co dziwnego na wsi u mnie było kilku użytkowników tych samych wynalazków i szlak ich trafił zaraz po upływie gwarancji.piece pochodziły z firmy znanego experta-naganiacza z forum tzw co 24 godz.zasyp.miałem nauczkę i jestem bardzo ostrożny.z mojej wiedzy w polsce produkuje się rury o symbolu p265gh tzw kotłowe bez szwu ale o ksztacie kwadratu bezszwu nie słyszałem.tak więc szukam pieca porządnego i sprawdzonego ale mogę się nie doczekać z powodu zgorzkniałego wieku.pozdrawiam