Pawel61 05.05.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam wszystkich. Od około tygodnia posiadam to " cudo techniki polskiej ". Piec jak piec kawał metalu w ładnych kolorach z logo firmy OGNIWO. Sterownik eCoal -moim zdaniem najmocniejsza strona tego cuda techniki grzewczej. Dobrze iz piec zakupiłem i podłączyłem do instalacji CO w kwietniu 2012r Pierwsze rozpalenie pieca (symulacja zimy-uruchomienie CO) rewelka!!!!!! samo się steruje i reguluje. Rodzina w zachwycie -picie do rana ze szczęścia Piec ani się nie zająknął chodził az milo żadnych problemów. Próba zimy zakończona sukcesem. W domu gorąca jak w afryce w samo południe.Przed snem wietrzenie domu (otwarte wszystkie okna przeciągi i błogi sen). Dzień drugi . Przełączenie w tryb Lato -bez CO- tylko CWU. Cud polskiej myśli technicznej palnik BURNER S szumi cicho płomień piękny woda w kranach ciepła, nie brakuje jej po 1 kąpieli 2 kąpieli ...kilku prysznicach. Sniadanie cala rodzina przy stole wszyscy z zachwytem wspominają nie mały wydatek na piec -bo pieknie pracuje. Mijają dwie lub trzy godziny .... cudo zgasło w podtrzymaniu...w palniku jakis koks ..Rozmowa z producentem sterownika - zmiana ustawien rozpalenie pieca. Mijają dwie lub trzy godziny ....cudo zgasło w podtrzymaniu. Ponowny telefon do ecoal oglądanie analiza wykresów ponowna zmiana ustawien i rozpalanie palnika... Mijają cztery godziny ....cudo zgasło w podtrzymaniu. Algorytm postępowania powtarzany przez kilka kolejnych dni . Cudo Polskiej mysli technicznej w trybie Lato nie chce pracować stabilnie. Wiecznie w podtrzymaniu gasnie palnik. Nerwy człowieka zaczynają targać. Ponownie zaczynam studiować dwie instrukcje jedną skromną z Ogniwa druga obszerną sterownika. W instrukcji Ogniwa czytam ze piec służy do grzania ......instrukcja potwierdza to co myślałem kupując ten piec. Ale myślę ze producent tego cuda techniki zapomniał dopisać ze może grzać w systemie automatycznym tylko zimą. W trybie letnim za nic nie chce stabilnie pracować i potencjalny klijent powinien dokupić inny piec co bedzie pracował tylko latem. Takie podejście OGNIWA do potencjalnych klientów z których sie utrzymuje ta firemka byłoby bardzo uczciwe i na miejscu. Po tygodniu walk z tym cudem techniki dałem za wygraną . Kupiłem wyrób który nie spełnia warunków podanych w instrukcji obsługi i z którego nie moge korzystać normalnie zgodnie z opisem w jego reklamach czy instrukcjach i jego przeznaczeniem. W poniedziałek bede reklamował to cudo w Ogniwie. Niech twórcy mi pokażą ze ich wyrób nadaje sie do normalnego urzytkowania zgodnego z ich instrukcją. Teraz mam pytanie czy ktos na tym forum ma taki piec z tym ich nowym palnikiem Burner s? i czy ma lub miał takie klopoty jak ja mam? Ps. paliwo suche ekogroszek Pieklorz komin nowy stalowy ocieplony srednicy czopucha dom nowy ocieplony 180m +98m garaż Koledzy maja piece z eCoalem i z palnikami Brucer i Ekoenergia i te palniki pracuja stabilnie w trybie Lato Wiec mysle ze nowy palnik Burner s -to jakis bubel i porazka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.05.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ps. paliwo suche ekogroszek Pieklorz komin nowy stalowy ocieplony srednicy czopucha dom nowy ocieplony 180m +98m garaż Koledzy maja piece z eCoalem i z palnikami Brucer i Ekoenergia i te palniki pracuja stabilnie w trybie Lato Wiec mysle ze nowy palnik Burner s -to jakis bubel i porazka. Pozdrawiami tu chyba jest pies pogrzebany. Średnica czopucha to fi 14cm i jeśli komin ma taki sam przekrój, to zdecydowanie za mało. Minimalny przekrój komina to 16x16cm, co daje nam średnicę komina ciut większą niż fi 18cm czyli najbliższa średnica to fi 20cm spełniająca wymogi pieca. może sie mylę, ale wygląda na to, ze piec sie dławi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris36g 06.05.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Czytając ten temat doszedłem do 150str. i dalej nie wiem jaką moc kotła wybrać do mojego domu. Wiem ze było sporo takich pytań ale proszę o porade. Dom z lat 70, bloki samoróbki ze szlaki, szczelina powietrzna cegła, od środka dodatkowo każde pomieszczenie płyty regips bez izolacji na stalarzu (czyli kolejna szczelina powietrzna). Nowe C.O. na grzejnikach termostaty elektroniczne, ustawione na 21*C pokoje dzienne, kuchnia 20*C, łazieńka 23*C, sypialnia 18*C, noc wszystko 18*C, klatka schodowa zwykłe termoststy na 2. Powierzchnia ogrzewana około 2x70m2+ klatka i pomieszczenia gospodarcze 2x20m2 + pywnica 50m2 bez zadnego grzejnika tylko kocioł ogrzewa kotłownie 25m2 +CWU 140l. Strych i skosy zamioerzam ocieplic conajmniej 25cm wełny, moze kiedyś ocieplenie scian 10cm od zewnątrz, podłogi 5 cm styropian. Obecnie posiadam kocioł dolnego spalania 1,5m2 pow. grzewczej, moc 18KW, sprawność >70%, spalał mi ~ 5 ton, paląc ciągle tylko w bardzo durze mrozy. Ostatnio ogrzewane 110m2 3,5-4 ton na rok reszta domu termostaty na 2. Cały czas zastanawiam się nad kotłem OE+ 16KW, jednak we wszystkich sklepach doradzają mi 25KW. Jaki kocioł wybrać? Ja mam dom 150 m. kw użytkowej plus piwnica nie ogrzewana, ściany z cegły plus szczelina powietrzna. W ubiegłym roku zamieniłem dolniaka na OE Plus 16 kW i to był strzał w dychę. Piec ma wystarczającą moc aby zapewnić ciepełko , nawet w lutowe siarczyste mrozy dawał spokojnie radę. Mogę z czystym sumieniem polecić szesnastkę, jak kupisz 25 kW to 90% czasu będzie pracował w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.05.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 i tu chyba jest pies pogrzebany. Średnica czopucha to fi 14cm i jeśli komin ma taki sam przekrój, to zdecydowanie za mało. Minimalny przekrój komina to 16x16cm, co daje nam średnicę komina ciut większą niż fi 18cm czyli najbliższa średnica to fi 20cm spełniająca wymogi pieca. może sie mylę, ale wygląda na to, ze piec sie dławi. bzd... na tym stalowym fi 140 w obecnych warunkach ciąg będzie lepszy niż na ceramicznym fi 200! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 bzd... na tym stalowym fi 140 w obecnych warunkach ciąg będzie lepszy niż na ceramicznym fi 200! Jestem tego samego zdania. Poza tym dla tego typu kotłów lepiej jak by ciągu nie było jeżeli chodzi o pracę w automacie na podajniku, dla palenia tradycyjnego to już ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 06.05.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ja mam dom 150 m. kw użytkowej plus piwnica nie ogrzewana, ściany z cegły plus szczelina powietrzna. W ubiegłym roku zamieniłem dolniaka na OE Plus 16 kW i to był strzał w dychę. Piec ma wystarczającą moc aby zapewnić ciepełko , nawet w lutowe siarczyste mrozy dawał spokojnie radę. Mogę z czystym sumieniem polecić szesnastkę, jak kupisz 25 kW to 90% czasu będzie pracował w podtrzymaniu. Co to oznacza będzie pracował w podtrzymaniu ,jakie będą tego skutki.Być może u mnie jest za duży 200m e+25kw ale stary budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 06.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 "Ciąg" w kominie nie zależy od jego przekroju a od jego wysokości. Tak więc rozważanie czy taka, czy inna średnica komina(przekrój) w trybie lato nie mają sensu. Koledze po prostu wygasa piec ale nie z powodu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 ... Koledze po prostu wygasa piec ale nie z powodu komina. I to jest całe sedno sprawy. Tu jest ważna dawka paliwa w odpowiednich momentach i powietrza o odpowiedniej sile. To jest trudno znaleźć ale da się, tylko delikatnie i nie za często przestawiać w sterowniku. Do tego potrzeba czasu. Jedno mnie tylko zastanawia dlaczego kolega kupił taki palnik do ekogroszku. Zwykły byłbyteż dobry i bez dopłaty a i więcej ludzi ma zwykłe i nie narzekają. Sprawa komina jest bez dyskusji, ja mam wyjście czopucha 130mm i komin z rurą też 130mm i żadnego dławienia nie mam a wprost przeciwnie, za duży ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 06.05.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam wszystkich. Od około tygodnia posiadam to " cudo techniki polskiej ". Piec jak piec kawał metalu w ładnych kolorach z logo firmy OGNIWO. Sterownik eCoal -moim zdaniem najmocniejsza strona tego cuda techniki grzewczej. Dobrze iz piec zakupiłem i podłączyłem do instalacji CO w kwietniu 2012r Pierwsze rozpalenie pieca (symulacja zimy-uruchomienie CO) rewelka!!!!!! samo się steruje i reguluje. Rodzina w zachwycie -picie do rana ze szczęścia Piec ani się nie zająknął chodził az milo żadnych problemów. Próba zimy zakończona sukcesem. W domu gorąca jak w afryce w samo południe.Przed snem wietrzenie domu (otwarte wszystkie okna przeciągi i błogi sen). Dzień drugi . Przełączenie w tryb Lato -bez CO- tylko CWU. Cud polskiej myśli technicznej palnik BURNER S szumi cicho płomień piękny woda w kranach ciepła, nie brakuje jej po 1 kąpieli 2 kąpieli ...kilku prysznicach. Sniadanie cala rodzina przy stole wszyscy z zachwytem wspominają nie mały wydatek na piec -bo pieknie pracuje. Mijają dwie lub trzy godziny .... cudo zgasło w podtrzymaniu...w palniku jakis koks ..Rozmowa z producentem sterownika - zmiana ustawien rozpalenie pieca. Mijają dwie lub trzy godziny ....cudo zgasło w podtrzymaniu. Ponowny telefon do ecoal oglądanie analiza wykresów ponowna zmiana ustawien i rozpalanie palnika... Mijają cztery godziny ....cudo zgasło w podtrzymaniu. Algorytm postępowania powtarzany przez kilka kolejnych dni . Cudo Polskiej mysli technicznej w trybie Lato nie chce pracować stabilnie. Wiecznie w podtrzymaniu gasnie palnik. Nerwy człowieka zaczynają targać. Ponownie zaczynam studiować dwie instrukcje jedną skromną z Ogniwa druga obszerną sterownika. W instrukcji Ogniwa czytam ze piec służy do grzania ......instrukcja potwierdza to co myślałem kupując ten piec. Ale myślę ze producent tego cuda techniki zapomniał dopisać ze może grzać w systemie automatycznym tylko zimą. W trybie letnim za nic nie chce stabilnie pracować i potencjalny klijent powinien dokupić inny piec co bedzie pracował tylko latem. Takie podejście OGNIWA do potencjalnych klientów z których sie utrzymuje ta firemka byłoby bardzo uczciwe i na miejscu. Po tygodniu walk z tym cudem techniki dałem za wygraną . Kupiłem wyrób który nie spełnia warunków podanych w instrukcji obsługi i z którego nie moge korzystać normalnie zgodnie z opisem w jego reklamach czy instrukcjach i jego przeznaczeniem. W poniedziałek bede reklamował to cudo w Ogniwie. Niech twórcy mi pokażą ze ich wyrób nadaje sie do normalnego urzytkowania zgodnego z ich instrukcją. Teraz mam pytanie czy ktos na tym forum ma taki piec z tym ich nowym palnikiem Burner s? i czy ma lub miał takie klopoty jak ja mam? Ps. paliwo suche ekogroszek Pieklorz komin nowy stalowy ocieplony srednicy czopucha dom nowy ocieplony 180m +98m garaż Koledzy maja piece z eCoalem i z palnikami Brucer i Ekoenergia i te palniki pracuja stabilnie w trybie Lato Wiec mysle ze nowy palnik Burner s -to jakis bubel i porazka. Pozdrawiam A ja myślę, że problem jest w paliwie jeśli to jest wysoko kaloryczny pieklorz. On potrzebuje dużo tlenu do spalania inaczej tworzy spieki koksowe i gaśnie. Kup ze dwa worki jakiegoś gorszego węgla i spóbuj to niewiele kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam.skoro tak twierdzicie w sprawie tego przekroju komina, to pewnie tak jest. ja się na tym nie znam, ale tak mi się wydawało. Skoro jesteśmy przy kominach i ich średnic, to podpowiedzcie jaki dać przekrój komina dla EKO+ 16kW? Komin wysoki na 9m od podstawy, czyli jakieś 7,5m od kolanka wejściowego, a licząc od czopucha to będzie ok 8m.komin ceramiczny, np. Schiedel, Presto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A ja myślę, że problem jest w paliwie jeśli to jest wysoko kaloryczny pieklorz. On potrzebuje dużo tlenu do spalania inaczej tworzy spieki koksowe i gaśnie. Kup ze dwa worki jakiegoś gorszego węgla i spóbuj to niewiele kosztuje Dobrze myślisz. Takie są właśnie objawy jest jeszcze problem z wytworzeniem popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Dobrze myślisz. Takie są właśnie objawy jest jeszcze problem z wytworzeniem popiołu. Dlatego wcześniej proponowałem lekko przysypać na początku po wytworzeniu żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Dlatego wcześniej proponowałem lekko przysypać na początku po wytworzeniu żaru. To już z Pawłem przerabiałem. Ten opal produkuje mało popiołu i raczej do pracy w podtrzymaniu się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Już powinno spalać mieszankę z czeskim groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 No to pupka blada.... nie zwalać winy na komin (lazar zwala wine na komin) tylko pomóc koledze ,powymieniać koledze palnik na ekoenergie/brucer, kol Pawel61 zrób mały eksperyment ustaw piec w tryb zima pozakręcaj grzejniki i inne odbiorniki ciepła w domu,jak masz termostat czy czujnik temp wewnętrznej ustaw np na 15, niech chodzi tylko ładowanie CWU i zobacz wtedy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 No to pupka blada.... nie zwalać winy na komin (lazar zwala wine na komin) tylko pomóc koledze ,powymieniać koledze palnik na ekoenergie/brucer, kol Pawel61 zrób mały eksperyment ustaw piec w tryb zima pozakręcaj grzejniki i inne odbiorniki ciepła w domu,jak masz termostat czy czujnik temp wewnętrznej ustaw np na 15, niech chodzi tylko ładowanie CWU i zobacz wtedy.. Kocioł już jest pod moim okiem. To nie jest wina palnika , w trybie grzania chodzi normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.05.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 No i kociołek sobie ładnie hula. Trochę mieszanki z czechem i pieklorz da się spalić w podtrzymaniu Panie Pawle trzeba zakupić innego opału i oddaje kociołek w Pana ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.05.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam. skoro tak twierdzicie w sprawie tego przekroju komina, to pewnie tak jest. ja się na tym nie znam, ale tak mi się wydawało. Skoro jesteśmy przy kominach i ich średnic, to podpowiedzcie jaki dać przekrój komina dla EKO+ 16kW? Komin wysoki na 9m od podstawy, czyli jakieś 7,5m od kolanka wejściowego, a licząc od czopucha to będzie ok 8m. komin ceramiczny, np. Schiedel, Presto. Odbierz PRIV . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.05.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) No i kociołek sobie ładnie hula. Trochę mieszanki z czechem i pieklorz da się spalić w podtrzymaniu Panie Pawle trzeba zakupić innego opału i oddaje kociołek w Pana ręce Nie, kol minertu kocioł ogniwo+ sterownik ecoal z założenia mają same się dostosować do jakości spalanego eko, w popieram użytkownika Pawel61 kupił automat i to ma chodzić w automacie i guzik go to interesuje!!! może jeszcze drewnem ma palić??? na wiosne czechem, pozną wiosną brunatnym, zimą pieklorzem a pozniej kij wie co jeszcze??? nie tędy droga.... jak coś jest zle to trzeba poprawić i cześć, jeżeli wina stera dostosowac inne podtrzymanie, jeżeli wina palnika -zmienić palnik , ja serdecznie dziękuje za taki automat!!! Edytowane 7 Maja 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 07.05.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 "Nie, kol minertu kocioł ogniwo+ sterownik ecoal z założenia mają same się dostosować do jakości spalanego eko, w popieram użytkownika Pawel61 kupił automat i to ma chodzić w automacie i guzik go to interesuje!!! może jeszcze drewnem ma palić??? na wiosne czechem, pozną wiosną brunatnym, zimą pieklorzem a pozniej kij wie co jeszcze??? nie tędy droga.... jak coś jest zle to trzeba poprawić i cześć, jeżeli wina stera dostosowac inne podtrzymanie, jeżeli wina palnika -zmienić palnik , ja serdecznie dziękuje za taki automat!!!" Jasne i klarowne stanowisko, wyznaczające kierunek rozwoju zestawu kocioł sterownik. Może kiedyś da się osiągnać na weglu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts