Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Panowie wytłumaczcie bo już się pogubiłem, czy tryb lato nie jest trybem automatycznym i on sam nie podtrzymuje ognia na palniku, tylko trzeba samemu jakieś nastawy robić??

Pytam, bo trochę jak dla mnie jest namieszane, a stoję przed kupnem tego kotła.

A nie powiem że interesuje mnie sytuacja następująca: wsypuję groch, ustawiam tryb lato i odpowiednia temperaturę do kąpieli:), i zapominam o całej sprawie.

Witam.

Panowie wytłumaczcie bo już się pogubiłem, czy tryb lato nie jest trybem automatycznym i on sam nie podtrzymuje ognia na palniku, tylko trzeba samemu jakieś nastawy robić??

A nie powiem że interesuje mnie sytuacja następująca: wsypuję groch, ustawiam tryb lato i odpowiednia temperaturę do kąpieli:), i zapominam o całej sprawie.

Jak dla mnie to jest automat.

Wsypałem, ustawiłem i już nic nie robię oprócz wybierania popiołu i czyszczenia z sadzy co drugi zasyp. Mam tyle wody ile chcę a może nawet więcej, nie sprawdzałem ile :)

Witam.

Jest automatem (w pewnym sensie) ale w razie przegrzewania wody w kotle bo to zależy od jakości opału masz możliwość ingerencji w ustawienia parametrów podtrzymania.Jak je dopasujesz to później chodzi automatycznie.

Edytowane przez minertu

Jest automatem (w pewnym sensie) ale w razie przegrzewania wody w kotle bo to zależy od jakości opału masz możliwość ingerencji w ustawienia parametrów podtrzymania.Jak je dopasujesz to później chodzi automatycznie.

Mam możliwość ingerencji, jak dobrze rozumiem w celu np zmniejszenie spalania (i wtedy obserwuję, testuję, i pali sobie bądź gaśnie),

ale nie muszę w nic ingerować i wtedy chodzi na automacie i grzeje cwu??

Aaa, nie dopatrzyłem w razie przegrzewania. Ok już rozumiem.

A często tak przegrzewa?:)

Mam możliwość ingerencji, jak dobrze rozumiem w celu np zmniejszenie spalania (i wtedy obserwuję, testuję, i pali sobie bądź gaśnie),

ale nie muszę w nic ingerować i wtedy chodzi na automacie i grzeje cwu??

Aaa, nie dopatrzyłem w razie przegrzewania. Ok już rozumiem.

A często tak przegrzewa?:)

To zależy od wielu czynników.Opału,wielkości zbiornika,częstotliwości używania ciepłej wody.

Głównie chodzi o to.Woda w bojlerze się zagrzeje a kocioł ma ustawione swoje częstotliwości cykli pracy w podtrzymaniu.Jak nie będzie odbioru wody temp w kotle może się kumulować. Druga sprawa to ilość żaru na palniku,jak jest go za dużo dochodzi do przegrzewania.Wtedy trzeba zrobić odpowiednia korektę.

W Żadnym pewnym sensie!!!-albo jest albo nie jest, koniec kropka!! ecola do trybu lato NIE JEST AUTOMATEM ( jak zreszta żaden inny sterownik) a jak zrobić żeby był??proste, ustawiamy czujnik temp wewnętrznej na np 15st, zakrecamy grzejniki( zamykamy podłogówke) zostawiamy tylko CWU (kocioł nie ma odbioru ciepła-poza cwu) i chodzi sobie w automacie :)

W Żadnym pewnym sensie!!!-albo jest albo nie jest, koniec kropka!! ecola do trybu lato NIE JEST AUTOMATEM ( jak zreszta żaden inny sterownik) a jak zrobić żeby był??proste, ustawiamy czujnik temp wewnętrznej na np 15st, zakrecamy grzejniki( zamykamy podłogówke) zostawiamy tylko CWU (kocioł nie ma odbioru ciepła-poza cwu) i chodzi sobie w automacie :)

Tak też można i bez zakręcania grzejników wystarczy ustawić pompa CO na wyłączona i obniżyć temp wewn tak jak piszesz.

;) napisałem automat bo wszyscy kogo nie zapytam mają sterowniki automatyczne niezależnie od producenta.

Jestem na etapie projektowania instalacji pod kocioł OEP 10kw. Po przeczytaniu forum Muratora wiem , że bardzo dużo zależy od prawidłowej konfiguracji układu kocioł-CWU-CO . Planuję mieć 90m/2 podłogówki, 150l CWU, naczynie wyrównawcze , kaloryfer w garażu i w łazience jako dodatkowe odbiorniki ciepła. Instalator zastanawia się nad rozwiązaniem mieszania wody z kotła i wody z podłogówki. Czy zawór 4D będzie dobrym rozwiązaniem. Waham się ile pomp zamontować ? Chciałbym iść w kierunku jak najprostszej instalacji. Proszę o sugestie. Jak są skonfigurowane Wasze instalacje z podłogówką?

Dziękuję za podpowiedzi

Jestem na etapie projektowania instalacji pod kocioł OEP 10kw. Po przeczytaniu forum Muratora wiem , że bardzo dużo zależy od prawidłowej konfiguracji układu kocioł-CWU-CO . Planuję mieć 90m/2 podłogówki, 150l CWU, naczynie wyrównawcze , kaloryfer w garażu i w łazience jako dodatkowe odbiorniki ciepła. Instalator zastanawia się nad rozwiązaniem mieszania wody z kotła i wody z podłogówki. Czy zawór 4D będzie dobrym rozwiązaniem. Waham się ile pomp zamontować ? Chciałbym iść w kierunku jak najprostszej instalacji. Proszę o sugestie. Jak są skonfigurowane Wasze instalacje z podłogówką?

Dziękuję za podpowiedzi

Zastosował bym 2 pompy.

Jedna dla CWU a druga dla podłogówki i tych dwóch grzejników zamontowana na powrocie.Zawór 4D na podłogę a na grzejniki głowice termostatyczne oczywiście zasilanie przed 4D.Tak w skrócie.

edgar ja ci napiszę jak to jest naprawdę bo koledzy napisali nieściśle i możesz to różnie zrozumieć.

W trybie lato eCoal jest automatem jak pisze minertu i nie jest automatem jak stwierdził również słusznie Piotrek42.

Jeśli kociołek musi dogrzać CWU to wtedy kocioł zaczyna pracować i jest automatem. Gdy woda się dogrzeje i kocioł przechodzi w nadzór ( podtrzymanie ) wtedy już nie jest automatem tylko normalnym sterownikiem który pracuje według tych parametrów ( nastaw ) jakie wstawi operator i z tym największe problemy mają tzw. narzekacze.

Jeśli stosujesz latem paliwo o marnej kaloryczności lub takie które dobrze przechowuje żar kocioł pracuje dobrze na nastawach fabrycznych i niektórzy nic nie robiąc ( ustawiając ) nie mają problemów. Jeśli zaś masz jakieś wysokokaloryczny paliwo i słabo zachowujące żar pojawiają się problemy w postaci wygaszania kotła lub nadmiernych przeregulowań temp. zadanej, wtedy trzeba dobrać odpowiednie dawki, postoje podajnika i krotności.

To tak w skrócie, w razie czego pytaj dalej :)

minertu a masz podłogówke?? sa różne możliwości jest zawór 4 drogowy lub 3 drogowy, jest wymiennik ciepła,sa wreszcie głowice termostaytyczne czy kilka dodatkowych wariantów, podyskutuj o tym ze swoim instalatorem i zobacz co on ci zaproponuje.

Kolega chce aby było jak najprościej.

W Żadnym pewnym sensie!!!-albo jest albo nie jest, koniec kropka!! ecola do trybu lato NIE JEST AUTOMATEM ( jak zreszta żaden inny sterownik) a

i nie masz racji szanowny kolego, ponieważ, każdy sterownik jest automatem - przecież wykonuje samodzielnie to co mu producent/użytkownik poustawiał nie musisz przy nim stać i włączać/wyłączać podajnika, dmuchawy czy pompy.

Co innego szybka adaptacja do zmieniających się warunków - tu można dyskutować do usr...ej śmierci.

i nie masz racji szanowny kolego, ponieważ, każdy sterownik jest automatem - przecież wykonuje samodzielnie to co mu producent/użytkownik poustawiał nie musisz przy nim stać i włączać/wyłączać podajnika, dmuchawy czy pompy.

Co innego szybka adaptacja do zmieniających się warunków - tu można dyskutować do usr...ej śmierci.

Łapiesz mie kol za słówka :) każdy wie o co chodzi ,kupujesz DOWOLNY kocioł z ecoalem wsypujesz eco, rozpalasz w kotle-kocioł sam się dostosowuje do rodzaju paliwa, nic cie nie obchodzi, nic nie musisz ustawiac, a w trybie lato niestety trzeba ustawić kilka parametrów metodą prób i błędów, jak komuś sie nie chce ( nie umie, ma w nosie) pokazałem proste obejście żeby nic nie ustawiac a kocioł i tak sam będzie pracowac i użytkownik nic nie będzie musiał ustawiać sam

Witam Serdecznie Wszystkich,

po wielogodzinnej lekturze w temacie kotów na paliwo stałe, zdecydowałem się na instalacje kotła Ogniwo Eko Plus z sterownikiem eCoal w swoim nowo budowanym domku jednorodzinnym. Już mam prawie wybranego instalatora który będzie kocioł montował wraz z całą instalacją.

Dom parterowy z poddaszem:

powierzchnia użytkowa - 138m2.

powierzchnia po podłogach - 180m2 (w tym 21m2 - garaż, 10m2 - kotłownia).

ściana 2 warstwowa: porotherm 25 + styropian 15cm

dach: dachówka ceramiczna + 20cm wełna

Podłogówka na parterze (około 70m2), w garażu jakiś mały grzejnik, w kotłowni nie planuję dawać dodatkowego grzejnika, na poddaszu grzejniki płytowe, dodatkowo płaszczowy zasobnik na ciepłą wodę około 150litrów (4 osoby).

Z wielu opinii wiem że z reguły w instalacjach montowane są przewymiarowane kotły.

Skłaniałem się do wyboru kotła o mocy 16kW. Jednak mój instalator twierdzi że 16kW to za mało, wiec proponuje 25kW. Przy czym zaznacza że z obliczeń wychodzi 20-21kW. Jak wspomniałem mu że wiele osób w podobnym domu jak mój ma zainstalowany kocioł 16kW, zaproponował mi abym przestawił mu obliczenia które udowodnią że taki kocioł wystarczy.

Jego zdaniem 16kW należy pomniejszyć o sprawność około 0,8 czyli zostaje 13kW, na zasobnik ciepłej wody potrzeba z 5kW, do ogrzewania pozostaje 8kW, wiec stanowczo za mało, przy dużych mrozach w pomieszczenia na poddaszu będą niedogrzane.

Panowie co o tym sądzicie. Czy faktycznie do mojego domu potrzebny jest kocioł 25KW?

Producent podaje że 25kW stosuje się do domów o powierzchni 160÷240mm2.

Edytowane przez _Grisza_

Buduję dom o pow. 135 m2.W projekcie mam wyliczone zapotrzebowanie na 8,5KW. Na tym forum zawijan wyliczł, że zapotrzebowanie cieplne dla nowych domów to ok 40w/m2 plus ciepła woda. Na stronie esterownik.pl można było zobaczyć zimą w największe mrozy, że kotły 16KW pracowały z mocą 8-10KW (przewymiarowane)