sumek3 16.05.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Mam pytanie czy ktos juz mial doswiadczenia z ogniwo eko plus 10kw jak sobie radzi w zime i czy wystarczy na 110m i ok 100l wody w boilerze czy moze lepiej kupic 16kw sa w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.05.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Mam pytanie czy ktos juz mial doswiadczenia z ogniwo eko plus 10kw jak sobie radzi w zime i czy wystarczy na 110m i ok 100l wody w boilerze czy moze lepiej kupic 16kw sa w tej samej cenie Raczej nikt nie miał doświadczenia z ogniwo eko plus 10kw w zimie bo piec został wyprodukowany teraz niedawno. Ja u siebie planuje na większą powierzchnie maksymalnie piec 12KW i powinien spokojnie wystarczyć jak dom jest w miarę normalnie/dobrze ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 17.05.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 a jaki piecyk 12kw planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.05.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Co do OE+10kW to prognozy są obiecujące.Kocioł wyszedł w tym roku także ciężko cokolwiek powiedzieć na jego temat.Czas pokaże.Dobrze jednak się stało,że producenci reagują na to co się w ogrzewaniu małych domków jednorodzinnych dzieje.Spada zapotrzebowanie na uzupełnianie ciepła co jest efektem nowych systemów budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 18.05.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Może ktoś mi pomoże. Gdzieś tu był schemat albo odnośnik do schematu montażu zaworu 4-drogowego (taki z wymiarami nad piecem). Jakoś nie mogę go namierzyć a chcę przerobić swoją instalację z pompy mieszającej na zawór 4d. Co prawda z pompy jestem bardzo zadowolony ale... licznik się wesoło kręci i co zaoszczędziłem na grzaniu wody prądem to pompki pożerają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.05.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Może ktoś mi pomoże. Gdzieś tu był schemat albo odnośnik do schematu montażu zaworu 4-drogowego (taki z wymiarami nad piecem). Jakoś nie mogę go namierzyć a chcę przerobić swoją instalację z pompy mieszającej na zawór 4d. Co prawda z pompy jestem bardzo zadowolony ale... licznik się wesoło kręci i co zaoszczędziłem na grzaniu wody prądem to pompki pożerają ... Wymiary nad piecem nie mają większego wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 19.05.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) Może ktoś mi pomoże. Gdzieś tu był schemat albo odnośnik do schematu montażu zaworu 4-drogowego (taki z wymiarami nad piecem). Jakoś nie mogę go namierzyć a chcę przerobić swoją instalację z pompy mieszającej na zawór 4d. Co prawda z pompy jestem bardzo zadowolony ale... licznik się wesoło kręci i co zaoszczędziłem na grzaniu wody prądem to pompki pożerają ... Kiedyś zamieściłem tutaj taki schemat. Poszukaj w moich postach , było to albo późnym latem albo jesienią zeszłego roku. Już mam, jeżeli o to chodzi: http://www.honeywell-produktkatalog.de/pdf/mu1b0366-ge51r1206.pdf obrazek nr 2? Edytowane 19 Maja 2012 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 19.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Kiedyś zamieściłem tutaj taki schemat. Poszukaj w moich postach , było to albo późnym latem albo jesienią zeszłego roku. Już mam, jeżeli o to chodzi: http://www.honeywell-produktkatalog.de/pdf/mu1b0366-ge51r1206.pdf obrazek nr 2? O to chodziło, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 20.05.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) WitamJuż prawie byłem pewny zakupu pieca ogniwo eko plus 16kW, ale całkiem niedawno trafiłem na ten temat i już sam nie wiem czy nadal chcę ten piec. Po przeczytaniu kilkunastu stron, jestem zupełnie zielony. Piszecie non stop o jakiś ustawieniach programatorów, temperatura spalin, problem kondensatu, węgiel kaloryczny, mało kaloryczny, ustawienia pomp, krzywa temperatury, większa delta mniejsza delta, itd itp i tak w nieskończoność. A ja myślałem, że jak kupie piec z takim eCoal to ma to mi ułatwić życie a nie spowodować, że będę musiał siedzieć na forum i wypisywać prośby o pomoc bo to bo tamto. Ojciec od 7 lat używa piec ze zwykłym ślimakowym podajnikiem na ekogroszek, ustawił podawanie nadmuch przerwę temperaturę i tak od 7 lat praktycznie na tych samych ustawieniach ciągnie. Jedyne co zmieni od czasu do czasu to temperaturę pieca. Piec prost firmy PND z prostym sterownikiem geco g-406-p01, wymiennik ciepła rurowy, nigdy nie było potrzeby wykonywać takich kombinacji... Teraz pytanie, które chciałem zadać, czy jeżeli zdecyduję się na zakup ogniwo eko plus 16kW to czy jestem skazany na takie kombinacje o jakich wypisujecie tutaj na tym forum, czy raczej to jest Wasza pasja i lubicie sobie po prostu grzebać w piecu z wmontowaną elektroniką. Ja od pieca oczekuję jednego, ale na pewno nie grzebania w ustawieniach i przesiadywania na forum w poszukiwania pomocy.Dzięki i proszę o pozytywne nastawienie mnie do tego kotła.PozdrawiamTomek Edytowane 20 Maja 2012 przez szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.05.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 kol szczudlo Ci goscie na forum to maniacy !!! ze skrzywieniem dotyczacym spalania, kazdy wziął sobie za cel spalanie 1kg/doba i tak sobie bazgrają po forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.05.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 a utrzymywanie temperatury w domu z dokładnością do 0,1 stopnia to ciągle za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.05.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 a utrzymywanie temperatury w domu z dokładnością do 0,1 stopnia to ciągle za mało Ty już się mnie nie czepiaj:))) wyższe odchyły przyprawiają mnie o o brak koordynacji ruchowej,psychicznej i wysłuchiwanie żony w stylu... czemu tak zimno!!, albo czemu tak gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.05.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam Już prawie byłem pewny zakupu pieca ogniwo eko plus 16kW, ale całkiem niedawno trafiłem na ten temat i już sam nie wiem czy nadal chcę ten piec. Po przeczytaniu kilkunastu stron, jestem zupełnie zielony. Piszecie non stop o jakiś ustawieniach programatorów, temperatura spalin, problem kondensatu, węgiel kaloryczny, mało kaloryczny, ustawienia pomp, krzywa temperatury, większa delta mniejsza delta, itd itp i tak w nieskończoność. A ja myślałem, że jak kupie piec z takim eCoal to ma to mi ułatwić życie a nie spowodować, że będę musiał siedzieć na forum i wypisywać prośby o pomoc bo to bo tamto. Ojciec od 7 lat używa piec ze zwykłym ślimakowym podajnikiem na ekogroszek, ustawił podawanie nadmuch przerwę temperaturę i tak od 7 lat praktycznie na tych samych ustawieniach ciągnie. Jedyne co zmieni od czasu do czasu to temperaturę pieca. Piec prost firmy PND z prostym sterownikiem geco g-406-p01, wymiennik ciepła rurowy, nigdy nie było potrzeby wykonywać takich kombinacji... Teraz pytanie, które chciałem zadać, czy jeżeli zdecyduję się na zakup ogniwo eko plus 16kW to czy jestem skazany na takie kombinacje o jakich wypisujecie tutaj na tym forum, czy raczej to jest Wasza pasja i lubicie sobie po prostu grzebać w piecu z wmontowaną elektroniką. Ja od pieca oczekuję jednego, ale na pewno nie grzebania w ustawieniach i przesiadywania na forum w poszukiwania pomocy. Dzięki i proszę o pozytywne nastawienie mnie do tego kotła. Pozdrawiam Tomek Tak to nasza pasja. Tak naprawdę nie trzeba nic w ustawieniach ani kotle grzebać. Ustawisz temp wewnętrzną, prace kotła na pogodowy i możesz spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.05.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ty już się mnie nie czepiaj:))) No akurat ciebie nie miałem na myśli ale jak pamiętasz byli tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 20.05.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Re: SzczudłoZauważ o czym tutaj piszą... o naprawdę wyszukanych sprawach (czasami:), możesz kupować śmiało, tyle że dobry opał zakombinuj. Ale dobry opał to podstawa u wszystkich kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba2001 23.05.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Właśnie jestem na etapie montażu kotłowni na OE 16 pow. domu to 120m2+ garaż instalacja jest na 2 pompach + zawór 4 drogowy oraz zawór 3 drogowy do podłogówki jutro planujemy uruchomienie pieca zobaczymy jak to będzie hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.05.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 No to też dołożyłeś do pieca z tą 16-tką na 120m, chyba że garaż ma jeszcze ze 60 i będziesz go grzał do takiej samej temp. jak mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba2001 24.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 garaż ma 30m jak kupowałem piec to jeszcze 10 kw nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 No to trochę się pośpieszyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 25.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Mam możliwość ingerencji, jak dobrze rozumiem w celu np zmniejszenie spalania (i wtedy obserwuję, testuję, i pali sobie bądź gaśnie), ale nie muszę w nic ingerować i wtedy chodzi na automacie i grzeje cwu?? Aaa, nie dopatrzyłem w razie przegrzewania. Ok już rozumiem. A często tak przegrzewa? Edgar , niczym sie nie przejmuj na zapas. eCoal to jest full automat i to bardzo inteligentny. Najważniejsze to dobrze dobrac moc kotła, dobrze zlozyc instalację i trafiać dobry groszek. I o nic wiecej sie nie musisz martwić. Napewno z czasem zaczną Cię interesować pewne kwestie jak np. kalibracja czujnikow temperatury, jak czyścić kocioł , pewne ustawienia temp. np. tem. wewnetrznej, praca pompy CO a regulator wewnetrzny i takie tam. Wiec po to jest ten wątek by pytac o wszystko i tu jest bardzo duzo madrych osob , na 100% zasze ktos Ci pomoze. Ze juz nie wspomne o samym kotle - wsparcie firmy ogniwo czy elektrosystem (Ecoal) - bardzo bardzo dobry kontakt i bardzo chetnie pomagają. Serwis full wypas można powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts