Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Już prawie byłem pewny zakupu pieca ogniwo eko plus 16kW, ale całkiem niedawno trafiłem na ten temat i już sam nie wiem czy nadal chcę ten piec. Po przeczytaniu kilkunastu stron, jestem zupełnie zielony. Piszecie non stop o jakiś ustawieniach programatorów, temperatura spalin, problem kondensatu, węgiel kaloryczny, mało kaloryczny, ustawienia pomp, krzywa temperatury, większa delta mniejsza delta, itd itp i tak w nieskończoność. A ja myślałem, że jak kupie piec z takim eCoal to ma to mi ułatwić życie a nie spowodować, że będę musiał siedzieć na forum i wypisywać prośby o pomoc bo to bo tamto. Ojciec od 7 lat używa piec ze zwykłym ślimakowym podajnikiem na ekogroszek, ustawił podawanie nadmuch przerwę temperaturę i tak od 7 lat praktycznie na tych samych ustawieniach ciągnie. Jedyne co zmieni od czasu do czasu to temperaturę pieca. Piec prost firmy PND z prostym sterownikiem geco g-406-p01, wymiennik ciepła rurowy, nigdy nie było potrzeby wykonywać takich kombinacji... Teraz pytanie, które chciałem zadać, czy jeżeli zdecyduję się na zakup ogniwo eko plus 16kW to czy jestem skazany na takie kombinacje o jakich wypisujecie tutaj na tym forum, czy raczej to jest Wasza pasja i lubicie sobie po prostu grzebać w piecu z wmontowaną elektroniką. Ja od pieca oczekuję jednego, ale na pewno nie grzebania w ustawieniach i przesiadywania na forum w poszukiwania pomocy.

Dzięki i proszę o pozytywne nastawienie mnie do tego kotła.

Pozdrawiam

Tomek

Szczudlo....... zapewniam Cię, że warto użytkować ten kocioł. A jak koledzy wcześniej napisali: "...to maniacy spalania.."

A z drugiej strony wskaż inne - tak obszerne - tematy o kotłach innych producentów........ nie wskażesz bo ich po prostu nie ma :)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej nie uda mi się wskazać inny temat tak obszerny jak ten o ogniwie. Wpadłem jednak na inny temat, który rozwija się bardzo dynamicznie, temat tyczy się RBR ekouniwersal, podobno bardzo dobry kocioł, z dużo lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o czyszczenie kotła. Co jest nie bez znaczenia, oczywiście nie miałem okazji czyścić ani jednego kotła, ale przy doborze kotła kieruję się również sposób jego czyszczenia. Jak wysokie powinno być pomieszczenie, by wygodnie czyścić ogniwo eko plus? Czy istnieje, jakiś filmik w sieci pokazujący czyszczenie ogniwo eko plus?

Pozdrawiam

no fakt :( sorry

a tak na marginesie to kiedyś pisałeś o mule węgielnym no i teraz pojawiło się coś takiego http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fekogroszek-z-mulu-weglowego-worki-120zl-t-netto-i2366716103.html

jak myślisz dałoby rade to spalić w palniku typu burner?

sorry za off-topic

Raczej nie uda mi się wskazać inny temat tak obszerny jak ten o ogniwie. Wpadłem jednak na inny temat, który rozwija się bardzo dynamicznie, temat tyczy się RBR ekouniwersal, podobno bardzo dobry kocioł, z dużo lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o czyszczenie kotła. Co jest nie bez znaczenia, oczywiście nie miałem okazji czyścić ani jednego kotła, ale przy doborze kotła kieruję się również sposób jego czyszczenia. Jak wysokie powinno być pomieszczenie, by wygodnie czyścić ogniwo eko plus? Czy istnieje, jakiś filmik w sieci pokazujący czyszczenie ogniwo eko plus?

Pozdrawiam

Na luzie trzeba mieć ok 180cm od podstawy do stropu.

Czyli przy czyszczeniu kotła trzeba wyciągnąć te zawirowywacze i "przelecieć" te kanały oraz zawirowywacze jakąś szczotą tak? Co jaki okres trzeba taką procedurę powtarzać? Da sobie z tym radę np. starsza osoba koło 60tki? babcia albo dziadek ...:D

To co ile trzeba to czyścic zależy od opału.

Tak trzeba je wyjąc i wyczyścić.

Czy dadzą radę tego nie wiem ,ja daję :)

Daję bo mam OE z deflektorem mojej konstrukcji dzięki której ograniczyłem częstotliwość czyszczenia kotła przynajmniej o połowę.

Czyli przy czyszczeniu kotła trzeba wyciągnąć te zawirowywacze i "przelecieć" te kanały oraz zawirowywacze jakąś szczotą tak? Co jaki okres trzeba taką procedurę powtarzać? Da sobie z tym radę np. starsza osoba koło 60tki? babcia albo dziadek ...:D

Heh, teraz dopiero zajarzyłem dlaczego o sipusa pytałeś :) Czechowice-Dziedzice.

Ja u siebie czujnika nie demontuje. Drewno wrzucam na ruszt awaryjny podczas normalnej, automatycznej pracy sterownika. Jako, ze moj kociolek jest przewymiarowany i pracuje na minimalnych nastawach 42-45oC temperatura spalin nie przekracza nawet 200oC a ta jest calkowicie bezpieczna dla czujnika.

Hmmm dzięki za odpowiedź. Stoję przed wyborem własnie Ogniwa 16KW i Skam Premium 12KW. Domek to 160m2 wraz z garażem. Tak jak każdy piec ma swoje plusy i minusy to przy Skamie nie mogę znależć nic o blachach... Nie mam zamiaru mieć rdzy za chwilę.

Mozna prosic o wytłumaczenie odnosnie tego czujnika?

Dzieki.

Mozna prosic o wytłumaczenie odnosnie tego czujnika? Dzieki.

Czujnik może działać do temp max 400*C (chyba tak gdzieś czytałem) potem może ulec "utylizacji" Dlatego podczas palenia na ruszcie (dodatkowym) awaryjnym drewnem lub węglem trzeba uważać na temperaturę spalania. Drewno pali się długim płomieniem i ten płomień może narobić kłopotu, po prostu nie zostanie tak szybko odebrane ciepło z płomienia poprzez wymiennik.

Witam serdecznie i na początku chciałbym się przywitać :)

Dotarłem do tego wątku ponieważ poszukuję kotła o małej mocy, najmniejszy na rynku jaki znalazłem to eko plus 10 kW - co i tak jest za duże w moim przypadku :). Moje zapotrzebowanie na ciepło wynosi około 5-6 kW więc tak sobie kombinuję że zakupię kociołek eko plus 10kW i poeksperymentuję z zaklejaniem otworów nadmuchowych jak poniżej

Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki.

Na lato wystarczy 10kW.

Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić.

Czy palnik 10kW da się zmodyfikować w ten sposób aby powiedzmy zmniejszyć moc nominalną kotła do 6kW i czy to nie odbije się na żywotności / większym zabrudzeniu (częstszym czyszczeniem) kociołka?

Witam serdecznie i na początku chciałbym się przywitać :)

Dotarłem do tego wątku ponieważ poszukuję kotła o małej mocy, najmniejszy na rynku jaki znalazłem to eko plus 10 kW - co i tak jest za duże w moim przypadku :). Moje zapotrzebowanie na ciepło wynosi około 5-6 kW więc tak sobie kombinuję że zakupię kociołek eko plus 10kW i poeksperymentuję z zaklejaniem otworów nadmuchowych jak poniżej

Czy palnik 10kW da się zmodyfikować w ten sposób aby powiedzmy zmniejszyć moc nominalną kotła do 6kW i czy to nie odbije się na żywotności / większym zabrudzeniu (częstszym czyszczeniem) kociołka?

Wszystko da się zmodyfikować tylko czasami nie warto.

W takim razie ostatnie moje zapytanie. Czy ten Ogniwo 16KW będzie dobrym piecem dla domku o powierzchni do ogrzania 160m2? Ocieplone nowe budownictwo 15cm styro. Jarecki79 z tego czy z innego forum poleca Skam-P 12KW i że będzie idealnie pasował. Proszę o podpowiedź, bo mówiąc szczerze jakoś skłaniam się do Ogniwa.

Pozdrawiam

W takim razie ostatnie moje zapytanie. Czy ten Ogniwo 16KW będzie dobrym piecem dla domku o powierzchni do ogrzania 160m2? Ocieplone nowe budownictwo 15cm styro. Jarecki79 z tego czy z innego forum poleca Skam-P 12KW i że będzie idealnie pasował. Proszę o podpowiedź, bo mówiąc szczerze jakoś skłaniam się do Ogniwa.

Pozdrawiam

Wybór należy do ciebie.

To dwa różniące się od siebie kotły.Inne palniki,sterowania,wymienniki.

Zbliżone parametrami.

Ja kiedyś wybrałem Ogniwo i użytkuję do dziś.