Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem zmuszony wymienić kocioł CO i zainteresował mnie EKO Plus.

Mój problem to 10 czy 16 kW?

Dotychczasowy kocioł miał moc 14kW ale był to kocioł zasypowy na koks ale ja w nim paliłem węglem orzech II więc przypuszczam że jego moc była dużo mniejsza.

Dodatkowo podczas wielogodzinnych nieobecności w domu kocioł wypalał zapas paliwa temperatura spadała i moc także, więc średnia mocy też była mniejsza a w przypadku kotła automatycznego jego moc jest praktycznie na stałym poziomie.

Z informacji zaczerpniętych z tego forum dowiedziałem się żeby nie stosować za dużych mocy kotłów bo będą one pracowały w niższych zakresach mocy co wiąże się z pogorszeniem sprawności a co za tym idzie ze zwiększonym zużyciem paliwa.

Doczytałem także, że można też dołożyć, bądź odjąć jeden segment z palnika - to może 16 kW i wyciągnąć jeden segment albo 10 kW i dołożyć jeden segment.

Ale co w takim przypadku z długością ślimaka?

2 rzędy w 10kW

3 rzędy w 16kW

4 rzędy w 25kW

@zawijan, dziękuję za szybką odpowiedź, mam kolejne pytania dotyczące "zaklejania otworów nadmuchowych":

Jeśli zakleję powiedzmy 50% powierzchni otworów nadmuchowych - to czy charakterystyka kotła zmieni się liniowo tj:

1. to czy uzyskam moc nominalną powiedzmy 5kW

2. czy sprawność kotła będzie porównywalna do sprawności przed zaklejeniem (89-90%), a może spodziewać się sprawności trochę większej bo powierzchnia odbierająca ciepło jest większa relatywnie do wytwarzanego ciepła.

3. czy moc minimalna będzie wtedy 30% z 5kW czyli 1,5kW - jaka jest sprawność kotła 10kW przy mocy nominalnej, a jaką można się spodziewać po zmniejszeniu otworów

4. jak kocioł będzie przechodził w stan podtrzymania i czy podawane paliwo w stanie podtrzymania powinno ulec zmniejszeniu?

Edytowane przez kkddu

Skoro specjalisci od skampa stwierdzili, ze 12kw spokojnie wystarczy to dycha ogniwa rowniez sobie poradzi. Wystarczy luknac w dane techniczne i porownac zakres mocy z jaka pracuja oba kociolki. O ile dobrze pamietam Skamp 3,6-15, Ogniwo 3-14. Wedlug mnie specjalisci od marketingu Ogniwa popelnili blad nazywajac swoj produkt OE+10. Rownie dobrze mogli go nazwac OE+11 czy 12. Wtedy ludzie przestali by sie go bac.

Skoro specjalisci od skampa stwierdzili, ze 12kw spokojnie wystarczy to dycha ogniwa rowniez sobie poradzi. Wystarczy luknac w dane techniczne i porownac zakres mocy z jaka pracuja oba kociolki. O ile dobrze pamietam Skamp 3,6-15, Ogniwo 3-14. Wedlug mnie specjalisci od marketingu Ogniwa popelnili blad nazywajac swoj produkt OE+10. Rownie dobrze mogli go nazwac OE+11 czy 12. Wtedy ludzie przestali by sie go bac.

zamiast bawić się we wróżenie z fusów proponuję obliczyć OZC dla domu, dla mnie dla domu 150m2 10kW jest za duży i zastanawiam się czy w ogóle nie wejść w ogrzewanie prądem stąd też powyższe moje wątpliwości odnośnie zmniejszenia mocy kotła 10kW

Wszystkie wystarczą.

Będą tylko inaczej pracować.

W projekcie dla mojego domu jest zapotrzebowanie na 30KW! Co prawda jest do dla Ytonga 24cm i 12cm styro, ale chyba nie ma to aż tak dużej róznicy w przypadku porothermu 24cm i styro 15cm.

Każdy na forum poleca mi 10KW, bądź mądry pisz wiersze.

Z tego całego zamieszania chyba 16KW będzie najlepsze???

POzdrawiam

maxwell61 w 100 % 30 kw będzie przewymiarowane ponad 100 %. Podam Ci na moim przykładzie dom z phorothermu 38 cm plus 10 cm styropianu - grzeję po podłogach razem z kotłownią 240 m2 - nie wliczam tu podwójnego garażu i pozostałego przyziemia, którego nie grzeję bo jest tam wystarczająco ciepło. Kupiłem tak jak w projekcie kocioł 35 kw - okazał się znacznie przewymiarowany. Zmieniłem mu palnik na mniejszy 25 kw ( mniejszego się już nie da) no i jeszcze jest przewymiarowany. Spokojnie wystarczyłoby mi z CWU jakieś 17 kw a może i mniej bo jak ktoś mi wyliczał to kocioł chodzi góra przy większych mrozach na 12 kw.

Ten dylemat 10 czy 16 kw musisz rozstrzygnąć w końcu sam bo to Ty jesteś inwestorem - albo znajdź kocioł 13 kw i to będzie taki kompromis. :)

@zawijan,

Mój entuzjazm to zaklejania otworów nadmuchowych trochę "opadł" ;). To może kupno 10 kW bez modyfikacji palnika wcale nie będzie złym rozwiązaniem jeśli kocioł może pracować od 0-100% swojej mocy. Pojawiają się następujące pytania w stosunku do modelu 10kW:

1. czy była mierzona sprawność tego kotła dla mocy minimalnej jeśli tak, to ile wynosi sprawność dla minimalnej mocy? Przez moc minimalną rozumiem tutaj najmniejszą moc dla której kocioł był poddany badaniom. Idealnie było by zaprezentować krzywą jak zmienia się sprawność od powiedzmy 1% mocy do 100% mocy - ale rozumiem brak takiej krzywej i dlatego interesują mnie sprawność pesymistyczna dla najmniejszych mocy kotła

2. czy jest pan w stanie podać przy jakiej mocy pracował/pracuje 10kW w stanie podtrzymania?

Dzieki za odpowiedź,

No właśnie na innych forach też się dziwią ludziska, ale jak to uważają projektant ma małe pojęcie o piecach.

Innych pieców jak Ogniwo za bardzo nie rozpatruje, jakoś ten wątek mnie do tego przekonał więc 13KW niestety nie nabędę :)

Pozdrawiam

Przejdź do tego tematu bo dwa razy powtarzać się nie będę o kalkulatorach :) Miałem taki sam dylemat więc koledzy z forum ten link mi podesłali a teraz ja podsyłam Tobie :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194411-ogniwo-eko-plus-defro-duo-uni-defro-duo-czy-lazar-eko-komfort

Witam,

Od kilku tygodni przeczesuje fora w celu znalezienia odpowiedniego kotła dla mojego nowego domu. Powierzchnia użytkowa to 200 m2, przy czym 30m2 stanowi garaż i kotłownia których nie zamierzam ogrzewać. Technologia wykonania domu to Max Kozłowicki 30 cm + Styropian 12 cm. Dach docieplony wełną mineralną 25 cm. Okna 3 szybowe, 6 komorowe o całkowitym średnim współczynniku przenikalności cieplnej 0,8 - 0,9 w zależności od wymiaru danego okna. Parter chce ogrzewać podłogówką około 90m2, natomiast górę grzejnikami oraz częściowo podłogówka (łazienka + pralnio-szuszarnia).

Po przeczytaniu kilkuset stron z tego oraz innych wątków skłaniam się ku 2 opcjom:

1. RBR Ekouniwersal 17kW ( nie wiem jaki tu palnik wybrać Brucer, Ekoenergia czy Burner -S)

2. Ogniwo Eko Plus 16kW (tu nie ma problemu gdyż w standardzie jest Burner-S)

Mam jeden problem, nie wiadomo czemu murarze wymurowali komin tak że wysokości od posadzki do środka otworu czopucha jest równa 110 cm.

Z tego co wyczytałem, Ogniwo Eko Plus da rade podłączyć bezproblemowo gdyż ma wyjście spalin z tyłu a środek otworu wylotu spalin jest na wysokości 96 cm.

Wyczytałem również że nie ma problemu aby zamówić RBR Ekouniwersal z wylotem spalin z tyłu zamiast z góry który jest na wysokości wyższej niż środek otworu w kominie. Czy taka przeróbka nie wpływa negatywnie sam kocioł i nie dyskwalifikuje go już na wstępie ?

Pytanie co będzie lepszym wyborem ?

Witam,

Od kilku tygodni przeczesuje fora w celu znalezienia odpowiedniego kotła dla mojego nowego domu. Powierzchnia użytkowa to 200 m2, przy czym 30m2 stanowi garaż i kotłownia których nie zamierzam ogrzewać. Technologia wykonania domu to Max Kozłowicki 30 cm + Styropian 12 cm. Dach docieplony wełną mineralną 25 cm. Okna 3 szybowe, 6 komorowe o całkowitym średnim współczynniku przenikalności cieplnej 0,8 - 0,9 w zależności od wymiaru danego okna. Parter chce ogrzewać podłogówką około 90m2, natomiast górę grzejnikami oraz częściowo podłogówka (łazienka + pralnio-szuszarnia).

Po przeczytaniu kilkuset stron z tego oraz innych wątków skłaniam się ku 2 opcjom:

1. RBR Ekouniwersal 17kW ( nie wiem jaki tu palnik wybrać Brucer, Ekoenergia czy Burner -S)

2. Ogniwo Eko Plus 16kW (tu nie ma problemu gdyż w standardzie jest Burner-S)

Mam jeden problem, nie wiadomo czemu murarze wymurowali komin tak że wysokości od posadzki do środka otworu czopucha jest równa 110 cm.

Z tego co wyczytałem, Ogniwo Eko Plus da rade podłączyć bezproblemowo gdyż ma wyjście spalin z tyłu a środek otworu wylotu spalin jest na wysokości 96 cm.

Wyczytałem również że nie ma problemu aby zamówić RBR Ekouniwersal z wylotem spalin z tyłu zamiast z góry który jest na wysokości wyższej niż środek otworu w kominie. Czy taka przeróbka nie wpływa negatywnie sam kocioł i nie dyskwalifikuje go już na wstępie ?

Pytanie co będzie lepszym wyborem ?

Wybór zależy od Ciebie.

Poczytaj więcej o tych kotłach jeżeli chodzi o samo użytkowanie.

W RBR wylot spalin do tyłu nie stanowi żadnego problemu.