Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tłumaczcie to sobie jak chcecie.Palący się fragment papieru uniesiony podmuchem może przylepić się do czujnika i go spalić.

Jest to zarejestrowane na karcie SD (wykresy) wtedy wymiana czujnika nie jest na gwarancji.

Analizujac budowe wymiennika (kanały pionowe i ich długość, zawirowywacze) oraz przebieg spalin w OE+ uważam, że problem o ktorym piszesz nie dotyczy w ogóle tego kotła. Być może u konkurencji jest inaczej.

Analizujac budowe wymiennika (kanały pionowe i ich długość, zawirowywacze) oraz przebieg spalin w OE+ uważam, że problem o ktorym piszesz nie dotyczy w ogóle tego kotła. Być może u konkurencji jest inaczej.

Być może nie bo to dotyczy wszystkich kotłów.

Zapalić się może nawet sadza.

Witam

Po raz pierwszy na tym forum

Trzy dni temu rozpaliłem po raz pierwszy mój kocioł. Wszystko odbyło się bez niespodzianek. Jedynie co mnie zaniepokoiło to niewielka lość wody która pojawiła się pod kotłem. Czy mam się tym przejmować?

• 2 weeks później...
i tak zrobiłem ale przyszli panowie z firmy która miała robić podłogówkę i powiedzieli to jest źle i że czujnik należy umieścić w rozdzielaczu ponieważ sterownik ecoal steruje temperaturą wody a nie temperaturą powietrza.

Od temp. wody to jest czujnik CO i czujnik temp. wody w bojlerze.

Czujnik zewnętrzny, wewnętrzny i podłogówki odczytują temp. powietrza i na podstawie tego pomiaru sterują pracą pomp i po częsci programatorów.

Nie wpuszczaj więcej debili do domu.

Może bardzo brutalnie ale tak radzę. albo niech się podszkolą trochę.

i tak zrobiłem ale przyszli panowie z firmy która miała robić podłogówkę i powiedzieli to jest źle i że czujnik należy umieścić w rozdzielaczu ponieważ sterownik ecoal steruje temperaturą wody a nie temperaturą powietrza.

To wg instalatora jaką ustawisz temp na rozdzielaczu?

Ustawiając 30deg pompa ta nigdy podłogi nie zagrzeje bo jak tylko rozdzielacz dostanie taką temp to pompa się wyłączy a to trwa naprawdę chwilę.

Kilka pytań:

1. Czy jeżeli kupię sam kocioł bez usługi montażu to gwarancja będzie ważna?? Oczywiście zakładając, że montaż będzie zgodny ze sztuką i instrukcją

2. Czy podczas spalania na ruszcie dodatkowym sterownik można ustawić aby działało sterowanie pompami oraz wentylator ale bez podajnika? Czy ten ruszt jest tylko bajerem i lepiej na niego nie liczyć czy faktycznie można na nim np grzać wodę w lato lub podpalać w okresach przejściowych? Jaka jest powierzchnia rusztu awaryjnego w przypadku modelu eko+10 i 16, czy różnią się znacząco?

2. Domek 122 m2 pow. całkowitej, 88 żeliwnych żeberek z termostatami + grzejnik łazienkowy i 3 m2 podłogówki. Okna, drzwi nowe, mur 3w: pustak szlakowy - styropian - pustak szlakowy, strop lany ocieplony styropianem 2x5 cm

Ogniwo Eko Plus 10 czy 16??

z góry dzięki za odp

pozdrawiam

Michał

Przebrnąłem przez ten wątek i w zasadzie jestem zdecydowany na zakup kotła OE+. Nie mogę zdecydować się tylko czy 10 kW, czy 16 kW. Próbowałem sprawdzić poprzez podany wcześniej kalkulator zapotrzebowanie budynku na ciepło i muszę przyznać, że się poddaję.

Mam więc to samo pytanie co większość: Jaka moc kotła?

Dom z użytkowym poddaszem o powierzchni 140 m2 (temperatura wewnątrz 24 oC - żona jest ciepłolubna) + piwnica 80 m2 (temp. 15 oC), ściany z betonu komórkowego 24 cm + 12 cm styropianu, strop płyta g-k + wełna 20 cm.

Nie obawiaj się eCoala.Od tego sezonu będziesz miał różne możliwości sterowania kotłem do wyboru.

Co do wielkości kotła to czy 10 czy 12kW to są one bardzo zbliżone tylko producenci je znamionują każdy inaczej.

Kwestia tylko wyboru jaki.

U mnie możesz zamówić Ogniwo np z bruli.pl.to jedyny wyjątek gdzie cena za kocioł się nie zmienia.

Kilka pytań:

1. Czy jeżeli kupię sam kocioł bez usługi montażu to gwarancja będzie ważna?? Oczywiście zakładając, że montaż będzie zgodny ze sztuką i instrukcją

2. Czy podczas spalania na ruszcie dodatkowym sterownik można ustawić aby działało sterowanie pompami oraz wentylator ale bez podajnika? Czy ten ruszt jest tylko bajerem i lepiej na niego nie liczyć czy faktycznie można na nim np grzać wodę w lato lub podpalać w okresach przejściowych? Jaka jest powierzchnia rusztu awaryjnego w przypadku modelu eko+10 i 16, czy różnią się znacząco?

2. Domek 122 m2 pow. całkowitej, 88 żeliwnych żeberek z termostatami + grzejnik łazienkowy i 3 m2 podłogówki. Okna, drzwi nowe, mur 3w: pustak szlakowy - styropian - pustak szlakowy, strop lany ocieplony styropianem 2x5 cm

Ogniwo Eko Plus 10 czy 16??

z góry dzięki za odp

pozdrawiam

Michał

1-Pieczątka by się przydała.

2-To jest ruszt awaryjny a nie dodatkowy,jego w kotle z podajnikiem nie powinno być w ogóle.

Można przepalać ale trzeba zdemontować czujnik temp spalin.

Automat służy do pracy automatycznej więc dokładając drewna i tak będziesz nad kotłem stał bo kto to drewno dorzuci a jak tam będziesz to spalisz je w trybie ręcznym.

3-Na ten metraż 10kW jak najbardziej.