dkempa1 07.06.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 zamieniłem zasobnik na lewą stonętylo teraz mam wentylator i napęd z drugiej stony ( czyli z tyłu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.06.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 zamieniłem zasobnik na lewą stonę tylo teraz mam wentylator i napęd z drugiej stony ( czyli z tyłu) W Burnerze-S jest miejsce na dmuchawę z jednej strony i wydaje mi się,że będzie to niewygodne w razie wymiany dmuchawy,lepiej jak jest z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 08.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Tłumaczcie to sobie jak chcecie.Palący się fragment papieru uniesiony podmuchem może przylepić się do czujnika i go spalić. Jest to zarejestrowane na karcie SD (wykresy) wtedy wymiana czujnika nie jest na gwarancji. Analizujac budowe wymiennika (kanały pionowe i ich długość, zawirowywacze) oraz przebieg spalin w OE+ uważam, że problem o ktorym piszesz nie dotyczy w ogóle tego kotła. Być może u konkurencji jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.06.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Analizujac budowe wymiennika (kanały pionowe i ich długość, zawirowywacze) oraz przebieg spalin w OE+ uważam, że problem o ktorym piszesz nie dotyczy w ogóle tego kotła. Być może u konkurencji jest inaczej. Być może nie bo to dotyczy wszystkich kotłów. Zapalić się może nawet sadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm38 15.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 WitamPo raz pierwszy na tym forumTrzy dni temu rozpaliłem po raz pierwszy mój kocioł. Wszystko odbyło się bez niespodzianek. Jedynie co mnie zaniepokoiło to niewielka lość wody która pojawiła się pod kotłem. Czy mam się tym przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm38 15.06.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Druga niejasna historia to dym w podajniku?? Czy tak ma być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.06.2012 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Druga niejasna historia to dym w podajniku?? Czy tak ma być ?? Woda to efekt wypocenia się kotła,zawsze tak jest przy nowym kotle,musi się wypocić. Dym w koszu zasypowym? No niestety tego nie unikniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 25.06.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 - pompa podłogowa – funkcja ogrzewania podłogowego.Wymagany jest czujnik temp. Podłaczony pod zaciski: Czujnikpodłogówki. Gdzie najlepiej umieścić czujnik temperatury do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.06.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Może to głupio zabrzmi ale w pomieszczeniu gdzie jest podłogówka.Tak jak wszystkie czujniki nie wstawiaj go tam gdzie będzie narażony na jakieś gwałtowne zmiany temp. np. otwierane okna, przeciągi, 40-to calowa plazma w pobliżu.Jakieś zaciszne miejsce, na wysokości 1,5 do 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 26.06.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 i tak zrobiłem ale przyszli panowie z firmy która miała robić podłogówkę i powiedzieli to jest źle i że czujnik należy umieścić w rozdzielaczu ponieważ sterownik ecoal steruje temperaturą wody a nie temperaturą powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.06.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 i tak zrobiłem ale przyszli panowie z firmy która miała robić podłogówkę i powiedzieli to jest źle i że czujnik należy umieścić w rozdzielaczu ponieważ sterownik ecoal steruje temperaturą wody a nie temperaturą powietrza. Od temp. wody to jest czujnik CO i czujnik temp. wody w bojlerze. Czujnik zewnętrzny, wewnętrzny i podłogówki odczytują temp. powietrza i na podstawie tego pomiaru sterują pracą pomp i po częsci programatorów. Nie wpuszczaj więcej debili do domu. Może bardzo brutalnie ale tak radzę. albo niech się podszkolą trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 i tak zrobiłem ale przyszli panowie z firmy która miała robić podłogówkę i powiedzieli to jest źle i że czujnik należy umieścić w rozdzielaczu ponieważ sterownik ecoal steruje temperaturą wody a nie temperaturą powietrza. To wg instalatora jaką ustawisz temp na rozdzielaczu? Ustawiając 30deg pompa ta nigdy podłogi nie zagrzeje bo jak tylko rozdzielacz dostanie taką temp to pompa się wyłączy a to trwa naprawdę chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarface26 27.06.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Kilka pytań: 1. Czy jeżeli kupię sam kocioł bez usługi montażu to gwarancja będzie ważna?? Oczywiście zakładając, że montaż będzie zgodny ze sztuką i instrukcją 2. Czy podczas spalania na ruszcie dodatkowym sterownik można ustawić aby działało sterowanie pompami oraz wentylator ale bez podajnika? Czy ten ruszt jest tylko bajerem i lepiej na niego nie liczyć czy faktycznie można na nim np grzać wodę w lato lub podpalać w okresach przejściowych? Jaka jest powierzchnia rusztu awaryjnego w przypadku modelu eko+10 i 16, czy różnią się znacząco? 2. Domek 122 m2 pow. całkowitej, 88 żeliwnych żeberek z termostatami + grzejnik łazienkowy i 3 m2 podłogówki. Okna, drzwi nowe, mur 3w: pustak szlakowy - styropian - pustak szlakowy, strop lany ocieplony styropianem 2x5 cmOgniwo Eko Plus 10 czy 16?? z góry dzięki za odp pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziaj 27.06.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ja jeszcze mam pytanie czy kocioł dostępny tylko ze sterownikiem ecoal czy można dokupić inny? Troszkę się obawiam tego sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.06.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ja jeszcze mam pytanie czy kocioł dostępny tylko ze sterownikiem ecoal czy można dokupić inny? Troszkę się obawiam tego sterownika To może dopisz czego się obawiasz ? bo ja to bardziej obawiam się tego, co będzie jak kupisz inny sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriejew 27.06.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Przebrnąłem przez ten wątek i w zasadzie jestem zdecydowany na zakup kotła OE+. Nie mogę zdecydować się tylko czy 10 kW, czy 16 kW. Próbowałem sprawdzić poprzez podany wcześniej kalkulator zapotrzebowanie budynku na ciepło i muszę przyznać, że się poddaję.Mam więc to samo pytanie co większość: Jaka moc kotła?Dom z użytkowym poddaszem o powierzchni 140 m2 (temperatura wewnątrz 24 oC - żona jest ciepłolubna) + piwnica 80 m2 (temp. 15 oC), ściany z betonu komórkowego 24 cm + 12 cm styropianu, strop płyta g-k + wełna 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.06.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Nie obawiaj się eCoala.Od tego sezonu będziesz miał różne możliwości sterowania kotłem do wyboru.Co do wielkości kotła to czy 10 czy 12kW to są one bardzo zbliżone tylko producenci je znamionują każdy inaczej.Kwestia tylko wyboru jaki.U mnie możesz zamówić Ogniwo np z bruli.pl.to jedyny wyjątek gdzie cena za kocioł się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.07.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Kilka pytań: 1. Czy jeżeli kupię sam kocioł bez usługi montażu to gwarancja będzie ważna?? Oczywiście zakładając, że montaż będzie zgodny ze sztuką i instrukcją 2. Czy podczas spalania na ruszcie dodatkowym sterownik można ustawić aby działało sterowanie pompami oraz wentylator ale bez podajnika? Czy ten ruszt jest tylko bajerem i lepiej na niego nie liczyć czy faktycznie można na nim np grzać wodę w lato lub podpalać w okresach przejściowych? Jaka jest powierzchnia rusztu awaryjnego w przypadku modelu eko+10 i 16, czy różnią się znacząco? 2. Domek 122 m2 pow. całkowitej, 88 żeliwnych żeberek z termostatami + grzejnik łazienkowy i 3 m2 podłogówki. Okna, drzwi nowe, mur 3w: pustak szlakowy - styropian - pustak szlakowy, strop lany ocieplony styropianem 2x5 cm Ogniwo Eko Plus 10 czy 16?? z góry dzięki za odp pozdrawiam Michał 1-Pieczątka by się przydała. 2-To jest ruszt awaryjny a nie dodatkowy,jego w kotle z podajnikiem nie powinno być w ogóle. Można przepalać ale trzeba zdemontować czujnik temp spalin. Automat służy do pracy automatycznej więc dokładając drewna i tak będziesz nad kotłem stał bo kto to drewno dorzuci a jak tam będziesz to spalisz je w trybie ręcznym. 3-Na ten metraż 10kW jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.07.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Przyznam szczerze że o pieczątce rok temu nikt nic nie mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.07.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Przyznam szczerze że o pieczątce rok temu nikt nic nie mówił... Przezorny zawsze ubezpieczony Są klienci ,którzy sami kotły instalują bez pieczątek i problemów z tym nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts