Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość w84u
proszę o więcej szczegółów.

Jeśli chodzi o palnik BURNER-S czy nie ma problemów ze szczelnością powietrzną pomiędzy ogniwami palnika. Jest on przecież poskręcany chyba z 4 ogniw i jakoś uszczelniany. Czy uszczelnienie wytrzyma długo wysoką temperaturę w palniku i powietrze z wentylatora zamiast na palenisko będzie trafiać np. w popielnik?

Jeśli chodzi o sam wymiennik to czy czyszczenie wąskich kanałów tego pieca nie jest zbyt uciążliwe i niewygodne. W końcu kanały pionowe nie są łatwo dostępne.

Interesuje mnie również czy palnik ten spala dobrze owies albo pelet i czy nie ma poważnego ryzyka cofnięcia się płomienia do zasobnika ponieważ nie ma w nim zabezpieczenia zalewowego

Powiedz mi w4, jaki powód, poza potrzebą samogwałtu jest, aby palić owsem, którego cena w skupie oscyluje w granicach 700 zł przy wartości opałowej 17MJ (co daje 44.8 zł za MJ) lub peletem w cenie 850 do 1000 za tonę i wartości opałowej 18MJ (45zł za MJ) skoro można zakupić groszek w cenie w najgorszym wypadku nieco ponad 30 zł za MJ ? Jeżeli chodzi o palnik (burner-s), nie stwierdziłem u siebie, ani nikt z użytkowników na forach dotychczas nieszczelności nie zgłosił, elementy palnika są żeliwne, szlifowane i mało podatne na deformacje. Pelet/owies doskonale pali się w mieszankach z groszkiem.. Pozdrawiam ;)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może przekona Cie to, ...

...

Oczywiście jeśli lubisz, możesz palić pelletem na swoje ryzyko.

Producent kotłów musi dać strażaka.

:jawdrop:

Co prawda nie palę pelletem czy owsem i nie mam tego palnika ani tego kotła ...

...

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Może przekona Cie to, że taki jest przepis. Nie pytaj mnie, który - nie wiem.

Oczywiście jeśli lubisz, możesz palić pelletem na swoje ryzyko.

Producent kotłów musi dać strażaka.

Gdyby kocioł Ogniwo Eko nie spełniał norm ani przepisów to zniknął by z rynku albo montowano by strażaka.

Widocznie spełnia wszystkie przepisy bezpieczeństwa.

Do pelletu służy podajnik pelletowy !!!

Czy wszystkie kotły z podajnikiem mają strażaka?

Jeszcze nikt nie napisał ,że jakieś zabezpieczenie nie zadziałało na kotle z eCoalem prawidłowo.

Przynajmniej ja o takim przypadku nie słyszałem.

Edytowane przez minertu

Mówiąc dokładnie - palnik Burner-S może spalać pelet poprawnie. Także co najmniej kilka innych palników retortowych może to robić poprawnie.

Natomiast kocioł Ogniwo Eko Plus (i szereg innych kotłów retortowych) nie jest przystosowany do spalania pelet. A mówiąc jeszcze dokładniej - podajniki tych kotłów (nie palniki) nie są przystosowane do trwałego zasilania palników samym peletem.

Dokładnie. Jest między nami zgoda i nić porozumienia...

Powiedz mi w4, jaki powód, poza potrzebą samogwałtu jest, aby palić owsem, którego cena w skupie oscyluje w granicach 700 zł przy wartości opałowej 17MJ (co daje 44.8 zł za MJ) lub peletem w cenie 850 do 1000 za tonę i wartości opałowej 18MJ (45zł za MJ) skoro można zakupić groszek w cenie w najgorszym wypadku nieco ponad 30 zł za MJ ? Jeżeli chodzi o palnik (burner-s), nie stwierdziłem u siebie, ani nikt z użytkowników na forach dotychczas nieszczelności nie zgłosił, elementy palnika są żeliwne, szlifowane i mało podatne na deformacje. Pelet/owies doskonale pali się w mieszankach z groszkiem.. Pozdrawiam ;)

Jaki powód zaraz wyjaśnię ale najpierw muszę przyznać Ci rację. Zgadzam się z tobą w 100% może tylko jednostki GJ z MJ zamieniłeś ale ok. Jednak owies można kupić dużo taniej i z popiołem mniejszy problem. U mnie jak w okolicy powiedziałem w ubiegłym roku, że chcę kupić owies po 500 zł/t przy teoretycznie cenie skupu w granicach 800zł która teoretycznie jest na skupie to było sporo chętnych do sprzedaży i jeszcze oferowali workowanie i przechowywanie u siebie a nawet dowożenie wedle potrzeb. Wspomnę też że chyba 3 -4 lata temu owies można było kupić po około 250 zł workowany i kto wie czy znowu tak nie będzie. I właśnie to jest mój powód pytania

Pozdrawiam Serdecznie

Do minertu

Czy mógłbyś przybliżyć jakie większe możliwości sterowania kotłem będą dostępne od tego sezonu?

Takie jak dotychczas czyli praca automatyczna.

Z nowości dojdzie (jeszcze pod znakiem zapytania) to co w bruli.pl czyli nastawy ręczne oraz praca półautomatyczna z wyborem zakresu mocy.

Panowie specjaliści . . .

. . . dzisiaj dojechał do mnie kociołek OEP 16KW.

Trochę sobie poczytałem instrukcję użytkowania i mam pare pytań amatora:

-Bojler do CWU będzie koło pieca około 1m czy będzie dobrze pracować także jako zabezpieczenie temperatury powrotu czy może zastosować oddzielną pompe mieszającą?

-Zarówno producent kociołka jak i sterownika zaleca stosowanie czujnika temperatury zewnętrznej i wewnętrznej do sterowania temperaturą kotła. Miałem pomysły inne: zawór czterodrożny, siłownik, sterownik, termostaty grzejnikowe itp. a tu proszę gotowe rozwiązanie aby tylko dwa czujniki i po problemie kociołek sam się steruje. Tylko co z temperaturą zalecaną przez wszystkich 60-70 stopni non-stop ?

Nigdzie w instrukcji nie znalazłem jaką temperature na kociołku zaleca producent zarówno zasilanie jak i powrót

-będzie też odejście zasilanie-powrót na domek gospodarczy z pompą sterowaną termostatem włącz/wyłącz. Czy nie będzie to zakłucać pracy pieca gdy pompa się włączy i pójdzie na powrót chłodna woda? A może jakieś inne sterowanie?

Edytowane przez Hasolo

ZawiJan, właśnie pod wpływem tego artykułu zdecydowałem się pozostawić sterowanie całym ogrzewaniem sterownikowi kotła na podstawie czujników temp. zewn/wewn. Piec 16 kw będzie miał do ogrzania około 200m2 więc te niskie temperatury będą raczej rzadkością. Nawet w lecie sam bojler to temperatura około 50 na wejściu a stoi koło pieca więc prawie tyle samo na powrocie.

W domku gospodarczym obie pompy CO i CWU podepnę pod sterownik pieca żeby chodziły wszystkie równolegle co chyba powinno załatwić sprawę poszarpanych wykresów.

Dobry będzie taki schemat instalacji?

Instalacja CO i CWU poprawka.jpg

witam mam zamiar kupic kociol eko plus 16 ale chcialbym w nim palic miałem z kopalni czy to sie nadaje takie paliwo?,bo widzialem ze sa na aukcjach jakis mial eko pali ktos miałem?dom 150m2 sciany winerberger25+15 steropian , dach welna 20cmm. ile szacunkowo spali sie opalu rocznie...pozdrawiam

-Bojler do CWU będzie koło pieca około 1m czy będzie dobrze pracować także jako zabezpieczenie temperatury powrotu czy może zastosować oddzielną pompe mieszającą?

-

U mnie się to sprawdza, zasobnik cwu też mam w odległości ok. 1m od kotła.

U Ciebie może taki układ dodatkowo stabilizować pracę kotła po załączeniu pompy na domek gospodarczy.

BARTRSL - tu masz wątek o zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&p=5041742&viewfull=1#post5041742 to możesz sobie porównać a tu masz moje notowania z ostatnich trzech lat http://www.czp.pl/cieplnik/index.php .

Wynika z tego, że jak dom Ci się już wygrzeje to powinno Ci starczać 2 tony ekogroszku z kawałkiem. W pierwszą zimę na pewno spalisz więcej. :)

CZP01 dzieki z a link. chodzi mi jeszcze o 1 do takiego domu http://www.z500.pl/projekt/Z126,Wspolczesny-projekt-domu-z-poddaszem-oryginalnym-wykuszem-i-garazem.html chcialbym piec ogniwo eko plus tylko niewiem czy 10 czy 16.......? caly dol w podlogowce.w jakim stopniu wplwa podlogowka na zuzycie wegla?