minertu 11.08.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No to gadaj co i jak? Sprawdza się to czy nie? Polecasz? Sprawdza,po to to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Sprawdza,po to to jest.Nic dodać, nic ująć. Sprawdza się jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.08.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Zapomniałem dodać - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w4 11.08.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Dzisiaj odwiedziłem wszystkie okoliczne hipermarkety w poszukiwaniu rur spalinowych fi 140 do OE+ i mają albo 130 albo 150. Muszę podłączyć OE+ czopuch ma wylot fi 140 z kominem ceramicznym fi 200. Powiedzcie gdzie kupiliście swoje rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 12.08.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Nic dodać, nic ująć. Sprawdza się jak diabli W takim razie przed pompę CO montuje elektrozawór pod jeden kabel z pompą aby grawitacja nie psuła sterowania i mam nadzieję że będzie hulać. Jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil79 12.08.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam serdecznie,Panowie,Jestem nowym użytkownikiem forum i poszukuję porady.Szukam pomocy przy wyborze pieca do ogrzewania nowego budynku. Ściany zewnętrzne pustak max 29cm +15 cm styropianu, sufit poddasza 28cm wełny. Powierzchnia użytkowa ok 150 m2. Piec będzie znajdował się w kotłowni która jest w obrębie budynku i zależy mi aby był w miarę cichy. W chwili obecnej waham się między Sztokerem mini 15kW a Ogniwo eko plus 16kW. Sztoker to nowy piec ale zachwalany jest jako cichy ma jednak bardzo mały ruszt awaryjny natomiast Ogniwo oglądałem i podoba mi się jego wykonanie ale nie wiem jak z jego kulturą pracy (głośność). Proszę o Wasze rady i spostrzeżenia. PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.08.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jak jest za cichy to tez nie dobrze bo przynajmniej masz pewność ,że z nim wszystko jest ok.Sztoker chyba mało znany kocioł.System podawania ma praktycznie taki sam jednak inne palenisko.Cichość podajnika zależy głównie od twardości i granulacji paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.08.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 W takim razie przed pompę CO montuje elektrozawór pod jeden kabel z pompą aby grawitacja nie psuła sterowania i mam nadzieję że będzie hulać. Jak diabli Zamiast tego elektrozaworu który cały czas będzie pożerał prąd wstaw zawór zwrotny, to załartwi aby ci grawitacja nie psuła. I nie pożera prądu I chodzi jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.08.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zamiast tego elektrozaworu który cały czas będzie pożerał prąd wstaw zawór zwrotny, to załartwi aby ci grawitacja nie psuła. I nie pożera prądu I chodzi jak diabli Nie w każdym przypadku po zastosowaniu zwrotnego grawitacja nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.08.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Nie w każdym przypadku po zastosowaniu zwrotnego grawitacja nie zadziała. Ale on pisze W takim razie przed pompę CO montuje elektrozawór pod jeden kabel z pompą aby grawitacja nie psuła sterowania i mam nadzieję że będzie hulać. Jak diabli Ja to tak zrozumiałem Dlatego ten zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.08.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Elektro zawór zadziała wtedy jak uruchomi się pompa CO .Jak pompa jest wyłączona to obieg pompowy zostaje przez elektrozawór zamknięty.Jednak przy zastosowaniu zaworu zwrotnego cisnienie może byc takie ,że przebije nam grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.08.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Elektro zawór zadziała wtedy jak uruchomi się pompa CO .Jak pompa jest wyłączona to obieg pompowy zostaje przez elektrozawór zamknięty. Z tym się zgodzę bo sam myślałem o takim podłączeniu. Jednak przy zastosowaniu zaworu zwrotnego cisnienie może byc takie ,że przebije nam grawitacyjnie. A to mnie trochę dziwi bo prędzej woda pójdzie w drugą stronę skoro dostanie opór od zwrotnego. Teraz zależy gdzie on będzie, na zasilaniu czy na powrocie i w którą stronę pójdzie trochę gorącej wody Jeszcze jedno, wcale bym się nie przejmował takimi ciśnieniami które mają przejść przez zwrotny, jeżeli jest sprawny i nie jakaś chińszczyzna to prędzej zabezpieczenia ciśnieniowe puszczą niż ten zwrotny. Pozostaje jeszcze naczynie wyrównawcze lub przeponowe w zależności jaka to instalacja. Prędzej zadziała sterownik lub wygaśnie w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 12.08.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 U mnie pompa i ten zawór musi być na powrocie bo na zasilaniu mam naczynie wyrównawcze dwa piętra wyżej.Też jakoś nie mam przekonania do elektrozaworów więc może zwykły zawór zwrotny sprężynowy?Grawitację powinien zatrzymać tylko czy pompa da sobie z nim radę?Taki będzie dobry? http://pompy.jack.pl/Zawor-zwrotny-sprezynowy--mosiezny-1-EUROPA---ITAP;s,karta,id,P02317 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 13.08.2012 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 U mnie pompa i ten zawór musi być na powrocie bo na zasilaniu mam naczynie wyrównawcze dwa piętra wyżej. Też jakoś nie mam przekonania do elektrozaworów więc może zwykły zawór zwrotny sprężynowy? Grawitację powinien zatrzymać tylko czy pompa da sobie z nim radę? Taki będzie dobry? http://pompy.jack.pl/Zawor-zwrotny-sprezynowy--mosiezny-1-EUROPA---ITAP;s,karta,id,P02317Właśnie takie mam w swojej instalacji. Jest trochę ta moja instalacja rozbudowana, założonych takich zaworów mam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 System podawania ma praktycznie taki sam jednak inne palenisko. Cichość podajnika zależy głównie od twardości i granulacji paliwa. Tu się trochę mylisz..., bo zależy też od sposobu podawania i wychodzenia paliwa do strefy spalania. System podawania na palenisko w żadnym wypadku nie jest taki sam. Sztoker pracuje ciszej, bo nie zagęszcza paliwa, on je przesuwa w poziomie, jego opory pracy są mniejsze i pracuje od tych palników dużo ciszej. W stosunku do ekoenergii, czy brucera (gdzie paliwo jest wypulchniane przeciwzwojem, co wiąże się z inna głośnością pracy oraz większymi oporami) Na tym i innych wątkach dotyczących brucerów, ekoenergii itd. niejednokrotnie użytkownicy pisali o głośniejszym chrupaniu a koledze zależy na cichej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mowa o podawaniu paliwa do paleniska.Najczęściej chrupie podczas podawania a nie wypiętrzania.Najbardziej w miejscu zsypu pomiędzy podajnikiem a koszem zasypowym zanim paliwo się ułoży w ślimaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.08.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mi bardziej zależało by na grzaniu i na mniejszym zużyciu opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 13.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) ,,,, Na tym i innych wątkach dotyczących brucerów, ekoenergii itd. niejednokrotnie użytkownicy pisali o głośniejszym chrupaniu a koledze zależy na cichej pracy. Wypadało by dodać, że w zamian za mniejszą ilość decybeli otrzyma większą ilość niedopalonych gazowych produktów termicznego rozkładu węgla. W palnikach gdzie paliwo podawane jest zgodnie z kierunkiem rozwoju procesu spalania, gazy i pary zawsze przechodzą poprzez warstwę żaru, dzięki temu mają wyższą temperaturę i są dobrze wymieszane z powietrzem. (spalanie kinetyczne) W palniku Sztoker proces spalania przebiega głównie poziomo. Więc lotne produkty odgazowywania węgla ulatują do komory dopalającej obok żarzącego się węgla. Tak ja to widzę. Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mi bardziej zależało by na grzaniu i na mniejszym zużyciu opału. Więcej na tym wątku nie będę pisał o Sztokerze, uważam jednak,że skoro nie znasz tego kotła, to zamiast podawać informacje mijające się z faktami, warto kolegę odesłać w konkretne miejsce. Kocioł ma badania i osiąga wysokie sprawności, co każdy może sprawdzić przy odrobinie chęci i braku złośliwości. Andrzeju w "brucerowatych" opał napowietrzany jest bokami a w Sztokerze od spodu. Sztoker podaje ciszej od stosowanych przez ogniwo ale też przez nas palników żeliwnych i nie widzę powodu do dyskusji w tym temacie. Zobacz kolegę z jednego wątku, który pisał,że palik słyszy na piętrze. A tutaj kolega ma za ścianę kotłowni pomieszczenia mieszkalne. Cos mi tutaj Henrym Fordem pachnie,że wszystkie kolory można wybrać, pod warunkiem,że będą to czarne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.08.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Wypadało by dodać, że w zamian za mniejszą ilość decybeli otrzyma większą ilość niedopalonych gazowych produktów termicznego rozkładu węgla. W palnikach gdzie paliwo podawane jest zgodnie z kierunkiem rozwoju procesu spalania, gazy i pary zawsze przechodzą poprzez warstwę żaru, dzięki temu mają wyższą temperaturę i są dobrze wymieszane z powietrzem. (spalanie kinetyczne) W palniku Sztoker proces spalania przebiega głównie poziomo. Więc lotne produkty odgazowywania węgla ulatują do komory dopalającej obok żarzącego się węgla. Tak ja to widzę. Hmm... A jak - Twoim zdaniem - odczuje to użytkownik? Sprawność kotła jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts