minertu 16.08.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Myślę, że najwięcej wody powstaje, gdy gorące powietrze styka się z zimną powierzchnią ślimaka. Najczęściej ślimaki korodują zaraz przy palniku. Dlaczego, niech wyjaśniają Badacze . U nas to zjawisko zniknęło. Tyle,że w tych kotłach to powietrze ze ślimakiem się nie styka,co innego różnica temperatur pomiędzy komorą spalania (tam znajduje się palnik) a koszem zasypowym (tam znajduje się część podajnika) to przeważnie w tej części dochodzi do korozji podajników ślimakowych stalowych. Przyczyną tego zjawiska jest mokry , wilgotny opał a jak wiemy ma być suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.08.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 To nie ma sensu. Jako elektronik nie musisz tego wiedzieć. Ale czy musisz pisać o tym, o czym nie wiesz? Irytujesz mnie z wielu powodów. A Ty mnie nie irytujesz wcale. Pomimo tego, że dużo piszesz o tym, czego nie wiesz. Chociaż - Twoim zdaniem - wiesz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarface26 20.08.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 obawiam się krótkiej (4 letniej) gwarancji, w związku z tym pytanie do użytkowników:widzicie już jakieś skutki eksploatacji zwiastujące potencjalne awarie lub rychłe zakończenie życia poszczególnych elementów pieca? Najbardziej oczywiście chodzi mi o korozję płaszcza, resztę można reanimować lub wymieniać bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.08.2012 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 obawiam się krótkiej (4 letniej) gwarancji, w związku z tym pytanie do użytkowników: widzicie już jakieś skutki eksploatacji zwiastujące potencjalne awarie lub rychłe zakończenie życia poszczególnych elementów pieca? Najbardziej oczywiście chodzi mi o korozję płaszcza, resztę można reanimować lub wymieniać bez problemu. Nie.Zastosuj zawór mieszający 4D i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Nie.Zastosuj zawór mieszający 4D i po kłopocie. Lub pompka mieszająca, ewentualnie jak bojler blisko kotła możesz wykorzystać pompkę CWU jako CWU+mieszająca do ochrony powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 21.08.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A czy 50 stopni na kociołku to dobra temperatura?Oczywiście w parze z pompką mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.08.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A czy 50 stopni na kociołku to dobra temperatura? Oczywiście w parze z pompką mieszającą. Dobra ale to zależy co chcesz nią osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 21.08.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Czytam to forum od dłuższego czasu. Mój przypadek jest szczególny.Posiadam dom z 2001 r, o pow. 190 m.kw (145 m.kw. parter i 50 m.kw. pietro), budowany w technologii thermodom, dodatkowo ocieplony styropianem(razem 13 cm) podczas tynkowania z zewnątrz, bez podpiwniczenia. Do tej pory ogrzewałem się gazem ziemnym (piec OCEAN i grzejniki aluminiowe, bez podłogówki) + kominek (nie mam rozprowadzania ciepła, ogrzewam nim tylko salon, ok.40 m.kw.). Moje roczne zużycie kształtuje się na poziomie - gaz ok.2000 zł., drzewo do kominka ok 2000 zł. Komfort cieplny mam tylko w salonie od palenia się w kominku. W innych pomieszczeniach utrzymuję temp. 17 - 20 C - grzeje piec gazowy. Mógłbym ''podgonić'' temperaturę grzania piecem gazowym, jednak koszty grzania byłyby dużo wyższe (wypraktykowałem to już po kilku sezonach grzewczych). Jednak najważniejszym czynnikiem zmiany sposobu ogrzewania jest uciążliwość obsługi kominka i duży brud/kurz przy jego obsłudze. Przy drzewie do kominka muszę dużo się ''narobić'' , transport , składowanie i dostarczanie do kominka. Dochodzimy z żoną do 60 - ki i po prostu brakuje już sił na przygotowanie opału i sprzątanie po paleniu w kominku. Doszliśmy do wniosku, że chyba lepszym wyborem będzie ogrzewanie na węgiel, tym bardziej, że technologia ta już jest w miarę ekologiczna, a my mieszkamy na Śląsku gdzie z opałem nie ma żadnego kłopotu.Dodam jeszcze, że nie posiadam kotłowni jako takiej, ale mogę zaadoptować miejsce w garażu przydomowym, ok 3 x 5 m.kw. Jest tutaj możliwość wpięcia się do instalacji C.O. Nie mam też komina do odprowadzania spalin w tym miejscu ale mogę go zbudować (system kominowy). Nie wiem tylko czy lepiej zbudować taki komin w środku garażu, czy na zewnątrz, za ścianą.Szukam opinii i pomocy w wyborze wielkości pieca (moc), może konkretnego modelu oraz uwag na ten temat.za wszelkie sugestie i porady już dziękujeRyszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.08.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 No na gazie to nikt długo nie ujechał.Komin to jeżeli jest miejsca na tyle to polecam wewnątrz.Obojętnie czy murowany z cegły czy systemowy.Dom dobrze izolowany to polecam coś koło 15kW.Skoro to wątek o Ogniwie to jest to Ogniwo Eko Plus 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.08.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Komin systemowy może być zbudowany spokojnie na zewnątrz, jest ocieplony wewnątrz wełną i nie ma problemu, sam mam przystawiony do pomieszczenia gospodarczego od zewnątrz ale jak jest miejsce to można postawić wewnątrz jak pisze minertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 22.08.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 witamTak też myślałem o mocy tego kotła 16KW. Poczyniłem już przygotowania do jego zakupu (7500 zl). Teraz tylko wybór komina systemowego i od września montaż. Nie mogę tylko zdecydować się, jaki model wybrać, podajnik z lewej, czy z prawej strony. Mam ten garaż dwustanowiskowy, i po lewo stoi samochód, a po prawo będzie właśnie ten piec. Na montaż (komina jeśli będzie w środku), i pieca mam więc 3 metry długości. Jak to widzicie?W załączeniu tak na szybko rys. http://robus2000.wrzuta.pl/obraz/44lRSqpcprH/garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.08.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 witam Tak też myślałem o mocy tego kotła 16KW. Poczyniłem już przygotowania do jego zakupu (7500 zl). Teraz tylko wybór komina systemowego i od września montaż. Nie mogę tylko zdecydować się, jaki model wybrać, podajnik z lewej, czy z prawej strony. Mam ten garaż dwustanowiskowy, i po lewo stoi samochód, a po prawo będzie właśnie ten piec. Na montaż (komina jeśli będzie w środku), i pieca mam więc 3 metry długości. Jak to widzicie? W załączeniu tak na szybko rys. http://robus2000.wrzuta.pl/obraz/44lRSqpcprH/garaz Weź po lewej.Wtedy nawet jak auto tam będzie stać to masz lepszy dostęp do drzwiczek. Zapytaj sprzedawcę,czy w razie "W" jest w stanie ci jakoś pomóc.Oszczędzasz aż 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Tak samo koledze doradziłem. No czasami tak bywa że kupuje się 100 czy 200 złotych taniej a pomocy szuka na forach bo sprzedawca wziął już pieniądze a o kotle wie tyle że w danej chwili ten jest najlepszy bo akurat klient o niego pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 22.08.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Taka ilość czytania jest dla mnie nie do przejścia. Generalnie Ogniwo Eko Plus jest dobrym, wartym polecenia kotłem? Buduję dom parterowy na wsi, stoję przed decyzją, co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 To jeden z kilku dobrych kotłów, zależy czego od niego oczekujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 22.08.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 No i jeszcze jedna ważna sprawa. Jakie są wymagania odnośnie komina ? Buduję prefabrykowane IBF fi 200, ale jest problem z wysokością. Dom w części garażowej jest niższy, niż w mieszkalnej, dach ma spadek 25 stopni. Nie mogę za wysoko wynieść komina , w zasadzie może mieć 5m, po konsultacji z producentem może się uda zrobić 6m. Dodam wspomagacz ciągu spalin, ale czy to wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 22.08.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Buduję Jaskółkę II, 163 m2 powierzchni mieszkalnej, razem z częścią gospodarczą 230. Bardzo dobrze go zaizoluję, wentylacja będzie mechaniczna z rekuperatorem i glikolowym GWC. Oczekuję od kotła dobrej sprawności, bezawaryjności i możliwości zastosowania paliw zastępczych. 25 kW to za dużo, ale nie ma kotłów 20 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Kolego mogę ci powiedzieć i uspokoić co do wysokości komina mam ceramika fi 200 i 5m wysokości. Jeśli byłby jakiś problem na pewno już bym o tym wiedział ponieważ palę w kotle z podajnikiem już 5-ty sezon non-stop czyli lato-zima.Jeśli domek dobrze izolujesz to nie szukałbym bym większego kotła jak w przedziale 15 do 17kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Skrobnąłem ci co nieco na priva, w razie czego pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.08.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Buduję Jaskółkę II, 163 m2 powierzchni mieszkalnej, razem z częścią gospodarczą 230. Bardzo dobrze go zaizoluję, wentylacja będzie mechaniczna z rekuperatorem i glikolowym GWC. Oczekuję od kotła dobrej sprawności, bezawaryjności i możliwości zastosowania paliw zastępczych. 25 kW to za dużo, ale nie ma kotłów 20 kW. Są kotły 20kW ale i taki będzie za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts