Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę, że najwięcej wody powstaje, gdy gorące powietrze styka się

z zimną powierzchnią ślimaka. Najczęściej ślimaki korodują zaraz

przy palniku.

Dlaczego, niech wyjaśniają Badacze :-). U nas to zjawisko zniknęło.

Tyle,że w tych kotłach to powietrze ze ślimakiem się nie styka,co innego różnica temperatur pomiędzy komorą spalania (tam znajduje się palnik) a koszem zasypowym (tam znajduje się część podajnika) to przeważnie w tej części dochodzi do korozji podajników ślimakowych stalowych.

Przyczyną tego zjawiska jest mokry , wilgotny opał a jak wiemy ma być suchy.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

obawiam się krótkiej (4 letniej) gwarancji, w związku z tym pytanie do użytkowników:

widzicie już jakieś skutki eksploatacji zwiastujące potencjalne awarie lub rychłe zakończenie życia poszczególnych elementów pieca?

Najbardziej oczywiście chodzi mi o korozję płaszcza, resztę można reanimować lub wymieniać bez problemu.

obawiam się krótkiej (4 letniej) gwarancji, w związku z tym pytanie do użytkowników:

widzicie już jakieś skutki eksploatacji zwiastujące potencjalne awarie lub rychłe zakończenie życia poszczególnych elementów pieca?

Najbardziej oczywiście chodzi mi o korozję płaszcza, resztę można reanimować lub wymieniać bez problemu.

Nie.Zastosuj zawór mieszający 4D i po kłopocie.

Czytam to forum od dłuższego czasu. Mój przypadek jest szczególny.

Posiadam dom z 2001 r, o pow. 190 m.kw (145 m.kw. parter i 50 m.kw. pietro), budowany w technologii thermodom, dodatkowo ocieplony styropianem(razem 13 cm) podczas tynkowania z zewnątrz, bez podpiwniczenia. Do tej pory ogrzewałem się gazem ziemnym (piec OCEAN i grzejniki aluminiowe, bez podłogówki) + kominek (nie mam rozprowadzania ciepła, ogrzewam nim tylko salon, ok.40 m.kw.). Moje roczne zużycie kształtuje się na poziomie - gaz ok.2000 zł., drzewo do kominka ok 2000 zł. Komfort cieplny mam tylko w salonie od palenia się w kominku. W innych pomieszczeniach utrzymuję temp. 17 - 20 C - grzeje piec gazowy. Mógłbym ''podgonić'' temperaturę grzania piecem gazowym, jednak koszty grzania byłyby dużo wyższe (wypraktykowałem to już po kilku sezonach grzewczych). Jednak najważniejszym czynnikiem zmiany sposobu ogrzewania jest uciążliwość obsługi kominka i duży brud/kurz przy jego obsłudze. Przy drzewie do kominka muszę dużo się ''narobić'' , transport , składowanie i dostarczanie do kominka. Dochodzimy z żoną do 60 - ki i po prostu brakuje już sił na przygotowanie opału i sprzątanie po paleniu w kominku. Doszliśmy do wniosku, że chyba lepszym wyborem będzie ogrzewanie na węgiel, tym bardziej, że technologia ta już jest w miarę ekologiczna, a my mieszkamy na Śląsku gdzie z opałem nie ma żadnego kłopotu.

Dodam jeszcze, że nie posiadam kotłowni jako takiej, ale mogę zaadoptować miejsce w garażu przydomowym, ok 3 x 5 m.kw. Jest tutaj możliwość wpięcia się do instalacji C.O. Nie mam też komina do odprowadzania spalin w tym miejscu ale mogę go zbudować (system kominowy). Nie wiem tylko czy lepiej zbudować taki komin w środku garażu, czy na zewnątrz, za ścianą.

Szukam opinii i pomocy w wyborze wielkości pieca (moc), może konkretnego modelu oraz uwag na ten temat.

za wszelkie sugestie i porady już dziękuje

Ryszard

witam

Tak też myślałem o mocy tego kotła 16KW. Poczyniłem już przygotowania do jego zakupu (7500 zl). Teraz tylko wybór komina systemowego i od września montaż. Nie mogę tylko zdecydować się, jaki model wybrać, podajnik z lewej, czy z prawej strony. Mam ten garaż dwustanowiskowy, i po lewo stoi samochód, a po prawo będzie właśnie ten piec. Na montaż (komina jeśli będzie w środku), i pieca mam więc 3 metry długości. Jak to widzicie?

W załączeniu tak na szybko rys. http://robus2000.wrzuta.pl/obraz/44lRSqpcprH/garaz

witam

Tak też myślałem o mocy tego kotła 16KW. Poczyniłem już przygotowania do jego zakupu (7500 zl). Teraz tylko wybór komina systemowego i od września montaż. Nie mogę tylko zdecydować się, jaki model wybrać, podajnik z lewej, czy z prawej strony. Mam ten garaż dwustanowiskowy, i po lewo stoi samochód, a po prawo będzie właśnie ten piec. Na montaż (komina jeśli będzie w środku), i pieca mam więc 3 metry długości. Jak to widzicie?

W załączeniu tak na szybko rys. http://robus2000.wrzuta.pl/obraz/44lRSqpcprH/garaz

Weź po lewej.Wtedy nawet jak auto tam będzie stać to masz lepszy dostęp do drzwiczek.

Zapytaj sprzedawcę,czy w razie "W" jest w stanie ci jakoś pomóc.Oszczędzasz aż 60zł.:lol2:

No i jeszcze jedna ważna sprawa. Jakie są wymagania odnośnie komina ? Buduję prefabrykowane IBF fi 200, ale jest problem z wysokością. Dom w części garażowej jest niższy, niż w mieszkalnej, dach ma spadek 25 stopni. Nie mogę za wysoko wynieść komina , w zasadzie może mieć 5m, po konsultacji z producentem może się uda zrobić 6m. Dodam wspomagacz ciągu spalin, ale czy to wystarczy ?

Buduję Jaskółkę II, 163 m2 powierzchni mieszkalnej, razem z częścią gospodarczą 230. Bardzo dobrze go zaizoluję, wentylacja będzie mechaniczna z rekuperatorem i glikolowym GWC. Oczekuję od kotła dobrej sprawności, bezawaryjności i możliwości zastosowania paliw zastępczych. 25 kW to za dużo, ale nie ma kotłów 20 kW.

Kolego mogę ci powiedzieć i uspokoić co do wysokości komina mam ceramika fi 200 i 5m wysokości. Jeśli byłby jakiś problem na pewno już bym o tym wiedział ponieważ palę w kotle z podajnikiem już 5-ty sezon non-stop czyli lato-zima.

Jeśli domek dobrze izolujesz to nie szukałbym bym większego kotła jak w przedziale 15 do 17kW

Buduję Jaskółkę II, 163 m2 powierzchni mieszkalnej, razem z częścią gospodarczą 230. Bardzo dobrze go zaizoluję, wentylacja będzie mechaniczna z rekuperatorem i glikolowym GWC. Oczekuję od kotła dobrej sprawności, bezawaryjności i możliwości zastosowania paliw zastępczych. 25 kW to za dużo, ale nie ma kotłów 20 kW.

Są kotły 20kW ale i taki będzie za duży.