Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! :) zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash:

Domy mamy podobne metrażem tyle,że ocieplenie mam 15cm styro

Kocioł 24kW przewymiarowany!!!

Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! :) zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash:
Max 17kW :)

Koledzy!

instalacja wokół pieca 'się robi'. Mam prośbę o zerknięcie, czy nie widać tu jakichś baboli.

Będę wdzięczny za opinie.

[ATTACH=CONFIG]136131[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]136132[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]136130[/ATTACH]

pozdrawiam

Zdjęcie nr 1

Cofnij trójnik od kotła a kawałek rurki przed powrotem,tam umieścisz czujnik powrotu aby mierzył sumę powrotu.

Minertu - dzięki!

Ten trójnik to powrót z zaworu trójdrożnego jeszcze nie podpięty. Właśnie wczoraj o tym rozmawiałem z hydraulikiem i to samo sugerowałem. Najpierw się ze mną zgodził, ale po namyśle stwierdził, że wtedy czujnik nie będzie mierzył temperatury rzeczywistego powrotu z instalacji a będzie zafałszowany powrotem z zaworu.

Ma rację?

Minertu - dzięki!

Ten trójnik to powrót z zaworu trójdrożnego jeszcze nie podpięty. Właśnie wczoraj o tym rozmawiałem z hydraulikiem i to samo sugerowałem. Najpierw się ze mną zgodził, ale po namyśle stwierdził, że wtedy czujnik nie będzie mierzył temperatury rzeczywistego powrotu z instalacji a będzie zafałszowany powrotem z zaworu.

Ma rację?

Nie ma racji.

Spokojnie - naczynie jest podpięte bezpośrednio. To jedna z trzech rurek idąca do góry - bez żadnych zaworów.

Zawór bezpieczeństwa - masz na myśli przy bojlerze?

rura bezpieczeństwa ma mieć min 28mm i slużyć między innymi do odpowietrzania kotła, u ciebie powstałe bąble pójdą odrazu do pompy CO. Zawór bezp do kotła 1,5 bar w dolnym króćcu.

Tak zamontowany 3d bedzie obniżać temp zasilania instacacji CO poprzez mieszanie zasilania z powrotem, a nie będzie podwyższał temp powrotu. By tak działał musi być montowany za pompą CO.