Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no, u mnie bufora nie będzie, układ otwarty wszędzie, tzn. 220 m2 podłogówka.

Grzeje 240 m2 po podłogach + bojler 200 litrowy - przewymiarowałem znacznie kocioł bo kupiłem 35 kw - zmniejszyłem mu moc montując mniejszy palnik 25 kw. Niestety to też jest za dużo. Kocioł w największe mrozy chodził mi z mocą 10 góra 11 kw - tak że następny kociołek będę mierzył w granicach 12 lub 15 kw i to wszystko :)

Sama powierzchnia budynku to jednak nie wszystko. Trzeba pamiętać o takich czynnikach jak grubość rur, ilość wody w instalacji, wielkość zapotrzebowania budynku na ciepło, preferowane temp wewnątrz . Sam teraz celowałbym w coś w przedziale 17-20kW z palnikiem również o tej mocy.

To też właśnie staram się opierać swoje wyliczenia na tych wszystkich czynnikach, a nie na "fachowcu", który przyjdzie, spojrzy na dom i powie "Panie przy takiej powierzchni to min. 25 KW". Zauważcie, że większość z Was ma przewymiarowane piece, chyba jeszcze nie doczytałem się że ktoś trafił idealnie z kotłem. Chociaż zapewne są takie osoby :) i dlatego piszę na tym forum żeby je znaleść i żeby się pochwaliły.

Pozdrawiam,

memekt

PS. a dzięki forum matematyka zaczyna przechylać szalę na swoją stronę

To też właśnie staram się opierać swoje wyliczenia na tych wszystkich czynnikach, a nie na "fachowcu", który przyjdzie, spojrzy na dom i powie "Panie przy takiej powierzchni to min. 25 KW". Zauważcie, że większość z Was ma przewymiarowane piece, chyba jeszcze nie doczytałem się że ktoś trafił idealnie z kotłem. Chociaż zapewne są takie osoby :) i dlatego piszę na tym forum żeby je znaleść i żeby się pochwaliły.

Pozdrawiam,

memekt

PS. a dzięki forum matematyka zaczyna przechylać szalę na swoją stronę

Zarówno Ja jak kolega Minertu mamy starsze domy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku CZP. Ty pewnie masz nowy domek, wzorcowo ocieplony o znikomym, w porównaniu do np mojego budynku, zapotrzebowania na ciepło. Podejrzewam więc,że po zakupie 16kW po pierwszym sezonie szybko dojdziesz do wniosku, że spokojnie starczyłoby 12kW.

Zarówno Ja jak kolega Minertu mamy starsze domy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku CZP. Ty pewnie masz nowy domek, wzorcowo ocieplony o znikomym, w porównaniu do np mojego budynku, zapotrzebowania na ciepło. Podejrzewam więc,że po zakupie 16kW po pierwszym sezonie szybko dojdziesz do wniosku, że spokojnie starczyłoby 12kW.

Po pierwszym może nie ale przy trzecim sezonie jak dom już będzie wygrzany zapewne masz raję.

Przyjedź do mnie. Pokażę Ci moje 38kW na prawie 300m2.... Szybko się przekonasz, że te 16kW w zupełności będzie wystarczające na Twój metraż. Ja popełniłem podobny błąd i kupiłem piec o zbyt dużej mocy. Teraz odbija się to czkawką. PS. kolega Zbigmaz nie pisze, że ma u siebie w instalacji bufor. Pozdrawiam
Mam bufor, tylko pamiętajcie że jego też trzeba ogrzać. Jednak największa różnica w moim domu a resztą nowych lub trochę starszych jest to że mój budował jakiś Hans w 1933r. Czy wiecie ile kłopotów trzeba pokonać aby to ocieplić? Już trochę ociepliłem ale jeszcze nie do końca. Jak skończę to wystarczy jakieś 10-12kW :)

Najgorsze jest to że jak mi dach robili to kiepsko położyli membranę i teraz na strychu trochę wieje. Chociaż dach mam ocieplony to w czasie największych mrozów w lutym miałem tam temp. tylko 7*C to mówi ile jeszcze roboty do zrobienia.

Jestem zadowolony ze swojego wyboru, i pamiętam minę i zaskoczenie karoki jak usłyszał do jakiego to domu i pamiętam co proponował http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

OEP 16 Kw.

Witam mam mały problem podłączyłem wszystkie czujniki do sterownika i nie mam wskazań czujnika temperatury wewnętrznej nie wiem gdzie jest błąd czujnik oczywiście podłączyłem w odpowiedni port. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

OEP 16 Kw.

Witam mam mały problem podłączyłem wszystkie czujniki do sterownika i nie mam wskazań czujnika temperatury wewnętrznej nie wiem gdzie jest błąd czujnik oczywiście podłączyłem w odpowiedni port. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

Musisz go aktywować w ustawieniach zaawansowanych.Regulator temp. wewnętrznej na pokojowy.

Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! :) zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash:

Domy mamy podobne metrażem tyle,że ocieplenie mam 15cm styro

Kocioł 24kW przewymiarowany!!!

Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! :) zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash:
Max 17kW :)