minertu 07.09.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Nie no, u mnie bufora nie będzie, układ otwarty wszędzie, tzn. 220 m2 podłogówka. Osobiście użytkuję przewymiarowany kocioł OE24kW na powierzchnię 280m2 . Teraz kupił bym pomiędzy 15-17kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.09.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Nie no, u mnie bufora nie będzie, układ otwarty wszędzie, tzn. 220 m2 podłogówka. Grzeje 240 m2 po podłogach + bojler 200 litrowy - przewymiarowałem znacznie kocioł bo kupiłem 35 kw - zmniejszyłem mu moc montując mniejszy palnik 25 kw. Niestety to też jest za dużo. Kocioł w największe mrozy chodził mi z mocą 10 góra 11 kw - tak że następny kociołek będę mierzył w granicach 12 lub 15 kw i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.09.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Sama powierzchnia budynku to jednak nie wszystko. Trzeba pamiętać o takich czynnikach jak grubość rur, ilość wody w instalacji, wielkość zapotrzebowania budynku na ciepło, preferowane temp wewnątrz . Sam teraz celowałbym w coś w przedziale 17-20kW z palnikiem również o tej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 07.09.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Sama powierzchnia budynku to jednak nie wszystko. Trzeba pamiętać o takich czynnikach jak grubość rur, ilość wody w instalacji, wielkość zapotrzebowania budynku na ciepło, preferowane temp wewnątrz . Sam teraz celowałbym w coś w przedziale 17-20kW z palnikiem również o tej mocy. To też właśnie staram się opierać swoje wyliczenia na tych wszystkich czynnikach, a nie na "fachowcu", który przyjdzie, spojrzy na dom i powie "Panie przy takiej powierzchni to min. 25 KW". Zauważcie, że większość z Was ma przewymiarowane piece, chyba jeszcze nie doczytałem się że ktoś trafił idealnie z kotłem. Chociaż zapewne są takie osoby i dlatego piszę na tym forum żeby je znaleść i żeby się pochwaliły. Pozdrawiam, memekt PS. a dzięki forum matematyka zaczyna przechylać szalę na swoją stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.09.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 To też właśnie staram się opierać swoje wyliczenia na tych wszystkich czynnikach, a nie na "fachowcu", który przyjdzie, spojrzy na dom i powie "Panie przy takiej powierzchni to min. 25 KW". Zauważcie, że większość z Was ma przewymiarowane piece, chyba jeszcze nie doczytałem się że ktoś trafił idealnie z kotłem. Chociaż zapewne są takie osoby i dlatego piszę na tym forum żeby je znaleść i żeby się pochwaliły. Pozdrawiam, memekt PS. a dzięki forum matematyka zaczyna przechylać szalę na swoją stronę Zarówno Ja jak kolega Minertu mamy starsze domy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku CZP. Ty pewnie masz nowy domek, wzorcowo ocieplony o znikomym, w porównaniu do np mojego budynku, zapotrzebowania na ciepło. Podejrzewam więc,że po zakupie 16kW po pierwszym sezonie szybko dojdziesz do wniosku, że spokojnie starczyłoby 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 07.09.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Zarówno Ja jak kolega Minertu mamy starsze domy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku CZP. Ty pewnie masz nowy domek, wzorcowo ocieplony o znikomym, w porównaniu do np mojego budynku, zapotrzebowania na ciepło. Podejrzewam więc,że po zakupie 16kW po pierwszym sezonie szybko dojdziesz do wniosku, że spokojnie starczyłoby 12kW. Po pierwszym może nie ale przy trzecim sezonie jak dom już będzie wygrzany zapewne masz raję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.09.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Po pierwszym może nie ale przy trzecim sezonie jak dom już będzie wygrzany zapewne masz raję. Więc sobie odpowiedz - czy warto brać większy piec, gdzie po roku-dwóch będzie on tylko uzupełniać ubytki ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Przyjedź do mnie. Pokażę Ci moje 38kW na prawie 300m2.... Szybko się przekonasz, że te 16kW w zupełności będzie wystarczające na Twój metraż. Ja popełniłem podobny błąd i kupiłem piec o zbyt dużej mocy. Teraz odbija się to czkawką. PS. kolega Zbigmaz nie pisze, że ma u siebie w instalacji bufor. Pozdrawiam Mam bufor, tylko pamiętajcie że jego też trzeba ogrzać. Jednak największa różnica w moim domu a resztą nowych lub trochę starszych jest to że mój budował jakiś Hans w 1933r. Czy wiecie ile kłopotów trzeba pokonać aby to ocieplić? Już trochę ociepliłem ale jeszcze nie do końca. Jak skończę to wystarczy jakieś 10-12kW Najgorsze jest to że jak mi dach robili to kiepsko położyli membranę i teraz na strychu trochę wieje. Chociaż dach mam ocieplony to w czasie największych mrozów w lutym miałem tam temp. tylko 7*C to mówi ile jeszcze roboty do zrobienia. Jestem zadowolony ze swojego wyboru, i pamiętam minę i zaskoczenie karoki jak usłyszał do jakiego to domu i pamiętam co proponował http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebavfr 07.09.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 OEP 16 Kw.Witam mam mały problem podłączyłem wszystkie czujniki do sterownika i nie mam wskazań czujnika temperatury wewnętrznej nie wiem gdzie jest błąd czujnik oczywiście podłączyłem w odpowiedni port. Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 08.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 09.09.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 no i zapomnialem dodac ze do tej pory mialem stalopalny;) w ukladzie zamknietym , i pytanko jak zamontuje kociolek 25 kw w ukladzie zamknietym to strace gwarancje??? jak rozwiazac ten problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 09.09.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Kocioł OE+16kW może bez większych strat pracować nawet z mocą ponad 25KW. Ile w roku mamy bardzo mroźnych dni? W ubiegłym roku tydzień. Przez większość roku nasze kotły nie osiągają średnio nawet połowy swojej mocy nominalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.09.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam Kolegów po lecie...........czy wiecie coś w dziedzinie nowego softu do ecoala? jakoś cicho w tym temacie na stronie producenta..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.09.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 OEP 16 Kw. Witam mam mały problem podłączyłem wszystkie czujniki do sterownika i nie mam wskazań czujnika temperatury wewnętrznej nie wiem gdzie jest błąd czujnik oczywiście podłączyłem w odpowiedni port. Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Musisz go aktywować w ustawieniach zaawansowanych.Regulator temp. wewnętrznej na pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.09.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 no i zapomnialem dodac ze do tej pory mialem stalopalny;) w ukladzie zamknietym , i pytanko jak zamontuje kociolek 25 kw w ukladzie zamknietym to strace gwarancje??? jak rozwiazac ten problem?? Zastosuj np zawór DBV-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash: Domy mamy podobne metrażem tyle,że ocieplenie mam 15cm styro Kocioł 24kW przewymiarowany!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 09.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 no właśnie i widze ze jest problem 16 czy 25 KW prosze o opinie ludzi ktorzy maja podobne domy i pala tymi kociołkami:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.09.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Wiem ,że ten temat jest poruszany dziesiatki razy!!!!!!!! zdecydowalem sie na kociołek eco plus tylko mam dylemat 16 czy 25kw bo sporo sie tu pisze o zbyt duzych mocach zaistalowanych kociolkow. mam ok 280m, boiler 140 kotlownia zew dom poniemiecki ocieplony styropianem 10cm prosze o rade:bash:Max 17kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.09.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 no właśnie i widze ze jest problem 16 czy 25 KW prosze o opinie ludzi ktorzy maja podobne domy i pala tymi kociołkami:wiggle: Odbierz priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 10.09.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 witam I przyjechał do mnie ''niebieski''. Firma sprawiła się z tym szybko i dobrze. Kurier przywiózł kocioł na palecie, b.dobrze zabezpieczony. Nr. pieca - 781, rok. prod. 2012-06-11, a nr. palnika to: 1599, rok.prod. 2012-07-04. Oto zdjęcia nowego nabytku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts