Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy!

instalacja wokół pieca 'się robi'. Mam prośbę o zerknięcie, czy nie widać tu jakichś baboli.

Będę wdzięczny za opinie.

[ATTACH=CONFIG]136131[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]136132[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]136130[/ATTACH]

pozdrawiam

Zdjęcie nr 1

Cofnij trójnik od kotła a kawałek rurki przed powrotem,tam umieścisz czujnik powrotu aby mierzył sumę powrotu.

Minertu - dzięki!

Ten trójnik to powrót z zaworu trójdrożnego jeszcze nie podpięty. Właśnie wczoraj o tym rozmawiałem z hydraulikiem i to samo sugerowałem. Najpierw się ze mną zgodził, ale po namyśle stwierdził, że wtedy czujnik nie będzie mierzył temperatury rzeczywistego powrotu z instalacji a będzie zafałszowany powrotem z zaworu.

Ma rację?

Minertu - dzięki!

Ten trójnik to powrót z zaworu trójdrożnego jeszcze nie podpięty. Właśnie wczoraj o tym rozmawiałem z hydraulikiem i to samo sugerowałem. Najpierw się ze mną zgodził, ale po namyśle stwierdził, że wtedy czujnik nie będzie mierzył temperatury rzeczywistego powrotu z instalacji a będzie zafałszowany powrotem z zaworu.

Ma rację?

Nie ma racji.

Spokojnie - naczynie jest podpięte bezpośrednio. To jedna z trzech rurek idąca do góry - bez żadnych zaworów.

Zawór bezpieczeństwa - masz na myśli przy bojlerze?

rura bezpieczeństwa ma mieć min 28mm i slużyć między innymi do odpowietrzania kotła, u ciebie powstałe bąble pójdą odrazu do pompy CO. Zawór bezp do kotła 1,5 bar w dolnym króćcu.

Tak zamontowany 3d bedzie obniżać temp zasilania instacacji CO poprzez mieszanie zasilania z powrotem, a nie będzie podwyższał temp powrotu. By tak działał musi być montowany za pompą CO.

Najlepiej od strony północnej około 2m nad ziemią, tak żeby nie był narażony na działanie promieni słonecznych okresowo w ciągu dnia i na jakieś duże przewiewy.

Nie przez to że się uszkodzi ale temp. będzie przekłamywana a na nią może reagować regulator i kocioł w zależności jak go ustawisz.