Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Jestem już posiadaczem pieca ogniwo eko plus 10 kW, tylko trochę innego od prezentowanych w internecie. A dokładniej piec posiada tylko dwoje drzwi. Dolne, duże do palnika i popielnika razem, górne do rusztu awaryjnego. Teraz pytanie- może się orientujecie- tam nie ma wogóle miejsca na spalanie awaryjne drewna, którego po budowie trochę zostało a w załadunku przeszkadza płyta szamotowa która jest umiejscowiona w połowie drzwiczek( brak miejsca na ruszcie i brak możliwości załadunku). Czy, żeby palić awaryjnie muszę wyjmować płytę szamotową??

I jeszcze jedno pytanie- czy pali ktoś z Was miałem? Jak tak to jakie macie doświadczenia?

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Jestem już posiadaczem pieca ogniwo eko plus 10 kW, tylko trochę innego od prezentowanych w internecie. A dokładniej piec posiada tylko dwoje drzwi. Dolne, duże do palnika i popielnika razem, górne do rusztu awaryjnego. Teraz pytanie- może się orientujecie- tam nie ma wogóle miejsca na spalanie awaryjne drewna, którego po budowie trochę zostało a w załadunku przeszkadza płyta szamotowa która jest umiejscowiona w połowie drzwiczek( brak miejsca na ruszcie i brak możliwości załadunku). Czy, żeby palić awaryjnie muszę wyjmować płytę szamotową??

I jeszcze jedno pytanie- czy pali ktoś z Was miałem? Jak tak to jakie macie doświadczenia?

Pozdrawiam!

Tutaj masz DTR tego kotła , płyty się nie wyjmuje.

Witam!

Pozdrawiam!

ruszto-deflektor przełóż na niższy poziom(powinny tam być przyspawane plaskowniki) plyte możesz wyciągnąć(powinna wyjść do przodu przez drzwiczka)wyciąg czujnik spalin i możesz palić.plyte wyciąga się tylko w wersji 10 kw

No i przywiozłem kociołek 25 Kw oczywiscie niebieski;) i teraz mam pytanko gdzie mogę znaleźć dobry schemat instalacji zamkniętej. Bo zabezpieczeń jest dużo , niektóre kosztowne i jakoś sie w tym wszystkim pogubiłem. a instalatorzy co jeden to mądrzejszy nie obrażając nikogo:)

O zabezpieczeniu instalacji ogrzewczej było dosyć dużo napisane bodajże na wątku Ranking kotłów na ekogroszek jakiś miesiąc temu.

Przepisy wyraźnie nakazują zabezpieczyć INSTALACJĘ przed wzrostem temperatury wody powyżej 100 stopni. Jeśli do instalacji podłączony jest kocioł z podajnikiem i wentylatorem to zabezpieczenia mierzące temperaturę wody w instalacji muszą tak zadziałać aby źródło ciepła nie dostarczało wody o wyższej temperaturze. Podczas normalnej pracy taki zabezpieczeniem jest sterownik. jednak w przypadku awarii sterownika sprawa się komplikuje. Potrzebne jest NIEZAWODNE odcięcie prądu do dmuchawy, oraz prądu do ślimaka. Aby osiągnąc niezależne i NIEZAWODNE odcięcie prądu należy mieć zamontowane STB lub STW ( w zależności od typu instalacji). Dla instalacji zamkniętej musi to być STB.

Edytowane przez Wojtek_mazury
literka a zamiast z- zmiana.

A nie był przykręcony?

Albo jest opaska albo poszukaj śrubki z podkładką na podajniku.

Ani opaski, ani żadnej śrubki wolnej na podajniku, dalej mam małą zagwozdkę. Nawiercać i gwintować w żeliwie jakoś mi się nie uśmiecha.

Macie jakiś pomysł?

Drobne zaskoczenie - myślałem, że fabrycznie sterownik przyjdzie z ostatnią oficjalną wersją a tu po włączeniu okazało się, że jest wgrana 2.9.16.

Czyli to prawie oficjalna wersja.

Witam serdecznie!

Jestem zdecydowany na zakup kotła Ogniwo Eko Plus mam tylko dylemat jakiej mocy wybrać ponieważ "instalatorzy" zalecają 25kW ?

Posiadam poniemiecki piętrowy dom z cegły o grubości ścian - 42cm - nie ocieplony.

Powierzchnia 186 m2, kubatura 462m3, stare okna które lada dzień zostaną wymienione.

Dach bez ocieplenia - same dachówki.

Sufit poddasza 15cm wełny.

Instalacja w miedzi, grzejniki Buderus typ 22, zasobnik C.W.U 160l firmy Buderus.

Dziewiczy komin Schiedel Rondo Plus - fi 20 o wysokości ponad 10m w miejscu starego komina.

Proszę Elitę o doradzenie jakiej mocy kocioł będzie optymalny

Dzień Dobry

Właśnie stałem się posiadaczem nowego Ogniwo EKO 25W i jako że jestem totalnym ignorantem a mój wykonawca instalacji nie chce się zbytnio na nim znać bo od u niego kupują inne kotły - musze się sam nauczyć kotła. Myślę że jak będę miał na budowie net, to udostępnię kocioł w sieci.

Dzisiaj uruchomiłem kocioł i zacząłem wygrzewać podłogówkę - od 25C na podłogę, przy temp. 50 stopni na kotle z wyłączoną pompą CWU - wyłączyłem kabelek z tyłu bo na tą chwili nie jest mi w ogóle potrzebna cwu a nie wiedziałem jak inaczej wyłączyć cwu, i zostawiłem jeszcze 3 otwarte kaloryfery..

Plan mam taki że trzy dni po 25C a później codzień o 5 stopni aż do 45 a poźniej powrót do 25.

Więc na początku proste pytanie (mam nadzieje) jak zamontować czujniki temp. zewnetrznej i wewnętrznej - przewody już mam, czujniki mam ale jak i gdzie podłączyć te przewody, czy je tylko włożyć czy też coś rozkręcić i czy trzeba jakoś kalibrować te czujniki.

Mam nadzieje że ktoś pomoże mi.

pozdrawiam Kamil

Musisz odkręcić 4 plastikowe śruby w pokrywie sterownika, wprowadzić przewody przez otwory ( są oznaczone na obudowie) przekłuj tylko folię, otwory na kable są.

jedne końce przewodu wkręć do płyty głównej sterownika, na płycie są oznaczone wejścia, drugą stronę przewodu przykręć do kosteczki czujnika.

Wielki dzień nastał. Odpaliłem dzisiaj kociołek. Po około godzinie od rozpalenia spod kotła zaczęła wypływać woda, taka rdzawa. Nie pamiętam gdzie, ale chyba czytałem, że nówka sztuka może się spocić przy pierwszym rozpaleniu. Też mieliście takie doświadczenia?

Po około 4 godzinach od rozpalenia zauważyłem też na palniku niezbyt duże spieki koksowe. Co w razie czego zmienić w ustawieniach aby je dobrze dopalić? Wydłużyć czas podawania? Dać korektę nadmuchu? Wiem, że o tym tu było. Pamiętam, że czytałem ale teraz nie mogę tego namierzyć.

Mam też mały problem z odczytem wykresów przez RSa. Nie mam jeszcze sieci w domu połączonej i internetu też nie, i jedyną możliwością komunikacji z kotłem jest złącze RS. Wyrzuca błąd 'wygasł limit czasu' - jak można się dostać do wykresów?

pozdrawiam:)

Wodą się nie przejmuj, u mnie też tak było. Kocioł musi się wygrzać. A jeśli masz spieki koksowe to w ustawieniach użytkownika zwiększ moc dmuchawy i wydłuż czas pracy podajnika w grzaniu. U mnie trochę to pomogło i spieki były mniejsze.

Na spieki wieksza moc dmuchawy i wiecej podawania?? ciekawa sprawa

:bash:

Dzień Dobry

Właśnie stałem się posiadaczem nowego Ogniwo EKO 25W i jako że jestem totalnym ignorantem a mój wykonawca instalacji nie chce się zbytnio na nim znać bo od u niego kupują inne kotły - musze się sam nauczyć kotła. Myślę że jak będę miał na budowie net, to udostępnię kocioł w sieci.

Dzisiaj uruchomiłem kocioł i zacząłem wygrzewać podłogówkę - od 25C na podłogę, przy temp. 50 stopni na kotle z wyłączoną pompą CWU - wyłączyłem kabelek z tyłu bo na tą chwili nie jest mi w ogóle potrzebna cwu a nie wiedziałem jak inaczej wyłączyć cwu, i zostawiłem jeszcze 3 otwarte kaloryfery..

Plan mam taki że trzy dni po 25C a później codzień o 5 stopni aż do 45 a poźniej powrót do 25.

Więc na początku proste pytanie (mam nadzieje) jak zamontować czujniki temp. zewnetrznej i wewnętrznej - przewody już mam, czujniki mam ale jak i gdzie podłączyć te przewody, czy je tylko włożyć czy też coś rozkręcić i czy trzeba jakoś kalibrować te czujniki.

Mam nadzieje że ktoś pomoże mi.

pozdrawiam Kamil

Czujnik temp. zewnętrznej od strony północnej i żeby był w cieniu, a wewnętrzny w takim miejscu mieszkania gdzie nie ma przeciągów, na wysokości ok. 80 cm, nie przy grzejniku i żeby słońce na niego nie padało..:).... a zkalibracją to jest tak, że jedni nie kalibrują, ale dobrze jest skalibrować bo przekłamanie kilku stopni na czujniku może się zdarzyć.

Zawijan robione były testy eko plusa 25? bo nie pamiętam. Chciałem porównać sprawność 16 z 25 przy tych samych mocach. Bo 16 pamiętam że gdzieś były to sobie znajdę ale 25 nie kojarzę :(

pozdrawiam,

memekt

ps. jak już napisałem posta to się może troszkę bardziej rozpiszę :)

Byłem ostatnio na giełdzie, o tak rozpoznawczo zobaczyć co tam mają na sprzedaż. 6 gości sprzedawało piece, wszyscy z rusztem wodnym. Jak to jest z tym rusztem- lepszy czy gorszy, a może bez różnicy? Ruszt żeliwny szybciej się zużywa ale wymiana na nowy raczej nie stanowi problemu, ruszt wodny niby dłużej ale wymiana... no już nie jest taka prosta. Moje pytanie brzmi - jaki jest koszt nowego ruszta do np. eko plusa?

O gadce każdego z nich na temat wielkości pieca nie wspomnę bo po co, każdy z Was wie jak to się kończy. Ale mam jeszcze jedno pytanie: eko plus 25 ma powierzchnie grzewczą 2,2 m2 i 57 l. wody natomiast większość innych piecy o tej mocy mają większe powierzhnie grzewcze i więcej wody. Czy nie lepiej jest jak tej wody jest więcej niż mniej, piec wtedy nie pracuje bardziej stabilnie?

I z innej beczki, w jaki sposób sprawdzić z jaką mocą piec pracuje, chodzi mi tu o platformę eSterowniki.pl

Edytowane przez memekt

Mam prośbe, wlaśnie zaczne montowac swoje 25 KW eko plusa i chcialbym prosić o sprawdzony schemat instalacji pieca. Kotłownie mam w oddzielnym budynku, uklad zamkniety, 2 pompki i zawor 3d, zasobnik 200l. Intalacja tradycyjna tzn grzejniki, pow domu 300m.Montuje mi oczywiscie instalator, ale chcialbym byc pewny ze robi to dobrze jak na moje warunki. Z góry dziękuje za pomoc:yes: Edytowane przez jack65