Andrzej_M_ 22.09.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 ,,,, Ale mam jeszcze jedno pytanie: eko plus 25 ma powierzchnie grzewczą 2,2 m2 i 57 l. wody natomiast większość innych piecy o tej mocy mają większe powierzhnie grzewcze i więcej wody. Czy nie lepiej jest jak tej wody jest więcej niż mniej, piec wtedy nie pracuje bardziej stabilnie? ,,,, Gdybyś na tej giełdzie podszedł jeszcze do stoiska z grzejnikami, to zapewne wszyscy sprzedawcy doradzali by Ci kupno grzejników o małej pojemności bo te szybciej się nagrzewają. Z tym, że akurat rolą grzejników nie jest szybkie nagrzewanie a jedynie uzupełnienie ubytków energii w budynku. Co do małej ilości wody w kotle to mniejsza bezwładność kotła powoduje, że jest bardziej sterowny. Mniejsza ilość wody powoduje, że woda szybciej krąży w kotle a dzięki temu zyskujemy na sprawniejszej wymianie energii pomiędzy płaszczem wodnym a wodą. Jak już ta woda w kotle szybciej krąży, to minimalizujemy zjawisko przepływu warstwowego (laminarnego) a tym samym poprawiamy efektywność wymiany energii. Co się tyczy Twego zaniepokojenia małą powierzchnią grzewczą kotła, to weź pod rozwagę, że nie powierzchnia jest ważna ale jej umiejętne wykorzystanie. Widocznie wymiennik kotła Ogniwo-Eko-Plus tak został zaprojektowany, by efektywność wymiany energii była jak największa. Projektanci tego kotła odpowiednio dopasowali powierzchnię jak i objętość przeszczeni wymiennika w części gdzie następuje wymiana energii na drodze promieniowania podczerwonego jak i też dobrali odpowiedni przekrój i długość płomieniówek, gdzie następuje wymiana energii już na drodze konwencyjnej. ps. To w takim ekspresowym skrócie chyba wszystko co chciałem przekazać. Jak wpadnie Zawijan to z pewnością skoryguje mnie a może jeszcze coś nowego i ciekawego doda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.09.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Co do małej ilości wody w kotle to mniejsza bezwładność kotła powoduje, że jest bardziej sterowny. Mniejsza ilość wody powoduje, że woda szybciej krąży w kotle a dzięki temu zyskujemy na sprawniejszej wymianie energii pomiędzy płaszczem wodnym a wodą. Jak wpadnie Zawijan to z pewnością skoryguje mnie a może jeszcze coś nowego i ciekawego doda. To jest zupełna nieprawda. Problemy w sterowaniu stwarza "czas martwy", czyli czas między padaniem wymuszenia (np. palnik na pełną moc), a reakcją kotła (wzrost temperatury). Ten czas to kilka minut, czyli dajesz palnik na pełna moc, a temperatura zaczyna rosnąć po kilku minutach... Drugim problemem jest bezwładność kotła, ale związana z masą rozgrzanych stalowych i ceramicznych części, a także palnika, ale nie woda. Duża ilość wody ułatwia sterowanie, bo ewentualny nadmiar ciepła ma się gdzie podziać. Mała ilość wody zwiększa ryzyko zagotowania. Wyobraź sobie, że kocioł ma np. 2l wody, moc 25kW. Grzejesz CWU pełną mocą, po nagrzaniu odstawiasz go w podtrzymanie ognia. Nagrzane elementy i reszta paliwa na palniku na pewno zagotują wodę. Zagotowanie wody jest b. niebezpieczne, grozi wybuchem, a w najlepszym wypadku zniszczeniem izolacji na rurkach rozprowadzających wodę. Jeśli masz 100l wody, nadmiar ciepła spowoduje jej nagrzanie pewnie o jakieś 10'C. Nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 22.09.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) ,,,, Nagrzane elementy i reszta paliwa na palniku na pewno zagotują wodę. Zagotowanie wody jest b. niebezpieczne, grozi wybuchem, ,,,, Już miałem iść i zrobić dziś coś pożytecznego, bo przestało u mnie na dworze padać, ale widzę, że za sprawą odpowiedzi Włodka, przywołany zostałem do tablicy. Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz. Dlaczego ja mam w sterowniku kotła zadać takie parametry, aby palnik pracował cyklicznie pełną mocą. Przecież taki sposób palenia prowadzi do nieefektywnego procesu spalania. Widzę, że bardzo przejmujesz się dużą bezwładnością konstrukcji kotła. Faktycznie masa kotła do masy wody jest jest spora, nawet rzekłbym bardzo duża. Ale odnoszę wrażenie, że Ty chyba kotły tylko na folderach reklamowych oglądałeś. Ja co prawda tylko jeden kocioł mam do wglądu, ale zauważyłem w nim, że tylko niewielka część tej masy stalowej kotła jest w bezpośrednim sąsiedztwie palnika. Pytanie ile tej energii można zgromadzić w tej niewielkiej części z całej masy kotła. Temperatura ścianek wymiennika w pobliżu paleniska jest nieznacznie wyższa od temperatury wody w kotle. Ciepło właściwe wody 4200 J/(kg*K) a stali 460 J/(kg*K), więc energia nagromadzona w części stalowej wymiennika na pewno nie zagotuje wody. Pozostaje jeszcze palnik i nagromadzony w nim opał, ale pytanie czy koniecznie my musimy zmuszać palnik do pracy nominalnej? ps. Dodam tylko, że masa właściwa wody to około 999,8 kg/m³ a stali około 7500 do 7900 kg/m³ Edytowane 22 Września 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 22.09.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Dzięki za podpowiedzi w sprawie spieków, spróbuję podanej metody. Dalej niestety mam problem z wejściem do archiwum, opisałem pokrótce sprawę na esterowniku. Może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.09.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz. To prawda. Ale odnoszę wrażenie, że Ty chyba kotły tylko na folderach reklamowych oglądałeś No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.09.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Widzę Włodek, że nie przejąłeś się moimi uszczypliwościami, to dobrze świadczy o Twym poczuciu humoru. Ale wróćmy do do tego czego ja nie potrafię zrozumieć i pojąć. Włodek nie dawno zamieściłeś na forum wykres pracy kotła dotyczący sterowania pulsacyjnego. Pomimo braku odbioru energii w tym kotle przez układ CO, z wykresu nie wynika, że zaraz woda się zagotuje a kocioł wybuchnie. Być może ten testowany kocioł ma bardzo dużą objętość wody. Ja posiadam doświadczenie tylko z moim kotłem, który ma wymiennik żeliwny oraz dodatkowy wymiennik stalowy zamontowany przez producenta. Pojemność wodna tego tandemu wynosi 44 dm3 a samego wymiennika żeliwnego tylko około 31dm3. Sam przyznasz, że to niewiele. Dlaczego o tym wspominam a dlatego, że chciałbym Ci zaprezentować wykres, który już kiedyś zademonstrowałem w temacie „z zawijanem o sterowaniu kotłem nieco inaczej”, ale go nie opisywałem a wręcz osłoniłem go pewną dozą tajemniczości. O to i on poniżej. Wyjaśnię Ci co na danym wykresie się dzieje. Około godz. 6:04 zainicjowany przez sterownik kotła zaczyna się tak zwany cykl pracy kotła a kończy około 6:10. Proszę przyjrzyj się dokładnie temu wykresowi i dopatrz się w nim tego o czym z taką wielką trwogą pisałeś. Weź pod uwagę, że w wymienniku żeliwnym mam tylko około 31dm3 wody. Weź także pod uwagę, że wykres ten pochodzi z dnia 2012.02.03 gdzie był to już okres siarczystych mrozów. Zwróć uwagę na histerezę wody CO i histerezę temperatury spalin. Nie jest to histereza tylko z tego fragmentu wykresu, ale przynajmniej od godzin wieczornych poprzedniego dnia. Kocioł w tym czasie pracował z średnią mocą około 6 kW i spalał w czasie 24 godzin około 25 kg węgla Edytowane 23 Września 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 24.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A czy któryś z kolegów forumowiczów palił w tym kotle miałem z kompanii węglowej? Mam możliwość zakupu takiegoż i chętnie bym go wypróbował, tylko nie wiem czy się to opłaca w cenie 620zł/t w porównaniu do 850zł/t za retopal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.09.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Noooo tak. Zguba znaleziona. Dla potomnych, jakby ktoś jeszcze miał podobny problem. Od dołu podajnika, pomiędzy dmuchawą a koszem jest śruba z podkładką - tam trzeba umieścić czujnik podajnika. To nie zguba,fabrycznie tam jest przykręcony. Zapewne rozbierałeś do wniesienia i dlatego nie był na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 25.09.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam,Tak ja paliłem miałem "Rokita" mieszałem z groszkiem u mnie rewelacja ładnie spalała się mieszanka samym miałem nie próbowałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 25.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam, Tak ja paliłem miałem "Rokita" mieszałem z groszkiem u mnie rewelacja ładnie spalała się mieszanka samym miałem nie próbowałem. Pozdrawiam Zakupiłem dziś worek na próbę to jak już podłączą mi piec to zobaczę. Sprzedawca mówił że to miał kl. 25 właśnie dobry do "podajników" Oprócz tego mam jeszcze pieklorza i retopal do testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 27.09.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Co o tym sądzicie 1 dzień pracy w kotłowni czy taki układ jest poprawnie robiony kocioł ogniwo eko plus 25KW zawor 3d, uklad zamkniety, zasobnik 200l, na wyjsciu z kotla jest zainstalowana grupa bezpiecz. druga widoczna jest do wymiennika.prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 27.09.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 [ATTACH=CONFIG]138937[/ATTACH]Co o tym sądzicie 1 dzień pracy w kotłowni czy taki układ jest poprawnie robiony kocioł ogniwo eko plus 25KW zawor 3d, uklad zamkniety, zasobnik 200l, na wyjsciu z kotla jest zainstalowana grupa bezpiecz. druga widoczna jest do wymiennika.prosze o opinie Jeśli układ zamknięty to i naczynie wzbiorcze. Gdzie masz króciec do podłączenia naczynia wzbiorczego? I co nazywasz "grupą bezpieczeństwa"? Tą belkę okrągłą z zamocowanym manometrem?Czy jest tam coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 27.09.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 mam naczynie przeponowe 50l, oraz na belce jest odpowietrznik oraz zawor bezpieczeństwa 3 bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 28.09.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) mam naczynie przeponowe 50l, oraz na belce jest odpowietrznik oraz zawor bezpieczeństwa 3 bary Mam tak jak ty umieszczoną pompę (też Grundfos) w stosunku do zaworu trójdrożnego. Ponieważ mam inny kocioł (załadowywany paliwem okresowo) mam więc jeszcze w "małym" obiegu pompkę cyrkulacyjną, która pracuje, gdy kocioł się rozgrzewa. Mam też instalację zamkniętą ale bez wymiennika. Za kilka dni zacznę już czwarty sezon grzewczy i działa taki układ bez zarzutu. Układ zamknięty wymaga jednak dodatkowego zabezpieczenia. Ja choć mam kocioł załadowywany okresowo mam zamontowany zawór dopuszczający zimną wodę do kotła po przekroczeniu temperatury 95 stopni. Ty nic nie piszesz czy masz jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Edytowane 28 Września 2012 przez Wojtek_mazury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 28.09.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Panowie odpalilem niebieskiego!!!!!!!!!! po trzech dniach bez cieplej wody bedzie kąpiel:wiggle: dlatego wlaczylem go na auto po sprawdzeniu jak funkcjonuje cała instalacja i po odpowietrzeniu dalem na tryb lato. i tu zaczoł sie kłopot bo nie zrobił mi sie kopczyk a nawet kociołek wygasł nam eko plus 25Kw i wymiennik 200l zawór 3d poprosze o ustawienia wyjściowe żeby hulało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 28.09.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Panowie odpalilem niebieskiego!!!!!!!!!! po trzech dniach bez cieplej wody bedzie kąpiel dlatego wlaczylem go na auto po sprawdzeniu jak funkcjonuje cała instalacja i po odpowietrzeniu dalem na tryb lato. i tu zaczoł sie kłopot bo nie zrobił mi sie kopczyk a nawet kociołek wygasł nam eko plus 25Kw i wymiennik 200l zawór 3d poprosze o ustawienia wyjściowe żeby hulało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 28.09.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 mam naczynie przeponowe 50l, oraz na belce jest odpowietrznik oraz zawor bezpieczeństwa 3 bary naczynie 50 litrów? to ile ty masz wody w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack65 28.09.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 mam uklad zamknięty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 28.09.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Układ zamknięty / otwarty wodę w sobie ma, ileś tam litrów. Dlatego pytam bo naczynie powinno mieć ok. 6-8% pojemności wody w instalacji, dodatkowo musi mieć ustawione odpowiednie ciśnienie wstępne które z kolei wynika z tego ile wyżej jest zamontowany najwyższy grzejnik. Dopiero do tego dobiera się odpowiedni zawór bezpieczeństwa (czasem 1,5 bar czasem 2 bary ale nie więcej bo przecież kocioł ma maksymalnie wytrzymać 0,2 Mpa - patrz tabliczka znamionowa) To ma być na grupie bezpieczeństwa. I dodatkowo drugi zawór bezp. na wyjściu zasilania kotła tych samych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ja wiem co kolega zrobił..... pewnie kocioł dalej ma ustawienia ręczne i sobie grzecznie czeka...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts